Ruzaaa komentáře u knih
Všemi vychvalovaná knížka se mi dostala do ruky teprve teď díky Výzvě. Byla jsem plna očekávání a výsledek? Naprosto mě příběh uchvátil. Byť už mi tématika 2. sv. v. a holokaustu přijde obehraná (rozhodně ji neberu na lehkou váhu, jen mi přijde, že se každý druhý autor snaží svézt na té vlně populárního tématu), Hana je napsána naprosto skvostně. Rozdělení na tři části autorka vymyslela opravdu chytře, kdy všechna kolečka do sebe zapadnou až při dočtení poslední části. Četla se mi velmi dobře a ještě dlouho o knize budu přemýšlet.
Opravdu mimořádná kniha. Není opěvována jen tak pro nic za nic. Příběh z neveselé doby zasazený do válečného Německa a sledující život jedné německé dívky, která to rozhodně neměla jednoduché (jako málokdo v té době veprostřed války). Líbil se mi styl vyprávění, kdy vypravěčkou byla sama Smrt. Ta Smrt ovšem nevystupuje tak, jak bychom asi čekali - zle, studeně, vypočítavě. Ba naopak, je smířlivá, hodná, duše si bere do náruče jako svoje děti.
Hlavní hrdinka a vše okolo ní je vybarvena velmi emotivně a lidsky. Autor si dal záležet. Tuto knihu doporučuji a těším se, až se podívám na film.
Jojo Moyes mě baví, když chci oddechovou literaturu, v tom mě nikdy nezklame. Příběh je krásně napsaný, rychle se odvíjí, má velmi zajímavou zápletku. Vzhledem k tomu, že jsem nejdříve viděla film, tak jsem věděla, jak to dopadne (což mi bylo skoro líto, že jsem nebyla překvapená). Myslím, že tato kniha je bestsellerem naprosto oprávněně.
Tak tenhle román byl fakt pohlazení. Strašně milý příběh, krásně se četl a člověk si postavy hned oblíbil.
Ne úplně jednoduché čtení. Velmi zajímavá kniha, složená z pravdivých příběhů Černobylců, od obyčejných lidí, farmářů přes učitele, knihovníky, doktory, vědce až po zarputilé komunisty. Nejsilnější příběhy jsou přímo od lidí, kteří přímo u Černobylu byli a likvidovali zamořené oblasti. Další velmi náročnou kapitolou jsou příběhy manželek - vdov - po zemřelých hasičích a likvidátorech, které jsou hodně citově hluboké a smutné. Kniha ve mně zanechala stopu, protože i když od havárie uběhlo již více jak třicet let, stále může Černobyl být pro Evropu pohromou.
Opět skvělá kniha, kterou jsem si moc užila, i když mi tento díl přišel opravdu nejdepresivnější a smutný. Autorka odvedla opravdu úžasnou práci.
Tak z knihy o cca 500 stranách mě bavilo tak 100 stran. Očekávala jsem něco úplně jiného a byla jsem velmi zklamaná, dělalo mi potíže knihu vůbec dočíst. To plané tlachání mezi Robertem a Marií bylo úděsné, jedině Pilar se mi líbila, taková rázná žena. Ke čtení této knihy je zřejmě potřeba koňská dávka empatie, která mi zřejmě chyběla.
Tuhle knihu mám už nějakou dobu doma a vůbec mě to k ní netáhlo. Jaká chyba! Jedna z nejlepších knížek, co jsem četla. A to nejen z tematiky 2. sv. války. Je opravdu vidět, že si autor dal záležet a na knize pracoval dlouhá léta, sbíral střípky a dával je do souvislostí. Hodně se mi líbil styl vyprávění, do Pina jsem se opravdu vžila. Příběh je dost smutný a hluboký, u mě to bylo i tím, že jsem byla před dvěma lety na víkendu v Miláně a tak jsem spoustu míst navštívila.
Knihu opravdu doporučuji, skvělá volba.
Koupeno v Levných knihách za babku a rozhodně to byla super koupě! Budu určitě pokračovat později v dalších detektivkách od tohoto autora. Velmi dobře se to četlo, ubíhalo to jedna radost. Jen nevím, zda mi stejně trochu nechyběly náznaky, kdo by mohl být vrahem... A taky mi vadilo rozuzlení celého příběhu na pár stránkách... Trochu škoda toho konce, ale jinak se mi to moc líbilo a doporučuji.
Přečteno za pár dní, je to bezva kniha se zajímavým příběhem, co se čte opravdu sama. Zhruba v druhé třetině se děj malinko vlekl, ale nebylo to na škodu. A hlavně - konečně se mi u Kingovek líbil konec (to se mi často nestává).
Šla jsem do toho s tím, že to bude určitě hrozný, co musí lidi v KLDR zažívat. A výsledek? Je to ještě horší, než jsem si dokázala představit. Řeknete si, že je nemožné, aby vás někdo neustále hlídal, co jíte, co pijete, s kým žijete a jak, nalinkovaný život do poslední minuty... No a možné to je a nejšílenější na tom všem je to, že se to odehrává v 21. století.
