Ramiel Ramiel komentáře u knih

Život válečníka Život válečníka Tomáš Němec

A já bych řekl, že ta hranice bohapusté krádeže byla překročena... Autor sám na konci vyjmenovává všechny možné autory, kterým prý vzdává poctu. Ale už při čtení mi v hlavě znělo jen jedno jméno Gemmel. To je prachsprostě vykradená Drenajská sága.

26.09.2022 1 z 5

Hořící pokoj Hořící pokoj Michael Connelly

Případy Harryho Bosche jsou sázkou na jistotu. A nezklamala mě ani tato kniha, ba právě naopak. Styl psaní Connellyho mi dokonale sedí, což je na jednu stranu fajn, ale na druhou to má ten následek, že knihu přečtu za pár večerů.

10.05.2021 4 z 5

Inspektor s velkým mozkem Inspektor s velkým mozkem František Niedl

Lehké, oddechové čtení na jeden, dva večery. Prévit byl zase prevít. Ale nevím, nějak to už nebylo ono... Té snahy o zábavnost možná bylo až moc. Stejně jako Prévitových ironických a sarkastických rozhovorů s nadřízenými a podezřelými.

18.04.2021 3 z 5

Na smrt Na smrt Jozef Karika

Kniha je napsaná podle jedné šablony, kdy pořád dokola u všech postav "naději střídá brutální pád" . A je jedno, zda v dějové lince v Americe, nebo v Evropě. Všechno násilí působí tak strašně prvoplánově, zřejmě s cílem co nejvíce šokovat. Ale šokující pro mě většinou znamená něco nečekaného, bohužel v této knize se neočekávaného neobjeví nic. A zakončení osudů dvou bývalých přátel v lese mi přišlo jako parodie z nějakého spaghetti westernu. Abych jen nehanil, líbilo se mi třeba vykreslení atmosféry koncentráku. Rozhodně to není špatná kniha. Ovšem tak vysoké hodnocení bych u ní nečekal. Ale každému se líbí něco jiného, tak proč ne. Jen nechápu, že zde spousta lidí knihu ohodnotí 4, nebo 5 hvězdami, když do komentáře napíšou, že nenaplnila jejich očekávání nebo si ji tak moc neužívali.

13.02.2021 3 z 5

Síla přírody Síla přírody Jane Harper

Druhý díl, tentokrát místo sluneční výhně pořád prší. Nevím, jestli mě někdy v souvislosti s počasím napadlo, že v Austrálii by taky mohla být zima. Takže i díky knize dál poznávám scenérie tohoto kontinentu. Síla přírody je tak přiléhavým názvem. Zejména pokud se do přírody vydají městem odkojené ženy, které kvůli svým neshodám nejsou schopny (ochotny) spolupracovat na své záchraně.
Aaron oproti minulému dílu není ani tak hybatelem, jako spíše pozorovatelem okolního dění. Pouze v závěru se opět projeví jako hrdina. Jen nevím, jestli se mi tohle opětovné hrdinství líbí. V prvním dílu neměl jinou možnost, tentokrát být hrdinou nemusel. A možná by se mi tak zdála jeho postava daleko uvěřitelnější.

03.06.2019 4 z 5

Sucho Sucho Jane Harper

Jedním slovem: Skvělé!
Více slovy: Takto si představuji detektivku. Precizně vystavěný děj od začátku do konce. Vždy ve správnou chvíli vytažený kostlivec z něčí minulosti, který otáčí kormidlem děje. A že nějaký ten škraloup mají všichni... A to vše v žáru australského slunce.

01.06.2019 4 z 5

Pach krve Pach krve František Niedl

Přečteno jedním dechem, až jsem se podivil, že už je konec (a nejen kvůli tomu, že kniha má relativně málo stran). Děj si od začátku do konce drží slušné tempo. Hlavní hrdinové, jak je u pana Niedla zvykem, jsou nepřemožitelní supermani, ale to prostě tak nějak k jeho historicko-trubadúrským knihám patří a není na škodu. Kdo by nechtěl být neohroženým Wolframem, že? Líbí se mi také, jak se prolíná královská linka, řešící královskou a říšskou politiku, s linkou zemanskou, která ukazuje na život nižších šlechticů a poddaných.

26.05.2019 4 z 5

Mokrá ryba Mokrá ryba Volker Kutscher

Ačkoli je to fiktivní detektivka, je vcelku zajímavé si přečíst, jakým způsobem vnímá přelom 20. a 30. let německý spisovatel. A je fakt, že toto období jako pozadí pro detektivku je jako stvořené. Mocenské soupeření socialistů, komunistů a nacistů, nesmíření se s porážkou ve válce a snahy představitelů Reichswehru o posílení armády navzdory limitu 100 000 vojáků, organizovaný zločin, ruští uprchlíci. Líbí se mi vykreslení postav. Gereon ani třeba Bruno pro mě nejsou ani kladní ani záporní hrdinové. Oba jdou doslova přes mrtvoly.

16.01.2019 5 z 5

Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Rudolfinská Praha vykreslená jako Babylon před zničením ve víru intrik boje o moc a peníze. Proradná šlechta, loupeživé bandy, rabi Löw a skoro Golem/Gonen... Chyběl mi snad už jen magistr Kelly. Druhý díl série pro mě lepší prvního. Jen se přiznám, že ke konci jsem fandil Berkům a jejich pomstě. Akorát mi v knize trošku neseděl Steinův dvojí metr. Jarošovo doznání o vraždě nevinné ženy přešel pokáním. O Bercích oproti tomu mluví jako o vrazích žen a dětí. Přitom komtesa, Domenico a jeho přátelé si dle mého nic jiného nezasloužili.

