RaptoR komentáře u knih
Punisher MAX je jiné kafe, než na které jsem byl zvyklý od klasické řady, kterou vydal BB art ve čtyřech knihách. Jak už je uvedeno v popiscích. řada MAX je určená pro starší čtenáře. Ať už díky spoustě vulgarismů nebo díky ponuré kresbě Lewise Larosy, který dokáže s chirurgickou precizností nakreslit mozek prskající z rozstřelené hlavy. Garth Ennis zasadil Punishera do reálného světa - už to není hrdina, se kterým si rádi pokecáte. Je to člověk, kterému je radno se obloukem vyhnout, i kdybyste měli čisté svědomí. A to se o něj začínají zajímat i mafiáni a CIA...
Punisher MAX je výborným komiksem, vydaným v kvalitní lepené vazbě na křídovém papíru s matnými deskami, jak je u BB artových komiksů zvykem. Příběh je temný, reálný a doslovně řečeno "má koule".
Konečně k nám dorazila první várka Omnibusů z vydavatelství Dark horse, které jsou určeny hlavně starším čtenářům. Dark horse mělo práva na vydávání Vetřelců i Predátorů, takže si řekli, proč tyto dva emzácké druhy nedat dohromady a okořenit to lidmi, kteří si jedině tak můžou vybrat, kterým z nich se nechají zabít...
Cena bezmála 1000 Kč za komiks se může zdát vysoká, ale je to adekvátní částka za masivní četbu, kterou nám nabízí. Vázané vydání na kvalitním křídovém papíře je samozřejmostí. Kniha uvádí několik uzavřených příběhů, které na sebe navazují a tvoří tak větší celek. Původní coloring některých příběhů se sice ne každému může zamlouvat, ale scénáristicky je to vše zvládnuté na výbornou. Navíc se dozvíte pár zajímavostí ze života obou druhů.
Představte si konec devatenáctého století, Viktoriánskou Anglii... A k tomu přidejte, že všechny vynálezy a osobnosti, o kterých snili J. Verne, H.G. Wells, A. C. Doyle nebo pan Stevenson opravdu existují...
Příběh nás zavede v doprovodu slečny Murrayové, kapitána Nema, dobrodruha Quatermaina, dr. Jekylla a neviditelného Griffina do zákoutí Londýna, kde tato nesourodá směsice hrdinů pátrá po ukradeném Cavoritu - antigravitačním zařízení, které umožní ovládnout vzdušný prostor. Sama Británie je o to požádala, i když...
Více si přečtěte sami, Alan Moore opět nezklamal a představuje se nám ve své nejlepší formě. Kresba Kevina O´neilla sice může vypadat průměrně a stroze, ale to jen do té doby, kdy si začnete všímat drobností na velkých panelech. Čtenář se tak může kochat nahými děvami, rvačkami, zákoutími a panem Hydem, žeroucím své nepřátele.
Komiks je vázaný v luxusní kožené vazbě a je obohacen spoustou dobrovodných materiálů - od původních obálek po Mooreovu povídku, spadající svým stylem do brakových anglických sešitů.
Mrtvý nebo živý není komiks pro lidi, kterým vadí nějaké to sprosté slovo. Mrtvý nebo živý není komiks pro někoho, kdo si chce užívat spletitý děj končící supervyvrcholením. Mrtvý nebo živý je komiks, který je třeba brát s nadhledem a pořádně si vše užít.
Jste utiskovaný, hypochondrický mladík, kterého tyranizuje každý, kdo může. Jaká náhoda, že Váš zesnulý otec, o kterém jste nic nevěděli, měl superschopnost. A to ne ledajakou. Měl superschopnost zhasínat životy - nikdy neminul. A když už jste to všechno podědili, tak proč se nevytrénovat a nevyrazit do ulic kráglovat lidi jen tak pro zábavu...
M. Millar nám předkládá jednoduchý příběh o ušlápnutí a velké pomstě, okořeněný spoustou nadávek a hlášek. J. G. Jones navíc komiks došperkoval precizní kresbou, která potěší. Hlavní hrdina vypadá jako Eminem, čímž Jones paroduje jeho naštvanost vůči celému světu.
