RenkaB | Komentáře u knih | Databáze knih

RenkaB RenkaB komentáře u knih

Čas vlků Čas vlků František Niedl

Knihu jsem si, stejně jako první díl, nechala vyprávět pane Dušanem Sitkem. Parádní zážitek.
Přišlo mi, že se tentokrát děj jen tak chvílemi plácal na místě. Ale i tak mne kniha bavila, některé postavy neskutečně vytáčely do vývrtky (i za tyto emoce panu Niedlovi děkuji), a některé si sympatie získaly, aniž by se musely extra snažit. Co mne zarazilo, tak chyba ve jméně matky Tasova prvního syna Hynka - v první díle to byla Terka, v druhém díle je z ní najednou Katka. Okamžitě mne to zarazilo, jen to jméno zaznělo. Nu což, stalo se :), od třetího dílu mne to ale neodradí.

25.10.2019 3 z 5

Společnosti Společnosti Josef König

Dost dobře napsáno a dobře se mi kniha četla. Jemné nitky protkané navzájem povídkami jakoby postupně vykreslovaly jemný vzor látky, kterou neuvidíte v celé své kráse, pokud nečtete pozorně a ty nitky vám utečou.
Čtvrtá povídka mne dostala, doslova. Po otočení na stranu, kde byl závěr povídky, jsem zůstala jak opařená. A po jejím dočtení jsem knihu odložila a jen zůstala sedět a musela jsem dojmy nejdříve vstřebat, než jsem knihu zase vzala do ruky a dočetla ji do konce. I tak se mi tato povídka mezi řádky stále vracela.
Jak říkám... hodně dobré čtení.

17.08.2019 5 z 5

Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Sedm let v Africe: Příběh českého syna nigerijského krále Obonete S. Ubam

Dávám tři hvězdičky, protože kniha se dobře četla. Dost často jsem však při čtení měla pocit, že Ubam o sobě říká špatného jen tolik, aby neztratil plusové body u čtenářů. Ve výsledku tak mám pocit, že to byl ještě větší parchant než ostatní hajzli v knize. Ale třeba se mýlím a najdou se čtenáři, kteří uvěří, že Ubam dokázal oslnit "soft" technikami (úplatky, výprask rákoskou, pár ran pěstí a několik výstřelů z brokovnice pomalu do vzduchu) místní africké podsvětí natolik, že mu pomalu padali k nohám tamní vrcholní představitelé. No a teď tu o Jeníčkovi a Mařence.....

Ale tak si to přečtěte sami a udělejte si vlastní obraz. :-)

07.05.2019 3 z 5

Na hraně temnoty Na hraně temnoty David Morrell

Od Morella mám doma spoustu knih, ale tato mě teda dostala. Parádní čtenářský zážitek. Zajímavá, napínavá kniha, a s podivem jí nechyběl i humor. Silně působivé jsou děsivě přesně popsané brutální zločiny. V kombinaci s mou fantazií to byla síla. Až jsem i kolikrát přestala na pár sekund číst. Postavička pana de Quinceyho mi určitě zůstane na dlouho v paměti.

30.11.2017 5 z 5

Daruj mi křídla Daruj mi křídla Lucie Huková

Od této knížky jsem očekávala více propracovaný pracovní vztah, než se prokousávat čtením o vyvíjejícím se mileneckém vztahu dvou mužů. Vědět, kam ta kniha bude směřovat, nečetla bych ji. Zřídka však odkládám nedočtenou knihu. Když už chci něco hodnotit, tak se to snažím přečíst celé. Ač jindy bych měla 350stránkovou knihu přečtenou za pár hodin, tuto jsem musela odkládat a vracet se k ní několik dnů. Příběh mi připadal zaměřený převážně na to, aby mne jako čtenáře vychovával k tomu, abych homosexualitu brala jako normální věc. Beru, vždyť je to každého soukromá věc, koho se rozhodne milovat. Ovšem autorka svým podáním příběhu mě akorát odrazovala od čtení.
Další věcí, která mne rušila při čtení, byly chyby v knize, namátkou např. vískání/výskání. Nebo používání slova "déle" ve významu později, byť to bylo v přímé řeči. Asi jsem ze staré školy, když očekávám, že autor bude ovládat český jazyk na velmi dobré úrovni. Případně využije služeb korektora.

