Romcajs komentáře u knih
Kdo chce pěstovat růže a něco o nich vědět, tak by neměl opomenout přečíst tuto knihu. Je zde vše krásně popsáno. Dějiny, pěstování a mnoho dalšího. Jediná vada na kráse je datum vydání. Tudíž uváděné chemické přípravky a některé odrůdy růží dnes již nejsou aktuální.
Myšlenkový a informační nářez. Plno věcí ani nechápu. Souček byl fakt kapacita. Nicméně kniha se mi vzhledem k okolnostem četla těžko. Přečetl jsem do konce, ale musím říct, že nic pro mně.
Super kniha, kde je zastoupené rozmnožování známých i méně známých rostlin. Základní techniky a postupy. Ideální pro toho kdo rád zkouší své zahradnické dovednosti a možnosti.
Super knížka o veškerém základním ovoci. Jabloně, hrušně, slivoně, třešně a višně, meruňky a broskvoně, rybíz a angrešt, maliny a ostružiny a v neposlední řadě jahody. Kdo chce pěstovat vlastní vitamíny, tak by tuto knihu měl mít. Jsou zde veškeré problémy s pěstováním a ještě mnohem víc.
Super knížka o pěstování meruněk a broskvoní. Pro všechny, kteří se tímto chtějí skutečně zabývat. Jak pro zahrádkáře, tak i pro velkopěstitele. Malé mínus je datum vydání a s tím spojené zastoupení odrůd a chemických prostředků.
Knihu jsem přečetl, ale vůbec jsem se u ní nebavil. Některé věci zabíhají až do zbytečných detailů a jsou popisovány moc podrobně a technicky. Nicméně pro toho kdo se různým záhadám zabývá, to může být čtení zajímavé.
Četl jsem s chutí, nicméně všechny ty technické popisky, jsou pro mně ubíjející. Příběh i dějová kostra jsou dobré, ale děj v podstatě začíná až na straně 80 a dál je text prokládán pro mne dalším zbytečných popisování čehokoli. Pro technicky založeného čtenáře to může být vskutku lahůdka. Je tu vidět krásný rozdíl mezi vědomostmi tehdy a teď.
Dobře napsaná knížka o kaktusech. To i přes to, že již uběhl nějaký čas od její vydání. Možná je to díky jednomu z autorů a to panu Peleškovi, což je zahradnický pojem. I když v obrazové části možná mohlo být o jednotlivých druzích napsáno trošku víc o pěstování. Taky jsem zde nenašel kaktus, který jsem hledal. Ale to může být moje chyba, že jsem jej nepoznal.
Docela dobrá detektivka, ale nějak jsem se do ní nemohl začíst. Neudržela mě ve střehu a myšlenkama jsem byl pořád někde jinde a ne v ději knihy. Možná můj problém? Možná ne? Dům s tajnýma chodbama a místnostma, slepí co nejsou slepí, charita co není chrita. Úplně mi to asi nesedlo.
Pět strašidelných povídek z 19. století, z nichž nejlepší mi přišla ta poslední (Carmilla), což je klasický příběh o upírech. Povídky nejsou nejhorší, ale za mě je tento literární počin lehce zapomenutelný.
V této knize jsem se tedy úplně nenašel. Vše důležité tam člověk asi najde. Vadilo mě to, že pod jednou rostlinou jsou zahrnuté i rostliny druhově podobné, což ve finále působí trošku zmateně. Příklad: mám kytku a nevím jak se jmenuje. Vezmu knihu a listuju. Projdu stránky s hlavními obrázky a rostlinu nenajdu, i když v seznamu na konci je zahrnutá. Nejsou zde také udané rozměry rostlin, což je vcelku důležité, hlavně pro začínající čtenáře pěstitele. Zajímavé pozitivně je naopak to, že jsou v knize popsané i rostliny, které se dnes již běžně neprodávají a člověk na ně zapomíná. Obrázky jsou hezké a vcelku přesné.
Ze začátku jsem si říkal, že to bude trošku trapná zápletka. Při prvních stránkách to tak skutečně vypadalo. Děj se však rozjížděl a když se na konci knihy hlavní hrdina ocitne u soudu, kde má hájit sebe i Růženku (slona), tak v tu chvíli jsem knížce zcela propadl. A samozřejmě i láska se tam objeví. Knížka na mě působila až neuvěřitelně vesele a pozitivně. Všem doporučuji a doufám, že se s autorem ještě někdy setkám u jiných příběhů.
Kniha mě svým obsahem zaujala a překvapila. Není to klasický bylinář, kde je bylinka, jak se sbírá, na co je a jak se užívá. Zde najdete i spoustu další inspirace pro lepší život. Samozřejmě každý si musí vybrat to, co mu sedí a co mu vyhovuje.
Podivuhodné příběhy a dobrodružství Jana Kornela je soupis všech útrap tehdejšího života, kterými mohl vůbec někdo projít. Podivuhodné je to, že nakonec zůstal na živu a vrátil se domů. Nenašel jsem na příběhu nic co by bylo pozitivní. Jediné co si po přečtení z knihy odnáším, je to, že jsem rád, že žiju v dnešní době, že žiju tam kde žiju a hlavně že žiju.
Stará dobrá Anglie, kdy ještě nebyli občanky a testy DNA. Takže jak dokázat kdo je kdo? Kdo je čí dítě a kdo to vlastně umřel? Wilkie Collins svým literárním stylem dokáže vždycky zaujmout. Příběh se krásně rozjíždí, z úplné nudné idylky, do událostí, které se o překot derou na stránky a řádky posledních kapitol. Určitě jsem rád, že jsem knihu přečetl. Určitě bych si jí v budoucnu někdy přečetl znovu, ale všech pět hvězdiček? To dát zase nemůžu.
Krásný přehled českými erby se základními popisky jednotlivých rodů. Takových knih je málo. Pro zájemce heraldiky je to jedinečný, jednoduchý seznam českých pánů a jejich erbů a na každém z nás je pak, zda bude dál pátrat a rozšiřovat si vědomosti naší historie, či mu informace z této knihy postačí.
Super knížka o českým městech. Po přečtení bych se rovnou s chutí rozjel po českém kraji a všechny města navštívil. Překvapivě jsou věci, které jsou stále aktuální, ale také věci, které již odnesl čas. Možná takové aktualizované vydání by se setkalo s úspěchem.
Klasický příběh o krásné dívce, samotářském kovbojovi s čistým srdcem a zlém rančerovi. Chvílemi jsem měl pocit, že se příběh vleče a je uměle natahován, ale jako celek se mi kniha velice líbila, asi jako ostatní knihy tohoto autora.
Těšil jsem se na jednu z mnoha dobrodružných knížek, ale ouha. Literárně je spisovatel skutečně umělec, ale mě tedy dějem nestrhnul. Než vůbec hlavní hrdina vyrazil na první plavbu do Afriky, tak uběhl čas až někam na stránku 100. Na straně 160 už je zpět z druhé výpravy. A tak dobrodružství končí a začíná politikaření Portugalské monarchie. Jak jsem psal sloh je přímo básnický a je určitě dobře, že byl zmapován život velkého člověka s českými geny, ale čekal jsem trošku něco jiného.