RADOST RADOST komentáře u knih

Našeptávač Našeptávač Donato Carrisi

Mnohovrstvá detektivka, napínavá, děsivá, složitá i poučná. Exkurze do praktik i soukromí vyšetřovatelů, ale i do vzorců jednání sériových vrahů. Jakési jejich rozškatulkování a dlouhodobá neschopnost odhalit strůjce vyšetřovaných zločinů. Z mého pohledu tam toho všeho bylo moc. Cítila jsem se jak pod babiččinou duchnou, v níž se peří přelévá z jednoho rohu do druhého, stále někde přebývá a jinde chybí a nakonec neposkytne to, co od ní očekávám.

29.06.2020 4 z 5

Zlaté časy Zlaté časy Anne Jacobs

Životní příběh urozené ženy, která se vlivem historických událostí musela vyrovnat s mnoha životními zvraty. Poučí o situaci v Německu před 2. světovou válkou, po následném rozdělení Německa a jeho opětovném sjednocení v 90. letech 20. století. Vypovídá o myšlení lidí z různých sociálních i politicko-ideologických vrstev. Průměrné, líbivé, zjednodušené podání života jednoho rodu.

28.06.2020 3 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

Tuto knihu jsem zvládla až na druhý pokus, dlouho jsem ji měla v nedočtených. Poslouchala jsem jako audioknihu a první třetina mě nevtáhla do děje, nelíbil se mi ani její styl a vadila mi i strohá interpretace. Jenže děj gradoval, kromě násilí se přidávaly i psychologické aspekty a v závěru už jsem se nemohla odtrhnout. Je to kniha plná násilí, kniha pro chlapy - těm ji opravdu doporučuji k přečtení či poslechu.

14.06.2020 4 z 5

Sběratelé zla Sběratelé zla Mark Griffin

Všechno, co chceme porazit, musíme napřed zkoumat a poznat. I černočerné zlo má svou podstatu. Skvělý thriller o zlu a hledání jeho pachatelů.

01.05.2020 5 z 5

Zatímco jsi spala Zatímco jsi spala Kathryn Croft

Co je pravda a co lež? Co si (ne)pamatuji a proč? Mohu se spolehnout na své instinkty? Jaké mají úmysly ti kolem mě ? K takovým otázkám se neustále uchyluje hlavní hrdinka knihy. A my spolu s ní. Dobré čtení a přemítání to bylo.

13.04.2020 5 z 5

V moci zla V moci zla Linda Castillo

Vyšetřovatelka Kate tentokrát pracuje v utajení přímo v amišské osadě, v níž se děje něco divného a záhadně tam zemřela patnáctiletá dívka. Vládne tam přísné dodržování víry nebo čiré zlo? Kate odvážně odhaluje tajemství osady, atmosféru tajemna a zla umocňuje věčný mráz a sníh. Obratně napsané, ale uspěchané, zjednodušené.

23.03.2020 4 z 5

Malé pikantní vraždy Malé pikantní vraždy Jussi Adler-Olsen

Svižné, zábavné - krátké detektivky pro pobavení. Nejsem zklamaná, ale nadšení se nekoná.

18.01.2020 3 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Nemám ráda tetování, ke knize jsem přistupovala s despektem. Ale bylo to překvapivě dobré a povedla se i audionahrávka.

20.10.2019 4 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Příjemný návrat do dob mého mládí. Ano, tak se žilo, tak uvažovali ti starší kolem nás. Jsem ráda, že se toho tolik změnilo, že už nemá takový dopad mínění a soudy těch okolo, že už není taková obava z toho, co tomu řeknou lidé. Lidé jsou stejní, ale měřítka jejich hodnot se změnila.

04.09.2019 4 z 5

A pak už jen tma A pak už jen tma Petra Batók

Závislost je jako pád, jako lavina. Strhne a pohřbí nejen původce, ale i vše okolo. Jde se jí vyhnout? Vyléčit její následky? Zapomenout? Uniknout? Po přečtení knihy si odpovězte sami .

24.06.2019 4 z 5

Pouhý stín Pouhý stín Karine Giébel

Jak silná a zároveň zranitelná je lidská mysl! Jak jednoduché je ji zneužít. Jak těžké je to postřehnout. Co je pravda, co paranoia? Skvělý thriller. Hrůzný v tom, že se možná v různých obměnách stává některým z nás v běžném životě.