11.12.2016 2 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Pohodová detektivka, neurazí, ale ani přílišně nenadchne. Na ukrácení dlouhé chvíle to nebyla špatná volba.

28.10.2019 2 z 5

Pěna dní Pěna dní Boris Vian

Nechápu, jak se mohla tato kniha dostat k 84% hodnocení od 923 čtenářů.
Toto dílo rozhodně není můj šálek kávy. S podivem jsem to dočetla do konce, takovou snůšku protimluvů a absurdních, nesmyslných spojení skoro v každé větě. Četlo se to hrozně.

10.12.2018

Penis nemá uši Penis nemá uši Marek Dobrý

Ze začátku jsem se nemohla nějak začíst, a tak jsem knihu po chvíli odložila. Na několik dnů. Dnes jsem ji vzala do ruky a šlo to tak nějak samo. Osoby, místa prolínající se navzájem povídkami mi připomnělo jinou povídkovou knihu, kterou jsem nedávno četla (Společnosti, J. König).
Z každé povídky vyskakovaly jiné pocity. Nejvýrazněji se mi však vybavuje tento pocit, dojem - že člověk má nějaké sny, mluví o nich jako o realitě, že se v jeho životě ty věci skutečně dějí, ale nakonec když se jich může dotknout (díky přihrávce osudu), tak po nich sice ruku vztáhne, ale strčí je nakonec do šuplíku. A dál si žije tou svou šedí vyplněnou sny.
Ani nevím, co jsem od knihy očekávala, rozhodně mne zaujal její název. A obsah mne překvapil. A nepovažuji to přímo za zklamání, prostě jen trochu jiný šálek kávy, než na jaký jsem zvyklá.

27.10.2019 2 z 5

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou Tanja Askani

Na knihu mne upozornila má dcera, která je z vlků poněkud mimo a úplně se rozplývala nad tím, že autorka bude mít besedu v Ostravě a že tam prostě MUSÍ jít. Takže jsem si knihu půjčila v knihovně a musím tedy říct, že mne neskutečně bavilo ji číst. Škoda, že na besedu se nedostanu. Vyprávění o životě mezi vlky mne chytlo a fotky jsou opravdu nádherné.

25.10.2019 4 z 5

Příběh lidské vlhkosti Příběh lidské vlhkosti Martin Strnad

U mroha, no to je teda slint ...
Po přečtení prvních stránek jsem knihu zavřela, že to je ptákovina. Ani nevím proč, ale po pár dnech jsem se k ní vrátila, asi nuda nebo co. Je to tak ulítlá fantasmagorie, že to nešlo nedočíst. Ale ani tak tomu nedám víc jak dvě hvězdy, a vracet se k této knize určitě nikdy nebudu.
A vzhledem k množství plánovaných knih k přečtení nepředpokládám, že bych se k tomuto autorovi ještě někdy dostala. Ale kdo ví...

11.08.2019 2 z 5

Žádný sex a žádný spánek Žádný sex a žádný spánek Pat Fitzpatrick

Potkat odstavce z knihy jako sloupky v novinách, tak se místy s pochopením pousměji. Takhle nahňácané do knihy to valný dojem neudělalo. Styl psaní mě po čase začal nudit, po dalším otravovat. Ale dočetla jsem do konce. Kdybych tu knihu nikdy nepotkala, o nic bych nepřišla.

17.07.2019 2 z 5

Hračka Hračka Sylva Lauerová

Žádný zázrak.

10.07.2019 2 z 5

Proč cítím to, co ty Proč cítím to, co ty Joachim Bauer

Velice zajímavá kniha. Nebylo to úplně lehké čtivo, pravda. Ovšem dost věcí v mém životě mi to objasnilo. A s poslední větou knihy mohu jen souhlasit:

"Tajemstvím života není za každou cenu přežít, ale najít jiné lidi, s nimiž nás pojí naše pocity a touhy a kteří je dokážou zrcadlením opětovat."