Frederick Pohl je jasnou zárukou kvalitního čtení. A jeho román Obchodníci s vesmírem neni vyjímkou, i kyž poprvé byl vydán již před padesáti lety. Román nás zavede do USA, kde reklamy a konzumní způsob života znamenají alfu i omegu všeho. Navíc se začíná počítat s kolonizací Venuše. Couternay, kterému byl projekt Venuše přidělen, je vtažen do víru událostí, které jeho klidný konzumní život převrátí naruby.
Originální příběh, který se dobře čte a člověk se u něj rozhodně nebude nudit. Po vlažném začátku se spustí pravá mela, která graduje s koncem románu.
Weinbaumova sbírka Odyssea na Marsu určitě stojí za přečtení. Jeho povídky jsou neotřelé a zajímavé... Dokud se nedostanete ke třetí povídce... a potom ke čtvrté a tak dál. I když jsou zajímavé, v půlce knihy budete mít pocit, že se jedná o jeden námět několikrát pozměněn - muž a žena, nejdříve se nemají rádi a pak se do sebe zamilují. A někteří o sobě mluví jako komiksoví záporáci ve třetí osobě :)
Ačkoli nemám rád parodie, chopil jsem se této knihy. Ať je můžu odsuzovat s čistým srdcem. O to větší bylo mé překvapení, když jsem se nemohl od textu odtrhnout. Děj je svižný, pěkně nám to ubíhá a Šauroň nám už nepřijde jako velký a zlý netvor... Nebo spíše bulva :)
Všem milovníkům Pána Prstenů, kteří jsou schopni brát Tolkienův výtvor s dostatečným nadhledem můžu jen doporučit:)
Výborné dílo klasika světové sci-fi, Poula Andersona. Kdo z Vás ho zná tak ví, že mu nedělá problém popisovat vikingské příběhy a pak si odskočit do budoucnosti. A v této knize spojil středověk i mimozemšťany. Děj se odehrává v Anglii 14. století. Nižší baron Roger z Turnevillu se chystá se svými muži přidat k armádě Edwarda III. v tažení proti Francouzům. Jistě by tam rád dorazil, kdyby u jeho města nepřistála kosmická loď... A kdyby mimozemská rasa wersgorixanů nechtěla zotročit lidi... A kdyby je zajatý mimozemšťan v oné lodi místo do Francie nepřenesl do jiných hvězdných soustav...
To je jen začátek příběhu, který mi rychle a pěkně ubíhal, nepochybně díky literárním schopnostem Poula Andersona. Byť se jedná o román u nás opomíjený, žádný správný fanoušek by si ho neměl nechat ujít, nebude zklamán!
Dave Lizewski nezní jako jmén pro opravdového hrdinu. Navíc se o opravdového hrdinu ani nejedná... Dokud si na e-bayi nekoupí zelený neopren... který mu nedá žádný schopnosti. Žádný radioaktivní pavouk, žádný mimozemský vysídlenec ani smrt rodičů. Jen obyčejnej klučina s obyčejným životem, který trochu moc žere komiksy... Dokud ovšem nepotká Taťuldu a Zabijačku - kteří se nesnaží mafiánům jen dát za uši a poslat je zpytovat svědomí někam do koutku, ale rovnou je zabíjí. A desetiletá holčička ohánějící se dvojicí samurajských mečů vypadá fantasticky! :) Kráglování zločinců ale samozřejmě naštve mafiánského bosse, který se rozhodne všechnu tu "maskovanou verbež rychle zhasnout."
Mark Millar opět nezklamal... Kick-ass opravdu pokračuje tam, kde ostatní komiksy končí. Precizní kresba od J. Romity jr. (u nás mu vychází např. Straczynskiho Spider-man) doslova lahodí oku. Samotný příběh je taky pěkný, jak se pubertální looser stane... on vlastně zůstane pubertálním looserem, ale měnís e jeho náhled na svět... Millar svůj příběh opět protchnutý cinismem jemu vlastním se spoustou, ale opravdu SPOUSTOU sprocstých slov.
Výborná série Aliens, kterou nakladatelství Dark Horse comics vyrazilo v osmdesátých letech dech všem američanům, konečně vychází i u nás v podobě Omnibusáckých špalků.
