RADOST komentáře u knih
Čtenáři hodně napoví prolog, ale vyšetřovatelé nemají vodítka žádná. Celá kniha je vlastně podrobným popisem trpělivé práce kriminalistů, občas málo důvtipných, občas s intuicí. Takové pomalé vypravování, postrádající napětí a hýřící pravopisnými chybami.
Detektivní vzkaz o provázanosti minulosti se současností. O zlu a brutalitě konaném a přetrvávajícím pod rouškou bohulibé instituce. Kniha zaujala, dobře se četla - jen mi vadilo, že tam všeho bylo jaksi přes míru. Další díl si ale určitě přečtu.
Lákavá jednohubka z dobrého těsta, zdobená mnoha ingrediencemi, které se navzájem přebíjejí. Sousto je natolik miniaturní, že nelze vychutnat a posoudit. Líbil by se mi větší krajíc.
Milý, nenáročný příběh obyčejných, nepříliš sebevědomých lidí, schopných přátelství a lásky. Nádech romantična, víra v lidskost, pochopení druhých, léčba zlomeného ega, špetka humoru. Dobře se to četlo právě v tomto předvánočním čase.
Napínavé, záhadné, drastické, čtivé. Dlouho skrytá podstata toho všeho, výborný námět i závěrečná odpověď. Přivítala bych širší rozpracování hlavního tématu. Naopak bych třeba i vynechala tu milostnou linku.
Velmi dobře napsaná detektivka s nádechem horroru. Odehrává se ve dvou obdobích druhé poloviny 20. století. Navazuje na skutečnosti i legendy z období pronásledování čarodějnic v 17. století, což přidává knize silný nádech tajemna. Jenže právě to mi místy dosti vadilo.
Každý máme svou minulost. Už se stala, měli bychom ji přijmout, poučit se z ní a upřít se na současnost i budoucnost. Může být až zhoubné příliš se v ní utápět . Mohlo by se naplnit přísloví: S čím kdo zachází, s tím také schází. Všechno je to otázka perspektivy a úhlu pohledu.
Četba k zamyšlení.
Psychodrama o vztazích a povahách. Nenapsáno kvůli detektivnímu hledání a napětí, ale pro zamyšlení, že určité povahy nejsou schopné projevovat svou lásku aniž by ubližovaly. Soužití s nimi je zhoubou pro jimi milované. Bylo tomu tak kdysi, je tomu tak nyní a zřejmě se tento vzorec chování bude uplatňovat i v budoucnosti. Doporučuji těm, koho zajímá psychologie vztahů.
Zvláštní kniha, která si mě našla v období, kdy jsem prožívala podobné trauma a utápěla se v myšlenkách tak blízkých ději knihy. Musí se číst pomalu, je dobré se k ní vracet - náhodně otevřít, přečíst kousek snu a zamyslit se. Přemýšlet o lásce, empatii, souznění. O bytí i nebytí, životních náhodách, o sobě.
Těžké čtení o nelehkých chvílích v životě.
Vtipně podané postřehy ze života zaměstnané ženy - manželky a matky dvou dětí. V mém, téměř dvojnásobném věku, nepatřím do cílové čtenářské skupiny a mé hodnocení je ovlivněno životními zkušenostmi. Nad knihou nejásám, ale ani ji nezatracuji. Věřím, že čtenářky pobaví, dá jim pocit sounáležitosti i vědomí, že je třeba nikdy se nevzdávat, žít pro sebe i ostatní a prkotiny řešit s nadhledem. Jsou přípravou pro mnohem závažnější životní situace a s odstupem času se stanou radostnými vzpomínkami.
Napínavé, zajímavé, dobré, i rozuzlení celkem nečekané. Jen mi něco "drhlo" v osobnosti i motivaci pachatele. Snad budu mít možnost o tom s někým podebatovat , zde nemohu cokoliv prozrazovat.
Kniha doslova nabitá napětím, dějem, osudy, nočními můrami, zlem. Až předimenzovaná. Neuchvátila mě. Vadilo mi to množství všeho i samotný hlavní důvod veškerého dění, jednotlivé postavy mi k srdci nepřirostly a ani interpretace audio knihy mi příliš nesedla. Je to asi má chyba, nehaním knihu. Doporučuji ji především mužům.
Skvělé. Kniha mi poskytla zábavu, napětí i poučení (nejen ze světa hmyzu).
Příjemné překvapení, skvěle vystavěný příběh . Doporučuji.
Během první třetiny jsem chtěla knihu odložit - vykreslování domácího psychického i fyzického násilí na mě působilo jako sbírka toho, co jsem četla již v jiných knihách s touto tématikou. Ve druhé třetině se děj rozjel, bylo to čtivé i napínavé. Ve třetí třetině se už jen dále kupily absurdity a naivita tří hlavních hrdinek, naprosto neuvěřitelné a hloupé. Konec předvídatelný, v podstatě se vše vyřešilo samo. A šťastně, Jak z červené knihovny. Co to přineslo čtenáři? Někomu zábavu, někomu znechucení, většině NIC, jen ztrátu času.
Skvělá kniha nejen pro děti. Zaujme, pobaví, poučí a vzbudí touhu po cestování a poznávání. Ideální pro společné čtení a následné debaty s dětmi nebo vnoučaty.
Téma dobré, zpracování slabší. Kniha na mě působila spíše jako čtení pro ženy. V mnohém neuvěřitelná, nedotažená, zjednodušená. Mnohé opomíjí, mnohé zdůrazňuje. Jenže nevyváženě. Ano, bylo to napínavé, ale tak nějak plytce. Očekávala jsem více, jsem zklamaná.
Velmi napínavé, dočítala jsem skoro do rána. Zajímavý příběh odehrávající se ve dvou časových rovinách. Příběh stupňujícího se zla, na jehož počátku je pocit moci umožněný penězi i hloupostí a velikášstvím předků. Ale zpracování pokulhávalo . Jaksi moc naivity, důvěry a nepřirozeného jednání, pak rychlé nahromadění indicií a poté předimenzovaný závěr a rozuzlení. A nechybí ani láska i žárlivost. Na mě to působilo nevěrohodně a mnohé jsem i předvídala.
Napínavé, dojemné a smutné čtení nejen pro ženy. Děj je situován do prostředí cirkusu a ukazuje útrapy i sílu lásky, odvahy a charakterů v období holokaustu.
Dojemný příběh o hledání lásky - mateřské i partnerské. Dobře se četl, vzbuzoval sympatie s hlavními postavami. Jenže po přečtení, po zamyšlení nad téměř stoletým životem Doris a její povahou, přetrvává ve mně smutné rozčarování. V mých očích tato milující, krásná, energická, chytrá, podnikavá a odvážná žena mohla a měla minimálně ve druhé polovině svého života využívat svůj čas , schopnosti i možnosti smysluplněji, udělat toho hlavně pro sebe mnohem více. Ve všech směrech. Příběh mě tedy i poučil - nikdy nic nevzdávat , nečekat, žít, hledat a nacházet naplnění svých snů.