Ruzaaa komentáře u knih
Konečně jsem se dostala k první knize této autorky a bylo to dobře. Ač nejsem extra příznivcem romantických příběhů, tento byl moc hezký a takový milý, při čtení mi děj probíhal před očima jako film na pohodové nedělní odpoledne. Určitě se k této autorce ještě budu vracet.
Zajímavá a dobře napsaná kniha z lékařského prostředí. Nejzajímavější operace historických postav, dozvěděla jsem se spoustu nových informací.
Pro mě velké zklamání. Vyprávění o několika lidech, co zažívají za radosti a strasti, někdy těžko uvěřitelné. A když už to byla nuda, přidal autor další neuvěřitelnosti. Ono by to možná bylo fajn odpočinkové čtení, ale těch skoro 500 stran je opravdu až příliš. :-(
Kniha mě opravdu mile překvapila a to obě poloviny. Věděla jsem, že Lukáš prostřídal několik kapel, ale že jich bylo tolik, to jsem opravdu netušila. Líbilo se mi proniknout do "soukromí" Pipes & Pints, jelikož se jedná o jednu z mých celkem oblíbených kapel. Líbí se mi, že je Lukáš skromný kluk, který má svůj názor na svět a život a nenechá se táhnout jinými vlivy společnosti a to všechno je schopen čtivou formou předat dál v knize a zároveň i osobně formou setkávání např. ve školách. Ač jsem masožrout, jeho pohled na veganství a straight edge celkově se mi zamlouvá, nikomu nic necpe, jen vysvětluje a to je fajn!
Takhle čtivá kniha se mi do ruky dostala po dlouhé době. Téměř od začátku jsem byla nadšena stylem psaní, vykreslením postav a situací, popisy míst v Londýně (které jsem i během čtení opravdu v Londýně navštívila). Viktoriánský Londýn byl na jednu stranu plný špíny a na druhou stranu plný luxusu - naše Sugar si prošla obojím. Autorovi musím velmi pochválit i čtivost v pasážích, které nebyly úplně svázány s hlavním dějem a jen dokreslovaly atmosféru. Jednu hvězdičku srážím pouze za konec, protože nemám ráda otevřené konce po tak sáhodlouhém vyprávění.
Podle mého ještě lepší než Divergence. U Tris vidím větší dospělost, nechová se už tolik jako puberťačka a hlavně se příběh začíná rozvíjet a být akční. Opravdu nechápu, že knihu někdo označil za zdlouhavou, všechno v ní je potřeba k pochopení další části. Krom toho, Tris v mnoha pasážích hledá sebe samu, proto nechápu ani to odsuzování za její "sebevražedné sklony". Ona troška empatie při čtení by neškodila :)
Zpočátku mě zarazily expresivní výrazy, kvůli kterým to přítelova babička odmítla číst :D Potom jsem se ale do příběhu začetla, hodně se mi líbilo opět to, že je to na bázi skutečného lidského života. Autorčin styl, včetně zmiňovaných věcí jako zachycení pachů a vůní, mi přišel adekvátní vzhledem k době a místu, kde se příběh odehrával. Kupodivu mi ani nevadila naivní láska hlavní hrdinky, kterou bych v kterékoli jiné knize odsoudila. Kniha je velmi zajímavá a je třeba brát v potaz, kdy a kde se příběh odehrává, jinak se vám kniha zřejmě líbit nebude.
Fiktivní zápletka zasazená do faktické historie, to je moje oblíbené. Příběh zpočátku méně zajímavý, ale potom se rozjede a neodtrhnete se od něj. Navíc postava Karla dokáže nejednou vykouzlit úsměv na rtech čtenáře.
Jedna z nejlepších knih o jezdectví. Opravdu doporučuji všem, co to s jezdectvím myslí vážně s chtějí se vzdělávat.
Čteno nadvakrát, jelikož když jsem ji zkoušela číst v prvním až druhém trimestru, tak mě spíš vyděsila. Těsně před porodem jsem ale znovu knihu otevřela a přečetla ji. Přiznám se ale, že některé pasáže jsem přeskakovala, hlavně ty v poslední třetině knihy. První dvě třetiny jsem celkem "zhltla" a beru si z nich to, že žena by měla být v první řadě psychicky silná k porodu a pak bude vše v pořádku (pokud se neobjeví problém ze zdravotního hlediska samozřejmě). Jenže pak se dostanete k další části, kde jsou popsány problémy u porodu, medikace, co lékaři dělají podle ní špatně atd. Takže bohužel z pohody jsem se dostala opět do nejistoty :-/...
