Radesan | Komentáře u knih | Databáze knih

Radesan Radesan komentáře u knih

Fakt hustej nářez Fakt hustej nářez František Kotleta (p)

Myslím si, že má pan Kotleta i lepší knihy. Bavilo mne to, ale oproti jiným knih tohoto autora je to takový průměr. Je zde pár nových informací ohledně příběhu a hlavně cením nějaké podrobnější info i Gerhardově minulosti.

V zásadě nechci spoilerovat, ale řekněme, že jsem si vyhlédl pár postav, kterým jsem fandil a jujky, všechny umřeli... doufám, že se v tomto trendu nepojede i v dalším díle, ale přijde mi, že druhý díl zkrátka trpí tím, že dělá pouze podestýlku dílu třetímu, kde do sebe vše zapadne.

Sexuální scény zde jsou zkrátka proto, aby zde byly... nepřijde mi, že bych v tom cítil mezi postavami emoce nebo že by dokonce ony sexuální scény sloužili k prohloubení vztahu postav, v jiných knihách mi přijde využití těchto scén (a to nic proti nim v zásadě) šikovnější.

V rámci série proč ne, jsem rád, že jsem ji přečetl (čte se opravd příjemným tempem), ale pravděpodobně se k ní už nevrátím.

25.04.2023 3 z 5

Volání Cthulhu 1 Volání Cthulhu 1 Howard Phillips Lovecraft

Budu v tomto asi v opozici, ale zatímco první dvě knihy z krásné sbírky mne velmi bavily a cenil jsem si jejich atmosféry... u třetího dílu jsem nějak ztrácel chuť a někdy se mírně zrtácel v ději. Povídka "Snové putování k neznámému Kadathu" mne bavila do poloviny, pak už...... přiznám se, jsem se musel nutit, abych věděl, jak dopadne.... Jak na pěti stranách cítím skvěle budouvanou atosféru, tak k dalším 10ti je jen popis míst, která stejně postava za chvíli opustí, aby se dostala z bodu A, pak B, pak U, do kterého se dostane přes zbytek abecedy.....nevím, nesedlo mi to. Na další díl se těším, ale tady jsem... půl napůl.... Měsíční močál byl podle mne lepší.

15.08.2022 3 z 5

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Abych pravdu řekl, slyšel jsem na Lovecrafta tolik chvály, že jsem si rovnou koupil celou edici a upřímně..... po přečtení prvních pár povídek jsem byl vcelku.... zklamán, asi jsem očekával něco jiného.... nicméně po čím dál tím hlubším čtení jsem zjistil, že vůbec nejde o to, že už v dnešní době kolikrát odhadnete konec...ale o onu atmosféru. Abych pravdu přiznal, jsem člověk podléhající depresím v pravém slova smyslu....a rozumím prostředí v autorově "hlavě" natolik, že mne baví ona nepopsatelná temnota, pocity postav a záhady, kterým čelí, protože to cítím zrovna tak a dokáži se do jejich úzkostných pocitů vcítit......už čtu další knihu a upřímně...chci se v té temnotě a záhadách utopit.

10.03.2022 4 z 5

Hovory k sobě Hovory k sobě Marcus Aurelius

Některé pasáže byly náročnější, ale všeobecně je vidět, že už se pomalu Marcus smiřoval s tím, že není nejmladší a že jeho odchod může přijít kdykoli. Uznávám jej jako jednoho z nejmoudřejších vladařů a i když se mu nepovedla rodinná výchova jeho syna.....má mé nejupřímnější uznání.

Mnohokrát jsem se vracel k určitým pasážím, protože jsem nad nimi chtěl více popřemýšlet v kontextu doby a i když jsem četl i jiné myslitele z různých oblastí naší planety..... Marcus mi dal rozhodně zabrat nejvíce (v tom pozitivním slova smyslu samozřejmě).

