Romcha Romcha komentáře u knih

Ostrov Ostrov Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Ne, že by tato kniha neměla žádnou výpovědní hodnotu. To určitě ne, je tam mnoho událostí a témat k zamyšlení.. jen ve výsledku přece oproti jiným sci-fi a zvláště dystopiím něco tomu chybí.

Je to velká škoda, protože téma bylo zvolené opravdu originálně v tomto případě by mi nevadilo kdyby kniha byla delší (myslím, že ta zkrácená vvydaná verze jí vyloženě škodí), abychom dostali vysvětlení o izolaci a pak o nové začínající se rodicí civilizaci.

Na debut je to celkem dobře napsaná kniha a i se podle toho svižně čte. Celkově pak shrnuto od autorky je celkově lepší kniha Slovo Boží.

18.08.2022 4 z 5

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Popravdě to úplně asi není (nebo by spíše neměla být) povinná četba pro žáky ZŠ. Dokážete ji podle mě ocenit nejdříve tak od střední školy včetně toho jakým byla přínosem pro náš jazyk a literaturu.

V pozdějším věku jste také schopni pochopit, že šlo Máchovi především o oslavu přirodní květnové krásy přírody. Děj se koná u města Hiršberg mezi horami, na nichž hrady Bezděz, Pernštejn Houska a v dálce Roll k východu, západu, poledni a půlnoci poukazuje.

Pověst básně, jenž jí předchází není hlavním účelem děj postav samotných v ní obsažených.

17.08.2022 5 z 5

Domov Domov Mats Strandberg

Kniha, která rozhodně neurazí ničím však také nepřekvapí. Velmi kladně hodnotím stylistiku psaní, děj má spád, dobře ubíhá i se to dobře čte. Samotný průběh a zápletka už ničím zajímavým tolik neoplývá, jedná se o velmi jednoduché a liché téma posednutí "satanem" a příběhem exorcismu, které navíc podtrhuje zasazení děje do domova s pečovatelskou službou, navíc s dějovým otevřeným koncem, kterého nás jiné literární díla a filmy již "nakrmili", že skutečně nelze čekat nic převratného. Vzhledem k originalitě nápadu je to škoda.

26.06.2022 4 z 5

Až dojdou peníze - konec západního blahobytu Až dojdou peníze - konec západního blahobytu Stephen D. King

Budu se držet svého předchůdce a další komentář přidám opět po třech letech od posledního. Kniha zakoupena rovněž v levných knihách za směšnou cenu a nutno konstatovat, že bohužel musím souhlasit s výrokem, že kvalitní knihy většinou koční někde v zapadlých a zaprášených koutech. Otázkou je vlastně proč? Kvůli špatnému marektingu nebo velkému nezájmu? Protože kvalitou tohoto titulu to určitě není.

Spíše bych ho doporučil jako povinnou četbu všem státníkům a ekonomům:

Každodenně se k nám dostává nespočet informací o našem fyzickém zdraví (bohužel už méně o našem zdraví psychickém). Zdůrazňuje se prospěšnost cvičení v mladém věku. Očkování je zcela rutinní záležitostí. Mnoho mladých lidí kouří, ale jsou plně obeznámy s riziky tohoto jednání. Je pravda, že se obezita rozmáhá, ale všichni jedlíci si stále více uvědomují nutnost zdravého stravování, i když nejsou schopni těmito radami řídit.

Ve finančním světě však jakékoliv zdělání chybí. Finační svět je džungle a v džungli obvykle vítězí nejsilnější šelmy. Narovnat hrací pole určitě nebude snadné, ale minimálně by se mělo posílit finanční vzdělávání. Lidé by měli být schopni pochopit, co znamená skutečně spořit si na penzi a jaká s tím mohou být spjata rizika. Měli bych chápat, jak fungují hypotéky včetně jednoduchého rozdílu mezi jednorázovým a postupným čerpáním. Měli by mít určité povědomí o bezpečnosti finančních instutucí, jež dostávají jejich peníze - nebylo by nic složitého, aby regulátoři předkládali "hodnocení zdraví" bank, založené například na jejich poměrech úvěrů vůči vkladům nebo jejich kapitálové úrovni (stejně jako restaurace mají hodnocení nebo musí v některých státech povinně vyvěšovat své hygienické hodnocení). Lidé by pak možná lépe zvážili, zde odevzdají svoje celoživotní úspory internetové bance, která pouze právě teď nabízí vyšší úroky z vkladů než její konkurence. Nebylo by správné lidem říkat, co mají dělat, ale není důvod jim neukazovat správný směr.

