RADOST komentáře u knih
Krásná a přínosná kniha, která poutavě přibližuje život obyvatel Apalačského pohoří ve 30. letech minulého století. Obdivuji, jak nenásilně skloubila životní příběhy s hospodářskou i politickou situací té doby.
Připadá mi, že se autorka už trochu vyčerpala. Chvílemi je děj až moc rozvláčný, jednání hlavních hrdinů nevěrohodné, prolínání reálna a duchařiny příliš časté. Naopak "vyřešení" příběhu je věnována velmi malá pozornost, v mnohém je náznakové, je takové poloviční. Doufejme, že tím autorka signalizuje další pokračování a není to znakem její tvůrčí neschopnosti.
Dobře napsané povídky o neobvyklých vyšetřováních obyčejného českého kriminalisty.
Tuto knihu jsem si vychutnávala. K mnohým pasážím jsem se vracela. A to ne kvůli ději, ale kvůli mistrovství autora, jeho schopnosti vyjádřit všechny nuance pocitů Mika Noonana. Tajemnost a hrůzostrašnost dění dokresluje a pomáhá vyjádřit podstatu lidských povah a "vynucené" soudržnosti na maloměstě - jevy, které nás během života občas provázejí. Je to vlastně kniha o obyčejném životě vykresleném neobyčejnými prostředky, silnými, mistrovskými. Je to poselství o věčném boji dobra a zla, které jsou v každém z nás.
V porovnání s pěti předcházejícími díly série Tóra Gudmundsdóttir musím udělit pouhé tři hvězdičky. Kniha je méně podnětná, méně zajímavá, méně napínavá - ale rozhodně není špatná.Ráda si přečtu i poslední titul od této autorky Pamatuji si vás všechny.
Zajímavé a vzpomínkové čtení pro generaci narozenou kolem poloviny 20. století. Mnohé reálie a způsob života v Československu jsou podány pravdivě. Postava hlavní hrdinky je symbolem ženy, která se zmítá mezi vžitým modelem manželství, šikovné i pracovité hospodyňky a moderní zaměstnankyně, budující si kariéru, vzdělávající se, toužící po změnách. Jenže je toho u ní jaksi moc. V celé knize je toho jaksi moc. Stran i děje, často okrajového děje. Proto si myslím, že osloví jen ty starší, ty, co to také prožili a vyberou si ze všeho především to, co se týkalo právě jich. Ale jejich dětem a vnukům se kniha asi bude zdát rozsáhlá, jednotvárná, někde zbytečně rozvláčná, jinde odflinknutá. Škoda - právě jim by měl být život u nás v té době přiblížen.
Další z dobrých detektivek, která zapůsobí nejen dějem, ale i mrazivou atmosférou Grónska, ponorkovou situací pracovníků, uzavřených v táboře, a silnou vazbou původních obyvatel na tradice.
Celá série stojí za přečtení. Milovníkům detektivek přinese nejen napětí a potěšení z odhalování podstaty příběhů, ale i nástin určitých problémů a rizik, z nich vyplývajících.
Ano, paní Jarmila Novotná byla opravdu šťastná, prožila záviděníhodný pracovní, společenský i rodinný život. A myslím, že nejen díky svému talentu a volbě vzdělaného, bohatého a milujícího životního partnera. Především byli oba velmi pracovití a nebáli se nových výzev. Někdo by možná záviděl. Ale já obdivuji, i když mi tato pěvkyně až dosud byla neznámá.
Ano, život není jen černý nebo bílý, lidé nejsou jen dobří a zlí, všechno zraje a vyvíjí se. I vztah syna vzhlížejícího k otci, zatracujícího otce, znovu obdivujícího otce, mstícího i rozčarovaného, a konečně dospěle chápajícího. V každém z nás je mnoho stránek, emocí i schopností. A to zde autor skvěle vyjádřil. Napínavá četba, která určitě nebyla ztrátou času.
Tak obyčejné, tak lidské. Epizody ze života dvou stárnoucích kamarádů, namluvené v audioknize Tomášem Hanákem a Petrem Šabachem, pohladí na duši. Všichni, v každém věku, máme své sny i svazující životní realitu. Pokusy o únik nebývají vždycky šťastné, ale nelze se jich vzdávat. Nejhorší by bylo rezignovat.
Doposloucháno (výborná audiokniha) a v mysli mi utkvělo varování. Nevěřme svým rychlým a povrchním úsudkům o těch kolem nás. Zdání klame, skutečnost se může velmi lišit od toho, co si představujeme či vysníme. Zajímavá kniha.
Myšlenky těla. Bohatost jazyka. Po několika povídkách pocit přesycenosti, ztráta chuti na další.
Povídky o hledání východiska z bezútěšnosti života. O podlehnutí slabostem, promarněných letech, samotě. Stroze, přesto skvěle vystihnuto. I přes nadějné vyústění ve mně ponechaly depresivní stopu.
Svědectví doby, ale i nezbavitelného slabošství hlavního hrdiny.
Málokdy se tak skvěle povede vystihnout povahu stárnoucího rezignujícího člověka i jeho "znovuzrození". Všechna čest autorovi i překladatelce.
Oceňuji styl, polské reálie, úvahy nad antisemitismem i postojem ke starým křivdám a historickým událostem. Detektivka, která kromě pachatele odhaluje i zasuté motivy v ostatních obyvatelích polského maloměsta.
Četba o rodinno/přátelském vztahovém propletenci. Téma vděčné a čtivé pro typ žen, jaký představuje hlavní hrdinka. Schematické, předvídatelné a stylisticky neobratné až křečovité. Místy jsem si připadala, že čtu slohovou práci studentky tvůrčího psaní, která si neumí poradit se začleněním popisů.
Všechny tři díly této série jsou velmi napínavé. Nejde se odtrhnout, i když si čtenář uvědomuje stylistická klišé, překombinování a také nelogičnost při popisu některých akčních situací. Navíc se autorka drží stále stejného modelu, který je s každým dalším dílem průhlednější. Přesto doporučuji, zažijete "ženské" oddychové čtení plné napětí.
Pěkné čtení pro mladé ženy - nepostrádá romantiku ani napětí i určité poučení. Je mou chybou, že s věkem a zkušenostmi jsem už předvídala více, než bylo záhodno.