09.06.2019 5 z 5

Hod mrtvou labutí Hod mrtvou labutí Ondřej Hübl

A tak si tu žijeme... Raději nevidíme nebo nechceme vidět. Líbí se mi s jakou dávkou nadhledu, humoru i elegance autor vylíčil současnost.cz .

12.05.2019 4 z 5

Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Chtěla jsem se bát, uvěřit ve svět duchů a nadpřirozena, poddat se napětí a prožívat tu záhadu spolu s postavami knihy. Jenže nešlo to. Asi špatné dávkování? Nepřesvědčivost? Nejen, že mě kniha "nepohltila", ale navíc mě neustále otravovala jakousi záměrnou hloupostí, nevyzrálostí a nelogičností jednání postav. Jistě, bylo to v zájmu zvýšení dějového napětí - ale v mém případě s opačným efektem.

09.04.2019 3 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Mrazivá kniha připomínající lavinu. Ukládá na sebe jednotlivé ledové vrstvy, postupně zabírá stále větší prostor, hrozí svou nevypočitatelností. Je nebezpečná všemu a všem, pyšná na svou sílu, libující si v sobecké zkázonosnosti. Ale jsou i tací, kteří jí uniknou a věří, že se zbaví věčného mrazu a chladu.
Jen se mi zdála ta mrazivá pohroma trochu pomalá, plíživá, moc napěchovaná. Dvakrát během četby jsem ji dokonce na několik dnů opustila a ohřívala se u hřejivějších a hbitějších písmenek.

08.04.2019 4 z 5

Stalkeři Stalkeři Paul Finch

Napínavá a velmi akční detektivka především pro muže. Je plná děje a má zajímavý námět. Stojí za přečtení.

27.02.2019 4 z 5

Mrtví promlouvají Mrtví promlouvají Linda Castillo

Opět dobré čtení, ale tentokrát trochu slabší. Dokonce jsem i pachatele "odhalila" brzy po rozvinutí děje. Také schopnosti a síly Katina týmu i její vlastní působí dosti nevěrohodně. Současně jaksi samozřejmě zvládá povodně, nepřízeň radnice, vyšetřování několika vražd i složitou osobní situaci. Ale je to kniha - když se nenechám rušit podružnými praktickými myšlenkami (např. o udržování věčně zabahněné garderoby), pak mohu doporučit i tento 6. díl skvělé "amišské" série.

23.02.2019 4 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Syrové, drsné, zasazené do blíže neurčené, lidmi zničené krajiny i společnosti. Burcující, neuvěřitelné, varující, poučné. Kniha o devastaci krajiny i lidství. Stála za přečtení.

04.01.2019 3 z 5

Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

Strhující začátek, zajímavé prostředí, neustále napětí. Ale také hodně zamotané, což může připadat "hltajícímu" čtenáři poněkud chaotické. Půl hvězdičky bych ubrala za jakousi přeplněnost (i tak jsem mnohé zvraty předvídala) a mírnou podobnost s Temnými říčními proudy.

31.12.2018 5 z 5

Pokrevní sestra Pokrevní sestra Jane Corry

Mám ráda knihy zabývající se lidskou psychikou. Číst tuto knihu bylo jako rozmotávat uzlíky v hodně zašmodrchaném klubku. Napínavé a dychtivé rozmotávání. Jenže uzly stále přibývaly a bylo zjevné, že nejsou vytvořeny náhodně, ale účelově navršeny jeden za druhým, na konci provázku se doslova na sebe tlačily a já už pozbývala tu radost z jejich odstraňování. Čeho je moc, toho je příliš. A náhlý přechod z temných tónů do růžových také mohl být tlumenější.

29.09.2018 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Autor nás sice zavedl do jedné z alternativ možné budoucnosti, ale zároveň ukázal, že lidstvo je stále stejné. Jeho hlavní povahové rysy vycházejí na povrch v každé době. Vždycky stojí proti sobě dobro a zlo, skromnost a rozmařilost, intriky a upřímnost, svědomí a lhostejnost. V každém je touha po obdivu, po moci, po bohatství. Není v silách nařízení a zákonů řídit svět ke spokojenosti všech. Ale je v možnostech každého jednotlivce dění alespoň trochu ovlivňovat a směřovat ke správným cílům.
Podle mě je to dobrá a čtivá fantazie o síle svědomí a odkazu předků.

01.07.2018 5 z 5