rubit
![Miovo blues Miovo blues](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/295889/miovo-blues-NgR-295889.jpg?v=1467970985)
Po přečtení prvního dílu, Lotosového blues, který se mi velmi líbil, jsem se takřka v zápětí vrhla na tento druhý díl. Zde jsem byla ale trošku zklamaná. Příběh sice odsýpá neuvěřitelnou rychlostí od prvních stránek, čtenář (ani hlavní hrdina :-) ) nemá čas na vydechnutí, musíte neustále číst, ale je to všechno tak nějak vyhnané až do absurdna, pro mě až moc neuvěřitelné a překombinované. Asi v půlce knížky jsem se už jen cynicky usmívala a čekala, co na další stránce bude čekat na hlavního hrdinu. Kdo si potrpí na zvraty a "wow" momenty, zde si užije požehnaně. Knize bych dala 3,5 hvězdy, za čtivost (přečetla jsem za dva dny) zaokrouhlím na 4.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žena v kleci Žena v kleci](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129031/pripady-oddeleni-q-zena-v-kleci.png?v=1732734385)
Moje první setkání s oddělením Q. Na knize musím vyzvednou hlavní postavy, Carla a Asada, jsou dobře vymyšlené a táhnou celý příběh, také se mi líbil lehký humor a čtivost knihy. Na druhou stranu, co mě zklamalo, je samotný příběh. Nebýt toho, že je žena zavřená v tlakové komoře (což jediné považuji za originalitu), tak se jedná o klasickou detektivku nevybočující z řady, kde od začátku tušíte, kdo, co, proč a jak to asi dopadne. Od knihy jsem čekala víc, za celou dobu u mě nenastal moment překvapení, příběh plyne a plyne, závěr trochu vygraduje a už je konec. Nicméně čtivé to bylo, tak se chystám na další díly.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sál smrti Sál smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278145/sal-smrti-XmV-278145.jpg?v=1462367354)
Standartně dobrá detektivka. Margaret a její chování včetně popitých pár sklenek mě začíná čím dál víc bavit, večeře u rodičů Mej-Ling byla fakt povedená :-) Už se těším na další knihu ze série.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zlodějka knih Zlodějka knih](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26831/zlodejka-knih-43M-26831.jpg?v=1417423706)
Velmi krásný příběh o světlých i temných stránkách lidského jednání, o přátelství a naději. Jak postupuje válka, tak příběh graduje, poslední třetina knihy mě absolutně emočně dostala, konec je i není smutný. Moc se mi líbilo, že autor zasadil příběh do nacistického Německa a vlastně ukázal příběh "obyčejných" německých lidí za 2. světové války.
Souhlasím ale s rusalkou 123, Zusak má velmi osobitý styl psaní, na který jsem si musela ze začátku zvyknout, pak se mi líbil, ale ke konci spíše rušil.
Ale velmi, velmi pěkná kniha, která určitě stojí za přečtení a je z dalších, na které nezapomenu a které se mi vryly do srdce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Muž jménem Ove Muž jménem Ove](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191816/muz-jmenem-ove.jpg?v=1722244358)
Kniha mě mile překvapila. Spíše bych srovnala s filmem Lepší už to nebude, než se 100 letým staříkem. Moc se mě líbil autorův styl psaní i humoru, úsměvné pasáže střídají ty smutnější, velmi laskavý příběh, který ukazuje, že nic není černobílé, jak se na první pohled zdá. Čtenář si s z knížky určitě něco odnese a vzpomene si na ni i za pár měsíců po přečtení. ALE, k dokonalosti přece jen něco chybí, přišlo mě, že některé části už jsem někde četla, či viděla jinde, což mě zamrzelo - viz. např. zmíněný film Lepší už to nebude, kde také vystupuje homosexuál nebo Ove má koucoura, ve filmu je v podobné roli pes. Proto 4 hvězdičky místo pěti.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dvojitý kříž Dvojitý kříž](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106709/dvojity-kriz-m0N-106709.jpg?v=1568834659)
Velmi velmi čtivé, autor umí pěkně "naporcovat" kapitoly, aby se čtenář nenudil a musel pokračovat dál. Zajímavá zápletka, zajímavý detektiv, zajímavé rozuzlení. Určitě si přečtu další knížky autora.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36948/josef-bergman-zlodejka-pribehu-KJm-36948.jpg?v=1435088708)
Pěkná česká detektivka. I když je zde stále propletenec lidských osudů, na kterých jsou knihy M. Klevisové založeny, je zde více detektivního příběhu, než v první knize Kroky vraha. V Zlodějce příběhů mě autorka přišla vyzrálejší, než ve své prvotině, líbila se mě více.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Žízeň Žízeň](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/312891/zizen-A5a-312891.jpg?v=1485950887)