Pokud jde o ekonomii jako profesi, tato bezútěšná věda se stala bezútěšnou katastrofou. Ekonomie se musí zlepšit. Její posedlost exaktně formulovanými matematickými modely - zčásti vycházející ze schopnosti počítatů zpracovat nesmírné množství často zbytečných dat - zapříčinila, že její závěry jsou nesrozumitelné pro běžného politika a zcele nepoužitelné při konfrontaci s nejistotou převažující v reálném světě. Příliš ekonomů si myslelo, že konečně vyřešili světové ekonomické problémy. Přesvědčeni, že jejich matematické modely obsahují odpověď na život, vesmír a vůbec všechno, ochotně přehlíželi životní nejistoty, zejména bezpečí systémového selhání...

Minimálně se musí radikálně přehodnotit koncepce univerzitního vzdělávání ekonomů a mnohem větší důraz se musí klást na hospodářské dějiny, jež by se měly zabývat nejen nejznámějšími epizodami - velkou hospodářskou krizí, kdy se státy pokusily žít si nad poměry a ve chvíli, kdy ve skutečnosti hrozila velká ekonomická katastrofa, předsírat, že se všechno vyvine k všeobecné spokojenosti. Pouze díky studiu těchto událostí mohou ekonomové skutečně tvrdit, že znají něco užitečného o problémech, s nimiž bojujeme dnes a jimž budeme bezpochyby čelit i zítra.

03.06.2022 5 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Nádherný příklad, že výborná literatura, dnes již kultovní klasika, nemusí být nijak obsáhlá, aby měla velkou vypovídající hodnotu. Jak lze na málo stránkách a krásným jazykem říci v krátkosti tak strašně moc.

01.10.2021 5 z 5

Myslete na děti! Myslete na děti! Ian McEwan

Kdo vede lepší, správnější, hodnotnější existencii? Stoupenci sekulárního humanismu, racionality a právní kultury západního světa, nebo ti, kdo ve svém životě přiznávají místo vertikále, svrchovanému tajemství, a připouštějí omezenost vlastní svobodné vůle? Je náboženství jen dětskou hrou lidstva, nebo je spiritualita bytostnou lidskou potřebou stejně přirozenou jako potřeby fyziologické?
Na první pohled přináší McEwanův román Myslete na děti! jednoznačené odpovědi. Ve čtenářích, kteří nesdílejí autorova východiska, však může naopak zanechat mnohem více otázek.
Fiona Mayeová, brilantní soudkyně na prahu šedesátky vede fádní, spořádaný život Londýňanky vyšší střední třídy, prostý vnitřních i objektivních vzmachů a propadů. Kromě hrstky výstřelků v mládí nezažila nic mimořádného. Osobní dramata a lidské vášně (zejména ty temné) k ní přicházejí pouze prostřednictvím jejich případů, které má rozsoudit. A jediným vážnějším vzrušením v jejím životě je avantýra jejího manžela, nicméně v díle vůbec nejde o manželskou krizi, to co autor přimárně v knize řeší je:
Společenskou smlouvou jsme se vzdali zodpovědnosti v mnoha oblastech života a delegovali rozhodování na instituce, kteřé si na to zjednáváme. Outsourcujeme vlastní mravní zralost a způsobilost. Zákony jsme oběstavěli vztahy, reglementovali i lásku. Vše je právně ošetřeno, světská spravedlnost chrání člověka před ním samým a právo zatím taktak stačí reagovat na čím dál složitější svět. U soudu může skončit i tak soukromá všední věc, jako do jaké školy bude a nebude chodit vaše dítě. Zdá se být typickou projekcí vlastního stínu, že takto zdětinštělá společnost se dětmi nejvíce zašťiťuje a ohání

01.10.2021 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

V poslední době jsem se začal velmi zajímat o téma severní KLDR. Upřímně některé otázky jsou natolik stupidní a záměrně směřující rozhovor i tam, kam si tázaný určitě nepřál, jenom z důvodů "aby se ukázalo a prodalo."

Tolik protichůdných informací potažmo v novinářské práci jsem snad ještě neviděl. Krátký a jednoduchý příklad: "V Severní Korei se prakticky není možné dostat k elektronice." O pár řádku dále se dočítám "Na černém trhu lze notebook a prakticky jakoukoliv elektroniku pořídit za levnější cenu jak v Číně."