Pouhých sedm příběhů lidí z různých sociálních skupin vám poodkryje to, jak se v dnešní (mnohými hanlivě nazývané době přetechnizované, až moc demokratické apod.) žije. Doporučuji přečíst opravdu všem lidem a zejména těm, kteří jsou starších ročníků a pomalu zapomínají, jaké to bylo za komunismu žít (někteří by to dle svých slov rádi vrátili, protože nemuseli řešit problémy...).
Svoboda je to nejcennější co máme, na to nesmíme zapomenout.
Výborná kniha, ještě lepší než Marťan. Opět mi trochu rozšířila obzory (mám pětiměsíční mimino) a utvrdila v některých názorech. Doporučila bych přečíst všem rodičům (hlavně s těmi přežitými názory nebo ultra moderním rodinám, kde se na společný čas nenajde čas).
No, díly 1-3 topka, ke 4 jsem byla shovívavá, protože nový autor a tak. 5 a 6 bohužel průměr, až hanba. Doufám, že další díl série už nebude, jelikož mě snad i ty hlavní postavy už nebaví (Lisbeth ještě víc nesmrtelnější než kdykoliv jindy, navíc mi trochu chybělo rozvíjení její postavy, pocity, atd. Mikael dost podobně) - neříkám dělat u každého charakteru psychologické rozbory, ale ono brát to moc povrchně taky není oukej.
Ale ať nejsem tak negativní - líbilo se mi téma Everestu a Šerpy.
První čtená kniha od tohoto autora, ke kterému jsem se konečně dostala kvůli výzvě. Zápletka a zločin se mi velmi líbil, Carl a jeho charakter mě celkem nudil (nezdají se vám ti detektivové skoro všichni stejní v těch detektivkách?), Asad jako příjemné zpestření, jsem zvědavá na další díly, co se z něj vyvine. Kniha má příjemný spád, čte se velmi dobře, nepřišla jsem ani na žádná hluchá místa, která by se z knihy dala vyškrtnout.
Knihu jsem plánovala číst už před lety, ale čtenářská výzva mě konečně donutila. Lepší a čtivější knihu jsem dlouho nečetla, opravdu. Vtáhla mě do sebe hned na začátku a nepustila až do konce. Konec jako takový byl sice zvláštní, ale líbil se mi v tom, že nebyl předvídatelný a nechává čtenáři nezodpovězenou otázku.
Pecka! Zatím to nejlepší, co jsem od Kinga četla. Ač jsem se bála rozsahu knihy, že bude třeba místy nudná, tak jsem se šeredně mýlila. Každý kousek příběhu byl důležitý, nic bych nevypustila a tak jsem ráda, že jsem četla nezkrácenou verzi. Velikým plusem byly jako vždy postavy - větší počet (ale neztrácíte se v nich), krásně a postupně se rozvíjející charaktery, náhled do nitra každé z nich a uvědomění si, že žádný člověk není buď jen černý nebo jen bílý. Pozitivně hodnotím také téma cyklu na konci - takový Uroboros aneb R.F. a zlo jen tak nezabiješ.
Nejvíc mě dostala oslovení Něžná, Čarokrásná, Nadoblačná. Kniha je plná opakujících se prvků, což mi nejdřív přišlo rušivé, potom jsem si zvykla a přišla na to, že to k této knize patří a vystihuje ji. Přerod z naivního dobrého pana Kopfrkingla na naivního zlého pana Kopfrkingla byl rychlejší, než jsem čekala. Ponaučení z této knihy je patrné - zlo, které si dokážeme zdůvodnit, jako by zlem ani nebylo. Moc se těším na filmové zpracování, které jsem zatím neviděla.
První knížka od Nesba, co jsem měla čest číst. Moc se mi příběh líbil, přišel mi originální, krásně se četl a odsejpalo to. V Synovi se mi ani nestalo to, že by mi trvalo se začíst. Docela si dokážu představit i film, který by byl natočen na motivy tohoto příběhu. Ač nejsem velký čtenář detektivních příběhů, tento mě skutečně dostal a navnadil na další Nesbovy knihy.
Klasická kniha, která by měla být přečtena každým čtenářem. Alegorie, která poukazuje na historii Sovětského svazu, ale nejen na to. Příběh je nesmrtelný, jelikož se odehrává prakticky neustále. Je dobré se nad tím zamyslet. Moc se mi líbil epilog, kde je vše uvedeno na pravou míru, kdyby snad měl někdo problém s pochopením. Orwell je můj oblíbený autor, i tak knihu velice doporučuji.
Film znám skoro nazpaměť, jsem totiž milovník koní a tak jsem ho sledovala už jako malá holka. Knihu měla babička v knihovně, ale nějak mě stále nelákalo si ji přečíst, až letošní výzva mě vybídla a nebyla jsem zklamaná. Dobře čtivý příběh mě bavil, dokonce jsem si při cestě na západ Ameriky hledala na mapě, kudy přesně jeli a zjistila jsem, že asi musím navštívit Montanu :-) Jako člověk znalý koní musím pochválit autora, že se v pasážích ohledně koní snad ani jednou nesekl. Love story ale byla určitě tou hlavní linkou, ne koňský příběh. Tomu se ke konci nedávalo tolik prostoru a bylo to takové šup šup. Konec je opravdu hodně rozdílný oproti filmu a musím říct, že se autorovi nepovedl.