renefer komentáře u knih
Moje oblíbená série, vzhledem k tomu, že prvních několik knih nemám okomentovaných, tak jsem je zřejmě četla před tím, než jsem se přidala na Databázi a to je nějakých 9 let. Pamatuju, že jsem se nemohla od čtení odtrhnut, teď už to není tak žhavé, ale pořád je to má oblíbená hrdinka, asi tak do sedmého dílu série, pak to šlo do kytek.
Tak Wolfram se oženil, což mě dost naštvalo. Pořád jsem se utěšovala, že jeho milenou sejme Petr z Aspeltu nebo někdo jiný "nedotknutelný" a další část knihy bude o mstě Wolframa, samozřejmě intrikami skrytými v jiných intrikách. Ale ve finále se to nezvrhlo do červené knihovny, Wolfram se znovu zapojil do děje v Českém království a tak se můžu těšit na další díl.
No tak já nevím, tenhle díl byl asi nejslabší z celé série. Nejdřív mi tam chyběla Aga a její "zabiju tě maso" a pak jí tam zase bylo moc, moc jí to mluvilo a završení jejího vztahu k Moravcovi, uffff... přišlo mi lepší, když moc nemluvila a jen házela trefné urážky a výhružky. Taky mi chyběl Gerasim, Vodička, profesorka... Prostě si myslím, že LEGIE má grády jen pokud je celá posádka pohromadě, protože se vzájemně skvěle doplňují. Dám si své růžové kafe a budu doufat, že poslední věta celé knihy nebyla myšlena vážně.
Historická romance, je to takové pohodové, klidné, žádné akční scény nečekejte. Hermína je ranař, Stefanie na pár facek, člověk u čtení nemusí moc přemýšlet a pěkně si odpočine.
Klasická Quick, detektivní zápletka s romantikou, tentokrát bez nadpřirozena. Kdyby nebyl ten přeslazený konec, tak bych dala i 4*, ale poslední kapitola končící… a vyšla do (svatební) uličky vstříc své budoucnosti…to zabila.
Hezky a zajímavě podaný popis míst, která se spojují s postavou Karla IV. Můj soukromý problém s tímto typem knih je ten, že bych je potřebovala číst na místě, o kterém pojednávají, abych si přečtené mohla zároveň vizualizovat. Takže můj plán na letošní dovolenou - vzít si třeba tuto knihu a objet všechny památky, na které odkazuje, s knihou v ruce, jako s průvodcem.
Druhý díl slabší, autor se pokusil logicky vysvětlit všechny vymoženosti hvězdných civilizací, až to sklouzlo do nudy. Oproti prvnímu dílu se nám změní hlavní postava a tahle nová už není tak chytlavá, možná proto, že je to klon. Jinak pro mě zůstává zajímavá myšlenka celé série - stěhování mozků, na které je vystaven i tento díl.
Já nejsem fanoušek HP Lovecrafta, ale ten jeho svět úděsných příšer, Prastarých a nepopsatelných hrůz je opravdu fascinující. Ale nevyvolává ve mně to požadované mrazení v zádech nebo strach uprostřed temné noci.
Typické severské krimi, napětí hned od začátku. Aktuální případ se prolíná s odloženým, odfláknutým případem. Vrahem jsem typovala někoho jiného, takže jsem byla spokojená, že to nebylo zas až tak okaté. Osobní dějová linka Tess mě nijak nerušila a neubírala knize na napětí.
Myslím, že úroveň všech knížek o strašidelných domech je stejná. Záleží jen na tom, kdy a kde je čtete. Fantazie spisovatelky je nekonečná, když na jedno téma napsala už celou řadu knih. Tahle bodla, přišla ve chvíli, kdy jsem měla čtecí krizi a během jednoho večera, neklidně prospané noci, kdy jsem se neustále budila a kontrolovala zrcadlovou skříň a stropní trámy, jestli někde nečíhá nějaký přízrak, a časného rána, zvládla s pomocí této knížky krizi zažehnat.
Tak to mělo grády. Určitě doporučuji jako audio, člověku z té atmosféry úplně běhá mráz po zádech.
Zajímavý náhled do alternativní historie, kdy místo obsazení Hitlerem je ČS izolováno tzv. Verschlussem ministerského předsedy Berana. Jednotlivé povídky jsou vždy propojeny některou z postav a částečně i obsazeny reálnými osobnostmi (Burian, Baarová, Svoboda).
Vtipné, čtivé a jednoduché. Perfektní čtení na dovolenou, kdy se vám nechce si s ničím lámat hlavu.
Bylo to dost zjednodušené, čekala jsem barvitou fresku z tohoto období, ale chyběl tomu spád. Jako by autor pouze trochu rozepsal učebnici dějepisu, ale víc se tím nezaobíral. Spíše než Lukrecie je tady hlavní postava její otec. Nejvíc mě naštval konec ve stylu, žila ještě 10 let, měla tři děti a pak umřela...
Nevím, co jsem čekala, ale tohle asi ne. Příběh o vysídlování Židů ze staré Prahy za asistence jejich strašáka Masíčka. Taková napůl detektivka, napůl historický román, ale s hodně rozvláčným dějem.
Tak to byla jízda. Vůbec mi nevadí, že je to takové zrychlené, naopak děj pěkně odsýpal, že se člověk nemohl ani odtrhnout. Eva je sice superžena, která nejí, nespí a jen pracuje (sen každého majitele firmy), ale jinak jsem si to užila a přečetla téměř na jeden zátah.
Tak to bylo milé překvapení. Zamilovala jsem se do Jana z Vartenberka a obdivovala Jindřicha z Lipé. Zase trochu jiný pohled na dobu vlády Václava II.
Jedna ze slabších knih spisovatele. Přišlo mi, že všichni měli zpomalené a neadekvátní reakce na situaci. Ford lhal kudy chodil a prezident USA nebyl schopen zajistit ochranu vládního zařízení. Zásahovou jednotku FBI zlikviduje banda civilistů s klacky. A kvůli čemu? No to mi taky nepřišlo úplně reálné. Ale tak Amerika je země neomezených možností a když se to vezme kolem a kolem tak my vlastně taky máme guru Járu :-))
Je zajímavé, že současní autoři píšící romány přijdou s námětem a doplní ho spoustou omáčky a vydají několikasetstránkové dílo. RB má těchto nápadů neuvěřitelně mnoho, ale místo sáhodlouhých románů píše povídky. Z každé povídky by přitom pohodlně vytvořil román. Pravda je , že některé jsou lepší a některé horší. Když jsem tuhle knihu četla na základce, zůstala mi v hlavě povídka o cestování časem, kde jeden zašlápnutý motýl změní celou budoucnost. O pár desetiletí později mě více zaujala povídka o chlapci, který přichází o své tělo. Tak jako tak kniha určitě stojí za přečtení.
Opravdu rychle přečtené, celé je to o tom, jak si to šéf rozdává se stážistkou, naštěstí mladý, nezadaný a pohledný, žádný Bill Clinton:) Taková pohádka o sexu a dobrém konci.