Silně mi to bohužel připomíná knihu Blaine Hraden o Útěku z tábora č. 14, kdy vyšlo později najevo, že si spoustu informací přikrášlil k obrazu svému.

Knihu Niny Špitálníkové rovněž považuji podle ostatních dostupných knih a především originálních výpovědí svědků spíše za účelovou poukázat na "hrůzy" než objektivně posoudit novinářsky danou situaci.

Upřímně mě až iritují ty protiklady něco jako ve stylu - do Severní Koree ani z ní se novinář nemůže dostat, ALE veškeré informace jsem pro vás jako novinář tak, že jsem se dostal do Severní Koree. TAK JAK? Když to teda vlastně nejde?

Po zhodnocení a čtení více než deseti let knih na toto téma, musím objektivně konstatovat, že nejlepší knihou, která podává skutečné svědectví o Severní Korei, je Pod stejným nebem - od Stephena Taltyho, kdy se jedná o skutečně identickou výpovědí Josepha Kima.

01.10.2021 2 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Žel už to není klasická Mornštejnová a je vidět, že historické reálie nejsou přímo její obor.

Kdybych měl seřadit její díla podle významu a čtivosti bude tohle zcela jistě na posledním místě hned za Hanou.

Chápu podstatu díla i jeho námět, ovšem představa postmoderního panelákového brutalismu je dost mimo.

I vzhledem k tomu, kdy v poslední době lze sehnat dost svědectví o životě a přístupu v Severní Koreji. Namátkou: Pod stejným nebem, S každou padající hvězdou (což jsou ostatně knihy, které na toto téma doporučuji) a pokud to tam tak nevypadá dnes, pravděpodobnost této utopie, že by to tu vypadalo hůře než tam je dost mizivá i vzhledem k naší geograficko-politické situaci (na toto téma zase velmi doporučuji knihu od Tima Marshalla V zajetí geografie).

A pokud chcete mít skutečný román, který se může stát v lepší kvalitě tak sáhnete po Příběhu služebnice od Margaret Artwoodové.

Kniha je to jinak vcelku čtivá a Mornštejnová svůj styl nezapře. Jen ho pro tentokrát zasadila do reálií zcela mimo její obor a oblast o které má nastudováno velmi málo.

06.06.2021 2 z 5

Člověk nula Člověk nula Anna Starobiněc

Tohle je vyloženě nadčasové dílo a musím říct, že ohromné.

Kdo ho znevažuje poukazuje spíše na to, tě jej nepochopil buď vůbec nebo ještě hůře zcela, přitom se jedná o knižní klenot během svého vydání také oceněn a nepochopen, stejně jako v sedmdesátých létech třeba Věčná válka s cenou Hugo a Nebula.

Je až fascinující, kolik lidí potažmo čtenářů tuto knihu odsoudilo z důvodu nepochopení, přitom nejsmutnější je, že v ní sami nejspíše žijí.

Samotná se tváří jako young adult fantasy, ale je to nesmírně těžké na pochopení děje a prolínání světů jednotlivých světů, v tomto případě postav, protože se jedná o jejich re-inkarnaci/ne-reinkarnaci.

Lze zde nalézt v uchopení podstaty děje velmi úzkou paralelu s Orwellovým románem 1984, kterému byste tvrdili v době vydání, že nic takového neexistuje a nebude. Literárních kvalit a zpracování nedosahuje, co se týče obsahu a podstaty věci lepší přirovnání není.

Tady se jedná o sociální sítě (když jsem se díval na originální rok vydání knihy, byl to rok 2010 ; k nám se dostala kniha trochu později) a až z toho trochu mrazí jak autorka odhadla sociální sítě, jejich přínos a fungování, vlastně rok potom co se dostal třeba Facebook v české lokalizaci k nám do ČR.

A co dělat s člověkem v tomto případě spíše s jednotkou, která zcela vybočuje z řady? Nečekejte ovšem knihu, která udělá závěr za vás, autorka záměrná chtěla, abyste důsledek vyvodili vy sami.

25.04.2021 5 z 5

Krátký život Jana Palacha Krátký život Jana Palacha Anthony Sitruk

Titul někdy bývá označován za román, což je nepřesné. Na místě je spíše označení esej, ve které autor přemítá na Palachovým osudem. A z tohoto pohledu zahraničního autora má kniha nesmírnou přidanou hodnotu. Nečekejte klasické dílo o životopise Jana Palacha, jde pohled ze zahraniční s omezenými zdroji, kde hlavními tématy jsou spíš hledání motivace Jana Palacha k radikálnímu protestu, promyšlení dobového kontextu a hledání paralel.

