recenzienika657 recenzienika657 komentáře u knih

Vianočné želanie Vianočné želanie Melissa McClone

#vianocnezelanie @melmcclone @aktuellvydavatelstvo

Tento príbeh ma chytil za srdce. Tak krásny a zároveň smutný. Príbeh vychádza zo skutočnej nešťastnej udalosti, ktorá sa odohrala v roku 2006 v Mount Hood, ktorá je aj na foto. Autorke to nedalo a chcela ho prerozprávať. A dobre spravila.

Deň pred Vianocami sa stalo na hore nešťastie. Ian, Nick a jeho najlepší kamarát Jake liezli radi. Ianovi a Nickovi sa to stalo osudným a tak Carly prišla o snúbenca a zároveň o brata. Na Vianoce sa mali brať. Smútok nezvládla a tak sa odsťahovala a začala nenávidieť ako horu, tak aj Vianoce.

O šesť rokov sa vracia späť. Jake jej pomáha sa vrátiť k Vianociam a city sa prehlbujú. Carly bojuje sama zo sebou a s citmi, pretože Jake je stále horským záchranárom.

Jemný, milý príbeh, ktorý netlačí na výzdobu, ale aj napriek tomu z neho cítiť pohodu a Vianoce. Trágedia príbeh drží pri zemi a preto to nie je povrchná romantika.

Kniha má peknú obálku a aj keď nečítate často, tuto si zoberte do rúk. Má 200 strán, ktoré zvládnete ľavou zadnou, lebo knihu nepustíte z rúk.

Neviem, ale nejdemi inak ako dať 5

#vianocnepribehy #vianocnypribeh

25.12.2024 5 z 5

Vánoce v Paříži Vánoce v Paříži Sophie Claire

#vanocevparizi @sophieclairewrites @fortunalibri_nakladatelstvi

Pokračovanie voľnej série s dedinky Willbrook. Aj keď v tomto príbehu sa v dedinke nachádzame len na začiatku. Carys, ktorá vyrastala vo Willbrooku a žila, pracovala len tam potrebuje na chvíľu vypadnúť. Po nehode sa jej každý pýta ako sa má, či je v pohode a pre ňu to nie je príjemné. Keď sa to už pýtajú jej žiaci v škole, rozhodne sa zmeniť povolanie, ale aj miesto.

Zlepší si svoje zručnosti a CV, ale aj vďaka jej aure získa prácu v Paríži. Bude viesť kavarieň kým jej majitelia budú v Austrálii na farme pomáhať rodine.

Matt je novinár, ktorý sa do Paríža tiež presťahoval, ale je stále sám a čaká na tú povestnú iskru. Práca ho nebaví.

U Carys sa mi páčilo v tom ako viedla kaviareň. Tiež ma zaujala informácia, že v Paríži ti nemôžu len tak dať výpoveď. Že je to oveľa ťažšie než inde vo svete.

Títo dvaja ľudia sa stretnú a už sa necítia v meste osamelí. Autorka pomaly rozbaluje tajomstvá a čitateľa dáva do obrazu. Ak očakávate vianočný príbeh, nie je to úplne tak. K Vianociam sa príbeh priblíži až ku koncu knihy. Chcelo by to viac zimy a vianočnej atmosféry, ale príbeh bol krásny.

Príbeh som čítala v rámci #spolupracasnikou a ďakujem vydavateľstvu za knihu.

#vianocnepribehy #vianocnapariz #vianocnypribeh

25.12.2024 4 z 5

Vánoce u jezera Vánoce u jezera Anita Hughes

#vanoceujezera #anitahughes @fortunalibri_nakladatelstvi

Trávite Vianoce doma, alebo by ste ich strávili aj niekde na chate?

Rebecca si má na Štedrý deň brať Benna. Ten pár hodín pred svadbou cúvne a ešte k tomu sa prizná k nevere. Ja by som šalela. Ona to na môj vkus zobrala až príliš light a už to ma nasmerovalo k tomu, že to asi nebude taká silná láska.

Rozhodne sa ísť na svadobnú cestu sama. Do mestečka Christmas Crove, na brehu jazera Tahoe. Ben medzitým zrušil rezerváciu, ale našťastie sa situácia vyriešila a pán, ktorý mal byť v jej izbe jej ponúkne nie len izbu, ale tiež prácu na tvorení jeho večierka. Za sebou má tiež príbeh, ktorý ma bavil. Rebecca sa ho dozvedá z jeho zápiskov.