Jak bylo řečeno v komentářích níže - VÝBORNÝ PROJEKT. S Bez frází jsem se setkala poprvé po vydání první knihy, kdy jsem poté četla některé příběhy online a velmi mě to bavilo. Líbí se mi, jak jsou zpovědi napsané, jak je sportovci prožívali a samozřejmě to, že nám čtenářům ukáže sportovce jako člověka, který musel opravdu tvrdě makat, aby se dostal tam, kde byl/je. Nikdo z nich nedostal nic zadarmo, všechny úspěchy byly tvrdě vydřené a to se mi strašně líbí proto, že v této době mám trochu pocit, že lidi a potažmo sportovci (a to i děti) by rádi co nejvíce všechno obcházeli a "očurávali".
Tato kniha má alespoň pro mě velký morální a výchovný aspekt a velmi ji doporučuji všem bez rozdílu.
Z trilogie se jedná o nejlepší díl, což ale rozhodně neznamená, že by se jednalo o něco více než průměrnou knihu. Téma více než zajímavé, s velkým potenciálem, který se ale nepodařilo využít. Umím si představit, kdyby se šlo více do hloubky např. z hlediska psychologie lidí žijících v metru nebo v umění manipulace s obyčejným člověkem. Knihy jdu obratem vložit na bazar... :)
Na Příběh služebnice jsem se moc těšila, ale bohužel jsem byla zklamaná. Příběh má neskutečný potenciál, který se podle mě nepodařilo plně využít. Příběh nebyl dotažený do detailů, všechno bylo takové povrchní. Umím si představit několikadílnou ságu, která by mě opravdu bavila a lépe popisovala život aktérů.
Bonusové body dávám za nápad a za otevřený konec. Až trochu zapomenu na knihu, pustím se do seriálu.
Na začátku mě zarazilo extrémně smutné téma, kdy má člověk co dělat, aby se nerozbrečel. Autorka první část knihy napsala tak, že se chtě nechtě do hlavní postavy vcítíte a říkáte si, že byste to sami nezvládli... Nicméně pak se mi moc nelíbilo to, že těch ran bylo až moc a hned po sobě. Zbytek knihy byl takový milý, čtivý, ale nepříliš propracovaný. Jako oddychová četba fajn.
Bukowskeho jsem četla prvně jen kvůli výzvě. A zřejmě ani k dalším knihám se nechystám :-D Vůbec jsem nepobrala, o co tam jde, ač se mi to dobře četlo.
Příběh se mi líbil, autorky smysl pro humor je mi sympatický. Nicméně detektivkou bych to úplně nenazyvala. Postavy opravdu zvláštní, neprirostla mi k srdci žádná, ten otevřený konec též. Ale i přes spoustu "chyb" je kniha ctiva, rychle vás vtáhne do děje a nenudi.
Až zhruba do dvou třetin jsem ten příběh fakt hltala, neřešila jsem opilecké chování Rachel. Ale potom najednou se všechny postavy začaly chovat jak magoři - Rachel za střízliva ještě horší než zlitá, Anna konzervativní puťka a Megan hysterická krůta, co neví, co vlastně chce. Labilní se mi nezdála jen Rachel, ale všechny tři. Ale i tak byl příběh fajn a nečekala jsem to. Došlo mi, kdo je vrahem, až když autorka hooodně naznačovala. A za to 4 hvězdy.
Hned na začátku knihy jsem si říkala, že to bude super příběh, protože se hned na začátku stane neočekávaná věc. Pak následovala trochu nuda, ale stále jsem věřila, že se to pohne a začne to tam lítat. No nějak se nic nepohnulo. Chvíli jsem ani nevěděla, o co tam vlastně jde, proč je ta kniha napsaná a co je hlavní pointou příběhu :D Štěstí je, že to psal King, a proto se ta kniha relativně dobře četla, i když příběhově zrovna neuchvátila. A konec? Ten byl taky zvláštní. Konečný verdikt je, že jako OK, ale nic od toho nečekat. Pro mě zatím nejhorší Kingovka.
Po přečtení Kmotra jsem se těšila na další díl z prostředí rodiny Corleone. Bohužel kniha byla situována na Sicílii a popisovala legendárního banditu. Michael Corleone zde skoro nefiguroval a to mě zpočátku mátlo. Nejvíce mě bavila třetí čtvrtina knihy, před tím jsem se nemohla začít a konec se mi zdál odfláknutý.
Souhlas s komentářem pode mnou, i když já jsem nebrala tak vážně to, že se jedná o pokračování. Líbila se mi zápletka, téma IT, malého autisty. Bohužel ale se mi moc nelíbila Lisbethina sestra, že by z ní najednou byl takový ďábel. To se mi zdálo takové až prvoplánové. Některé pasáže se mi protivily s tím, jak byly předvídatelné a potom opět nesmrtelná Lisbeth, ale to už jsem vyčetla i u předchozího dílu.
Jinak kniha jako celek byla fajn, dobře se mi četla a ráda jsem se k ní vracela. Nicméně si nedokážu představit pokračování, protože i tak je série Milénium již značně vyždímaná a další díl by byl možná ještě horší.