Některé z nich samožrejmě budou pro českého čtenáře překvapivé, nebovyklé, či dokonce chybné. Důvodem je především odlišný kulturní kontext. A právě odlišná perspektiva, pohled a určování zahraničních paralel činí tento literární počin nesmírně zajímavým.

28.02.2021 5 z 5

Hra o trůny: Mytologie Hra o trůny: Mytologie Gwendal Fossois

Nikdy bych nevěřil, že to napíšu. Skutečně však nastala ta chvíle. Když jsem se před více jak osmi lety registroval na databázi knih, tak jsem se zapřísáhnul, že žádné knize nedám hodnocení "odpad!" už jenom proto, že si dal autor tu práci, aby vznikla. Teď nejde udělat nic jiného než toto pravidlo porušit a nutno říci, že právem.

Horší vykradačské dílo jsem doopravdy nečetl. Knihu, po dočtení spíše brak, jsem otevíral s tím, že se dozvím něco více o postavách z mýtického světa od Martin, tedy co jsou postavy zač, kde se vzali, proč dělají, jaký důvod mají ke svému konání atd.

S hrůzou jsem postupnou četbou zjišťoval a bylo pro mě jako historika navíc utrpením toto dílo dočítat. Vesměs to není nic jiného než plácání pátého přes deváté a utápění se v mytologii Řecké, Římské a rádoby mytologii Vikingů, kterou navíc autor ani sám neovládá, což mě jako historika příšerně vytáčelo. Všechno toto se snaží subjektivními pocity snaží naroubovat na TV děj seriálu, že přesně takhle si to autor vyložil v knize aniž by měl potvrzeno, že to tak původní autor skutečně myslel.

Neskutečná slátatina. - Tuto knihu si nepořizujte a to skutečně ani ze zajímavosti. A pokud možno držte se od ní vůbec co nejdále.

24.02.2021

Přelomové události českých dějin Přelomové události českých dějin Pavel Šmejkal

Musím zcela otevřeně říci a přiznat, že se mi tento počin líbil i jako historikovi. Klidně bych to zařadil mezi povinné učebnice dějepisu. Dlouho jsem neviděl podávat historické fakta tak obsáhlým a především objektivním způsobem, čehož si jako historik cením vždy ze všeho nejvíce.

Nejdříve mě při otevření této publikace, která vypadá jako časopis, zarazilo že je s EAN a o to více mě potěšilo, že jsem ji pak našel na databázi knih.

Nejobsáhlejší kapitolou jsou potom zcela určitě naše odboje během 2. sv. války a jakým způsobem podporovali a zasahovali do odbojových bojů především naši parašutisté ze zahraničí. Tato kapitola mi rozšířila moje dosavadní znalosti nejvíce.

Publikace je přitom podávána velmi zajímavým způsobem a tak zcela jistě osloví široké spektrum čtenářů - od těch kteří o dějinách neví zcela nic a chtějí se něco dozvědět, přes ty pro které jsou dějiny jejich jenom koníčkem nebo okrajovým hobby, ale také jistě uznávané historiky, kteří si chtějí rozšířit svoje obzory.

Zkrátka skvělý počin jak na poli hobby tak v oddělení naučené literatury, které v období půstu roku 2020 bylo skutečně málo.

15.02.2021 5 z 5

Svět vymřelých zvířat Svět vymřelých zvířat Bořivoj Záruba

Kniha mého děství, díky které jsem vlastně našel lásku historii a goegrafii. Poprvé jsem se jako malé dítě začal zajímat o to, že existuje nějaká éra před člověkem, která je v knize krásně a přehledně rozdělená do etap (prekambrium, kambrium atd.). navíc doplněná o nádherné kresby Zdeňka Buriana.

16.11.2020 5 z 5

Medzinárodná kuchárka Medzinárodná kuchárka Juliana A. Fialová

Jsem přímo vyučený kuchař a dříve než jsem přešel do bankovního sektoru, jsem se pohyboval pár let v oboru.

Nádherně komplexně ucelená kuchařka a dá se říct, že téměř nadčasová, kde jsou jednotlivé recepty přehledně tříděné i podle kuchyně dáného státu. Od vzniku této kuchařky jsem už nikdy nic takového neviděl.

16.11.2020 5 z 5

Neuvěřitelná fakta o hovínku Neuvěřitelná fakta o hovínku neznámý - neuveden

Kniha skutečně o hovně. Tentokrát v dobrém slova smyslu.