V hoteli stretne Zacha, ktorý bol do nej zaľúbený už na vysokej. Nechýbajú nedorozumenie, stretnutia...

Zach je z filmovej brandže a natáča film do súťaže. Aj vďaka tomu sa dozvedáme ďaľší príbeh. Príbeh Meredith.

Na môj vkus až priveľa príbehov a ten čo bol zaujímavý (alebo by boli naozaj zaujímavé samé o sebe) neboli rozpísané viac. Prostredie bolo výborne popísané, zasnežené a vianočné aj keď sa príbeh odohráva od Vianoc po Nový rok.

Pre mňa to je príbeh jedenkrát a dosť. Obálka je nádherná.

Romantická oddychovka na sviatočné večery.

Ďakujem vydavateľstvu za zaslanie knihy v rámci #spolupracasnikou

3,5

#vianoce #vianocnakniha

20.12.2024 3.5 z 5

Dlhá cesta nadol Dlhá cesta nadol Jason Reynolds

#dlhacestanadol @jasonreynolds83 @vydavatelstvo_ikar

Čítali ste?

Ako dlho môže trvať cesta výťahom zo siedmeho poschodia?

Toto bol tak výborný príbeh. Vôbec som nečakala, že ma bude tak baviť. A to čo z toho vzniklo a na konci pochopenie celého kontextu.

V štvrti existujú pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať.
1. Neplakať
2. Neboznovať
3. POMSTA

Každý člen ich dodržiaval a od mala ich vštepovali každému. Aj 15ročnému Willovi, ktorý nemyslí na nič iné. Zoberie zbraň, 15 nábojov, nastúpi do výťahu a zistí, že...
Strelec môže minúť, trafiť nesprávneho, ale vždy tu môže byť niekto ďaľší, kto pravdilá dodrží do bodky. Ako sa rozhodne?

Kniha je písaná inak ako som zvyknutá a aj vďaka tomu sa čítala rýchlo. Ale tiež ma text poháňal ju čítať a čítať... No skrátka výborné dielo.

20.12.2024 5 z 5

Vianočný bozk Vianočný bozk Kristína Ježovičová

#vianocnybozk @kristinajezovicova @venupress

Zanevreli by ste na Vianoce ak by sa vám stalo v tomto období niečo zlé?

Príbeh je o tom ako Rin nemá rada Vianoce, lebo... no prečo. Stalo sa niečo, keď sa jej svet rozpadol. Z jednej strany ako ešte dieťa ju aj chápem. No na druhej to nie je až taká tragédia. Až na Kocúrika. Na začiatku keď to opisovala som sa naozaj bála, že sa stala neodvratiteľná nehoda. Z jej pocitov som ale nemala dojem, že by ich nenávidela. Zo správnymi ľuďmi...

S jej najkamkou Katy, Katinou rodinou a určite aj s jej mamkou. V knihe som našla vtipné situácie, láskavé, ale tiež smutné. Vyvážená kombinácia. Aj keď mi Ria niekedy liezla na nervy. Rada by som skôr pokračovanie Katy a aspom by som sa dozvedela ako to dopadlo ďalej s Riou a Alexom. Zostal? Vrátil sa?

Ďakujem babám za spoločné čítanie.

#spolocnecitaniesnikou

17.12.2024 4 z 5

Všade samé zázraky Všade samé zázraky Jana Benková

#vsadesamezazraky #jankabenkova #nasevojsko v edícii #naserodina

Vo vzťahu sú potrebný dvaja ľudia a neťahať doň človeka tretieho. Príbeh začína presne na Vianoce. Diane príde sms, že vypredaný titul sa v kníhkupectve ešte objavil, ale už len posledné 3ks. Chce ho darovať otcovi pod stromček. Vychmatne jej ho rovno pred prstami Tomáš. Dajú sa do reči, zamilujú sa na prvý pohľad, ale...

Ak muž nevie cúvnuť a dať spiatočku z bývalého vzťahu, utekajte. Volá mu neustále a on beží za ňou? Prespáva v dome, ktorý síce je ešte oboch, ale býva tam jeho bývalá žena. A ako bonus je psychycky narušená.

Čo by ste urobili vy? Vydržali či utekali?