15.11.2021 4 z 5

Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

O něco slabší nežli dva předchozí díly, ale ten svět mne zkrátka baví už jen tím, že mne zajímá jak to dopadne, jak je ten svět krásně reálně krutý ke slabším a celkově přirozený. Jako pokračování je to dobré a těším se na další díly.

12.08.2021 3 z 5

Děsy první republiky Děsy první republiky Marek Skřipský

Pěkná krátkometrážní kniha. Od autora je to má první a mám zakoupené i další, protože se točí kolem témat jako okultismus v kombinaci první a druhou republikou, potažmo společnosti Thule, ke kterému se mi moc knih nedostává a přesto jej mám opravdu rád.

Tato je první kterou jsem četl a po náročnějších dílech to bylo přesně to co jsem potřeboval. Všechny povídky jsou zajímavé, ale třetí bych hodnotil asi jako nejslabší a ke konci ve mně zanechala pocit pár nezodpovězených otázek (na které asi budou znát odpověď čtenáři všech ostatních knih, když se zde vyskytují postavy o kterých zatím krom povídek nic nevím).

Vzhledem k období, ve kterém se niha odehrává jsem sebe sama nemohl ubránit od srovnávání s Lovecraftem (nevím proč, ale ta doba a okultismus mne automaticky vedou jeho směrem). Jediné, co bych tak knize vytknul je slabší třetí povídka a styl mluvy....občas mi některé výrazy dodaného období neseděli a nebo.... jsem jen příliš zaujatý Lovecraftem, který mne vtáhnul právě i mluvou a stylem vyjadřování pro tu dobu tak typickou.

Za mne je to ale krásná práce a těším se na další knihy!

03.03.2025 3.5 z 5

Cyberpunk 2077: Výpadek Cyberpunk 2077: Výpadek Bartosz Sztybor

I když nejsem úplně na komiksy a neberu je jako "literaturu", přeci jen je to doplněk nebo menší vedlejší příběhy do univerza, které mám rád. Cyberpunk 2077 má pár knih, seriálek a bandu komiksů, které se snaží svět mé oblíbené hry ještě více doplnit.

Ze všech komiksů, co jsem zatím ze Cyberpunku 2077 četl zatím asi nejlepší kus. Líbí se mi postavy, líbí se mi jejich motivy, uvěřitelné chování a zase... ono prostředí Night city, které prostě poznáváte ze hry a vcítíte se opět do shitty Cyberpunkové budoucnosti. Kresba je někdy velmi hezká, ale na pár "prostřizích" je velmi... jak to jen říci... narychlo plácnutá na papír? Nejsem na komiksy, to raději ať posoudí jiní, ale půl hvězdy jsem za to strhnul.

Pro Fanoušky Cyberpunku 2077, tohle musíte projít, bude se Vám to podle mne líbit. Věřil bych i tomu, že dokonce dokáže oslovit i lidi, kteří svět Cyberpunku neznají nebo kolem nich jen tak prošel.

10.12.2024 4.5 z 5

Sexuální deviace? Sexuální deviace? Lenka Blažejová-Teremová (p)

Pokud by někdo čekal čtení jako porno, nebude dále od pravdy. Upřímně jsem rád, že se kniha nezměnila ve psané porno, ale dostal jsem přesně to, co jsem chtěl a to sice krátkou analýzu duše deviantních partnerů a jejich stručnou "katalogizaci". Rozhodně se nejedná o encyklopedii, ale spíše provázání osobních zkušeností autorky s podporou odborné literatury a příklady na jednotlivcích z praxe.

Za mne.... mohu s autorkou jen souhlasit. Každý má nějaký fetish, někdo je vanilla a někdo rád experimentuje nebo nedokáže bez daných podnětů a fantasií být, nicméně.... to co si každý sám, s partnerem nebo partnery dělá za zavřenými dveřmi za souhlasu všech zůčastněných a dobrovolném rozhodnutí....po tom je všem kulové...... ale jakmile se jedná o deviace ohrožující zdraví, život nebo základy morálního kodexu, nejedná se už rozhodně o fetish ani hru, ale o něco, co má řešit psycholog.