12.01.2019 4 z 5

Pohled šelmy Pohled šelmy František Niedl

Jako už tradičně u pana Niedla je hlavní hrdina "superman". Tentokrát ovšem novodobý, ne ze středověku. Jednotlivé postavy jsou vyobrazeny velmi živě. Plusové body u mě kniha získává za to, že je zasazena do ČR. Spoustu míst tak znám a požitek z děje se tím zvyšuje.

24.03.2018 5 z 5

Strach Strach Jozef Karika

Hlavní postavy měly strach, já nikoliv. Za celou dobu se mi nepodařilo získat jakékoliv emoce. Tedy očekávané emoce jako třeba napětí. Dostavily se totiž jen nezájem o osudy postav, nuda, zklamání a nepochopení.

20.01.2018 1 z 5

Nepokojná léta: Historie třicetileté války Nepokojná léta: Historie třicetileté války Peter Englund

Naučná kniha psaná na pomezí popisu a vyprávění z období třicetileté války ze švédského pohledu nejen o válečných událostech, ale i o životě lidí v této době. Zajímavostí pro mě mimo jiných bylo zejména zapojení se Švédska do kolonizování Nového světa. Také informace, že ve Švédsku té doby neexistovalo nevolnictví a sedláci byli svobodní, na rozdíl jako tomu bylo u nás i v okolních zemích.

30.09.2017 4 z 5

Krajina nočních jezdců Krajina nočních jezdců František Niedl

Na knize je již poznat, že je čtvrtou v sérii. Bohužel už mi to připadá jako nastavovaná kaše, kde se autor snaží využít popularity předchozích dílů.

25.09.2017 2 z 5

Překupník Překupník Ed McBain

Klasická detektivka. Přímočarý děj. Až by se chtělo říct jednoduchý. A v tom bych viděl největší přednost. Dnešní autoři se snaží šokovat brutalitou, geniálními vrahy a ještě geniálnějšími detektivy a spoustou nečekaných zvratů. A stejně raději sáhnu po detektivce od McBainea.

25.12.2024 4 z 5

Katedrála moře Katedrála moře Ildefonso Falcones

Na příběhu je poznat, že autor chtěl postihnout co možná nejvíce reálií z tehdejší doby. Feudální společnost, kastovní rozdíly, nevolnictví, otroctví, náboženská nesnášenlivost, inkviziční procesy, židovské pogromy, Maurové, války mezi králi, měšťanské svobody, kupectví, správa města... Bohužel to všechno chce demonstrovat na příběhu jednoho člověka. Těch vzestupů a pádů, štěstí i neštěstí je v knize prostě na jednoho hrdinu příliš. A proto je ten příběh pramálo uvěřitelný.

07.05.2024 3 z 5

Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

Je to tak nějak pořád na jedno brdo. Statečný rytíř bez bázně a hany, který se postaví s mečem v ruce proti bezpráví a zlovůli. A pořád se to báječně čte.

07.05.2024 4 z 5

Černá lilie Černá lilie Vlastimil Vondruška

Začátek byl velice slibný, až jsem si říkal, že se snad panu Vondruškovi podařilo napsat knihu jako z počátků tvorby. Bohužel postupem času a stránek šel děj rapidně dolů. Až mi nakonec předestřené chování a motivy postav z větší míry nedávaly smysl. Ale abych jen nehanil, tak tyto knihy beru jako takový příjemný odpočinek, protože jsou psány laskavě. P.S. srnec s laňkou k sobě nepatří, pane Vondruško.

22.09.2023 2 z 5

Ďáblova čísla Ďáblova čísla Vlastimil Vondruška

Mám stejné pocity jako uživatelka cérka. Autor se již dlouhá léta veze na vlně popularity. Bohužel už dlouho chybí knihám jiskra a nápad. Moje nadšení z prvních dílů odeznělo a teď už autora čtu jen ze setrvačnosti.
Vyšetřování je i v této knize značně krkolomné. A kniha samotná nic nového nepřináší a nevybočuje tak z průměru. Jede se podle osvědčené šablony. Máme zde ostříleného staršího vyšetřovatele, který má morální kvality světce a aplikuje Aristotelovskou logiku lépe než Aristoteles. Dále mladého pomocníka, kterému holky samy lezou do postele a on s nadšením (teda pardon, tady se zprvu upejpá) vyhrnuje suknice. Nemůže chybět zlolajný místní mocipán. A ohromně chytrý vrah, na kterého by normálně nikdo nepřišel, jen kdyby zrovna ten mord nevyšetřoval Oldřich, teda vlastně Jiří Adam. Celkově kniha neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne.

26.08.2022 2 z 5

Perunův hněv Perunův hněv Arnošt Vašíček

Pocity po přečtení spíše rozporuplné a převažuje zklamání. Prostředí Beskyd a slovanská mytologie dávají velice zajímavý základ. Bohužel, zpočátku slibně se rozjíždějící děj je postupně čím dál tím více zkratkovitý. Některé rozehrané dějové linky vyšumí do ztracena a jsou buď úplně zapomenuty, nebo odbyty pár větami. Stejně tak postavy v knize by mohly být při troše autorovy snahy mnohem zajímavější. Je to prostě takové nedotažené, jako by to psaní autor už chtěl mít za sebou.

22.06.2021 2 z 5

Stín modrého býka Stín modrého býka Leonard Medek

Krásný historický román s prvky fantasy. Velmi kvituji období, do kterého svůj příběh zasadili. A je vidět, že autoři si nastudovali historické prameny, se kterými umně pracují.

15.06.2021 4 z 5