25.01.2019 5 z 5

Nevěra Nevěra Paulo Coelho

"Přečteno" ve formě audioknihy. Rétorka Jana Stryková mě teda vůbec nenadchla, k její četbě bych velice často potřebovala vidět zároveň i knihu. Protože její četba stylu kulomet, aniž by intonací dala možnost poznat změnu osoby, která mluví, mě rozčilovala celou dobu. Rovněž bylo místy obtížné z četby poznat, zda se ještě jedná o řeč přímou, anebo myšlenkový pochod dané osoby. Tak rychle a beze změny v hlase bylo vše oddrmoleno. Ale budiž, doposlouchala jsem do konce.

Ke knize - hlavní postava mě neskutečně dopalovala. Ze začátku mi připadala jen jako unuděná trubka, ve finále jsem změnila názor na to, že to je prostě a jednoduše kráva (pardon). Pokud autor zamýšlel mě jako čtenáře nadzvednout ze židle, tak se mu to povedlo. Ty myšlenkové pochody hlavní postavy byly neskutečně ubíjející a furt dokola to samé. Ale vydržela jsem do konce. Jestli však sáhnu po další knize tohoto autora, tak to bude asi za hodně dlouho.

08.01.2019 2 z 5

Prostor pro duši Prostor pro duši Vlastina Svátková

Knihu jsem si koupila tzv. na slepo. Krásně napsáno, opravdu. U knihy jsem se jak od srdce zasmála (mnohokrát), i zastavila a zahleděla do svého nitra, tak místy i měla na krajíčku pár slz. Udělala na mne dojem, který jen tak nezapomenu.

15.12.2018 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Nedá mi to, ale musím konstatovat: kolik to muselo dát práce (na sebrané fotografie uměle naroubovat nějaký příběh), a přitom taková blbost. Knihu jsem přečetla celou, byť to nebyl "můj šálek kávy". Mám za to, že se v knize používá až moc jednoduchý styl, všechno předkládá, vypráví, popisuje. Na nic jsem nemusela přijít vlastní úvahou, pozorností při čtení a spojením si věcí do souvislostÍ. Evidentně nepatřím do té správné cílové (věkem) skupiny. Nepřijde mi ani, že by to bylo čtivo pro náctileté, spíš tak pro desetileté.

23.11.2016 2 z 5

Věčný národ se strachy netřese Věčný národ se strachy netřese Šani Boianjiu

Před některými událostmi by člověk nejraději zavřel oči pod dojmem, že co oči nevidí, tak snad ani neexistuje. Celkem si dovedu, a to bohužel, představit, že vše v knize bylo napsáno dle skutečných událostí. Nechtěla bych prožít ani minutu života ani jedné z hlavních postav knihy.

17.08.2019 3 z 5

Lékař vzpomíná, baví… i když zrovna slunce nesvítí Lékař vzpomíná, baví… i když zrovna slunce nesvítí Jan Machálek

Jednohubka, přečteno za chviličku. Kaleidoskop vzpomínek, úsměvných i smutných, prostě ze života. Děkuji.

13.07.2019 4 z 5

Další divné hlášky z knihkupectví Další divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Úsměvné, i k pláči. I po první dílu mě některé hlášky ještě dokázaly překvapit. Bohužel.

10.07.2019 3 z 5

Ve spleti větví čtu tvá ramena Ve spleti větví čtu tvá ramena Václav Renč

"Přečteno" ve formě audia a musím pochválit výběr rétorů (Petra Bučková a Martin Sláma) a jejich velice příjemné hlasy a opravdu hezký přednes.
Básně jsou krásné, básníkova láska pryští z každého slova. Verše jsou plné něhy, až máte pocit, že se vás ta slova přímo fyzicky dotýkají.
Určitě si přečtu i tištěnou verzi.

09.01.2019 5 z 5