Kniha sa čítala veľmi dobre a začína a aj končí na Vianoce. Tomáš je nedospelý, len sa vyhováral a mne liezol na nervy. Nemala by som toľko pochopenia ako Diana. Čisto toxický vzťah a už dávno by som jeho bývalú riešila. Nie je úplne ľahké nájsť správnu cestu, keď muž ktorého ľúbite mal ženu a má deti. Ale dôležité je ako sa k tomu postaví chlap a kde bude jej miesto. Tomáš sa nemal k ničomu a vo vzťahu úplne zlyhával.

*chcem upozorniť aj na chybu. Autorka namiesto Daniely spomenula Natália

Román pre ženy, v ktorom si úlohu zahrá aj sexy hokejista s Bostonu.

Ďakujem vydavateľstvu za dôveru.

#hokej #spolupracasnikou #laska #vianoce

17.12.2024 4.5 z 5

Malicherný plán Malicherný plán Diana Špacírová

#malichernyplan @di.spacir.autor #nasevojsko v edícii #naserodina

Krásny príbeh plný vône z kvetín, kávy sprevádzaný tajomstvom.

Tretí príbeh od autorky, ktorý sa mi páčil a k tomu je z mojej rodnej Nitry čomu sa veľmi teším.

Idete si za svojím snom aj cez mŕtvoly? Čo ste ochotný spraviť, aby ste splnili svoj, či niekoho iného sen?

Mia aj Matej majú za sebou tragickú udalosť. Padnú si do oka, príťažlivosť medzi nimi bola cítiť aj zo stránok. Nad nimi však viselo tajomno, ktoré Mia cítila, ale pri Matejovi zabudla na všetko. Mia rada pomáha v domove dôchodcov. Jaaj starčekovia boli suproví. Tí sa mi rátali. 100bodoví.

Čo sa stane, keď sa prevalí Matejove tajomstvo?

"Nikdy neklaď druhému polená pod nohy, aby sa nestalo že sa o ne potkne, keď ti bude utekať na pomoc."

City sú niečo, čo je pre Mateja ťažké ukázať a hovoriť o nich. Sám si musí upratať v sebe, spoznať sa, pretože aj vďaka Mii sa zmenil.

"Pamätaj, nie je hanba city prejaviť. Je to znak odvahy."

Každý by sme chceli priateľa a babi ako v tomto príbehu. Je to príjemný príbeh, jemný príbeh, kde by som ja prijala viac akcie. Avšak 2x sa ocitneme v čase Vianoc, aj v lete. Je to príbeh, ktorý môžete čítať v akomkoľvek čase. Je o davaní aj odpúšťaní, je o ne/splnených snoch, priateľstve, láske, nečakaných oznamoch, prekvapeniach, psychicky narušenej babizni a v neposlednom rade o malichernom pláne.

#spolupracasnikou
#kvetiny #podporujemeslovenskychautorov

17.12.2024 4.5 z 5

Zákony zločinu Zákony zločinu Peter Šloser

#zakonyzlocinu @petersloser @vydavatelstvo_ikar

V poradí siedma šloserovka, v ktorej zlo má stále dlhé chápadlá a zákony zločinu sú postavené nad zákony štátu.

Neviem či mám Jula obdivovať ako to zvládal a mal pevné nervy. Ja som to len čítala a išla mi para z uší. Po rokoch ticha a držania sa by som ja už bol bola dávno na dlažbe. Chce to veľa odvahy, držania sa, múdrosti, tiež sebazaprenia, ale aj odhodlania byť lepším než sú tí, čo mu idú po krku. Keď už som mala dosť nespravodlivosti, konečne nabehli aj Julovi parťáci a kamaráti.

Aj v tejto časti sa veľa zamietne pod koberec, korupcia a tí, čo si to môžu dovoliť majú hody.

Palce som držala najmä Dlhému. Zistil čo je správne aj keď nemohol spraviť čo sa patrilo a postupovať podľa "protokoku".

V siedmej šloserovke sa rieši vražda podnikatela Sklára a keďže v nej mali - nemali prsty "Corgiho" ľudia, vlieklo sa vyšetrovanie...Ale čo budem prezrádzať. Nebudem, to si musíte prečítať. Kniha je pomerne hrubá. Má 478 strán, ale napriek tomu sa číta rýchlo. Má krátke kapitoly, ktoré sa striedajú z pohľadov, situácii a teda stále sa niečo deje akoby ste sedeli na horskej dráhe a nemôžete z nej vystúpiť.