Nesbo je prostě čtivý, ať napíše cokoliv. Od knihy se nelze odtrhnout. Tentokrát je děj průměrnější, už to není taková pecka, jako byl Sněhulák nebo Levhart, ale stále lepší, než většina detektivek z poslední doby, co jsem četla. A velmi jsem si oblíbila vedlejší postavy, ať už kladné, nebo záporné, bez nich by to nebylo ono :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Lovec očí Lovec očí](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236193/lovec-oci-Bkx-236193.jpg?v=1423233712)
Knihu jsem si přečetla jen díky čtenřáské výzvě (autor ze sousedícího státu). Již jsem četla Sběratele očí, ale ten mě moc nenadchl, tak jsem nepředokládala, že dám další díl. Když jsem Lovce očí uviděla v knihovně, napadlo mě, že mohu zahrnout do čtenářské výzvy a dala jsem tak autorovi druhou šanci. A vůbec toho nelituji! Super! Pro mě o moc lepší, než první díl a co mě vadilo tam, tak tady mělo smysl. Velmi dobře se to četlo a byla jsem napnutá až do konce.
SPOILER - trochu mě vadilo, že konec v podstatě popřel pointu prvního dílu, i když překvapení to teda bylo. Na druhou stranu dávám plusové body za tu poslední "neholywoodskou" kapitolu, která se ke knize dobře hodila, ačkoliv byla pro mě dost smutná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/287488/dokonaly-cizinec-v7X-287488.jpg?v=1458068761)
Pro mě je kniha průměr, měla jsem větší očekávání. Spíš psychologický román, než thriller. Do poloviny mě to hodně bavilo, nevěděla jsem, kam se děj bude posouvat, ale pak to postupně nějak vyšumělo. Některé linky příběhu mohly být více propracované, spoustu věcí nakouslých, ale nedotažených do konce. Škoda. Nebylo to špatné, ale znám lepší knihy a thrillery.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zlatý syn Zlatý syn](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293648/zlaty-syn-Qex-293648.jpg?v=1461048614)
V poslední době jedna z nejhezčích knížek, co jsem četla, i když to kolikrát nebylo lehké čtení, obzvlášť v kapitolách, které popisovaly Línin život v novém domově. Přiznám se, že se o indickou kulturu moc nezajímám, ale zde jsem hltala každý řádek, velmi mě to zajímalo (také je to dobře napsáno, spisovatelka je výborná vypravěčka) a umím si představit, že to takto vše funguje ještě v dnešní době.
A za ten závěr dávám naopak palec nahoru, pro mě daleko uvěřitelnější, než by byl ten, co se nabízel.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Lotosové blues Lotosové blues](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252155/lotosove-blues-mXg-252155.jpg?v=1446503695)
Mě se kniha líbila. Prostě sto knih, sto různých názorů, každý jsme jiný. Určitě si přečtu následující díl a věřím, že se dozvím odpovědi na všechny nedořešené otázky. Sice tu chyběl takový ten moment překvapení, ale knize ani ději to neublížilo. Také, jak psali jiní, sem tam skřípe to, že hlavní hrdina je chlap a spisovatelka žena. Ale nevadí, jako celek velmi dobré.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pusinka Pusinka](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264327/pusinka-kRG-264327.jpg?v=1446214858)
Naprosto se ztotožňuji s komentářem Izu. Námět dobrý, do poloviny knihy jsem byla velmi napnutá a z pomyšlení záměny dítěte mě mrazilo, pak to všechno nějak vyšumělo a poslední kapitola byla pro mě naprosté utrpení, byla jsem ráda, že to skončilo. Policie místo řešení případu řeší své osobní problémy, z Davida se stane z ničeho nic surovec (bez dalšího vysvětlení), i když byl do té doby milující manžel a otec a Alice si "náhodou" vzpomene, kde je hlavní důkaz...tohle prostě ne, takto by Světový bestseller vypadat neměl...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247487/jsou-svetla-ktera-nevidime-SLW-247487.jpg?v=1446124979)
Na knihu jsem se velmi těšila, ale byla jsem trošku zklamaná. Děj je sice krásný, ale nedokázal mě pohltit, nedokázala jsem se sžít s hlavními hrdiny. Také konec mohl být více vygradovaný, příběh plynul, až byl najednou konec. Dávám přednost Zlodějce knih, ta se mě líbila více.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Marťan Marťan](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217983/martan-m79-217983.jpg?v=1488824298)
Tentokrát nedám hodnocení (poprvé), protože bych tím knize ublížila. Nejsem technický typ a prostě mě nebavilo stále dokola číst, co kam zapojíme, kolik čeho vyprodukujeme, apod. Autora ale oceňuji, že to měl dobře nastudováno a určitě to nebylo jednoduché to všechno napasovat do knihy. Jinak se mě ale zápletka líbila, i humor hlavní postavy, nicméně se příště raději podívám na film, než bych si znovu přečetla tuto knihu.