Pro shrnutí... kdo má "rád" fetishe a svět perverze, berte to jako takovou skromnou analýzu, zajímavosti a rozbor různých náhledů na svět perverze ako takové. Kdo by chtěl spíše perverzní porno literaturu... autorka má pár jiných knih, které budou více odpovídat těmto potřebám.

25.11.2024 4 z 5

Likvidátor Likvidátor Honza Slívka

Kdyby se mne někdo zeptal, jaký žánr vlastně kniha má, tak asi... no... všechny... je to zaklínač s bouchačkou v postapo s fantasy příšerkami, bohy, čarodějkami, magií a modernou s technologií v jednom. Zezačátku mi ten mix neskutečně neseděl a nedával smysl, ale na všechno má vlastně kniha argument a svým způsobem to funguje a má to logiku.

První polovinu jsem se do čtení trochu nutil, prostě jsem se do toho nemohl nějak dostat, ale potom jsem nějak prozměnu nemohl přestat. Postavy, co mi byly zezačátku úplně ukradené mě ke konci začali zajímat a ano.... je to odpočinková literatura, ale v něčem se mi postavy líbí.

No a nakonec asi oprávněné porovnávání s panem Kotletou... Mám knihy pana Kotlety rád, některé víc, některé míň, ale třeba taková Černá smečka byla opravdu hodně mimo a slabá. Vulgarity tam byly vyloženě nahuštěné schválně a přitom úplně neúčelně... a sexuální scény...byly trapné. Ano, Likvidátor jich má od poloviny více než dost, ale bavili mne a bylo v nic často "něco". Hlavní postavy nadávají, ale účelově a má to smysl (když jsou naštvané, když jde o život...) a ne v každé větě jako banda primitivů co by jinak nedala dohromady kloudnou větu... omlouvám se, ale v tomhle Slívka oproti Frantovi vede.

Prozatím další knihy autora neplánuji, ale druhý díl Likvidátora si dám rád. Milovníkům Kotlety nebo Sněgoňové bych knihu doporučil, ale jak si kdo oblíbí propojení všech subžánrů... to záleží na každém.

25.06.2024 4 z 5

Mlok 2008 Mlok 2008 * antologie

Prozatím jeden z nejlepších mloků, jaké jsem měl možnost číst. Pokud bych měl hodotit nejlepší pasáže, tak jednoznačně delší povídky a novela. Kniha se dobře četla, seznámila mne s novými autory, které jsem sice zaregistroval už dřív, ale až nyní jsem si od nich mohl trochu něco načíst (Jan Kotouč například).

Kdo má rád povídkové knihy, tento ročník mohu jen doporučit, krásná práce.

13.05.2024 4 z 5

Válkotvůrci Válkotvůrci František Kotleta (p)

Příjemné krátkometrážní povídky, které mne opravdu bavili, ani u jedné bych neřekl, že byla výrazně slabší. Kniha se dá přečíst i za den (pro rychločtenáře max půl dne) a to je přesně to, co jsem potřeboval. Kdyby kniha skončila povídkami, dám klidně plný počet, co mi ale opravdu vadí je fakt, že kniha de facto nemá 241 stran, je to zase umělé natažení o část Spadu, takže ten kdo již Spad četl zaplatí nemalé procento stran znova... ten kdo chce teprve číst (jako já) nevidí důvod číst výřez....tohle mi prostě vadí.

Když pominu tohle... povídky jsou opravdu dobré a zábavné, je na nich vidět, že má autor představivost, která mi sedí a baví mne.

19.07.2023 4 z 5

Operace Petragun Operace Petragun František Kotleta (p)

Po předešlé knize se vše vrací k tomu na základě čeho jsem se do této série pouštěl. Rozhodně mi nejde o hodnocení na základě toho, kdo knihu napsal, mám rád oba dva autory bez výjimky, ale kniha předchozí byla prostě příliš slabá. Tady se však děj opět posouvá pro mne zajímavým směrem. Mrzí mne, že občas postavy potkají pár zajímavých charakterů, které bych si v posádce nebo v příběhu přál, ale.... víte jak to je, umřou :D.