Nespravodlivosť mi v tej knihe pila krv viac ako v predchádzajúcich. Neviem či to je tým, že už je to siedma kniha a nič sa nezmenilo vo vedení alebo som taká empatická.

Kniha pôvodne nemala byť ani napísaná. Autora oslovil jeden človek blízky tomuto príbehu a vyrozprával mu ako sa to odhralo.

Ďakujem autorovi za dôveru

#detektivka #spolupracasnikou #sloserovka

14.12.2024

Stačí okamih Stačí okamih Dada S. Brezovská

Ráno nemusíme ani tušiť ako sa nám život môže behom dňa zmeniť. Čo stačí aby sa nám život prevrátil?

Stačí okamih je príbeh, pri ktorom budete premýšľať, čo by ste vo svojom živote mali zmeniť.

Keď som začala čítať, trošku som bola skeptická. Autorka opisuje súčastné situácie troch postáv, ktoré sú zároveň hlavnými postavami a už v tomto momente poznáme ich charakter a snažila som sa odhadnúť ich príbeh. Môj skeptizmus spočíval v tom, že začíname 3 postavami. Prvá kapitola - jedna osoba, druhá ďaľšia atď. Prišlo malé intermezzo a zdvihnutý prst.

Tri osudy, tri okamihy, tri príbehy, ktoré sa spoja v jedno.

Monika je mamička, ktorá nechá svojho syna samého doma. Prečo to spravila? Je zlou mamou?

Eugen je žralok v súdnej sieni, ktorý si za manželku zobral mladú babu a nestíha jej.

Aneta je akčná dravá žena, myslí na svoju prácu a chce byť najlepšia...

Ale stačí len okamih, aby sa všetko zmenilo. Každý príbeh v sebe skrýva posolstvo. Raz sa mi páčil viac Anetin, potom mi prišiel Monikin príbeh silnejší a Eugenov najslabší. Ale omyl. Akonáhle sa začnú prelínať, každé stebielko je dôležité.

Je to príbeh plný klamstiev, či zatajovania, lásky, odpúšťania, nevery, násilia a všetkého čo život môže priniesť.
Výborný nápad na príbeh, skvelo napísané a dokonca sa v knihe objavia aj Vianoce.

Ďakujem autorke za dôveru. A tiež babám za spoločné čítanie.

#spolupracasnikou
#spolocnecitaniesniky #spolocnecitaniesnikou #podporujemeslovenskychautorov

08.12.2024 5 z 5

Vianočný Vianočný Lucia Olrinková

Krásna zimná obálka ihneď zláka na kúpu tejto knihy.

Pridajte slovo, ktoré vás napadne ako prvé, keď sa povie Vianočný....?

Nie je to len príbeh o Vianociach, ale má v sebe aj ukryté myšlienky a posolstvá. Páčila sa mi kamarátka Rebeka, ktorá Karolínu podporuje. Vie ako na ňu a čo povedať, aby si verila. Karolínin manžel ju dlhé roky potupoval a podvádzal a jej sebavedomie po tých rokoch kleslo. Karolína sa dvakrát ocitne v situácii kedy by sa radšej prepadla pod zem. Ako na potvoru je pri nich Tomáš, ktorý sa jej pozdáva...

Po nekonečnych rokoch sa manžel konečne odsťahuje a deti si na Vianoce berie zo sebou. Rebeka jej ponúkne, aby myslela aj na seba a išla s nimi na pár dní na chatu. Sneh, čokoláda, teplo z krba a Vianočný chlap...

Výraznou postavou je Karolínina mama. Môže sa hanbiť. Chápem, keby to bola jej svokra, ale aby sa jedna mama takto správala k svojej dcére...

Od autorky som čítala každú knihu a mám ich rada. Príbeh je ľahším čítaním a prečítaný je naozaj rýchlo. Je aj o tom, že nie je nič zlé na tom myslieť na seba a svoje potreby a máme sa mať radi taký aký sme.

Strie a potrhané brucho znamená, že sme dali život dieťaťu. Vyťahané prsia, že sme dojčili a kŕmili svoje dieťa...

Na Vianoce sa dejú zázraky. Nebojte sa vysloviť svoje želanie. Nevieš či Vianočná hviezda nesplní práve to tvoje.

#spolocnecitaniesnikou
#podporujemeslovenskychautorov
#vianoce #zelanie

07.12.2024 5 z 5

Veľká Matka Veľká Matka Mina Hantabál

#velkamatka @autor_mina_hantabal

Príbeh sa odohráva v starom Grécku a tak si pripomenieme zopár bohov ako Poseidon, Herodes, Dius a iný.
Skvelo zapadli do rozhovorov a autorka využila ich význam.