Děj komiksových Vetřelců navazuje na film Aliens II. Malá holčička Billie je slečna v blázinci a mariňák Wilks je pod neustálým dozorem ve vojenské káznici. A jak už to tak bývá, vojáci se nepoučí a chtějí opět dovézt Vetřelce na Zemi jako biologickou zbraň. A pár pošuků Vetřelce uctívá jako jediné pravé božstvo...
Scénárista Mark Verheiden rozjel komiksové Vetřelce na neskutečně dobré vlně, kde mu asistovala celá řada výborných kreslířů. Celý Alienní druh propracoval do perfektních detailů, stejně jako scénáře k jednotlivým příběhům. I když cena za Omnibus knihy není malá, správný milovník Alienů by měl toto dílko mít ve své knihovničce.
Ačkoli text na přebalu může působit dosti nabubřele, je to ten nejlepší popis děje. Nikdo nechce být mrtvý. A nikdo nechce po smrti do pekla. Zvláště, když vás tam čeká takový osud, jako v knize Asfalt.
Jedinou dostupnou surovinou v pekle jsou lidé - tedy jejich duše. A z nich se dělá opravdu všechno - od chodníků po auta...
Když se tedy do pekla dostane partička žoldáků, má jediný cíl - dostat se opět na Zemi. A existuje jen jedna cesta: Luciferův výtah. Navíc má komando jen dva dny, než se jejich duše "rozpustí" v mazlavou hromádku. A víc nebudu napovídat :)
Štěpán Kopřiva opět nezklamal. Přes šestset stran je tak napěchovaných dějem a akcí, že budete mít problém se od knihy odtrhnout. To ani nepočítám popisky všech útrap, které jednotlivé žoldáky čeká. Stejně jako industriální knížata, démoni, kolaboranti. A plno dějových zvratů. A ještě více překvapení. A hektolitry krve!
Již čtvrtá kniha sebraných komiksů Hitmana vznikla opět pod taktovkou BB artu. Ennis a McCrea nás opět zavedou do Gothamu za Tommym a Nattem.
Tentokrát hlavně ve velkém příběhu "Odvážným štěstí přeje". I když Hitman je postava, která se bere s nadhledem a vtipem (o čemž nasvědčuje i odlehčená McCreova kresba), čtvrtá kniha zas tak vtipná není. Kdo by se taky bavil, když po něm jsou hoši z SAS. A Tommymu js Nattem jde opravdu o krk.
Příběh dosti komorní, přesto by neměl chybět v Hitmanově sbírce, protože uvidíme, co se z toho vyvrbí. Jak je Ennisovým zvykem, podružné mališkosti uvedené zde mají dalekosáhlé následky v budoucích číslech, ale nechme se překvapit :)
Druhá kniha Omnibusáckých vetřelců na sebe nenechala dlouho čekat. Tentokrát se nám nabízí tři příběhy ("Genocida", "Sklizeň" a "Koloniální pěchota"). Lidstvo se už vyrovnalo s vetřelčí nákazou na Zemi, kterou dobývá zpět (stalo se v první knize). Tentokrát se přeneseme dál a sledujeme osudy korporace, umírajícího vědce a party mariňáků. Všechny mají jedno společné - krmnou šťávu vetřelčích královen. Ta Vás vezme na lepší snový výlet než heroin. Nevýhodou jsou vedlejší účinky, které z lidí dělají vraždící maniaky, neznající bolest (což se líbí armádě). Samozřejmě taky mají nějaké mutagenní účinky (což se líbí vetřelcům).
Tři epické příběhy na zhruba pětistech stranách zaručují pořádnou zábavu. Zatímco příběh "Sklizeň" působí dosti komorně, "Koloniální pěchota" je doslova narvaná akcí. "Sklizeň" a "Genocida" navíc u nás vyšli i jako sci-fi romány, takže jejich čtenáři můžou porovnat komiksové zpracování s originálem.
V této knize se vystřídala řada kvalitních scénáristů i kreslířů. Na "Koloniální pěchotě" pracovalo kreslířů hned několik, takže příběh neomrzí díky různému náhledu.
Román Dračice od J. Hlávky a J. Vybíralové mne hned zaujal. Fantasy, ve které se to jen hemží draky, se po vydání Eragona dají dláždit ulice, ale líbil se mi ten nápad. Draci versus nekromanti. A ono to je celé trochu jinak.