15.11.2020 5 z 5

Nápoje Nápoje Vincent Gasnier

Byl jsem přímo tehdy z oboru a nesmírně dlouhou dobu jsem hledal knihu, která by komplexně vše shrnovala o nápojích. Musím říct, že toto je nejkomplexnější kniha o nápojích, která byla a zatím je na trhu dostupná.

15.11.2020 5 z 5

Kde kvete tráva Kde kvete tráva Han Kang

Také si pamatuji, jak jsem kdysi při hodině zeměpisu litoval tu "hodnou" Korejskou republiku, která zůstala uvěznaná "zlým" komunistickým Severem (s rudou Čínou za zády) na vzdáleném konci druhého Korejského poloostrova, oblokopená ze zbývajících tří světových stran jen lhostejným mořem. Posametovou optikou jsem vnímal protiklad mezi dvěma Korejemi jako opozici komunismu a demokracie, útlaku svobody, zla a dobra. To, že v Korejské republice mohlo docházet k názorové cenzuře, pornásledování odpůrců režimu či dokonce k politicky motivovaným vraždám a masakrům, nezapadalo do mé jednoduché šablonky.

Pokud něco vůbec dokáže vyvrátit výše zmínenou teorii je to právě tato kniha. Tuto černobílou šablonu rozbíjí prakticky dokonale. Událost pojmenovaná v tamní kultuře 518 (podle 18. 5., tj. dne kdy povstvání v roce 1980 začalo) tak tamní "demokratická" vláda si vybrala několik svých občanů jako obětní beránky, aby umetla cestu demokracii, jenže už z pozadí tahala za všechny nitky lidí stejného národa, kde se jako "vzor demokracie" o osm let později konaly velkolepé olympijské hry.

70. a 80. léta představují nejtemnější období dějin jihokorejské demokracie. V roce 1972 vyhlásil úřdající prezident Pak Čonghi novou ústavu (tzv. jusinské reformy), čímž se fakticky stal dikatátorem demokratické země. K ospravedlnění pak tento režim často využíval právě komunistickou antiideologii, oklešťoval bezpečností opatření a zpřísňoval postihy. V roce 1975 vešel v platnost mimořádný výnos číslo 9, který klasifikoval jakoukoliv kritiku kohokoliv z vlády jako trestný čin. Odpůrci nového "demokratického" režimu pak byli mučeni, vězněni, zatýkáni a popravování.

18.10.2020 5 z 5

Pohádky o Kometě Pohádky o Kometě Jiří Vondrák (p)

Je to tak dětinské, až je to svým způsobem milé. Navíc dokonce velmi stravitelné i pro jinou věkovou kategorii než je to zcela jistě původně určeno.

15.10.2020 5 z 5

100 hoaxů a omylů, které napálily vědce 100 hoaxů a omylů, které napálily vědce neznámý - neuveden

Velice zajímavá kniha v níž najdete přesně 100 všeobecně zažitých mýtů, které jste od rodičů třeba slýchali od malička. Vyvrácena tvrzení o mýtech jsou podložená jasně nevyvratitelnými vědeckými důkazy. Také se mi líbilo rozdělení knihy do celkem 6 tematických celků, takže se věda zabývala mýty z oblasti: Jak věci (ne) fungují, Naše planeta, Zázraky archeologie, Lidský život, Zvířata skutečná a vymyšlená, Vesmír a co je za ním.

16.05.2020 5 z 5

Nečekaná diagnóza Nečekaná diagnóza Noro Ölvecký

Poměrně jednodušší dílo a zpracování. Je zjevné, že autor je svým zaměřením mikrobiolog a tématu určitě rozumí. Obecně mám rád knihy, které mě donutí si vyhledat nějakou reálnou historickou událost a dozvědět o ní více. Nepochybuji, že dostat takovou věco do podvědomí čtenářů co se dělo/děje a může dít bylo víceméně účelem knihy, než nějaká její přidaná literární kvalita.

Problém můžete mít s postavy, které vám po dobu děje nijak výrazným způsobem nepřilnou k srdci a nesžijete se nějak s nimi.

Pokud si však libujete v lekářském prostředí a problematice budete tématem nadšeni - tady jako lékeřsky erudovaný musím říct, že ty popisy jsou na rozdíl od ostatních knih s podobnými tématy dost přesné a to je právě důvod mého hodnocení společně s odkazem poselství dozvědět se o problematice více.

04.05.2020 5 z 5