Do príbehu mi chvíľu trvalo kým som sa začítala a tiež začala chápať súvislosti. Čítala som o živote Madeili, čo s kým a ako to všetko začínalo, ale nedávalo mi to zmysel. Až po čase bola staršia a jej Veľká Matka stále ťahala za nitky. Madeila bola neskúsená, nevedela čo ju čaká a na čo ju pripravuje.

Keď nastal rituál kňažiek pre Poseidóna ani som nedýchala. Toľko zvrhlosti a ešte mali pociťovať úctu a dobreže nie klaňať sa. Od vtedy sa mi čítalo lepšie a začala som si spájať kto je s kým a v akom vzťahu.

Celý príbeh je vedený z pohľadu Madeili až na jednu časť o Quintusovi, ktorá bola dlhá, ale ešte viac mi otvorila oči aká je Veľká Matka zmija a ako to má premyslené. Mala som nutkanie ju aj obdivovať ako myslela dopredu a mala som chuť vzívať aj ja všetkých možných bohov, aby dobro zvíťazilo.

To ale nie je všetko, pretože autorka musela na čitateľov nachystať zvrat a musela som už dočítať do konca. Túžim po pokračovaní a verím, že autorka nesklame a o Madeile a Quintusovi budeme ešte počuť.

#podporujemeslovenskychautorov #matka #ateny #knazky

07.12.2024 5 z 5

Veľká Matka Veľká Matka Mina Hantabál

#velkamatka @autor_mina_hantabal

Skvelo zapadli do rozhovorov a autorka využila ich význam.

#podporujemeslovenskychautorov #matka #ateny #knazky

06.12.2024 5 z 5

Rozohraj 13 Rozohraj 13 Chloe Walsh

#rozohraj13 #binding13 @authorchloewalsh @yoliknihy

Prvá časť série Chlapci z Tommenky

Kniha na sociálnych sieťach žne obrovské úspechy, ale je to naozaj tak?

Ja sa k fanúšikovskej mase žiaľ nepridávam. Nie je to žiadna katastrofa a verím, vlastne aj viem prečo sú ľudia z príbehu taký nadšený. Mne sa páčil začiatok a koniec bol brutálny. Na konci sa koniečne dialo niečo, čo čitateľa poháňa čítať ďalej a je tak otvorený, že potom len nadávam, že nie je ďaľší diel aj keď som si povedala, že sa do pokračovania nepustím. Autorka vedela prečo to tak ukončila. Pretože celých asi 650 strán som sa nudila. Situácie sa opakovali s pravidelnosťou a po 3 raze som už krútila očami.
Shannon mladá dievčina, ktoru musel Johnny neustále zachraňovať, keď mala možnosť konečne povedať čo sa deje len hladala výhovorky a veľa ďaľšieho, čo vám bude po čase už prekážať.

Avšak autorka ma dobrý rozprávačský štýl, že tých 700 strán vám ubehne rýchlo. Za mňa by úplne stačila polovica.

Strieda sa pohľad obidvoch protagonistov. Moje srdce si získal Gibsie a Claire a túto dvojicu si nenechám určite ujsť. No počkám si ešte, pretože potrebujem vedieť ako sa mama Shannon rozhodne.

Shannon to doma totižto ľahké určite nemá, ale aj táto sitácia ma vytáčala a keď to nakonci už bolo veľmi zlé... No prezradiť nechcem nič takže si to musíte prečítať, ale zašlo to ďaleko.

Johnny je po operácii, hviezda školského, miestneho tímu a budúca celonárodna hviezda. Jeho snom je hrať ragby na medzinárodnej úrovni a za ním si ide aj cez mŕtvoly. Skoro do slova.

O tejto knihe by sa dali písať slohy. Vybrať situácie, postavy a každú popísať, ale nechcem písať zbytočné lítanie, keď si ju môžete prečítať a spraviť si svoj názor.

Určite je pre YA čitateľov a ich prvé vzťahy.

Ďakujem @knihyprekazdeho.sk za zaslanie knihy v rámci #spolupracasnikou

#laska #ragby #sportovyyaroman #sikana

06.12.2024 3 z 5

Štastné a chlupaté… Vánoce! Štastné a chlupaté… Vánoce! Petra Nachtmanová

#stastneachlupatevanoce @petranachtmanova @marketaharasimova @pepson_music

Kniha v sebe ukrýva 3 poviedky. Tri príbehy, v ktorých majú hlavné úlohy mačky a pes.