Postavy se posouvají dopředu i v pojetí jejich vzájemných vztahů, což rozhodně vítám. Rozhodně se mi často nestává, že bych se u knih pana Kotlety smál (mám rád tuhle literaturu jako odpočinkovou i když přidává poslední dobou na emocích a to je sakra dobře), ale tady bylo pár tak vtipných scén, že jsem se rozchechtal na celou kancelář.

Jestli takto dojede zbytek "seriálu" rozhodně to vítám a doporučuji, další kniha bude o to zajímavější (konec Operace Petragun Vás naláká, ale pochopitelně neprozradím). Jen tak dále.

05.07.2023 4 z 5

Mrtvá schránka Mrtvá schránka Kristýna Sněgoňová

Tak tenhle díl byl opravdu velmi slabý... knihy od paní Sněgoňové mám opravdu rád, ale u tohoto dílu bylo tolik věcí, co mne spíše točilo než bavilo... těšil jsem se, že se dozvím, jak to vypadá na planetě zemi, ale ejhle, nedozvíte se prakticky nic....zbývá 1/3 obyvatelstva, ale to znamená co přesně? Takže lidé z Havířova přežili a zbytek světa vyhořel nebo jak tomu mám rozumnět? Neměl by člověk, který bojuje proti společenství prahnout po informacích o jeho planetě, za kterou bojuje? Opravdu se za celou dobu knihy nezeptal co se za rok a půl dělo? O zbytku planety se kromě Prahy a úseků jejich cesty nedozvíte nic.

O jeho příjezdu, který je super tajný, ví všichni .... lidské jídlo je pro mimozemšťany v pohodě a sami mimozemšťané neřeší otázku poživatelnosti.... na zemi jedu kvůli větrníku... ok... smažák... ok.... a pro schránku kde se skrývá odboj, protože.... proč? Takže s moderní technologií není Batista schopný předat informace jinak, nežli nahnat důležitou osobu do chřtánu obsazené planety? Jakože WTF? A když tu schránku najde někdo jiný tak ji zahodí nebo dá společenství a šlus ty vole... odboj je v háji.

Že by nová postava do posádky? Neh, zase mrtvá...

Gerasim mne jako postava začíná upřímně točit, protože na co sáhne, to vyloženě podělá, ale tak, že při tom všem okolo ublíží.

Giussepe si plánoval takovou super lest na Loyda, že riskoval život celé posádky, která prakticky mohla celá pojít kvůli jeho tajnému rozhodnutí...

Takových věcí co mi neseděli bylo víc.

Se zájmem čtu další díl... nejde mi o to knihu vyloženě pomlouvat nebo hanět, ale po dlouhé době mne u čtení tak dlouho nic nepokopalo. Určitě si dočtu celou sérii, protože zatím bylo vše super, ale tohle je hold jen slabší kus.

26.06.2023 2 z 5

Vítězové nad Kartágem Vítězové nad Kartágem Jiří Kovařík

Pana Kovaříka znám jako autora už od popisu historie antického Řecka, kde se mi jeho styl psaní natolik zalíbil, že jsem chtěl pokračovat. Co mě zajímalo bylo hlavně období před válkou s Kartágem, tedy samotný vznik Říma a vývoj z malého města až po metropoli antického světa.

Co je pro mne podstatnější je, že mi kniha vyvrátila pár mnou uvažovaných mýtů o Římu jako takovém a hlavně dodala ucelenější informace o Pyrrhovi, o povaze střetů dvou naprosto rozdílných typů armád (manipuly a falanga) nebo třeba o Římu jako vyloženě expanzivní agresivní republice, což kniha svým způsobem vyvrací (a díky za to).

Prostě kvalitní čtení z období, které mne zajímá hned po anitckém Řecku nejvíce, doporučuji.