![Čas odejít Čas odejít](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248587/cas-odejit-2rA-248587.jpg?v=1434996188)
Musím napsat, že jsem ze začátku očekávala úplně jiný příběh, než nakonec byl (více Afriky, slonů, romantiky). Přesto byla kniha velmi čtivá a já byla napnutá až do konce, jak to dopadne. Již jsem četla Vypravěčku a musím uznat, že J. Picoult si dokáže ke svým příběhům opravdu nastudovat detaily a podrobnosti, které pak do knihy vloží, tentokráte o slonech. Velmi dobře se to četlo, bylo to zajímavé, neobyčejné. Nicméně mě to ale trošinku přišlo jako miš maš všeho - sloni, duchařina, detektivka? Od každého trošku. Jako celek to však drží pohromadě a kniha je na tom založená.
- SPOILER- Konec jsem nečekala, vyrazilo mě to dech. Ale prostě nevím, jestli se mě to takto líbilo nebo ne. Vím, že to byl záměr od spisovatelky, šokovat, ale u mě to už bylo trošku přes čáru a moc se mě to do knihy nehodilo. Jiným zde se to naopak líbilo, tak to asi tak má být :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Syn Syn](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274795/syn-EgP-274795.jpg?v=1449524562)
Nesbo mě zase dostal, konec jsem nečekala. Nicméně aniž bych před tím četla předchozí komentáře, tak souhlasím s tím, že je to méně uvěřitelné, kolikrát přitažené za vlasy, taková pohádka pro dospělé. Ale nevadilo, velice jsem se bavila :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Křídla ve větru Křídla ve větru](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265214/kridla-ve-vetru-oWu-265214.jpg?v=1446580378)
Kniha byla pěkná a čtivá, ale taková standartní, klasika. Když srovnám s Černobílým světem, tak ten u mě vyhrává.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262619/divka-ve-vlaku-IOv-262619.jpg?v=1442479641)
Mě se to líbilo, i když jsem také čekala trošku víc. Autorka vymyslela výbornou postavu Rachel (alkoholičku), díky níž určitě tato kniha získala tu svoji popularitu. Někomu může být nesympatická, ale já si ji oblíbila, fandila jsem ji a někdy mi ji bylo líto. A díky ní mě to velmi bavilo.
Se Zmizelou má tato kniha společný pouze styl vyprávění, Zmizelá je opravdu o level výš, zde chybí takový ten moment překvapení, kde by člověk řekl wow, i ten konec je více méně předvídatelný. Děj si tak nějak plyne, až je konec. V některých místech mě to přišlo jako Zmizelá mixnutá s Deníkem Bridget Jonasové :-)
Když to shrnu, kniha je průměrná, proto bych dala 3 hvězdičky, ale díky postavě Rachel přidávám jednu na víc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Plavec Plavec](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231295/plavec-bgf-231295.jpg?v=1444821971)
Pane jo, to byla jízda, a to doslova. Prostřednictví děje projedete několik světadílů, států i měst. Kniha mě nenechala ani na jedné, jediné stránce oddechnout, je velmi čtivá a napínavá, stále se něco děje. Prolínání jednotlivých osob a časových rovin mě vůbec nerušilo, brzy se to začalo vše spojovat, nemyslím si, že by se v tom čtenář ztratil. Autor používá velmi strohý styl psaní, věty jsou jednoduché, ale ději to nevadí a naopak to rychle plyne. Na druhou stranu se díky tomu moc nepřiblížíte a nedostanete pod kůži jednotlivým postavám, nevíte, proč jednají zrovna tak, jak jednají. Také toho děje už kolikrát bylo moc a sem tam najdete nějaké to klišé. Ale to jsou jenom malé výtky, kniha se mi velmi líbila. Během poslední doby jsem četla více knih z vydavatelství Host a musím u všech knih pochválit grafickou pdobou obálek.