Čo zo vzťahmi narobí zmena?

V prvom príbehu majú hlavné postavy Anděla a Standa vzťah aký by sme chceli. Standa je manželom akého by chcela každá z nás. Uprace po sebe, ale čo je najdôležitejšie má najväčšie srdce na svete. Preto keď uvidí pri vynášaní smetí mačku, neváha a zoberie ju domov. Anděla je veľmi poriadkumilovná a keď zbadá mačku doma, no, skoro zinfarktuje. Nechcený darček skončí u nich na určitý čas a obyčajné vynesenie smetí všetko zmení. Aj som Andělu chápala, pretože nie raz by som stratila nervy.

V druhom príbehu zahrá hlavnú úlohu osud. Janka aj Richard sú po rozvode, ale v krátkom čase sa náhodne stretnú viackrát až kým si nepovedia, že viac to na osud nenechajú a ďaľšie stretnutia si zmenežujú sami. Stanú sa súčasťou dojemnho ľudského aj psieho príbehu. Páčilo sa mi ako sa zachovali a zaslúžia si lásku a šťastie.

V treťom príbehu si láska dáva spätný chod a vyprcháva. Simona si dokonca povie stačí a odíde od Karla, pretože Simonina mačka mu okresuje nervy. Všetko sa zmení, keď zachráni mačatá. Prekvapivý je v tomto príbehu záver. Najkrajší darček.

Ďakujem @petranachtmanova za knihu.
Knihu nájdete aj na @nakladatelstvi_petunky

#spolupracasnikou #vianoce

01.12.2024 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

#hana @alenamornstajnova @aktuellvydavatelstvo

Príbeh začal narodeninami Rosie. Tridsiatimi narodeninami, ktoré boli pre ňu dôležité. To ešte nikto z účastnených netušil, čo sa stane v najbližších dňoch.

Autorka je výbornou rozprávačkou príbehou. Sledujeme príbeh troch osôb, tri generácie a zápasenie o kúsok šťastia. Pri tomto príbehu mi je veľmi ťažko. Toľko zbytočných obetí v druhej svetovej, toľko príbehov, ale tento sa mi zaryl do srdca obrovskou dávkou utrpenia, emócii a láskou. To ako je popísana psychológia osôb, ich charakter je neskutočné. Z každého slova vycítiť aké je pre hlavné postavy konkrétna situácia ťažká.

Jednoducho tento príbeh si musíte prečítať ak ste ho ešte nečítali. Myslela som, že uz ma nič neprekvapí, ale mýlila som sa. Koniec ma prekvapil, dorazil a slzám som sa neubránila.

#druhasvetovavojna #oslava #nestastie #bojozivot #podporujemeceskychautorov

29.11.2024 4.5 z 5

Banka Banka Johana Kral (p)

#banka @johana_kral @mobaknihy

Banka je tretím pokračovaním vo voľnej sérii. Predstavila som vám už Tvár a Asistent. Nenadväzujú na seba priamo, takže sa nemusíte báť ak ste dve predchádzajúce nečítali a siahnete hneď po banke. Avšak za mňa je lepšie ich čítať od prvej, pretože séria je postavená na vyšetrovateľoch Camille a Simonovi, ktorí majú svoj život aj mimo oddelenia.

Kniha začína prepadnutím banky, zásahovka čaká na páchateľove požiadavky. Chce peniaze? Pristaviť auto? Ten pošle za seba jedného s rukojemníkov, aby policajtom povedal, že chce mať len čistú ulicu. Bez policajtov, inak zomrie prvý človek. Nič nevyšlo. Ozve sa strelba, ale namiesto piatich obetí, o ktorých vedeli, že sa nachádzajú v banke, je obetí šesť. Lupič je tiež obeťou.

Kto strielal? Prečo prepadnutie plánoval, keď nič nezobral?

