RADOST komentáře u knih
Třetí díl série mi připadal slabší, nezaujal jak ty předešlé. Byl velmi akční, naplněn stálým napětím a nedůvěrou. Odrazovala mě ta neúprosnost a rychlost zabíjení v protikladu se strachem a bezradností, technickou nedokonalostí a neschopností policie. Děj působí bezútěšně a nevyváženě .
Osobitý Švandrlíkův styl - trocha černého humoru, špetka absurdity, úcta k jazyku, mírná společenská satira, nadsázka i jednoduchost. Povídky pro odreagování a osvěžení, připomínající dobu, kdy vznikly.
Mnohovrstvá detektivka, napínavá, děsivá, složitá i poučná. Exkurze do praktik i soukromí vyšetřovatelů, ale i do vzorců jednání sériových vrahů. Jakési jejich rozškatulkování a dlouhodobá neschopnost odhalit strůjce vyšetřovaných zločinů. Z mého pohledu tam toho všeho bylo moc. Cítila jsem se jak pod babiččinou duchnou, v níž se peří přelévá z jednoho rohu do druhého, stále někde přebývá a jinde chybí a nakonec neposkytne to, co od ní očekávám.
Životní příběh urozené ženy, která se vlivem historických událostí musela vyrovnat s mnoha životními zvraty. Poučí o situaci v Německu před 2. světovou válkou, po následném rozdělení Německa a jeho opětovném sjednocení v 90. letech 20. století. Vypovídá o myšlení lidí z různých sociálních i politicko-ideologických vrstev. Průměrné, líbivé, zjednodušené podání života jednoho rodu.
Tuto knihu jsem zvládla až na druhý pokus, dlouho jsem ji měla v nedočtených. Poslouchala jsem jako audioknihu a první třetina mě nevtáhla do děje, nelíbil se mi ani její styl a vadila mi i strohá interpretace. Jenže děj gradoval, kromě násilí se přidávaly i psychologické aspekty a v závěru už jsem se nemohla odtrhnout. Je to kniha plná násilí, kniha pro chlapy - těm ji opravdu doporučuji k přečtení či poslechu.
Všechno, co chceme porazit, musíme napřed zkoumat a poznat. I černočerné zlo má svou podstatu. Skvělý thriller o zlu a hledání jeho pachatelů.
Co je pravda a co lež? Co si (ne)pamatuji a proč? Mohu se spolehnout na své instinkty? Jaké mají úmysly ti kolem mě ? K takovým otázkám se neustále uchyluje hlavní hrdinka knihy. A my spolu s ní. Dobré čtení a přemítání to bylo.
Vyšetřovatelka Kate tentokrát pracuje v utajení přímo v amišské osadě, v níž se děje něco divného a záhadně tam zemřela patnáctiletá dívka. Vládne tam přísné dodržování víry nebo čiré zlo? Kate odvážně odhaluje tajemství osady, atmosféru tajemna a zla umocňuje věčný mráz a sníh. Obratně napsané, ale uspěchané, zjednodušené.
Svižné, zábavné - krátké detektivky pro pobavení. Nejsem zklamaná, ale nadšení se nekoná.
Kniha mě bavila, četla se dobře, ale tentokrát to na pětihvězdí není.
Nemám ráda tetování, ke knize jsem přistupovala s despektem. Ale bylo to překvapivě dobré a povedla se i audionahrávka.
Příjemný návrat do dob mého mládí. Ano, tak se žilo, tak uvažovali ti starší kolem nás. Jsem ráda, že se toho tolik změnilo, že už nemá takový dopad mínění a soudy těch okolo, že už není taková obava z toho, co tomu řeknou lidé. Lidé jsou stejní, ale měřítka jejich hodnot se změnila.
Závislost je jako pád, jako lavina. Strhne a pohřbí nejen původce, ale i vše okolo. Jde se jí vyhnout? Vyléčit její následky? Zapomenout? Uniknout? Po přečtení knihy si odpovězte sami .
Jak silná a zároveň zranitelná je lidská mysl! Jak jednoduché je ji zneužít. Jak těžké je to postřehnout. Co je pravda, co paranoia? Skvělý thriller. Hrůzný v tom, že se možná v různých obměnách stává některým z nás v běžném životě.
A tak si tu žijeme... Raději nevidíme nebo nechceme vidět. Líbí se mi s jakou dávkou nadhledu, humoru i elegance autor vylíčil současnost.cz .
Chtěla jsem se bát, uvěřit ve svět duchů a nadpřirozena, poddat se napětí a prožívat tu záhadu spolu s postavami knihy. Jenže nešlo to. Asi špatné dávkování? Nepřesvědčivost? Nejen, že mě kniha "nepohltila", ale navíc mě neustále otravovala jakousi záměrnou hloupostí, nevyzrálostí a nelogičností jednání postav. Jistě, bylo to v zájmu zvýšení dějového napětí - ale v mém případě s opačným efektem.
Mrazivá kniha připomínající lavinu. Ukládá na sebe jednotlivé ledové vrstvy, postupně zabírá stále větší prostor, hrozí svou nevypočitatelností. Je nebezpečná všemu a všem, pyšná na svou sílu, libující si v sobecké zkázonosnosti. Ale jsou i tací, kteří jí uniknou a věří, že se zbaví věčného mrazu a chladu.
Jen se mi zdála ta mrazivá pohroma trochu pomalá, plíživá, moc napěchovaná. Dvakrát během četby jsem ji dokonce na několik dnů opustila a ohřívala se u hřejivějších a hbitějších písmenek.
Kniha o lidech v SSSR. O hledání způsobu přežití, o hledání konkrétních lidí. O věčně se opakujícím pohřbívání nadějí a nenalezených hrobech. O jakési zvrácené evoluci, v níž lidé i politická a ekonomická uskupení důmyslně nacházejí způsoby maskování, symbiózy i parazitování a uplatňování mocenských praktik. Napsáno krásným jazykem, který je v přímém kontrastu ke špinavosti vyhledaného. Naplněno dobrodružnými akcemi, protkáno dílčími úspěchy a vždy novou nadějí, která už má však připravený hrob. Fingovaný nebo skutečný?
Nečetla se mi lehce, chvílemi jsem se ztrácela, nechápala, snad ani nechtěla chápat. Ale zřejmě se k ní budu vracet, už nyní mám čtečku plnou poznámek.
Napínavá a velmi akční detektivka především pro muže. Je plná děje a má zajímavý námět. Stojí za přečtení.
Opět dobré čtení, ale tentokrát trochu slabší. Dokonce jsem i pachatele "odhalila" brzy po rozvinutí děje. Také schopnosti a síly Katina týmu i její vlastní působí dosti nevěrohodně. Současně jaksi samozřejmě zvládá povodně, nepřízeň radnice, vyšetřování několika vražd i složitou osobní situaci. Ale je to kniha - když se nenechám rušit podružnými praktickými myšlenkami (např. o udržování věčně zabahněné garderoby), pak mohu doporučit i tento 6. díl skvělé "amišské" série.