11.04.2023 5 z 5

Mlok 2013 Mlok 2013 * antologie

Upřímně se sám sobě divím, že jsem o těchto sbornících neslyšel dříve. Nemohu ani popsat, jakou radost mi udělalo, když jsem si při čtení uvědomil, že je tu spousta mladých i starších lidí, kteří mají velkou představivost a fantasii. Jen jedna povídka byla slabší, ale upřímně.... kašlat na to, jsem rád, že tu knihy jako tyto máme. Hned jsem kupoval další! Koupi jsem bral jako podporu pro další ročníky (já vím, jedná se o knihu z roku 2013).

Upřímně jsem štěstím bez sebe, když vidím, kolik lidí, kteří nezapomněli snít a tvořit si své vlastní světy ještě máme....snad se mohu počítat mezi ně, byť jsem zatím nic nevydal :D.

08.12.2022 4 z 5

Krásky a vetřelci: Pulp stories Krásky a vetřelci: Pulp stories * antologie

Kniha mne jako celek bavila, jednu povídku bych asi klidně vypustil a upřímně povídku Dostihy a sázky jsem absolutně nepobral...... tu jsem vůbec poprvé ve svém čtení přeskočil, protože od poloviny mne to doslova nebavilo, neviděl jsem souvislosti a doteď nedokážu definovat co byli hlavní postavy zač nebo jak si je vlastně představit. Jinak se mi ale kniha jako celek líbí a například u Krvavého jsem se bavil a nasmál jsem se i u Gerasima v zemi za zrcadlem.

02.02.2022 3 z 5

Mytologie - mýty, pověsti, legendy Mytologie - mýty, pověsti, legendy kolektiv autorů

Jsem upřímně štěstím bez sebe, že jsem tuto encyklopedii dostal. Pro nadšence do antického světa, řecko-římské mytologie a hlavně stylu myšlení tehdejších lidí je to skvělá průprava. Co víc si přát. Předtím by mne ani nenepadlo zabývat se i mytologií indiánů a středoveku, do čehož mne kniha svým způsobem "motivovala" díky zahrnutí veškerých mýtů (respektive těch nejdůležitějších) do jedné knihy. Skvělá práce!

01.09.2021 5 z 5

Prométheus Prométheus Franz Fühmann

Na střední škole to byla vůbec první kniha "vyšší kvality", kterou jsem kdy přečetl (já vím, hanba mi). Její efekt byl takový, že mne jen utvrdila v tom, že období antiky a mytologie zbožňuji a hlavně....pomohla mi zamilovat si papírovou podobu knih a spustila u mne ono "čtenářství". Ještě doteď si vzpomínám, jak mi ji češtinářka vrazila do rukou se slovy "tahle je pro tebe, zkus to, bude tě to bavit, vím to". Když pominu moje okecávání kolem a kolem... skvělá kniha, která je pro milovníky antiky a mytologie povinností s tím, že občas tu a tam se trochu vleče.

19.08.2021 5 z 5

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Upřímně jsem od pana Kulhánka nikdy nic nečetl a i když jsem později zájem měl... jeho knihy jsou samozřejmě nesehnatelné. Alespoň tuhle jsem si pro sebe utrhl a musím říct, že to, jak reálně dokáže určité situace autor popsat je mi opravdu velmi příjemné a dokáže to rozjet fantasii v hlavě naplo.... občas mi něco nesedlo, ale jinak jako celek? Skvělé počtení a o to více zuřím, že knihy jako noční kluby 1 a 2 už asi nikdy v papírové formě neseženu :-D

12.08.2021 3 z 5

Holomráz Holomráz Štěpán Kopřiva

První kniha od tohoto autora a rozhodně mile překvapila. Bavilo mne to, příjemné zakončení s pěknými zvraty a hlavně..... ukázka pěkné "pozlacené reality", která po vystřízlivění hodně bolí. Určitě v budoucnu přečtu ještě jednou.

12.08.2021 4 z 5