Aby sme sa v priebehu vyšetrovania nenudili, tak toto nebude posledné prepadnutie banky. A aby napätie gradovalo Camilla a Simon sú privolaní aj k niekoľkým vraždám. Autorka nám po kúskoch naznačí, že k niečomu príde aj keď nevieme kedy. Aj v tejto časti majú nového kolegu, ale od začiatku je taký namyslenejší aj keď ho vedia uzemniť. Čo sa týka komisára Duboisa, za mňa to je zbytočná figúrka a už dávno ju mali vymeniť. Ako v predchádzajúcich častiach (až na jednu, kde išiel do akcie) je nespoľahlivý, jedno povie, druhé spraví, ale verím, že ma dobré srdce.

Dočkáme sa pokračovania?

Ďakujem autorke za prejavenú dôveru.

Máte radšej samostatné časti série, alebo keď na seba nadväzujú?

#spolupracasnikou #podporujemeceskychautorov #detektivka

28.11.2024 5 z 5

Slzy v podkroví Slzy v podkroví Mirka Manáková

#slzyvpodkrovi @mirka.manakova #naserodina #nasevojsko

"Mama.
Slovo, ktoré vysloví dieťa ako prvé. Slovo, ktoré by malo v každom človeku zanechať stopu po nehe a láske, po pochopení a istote, ale aj po sile a odvahe kráčať životom. Veď kto iný ako matka je dôležitejší v živote dieťaťa?"

Charlotte sa v matke mýlila. Nie je tou starostlivou a milujúcou ako si doteraz naivne myslela. Jej predstavy sa nestotožňovali z realitou, keď konečne otvorila oči. K tomu jej dopomohla láska k umelcovi Noelovi. Táto láska ju však zahnala do náruče samoty, precitnutia, trápenia a spoznania, čo sú jej blízky zač. Sú prestíž a peniaze dôležitejšie? Koľko vydrží človek zatvorený v tme a špine? Charlotte 25 rokov. Čo to s ňou spraví?

Nadia je žena aké nájdete v každom meste. Zlatokopka, ktorej viac záleží na peniazoch ako na láske, len aby mala kde prespať a mal ju kto živiť. Keď sa Charlottin brat pomstí prostredníctvom Nadie a vyhodí ju, zostáva jej jediné. Čo najskôr nabaliť ďaľšieho pracháča. Budú jej prednejšie peniaze alebo láska?

Toto je príbeh, z ktorého ešte teraz mám zimomriavky. Desivý a najkrutejší a ja sa z neho spamätávam ešte teraz. Deň po dočítaní. U autorky som zvyknutá na ťažšie témy, ale toto mi hlava a srdce neberie.

Kniha je inšpirovaná skutočným príbehom. Ide o jeden z najhorších prípadov domáceho násilia vo Francúzsku.

#podporujemeslovenskychautorov #domacenasilie #prestiz #snobstvo

27.11.2024 5 z 5

Vôňa kávy a chuť absintu Vôňa kávy a chuť absintu Michaela Ella Hajduková

#vonakavyachutabsintu @michaelaellahajdukova @vydavatelstvo_motyl

Príbeh ma preniesol do čarovného magického sveta, ktorý bol plný knižných pokladov, knižného prostredia ako napr. Búrlivé výšiny a tiež plný spisovateľov napr. Jane Austinová.

Alissa a jej priatelia mali pocit, že sa narodila do zlého storočia. Jej oblečenie tomu nasvedčovalo. Milovala históriu, ale najme knihy. Staré knihy. Nové knihy. Všetky knihy a preto aj pracovala v Kráľovskej knižnici v Londýne. Tam ju sleduje chlapík, ktorého vidí len ona a ponúkne jej nové miesto. Alissa váha, nepozná ho, ale jej srdce volá, aby to prijala aj keď rozum je proti.
Má zvláštny dar, s ktorým som sa už stretla v knihe Záhrada umenia. Je to ten dôvod, pre ktorý si ju žiadajú?

Prešla na miesto, ktoré je čarovné, nie je na mape a je snom každého milovníka kníh. Všetko som si predstavovala a keby mi dali takú ponuku, ihneď by som sa v tom svete chcela ocitnúť. Alissa si začne spomínať čo sa naozaj stalo, kto je tajomný muž a okrem toho sa desia, že svet ako ho poznáme sa môže šmahom sekundy zmeniť.

V spomínaní som sa stratila, pretože kapitola sučastnosť a tá ma naviedla špatným smerom. Aj keď sa vám bude zdať, že to nedáva zmysel, vydržte, pretože v polovici knihy sa to zvrtne, začne všetko dávať zmysel. Začne dobrodružnejšia časť, ktorá ma veľmi bavila. Veď som knihu už ani neodložila.