Nechci ubírat ideu, knížka to je velmi pěkná, i když draci se tam hemží dohromady asi na patnácti stranách. Hlavní dějová linie se odvíjí okolo prince Kelema, což je typický rozmazlený mladý floutek. Okolní království sužují draci, kteří drancují a plení. Ty dokáže zastavit pouze mocná magie řádu Corath terra (ne nekromanti, ale něco jako sithové ve Star Wars... No prostě temná magie:). Magistra přislíbí králi pomoc v boji proti drakům, když se s ní princ Kelem ožení...
Na relativně útlou knihu děj velmi rozsáhlý. Popisuje hlavně vztah Kelema a jeho nastávající. Zároveň autoři stihnou vylíčit i spoustu podružností. Čtenář je díky tomu dostatečně vtažen do děje, ale já osobně jsem se nemohl ubránit dojmu, že by román klidně mohl mít o dalších dvěstě stránek navíc, aby autoři mohli detailně popsat zajímavé charaktery, které se v knize jen mihnou. Takže i když knížka příjemně plyne, čtenář by chtěl vědět víc. Jak o magiích, tak o dracích.
Román Dračice tak kvůli spoustě děje a nápadů působí jako výtah z nějakého eposu. Rozhodně se ale nedá upřít jeho čtivost.
Nejsilnějším aspektem této knihy je kresba, o tom není pochyb. Na mangu dosti netradiční, ale nadupaná dějem a akcí. Slabým článkem je děj, který je vlastně žádný. Tři kraťoučké příběhy máte pročtené za deset minut a největším napínákem je to, jestli už to někdo tomu malému bastardovi nandá... A ono nic.
Ani nevím, komu by měla být tato kniha určená. Greenpeace by trnula hrůzou, kdyby viděla, že udělat bobří hráz z celého lesa je vlastně sranda a i týrání rysa není zábava k zahození. Vlastně jsem se nemohl ubránit empatii se všemi, kteřím přišli s Gonem do styku. Ale vizuálně je to zpracované perfektně.
Neffův další román z jeho Měsíční série je zajímavým dílkem, které není lehké ohodnotit. Všem znalcům románů "Měsíc mého života" a "Rock mého života" říkám rovnou: není to pokračování! "Hvězda mého života" navazuje tam, kde "Měsíc atd. atd." končí. Dalo by se říci, že kdyby autor oba dva romány přepracoval a spojil v jeden, nic by to neubralo na ději.
Samotný obsah je typickým projevem O. Neffa - uvádí vás do děje, aniž by vysvětloval souvislosti (které si domyslíte, nebo se je dozvíte o pár stránek dál). Může to vypadat zajímavě, ale na mě to působilo spíše chaoticky. Nemluvě o spoustě balastu, který plní knihu. Čtenář si tak musí stále připomínat, co je vlastně hlavním dějem (pokud kniha hlavní děj má :).
Styl psaní O. Neffa ale není vůbec špatný. Vše nám podává s nadhledem a humorem jemu vlastním, takže příběh příjemně plyne. Škoda jen, že konec prostě vyšumí. Čekáte, co se stane na posledních stránkách a pak si jen řeknete: "Hm, aha, tak nebylo to špatný no..."
Nejznámějšího barbara snad ani nemusím představovat. Conan v ČR vyšel nesčetněkrát. Ať už ve formě románů, tak i jako komiks. To nejnovější komiksové vydání má na svědomí nakladatelství Comicscentrum. A nutno podotknout, že se jedná o kvalitní četbu.
Celá kniha je rozdělena do několika "kapitol", které na sebe nenásilně navazují. Celý příběh se točí kolem krevní msty jednoho kmene, který pronásleduje kmen jiný. Banální téma? Zcela jistě. Ovšem scénárista Kurt Busiek na tuto nudně hladkou špejli nabalil celou cukrovou vatu nápadů, příběhů a zápletek. Sledujeme samozřejmě osudy Conana, který se vydává na pronásledování útočníků toho "špatného" kmene. Příběh Vás nenechá vydechnout. Najdete v něm vše, co i R.E. Howard uváděl ve svém Conanovi - švih, zápletku, intriky, magii, barbarství i líté boje.