Nebyť tých spomienok, bolo to výborné dielo. Podľa môjho skromného názoru by sa zišli trochu upratať alebo ich nejako rozdeliť od časti po Nemecku.

Okrem príbehu, ktorý je magický má kniha rozprávkovú obálku a fenomenálnu oriezku. Ak máte radi krásy magického realizmu (ktorý ja zbožňujem) siahnite po tejto kráske.

Ak by ste sa objavili v Enthymerei, koho by ste chceli stretnúť? (Spisovatelia, ktorí sú už v magickom svete)

Ďakujem autorke za dôveru a spoluprácu a babám za spoločné čítanie v rámci polročnej výzvy.

#spolupracasnikou #magickyrealismus #magickysvetknih #polrocnavyzva #podporujemeslovenskychautorov

26.11.2024 5 z 5

Tajomstvo tvojho rodu Tajomstvo tvojho rodu Michaela Ella Hajduková

#tajomstvotvojhorodu @michaelaellahajdukova @artisomnis

Slovenská redaktorka má rada zahady a keď sa jej jedna takáto záhada črtá, chopí sa jej. Vyberie si tému, ktorá je iná ako doteraz písala. Vyšiel bestseler pod pseudonymom a chce zistiť kto sa za ním skrýva. Svoj článok dostane, avšak pod pseudonymom sa skrýva tajomný muž, ktorý býva na hrade v Rumunsku. On dá návrh Adriane, že ju prevedie po hradoch. Všetko sa začne meniť.

Adriana prestáva veriť samej sebe, má vidiny a stane sa, že rozpráva plynulo rumunsky. Ako je to možné?

Tento príbeh som zlupla ako nič. Zakázaná láska, záhady a veľmi sa mi páčili fakty o histórií, hradoch a celkovo o Rumunsku. Som rada, že som sa dozvedela viac takouto ľahkou a nenásilnou formou.

Ako sme u autorky zvyknutý aj v tomto príbehu sa prelína súčastnosť s minulosťou, ktorá mi tu nevadila. Bolo to prirodzené a o to viac príbeh gradoval.

#podporujemeceskychautorov #polrocnavyzva

24.11.2024 5 z 5

Sľub Sľub Zuzana Bilavská

#slub @zuzana_bilavska #moderneromany

Príbeh je rozdelený na zimnú časť s pohľadu Joly a na letnú časť s pohľadu Augusta.

Jola sa trápi v manželstve, pretože svojmu mužovi nevie dať to, čo je pre ženu od prírody dané a prirodzené. Dať mu dieťa. Prešli si všetkým a poslednou možnosťou je adopcia, na ktorú pristúpili. Jola si však nie je úplne istá manželom a aj on cíti, že potrebujú byť od seba. Jola odíde k mame na Vianoce a on k svojim rodičom.
Jej manžel mi pil nervy a cucal krv. Ani sa nečudujem, že spravil to čo sa od neho vlastne aj očakávalo, aby sa čitateľovi len viac zhnusil.
Na druhej strane...

U maminy mesto obdarúva tajný Santa a v meste na neho veria. Nevedia kto to je, ale každý rok si nachádzajú darčeky tí, ktorí na ne nemajú, alebo im pomáha najsť prácu... Kto je to?

Jola stretne po rokoch Augusta. Bol to jej najlepší kamarát, s ktorým strávila každú voľnú chvíľku, hrávali sa spolu a tieto spomienky autorka vložila do textu. Vôbec to nebolo rušivé, práve naopak. Dopĺňali atmosféru príbehu. Bol jej spriaznená duša až kým sa neodsťahoval do Londýna.

Nastal zlom a všetko sa zrútilo a v tomto momente som ja zúrila. Na Jolu som bola nahnevaná. Prečo nedvíha? A August? Tlieskam.

Čo dodať k príbehu ako k celku? Výborne posadené postavy, ktoré mali presne vykreslený charakter. Mala som pocit, že vyjdem von a stretnem ich. Vôbec by mi nevadilo ak by bol viac vianočný. Táto časť so Santom autorke sadla a do budúcna sa možno dočkáme aj čisto Vianočného príbehu. Príbeh plný citu, porozumenia, lásky, ale aj napätia a neistoty.

Ja som začala čítať a veľmi ťažko sa mi odkladala kniha.

Ďakujem babám za #spolocnecitaniesnikou a autorke za dôveru.

#laska #spolupracasnikou

23.11.2024 5 z 5