O kresbu se postaral Cary Nord a Thomas Yeates. Na přebalu se sice dočtete, že se jedná o poctu F. Frazettovi, ale kdo zná jeho práce, bude možná trochu překvapen. Je tam sice pár momentů (pamatuji si dva), kdy na Vás Frazettovština doslova bafne z panelu, ale celkově jsem se nemohl zbavit dojmu, že styl kresby připomíná mangu, což Conanovi nesvědčí. Jedná se hlavně o panely s akcí, prudké švihy, stříkání krve, skoky apod. Kresba oleje na plátně sice vypadá hrozně staticky, ale na severskou ságu mi padne jaksi víc. A kdo zná Sláina, jistě mi dá za pravdu. Počítačové barvení ale tuto škatulku částečně bourá a vypadá pěkně.
Poslední zmínku ještě o samotné knize. Ve vázané formě stojí 850 Kč. Což by za jí dal jistě jen fajnšmekr. Proto Comicscentrum přišlo s chytrým řešením: Pro fajnšmekry vydává pevnou vazbu a pro ostatní brožovanou. Když jsem proto viděl cenu, spadla mi čelist. A když jsem prolistoval komiks, musel jsem si sednout:). Za pakatel se nám tady nabízí kvalitní lepení tištěné na snad ještě kvalitnějším papíře!
Povídková kniha N. Gaimana je odrazem jeho typické tvorby - povídky se stopou mysterie, neskutečna i hororu dokážou vyrazit dech. Zvláště poslední tři mi utkvěly v paměti a díky Gaimanovi se už nikdy nebudu dívat na jednu pohádku tak jako dřív.
Kromě povídek nám kniha nabízí i pár netradičních útvarů - sestinu, rondel apod. Čtenář tak má možnost poznat Gaimana i z trochu jiného soudku.
Za zklamání se dá označit snad jen samotná vazba knihy, na které je znát laciné zpracování. Paperback "Křehké věci" ve kterém vyšly jiné Gaimanovi povídky je zpracován mnohem kvalitněji.
Buďme ale rádi, že u nás vyšla další knížka (již 2. vydání) od jehnoho z nejoblíbenějších autorů.
Sám ani nevím, jak tuto recenzi začít. Rozhodně: přes 700 stran knihy obsahuje překvapivě málo děje. Sice se jedná o první díl fantasy eposu, ale číst skoro dvěstě stránek o tom, jak nějaký podomek běhá po hradu a občas zaslechne zajímavý (ovšem pro děj naprosto zbytečný) rozhovor, je opravdu k unudění. Když už se to konečně začne rozjíždět, uzemní to další kvantum balastu.
Tad Williams navíc ságu napsal po silné inspiraci Tolkienem, takže čtenář hned vidí v Bouřné hoře, kde sídlí superzlo, Horu Osudu a místo Nazghulů tu máme Rudou ruku a elfům se tu říká Sithové (v roce 1988, kdy knihu poprvé vydal zažívaly obrovský boom Hvězdné války:). Je to škoda, protože originalita příběhu je tak potlačena očividnými podobnostmi s jinými knihami.
I když ke konci se děj začíná pořádně rozjíždět, rozsáhlost a unuděnost jednotlivých částí knihy mě nepřesvědčí k dočtení celé série.
Neila Gaimana je zbytečné v našich končinách dlouze představovat. Svou reputaci si vybudoval romány jako jsou Dobrá znamení, Nikdykde nebo Američtí bohové. Vše podepřel hororovou komiksovou sérií Sandman, která je neskutečně výborná. Je zde tedy jeho další dílko: Koralína. Knížka pro děti, které se už jen tak nebojí. Ale přece jenom pro děti.
V krátkosti bych to nazval Alenkou v říši divů... Tedy s příměsí Gaimanovského fantastična a již zmiňovaného hororu... Ačkoli je příběh jasný bez překvapivých zvratů, pěkně ho podepírá kresba. O tu se postaral P. C. Russell. Koralínu vyjádřil jednoduše, aniž by jí ubíral něco z napětí. Vše jasně naznačuje a netrápí čtenáře domýšlením si nějakých emocí - ty jsou díky jeho minimalistickým prvkům stejně dobře čitelné. V podstatě by se dalo říci, že Koralínu bych doporučil všem, kteří by chtěli začít číst komiksy a neví si rady s postupem příběhu a množstvím panelů.
Zpracování od Comicscentra je opět dokonalé, hvězdička za to navíc!