sgjoli sgjoli komentáře u knih

Zlatá brána otevřená Zlatá brána otevřená Agatha Christie

Tato kniha se rozhodně řadí mezi to lepší, co autorka napsala. Znala jsem již dříve filmové zpracování, ale stejně mne tato kniha v lecčems překvapila, protože řada detailů se do filmu nedostala. A i když jsem věděla, jak to dopadne, stejně se mi to moc líbilo. Čtivě a plynule napsané, napínavé, příběh skvěle a především logicky vystavěný. Neznat zápletku z filmu, opět bych to vůbec neodhadla, kdo je pachatel a proč. Za mne super!

18.05.2019 4 z 5

Domov Domov Mats Strandberg

Kniha měla rozhodně svoji tajemnou atmosféru a vyvolala ve mně řadu otázek, nad kterými se ještě nějakou dobu budu pozastavovat. Autor píše neuvěřitelně čtivě a má smysl pro fantazii. Ve srovnání s jeho knihou Trajekt, která se mi strašně moc líbila, je Domov trochu slabší a "něco" tomu chybělo, abych z toho byla naprosto odvázaná. Bohužel jsem se tolik nebála, jak bych čekala u hororu a ten konec byl trochu předvídatelný. Ale líbilo se mi to. Bylo to čtivé, napínavé, se zajímavou zápletkou a odehrávající se v neobvyklém prostředí. A i když to není úplně top hororová kniha, co jsem kdy četla, i tak jsem si to vcelku užila.

18.05.2019 4 z 5

Na co Alice zapomněla Na co Alice zapomněla Liane Moriarty

Tuto knihu jsem si velmi užila. Autorka mne přesvědčila o tom, že umí skvěle rozebrat mezilidské vztahy i psychologii svých postav. Zároveň skvěle dávkuje informace, takže všechno důležité se dozvídáte přesně ve chvíli, kdy potřebujete. A zároveň je to podané takovým způsobem, že nutně potřebujete číst dál. Já jsem z této knihy opravdu nadšená a rozhodně budu v knihách od této autorky pokračovat.

18.05.2019 5 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Váhala jsem s hodnocením - nakonec dávám 4 hvězdy, byť trochu slabší. První půlka knihy mi přišla strhující, byla jsem úplně pohlcená, ve druhé půlce pro mne přišel bůh ví proč jakýsi obrat a já se do čtení skoro nutila. Nicméně ta hodnota knihy je především v tom, jak do hloubky se autorka nimrá v postavách, v jejich emocích, životech a s odtažitostí sobě vlastní nám představuje nelítostnou společnost a mezilidské vztahy, které jsou drsné, zákeřné a umí bolet. Z některých pasáží mne dost mrazilo - jak k sobě umí být někteří lidé prostě hnusní...

11.05.2019 4 z 5

Den zesnulých: Podzim komisaře Ricciardiho Den zesnulých: Podzim komisaře Ricciardiho Maurizio de Giovanni

Pomalejší začátek, ale za to druhá polovina zase pěkná jízda, jak jsme zvyklí. Tentokrát se jedná o netradiční vyšetřování, protože Ricciardi je jediný, co má dojem, že oběť tentokrát nezemřela náhodou. Poznáváme hlouběji Ricciardovu duši - jeho soucit k dětem ulice, jeho hlubokou lítost a pocit viny při pomyšlení, že se o děti ulice nikdo nestará. Navíc ta milostná linka, co se line na pozadí všech knih série, tu nabírá nových, netušených obrátek. A já teda jsem z toho totálně hotová. :-D A ten konec knihy? Nutně potřebuju další díl!!!

01.05.2019 5 z 5

Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Ten konec tomu dost pomohl, že nakonec dávám tři hvězdy, jinak by to bylo jen za dvě. Neseděl mi styl psaní, zdálo se mi to dost kostrbaté, těžko se mi do toho začítalo a kolikrát jsem si přeskakovala (a nemám dojem, že mi něco uniklo). Nakonec slabší tři hvězdy a průměr, no... :-( A mrzí mne to, na tento thriller jsem se dost těšila...

26.04.2019 3 z 5

Archiv Archiv Victoria Schwab

Je fakt, že kniha má svoje mouchy, ale nakonec se mi to přece jen docela líbilo. Slabší čtyři hvězdy. Začátek je pomalejší, ale druhá půlka je solidně rozjela a je celkem napínavá. Máme tu záhadu, která je na konci dobře vysvětlená. Hlavní hrdinka je sice poněkud naivní, ale jinak fajn a sympatická. Je tu i milostná linka, ale ta je naštěstí snesitelná, což jsem dost ocenila. :-D Celkově fajn kniha, na jedno přečtení proč ne. Nečekala jsem od toho žádný zázrak a nakonec se z toho vyklubala fajn oddechovka, takže za mne ano...

13.04.2019 4 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Tady není co řešit, jasných 5 hvězdiček z 5. Tento příběh tří žen, které se neznají, ale jejichž život se nakonec spojí do jednoho, je brilantně napsaný. Jde o silné vyprávění o třech vnitřně silných ženách, které se musí vypořádat s těžkými ranami osudu... a já jsem nadšená z toho, jak skvěle to autorka napsala. Moc doporučuju!

11.04.2019 5 z 5

Jenom lidé Jenom lidé Sylvain Neuvel

Co k téhle knize říct... jsem moc ráda, že tahle série vznikla, bavila mne, moc jsem si ji užila a autor píše moc dobře. Z těch tří dílů se mi však tenhle ten třetí zdál trošinku slabší. Horší čtyři hvězdy. Chyběla tomu taková jako... "šťáva", kterou jsem milovala u těch předchozích dvou dílů. Byla tu spousta bojůvek a tahanic mezi lidmi ze Země, což mne úplně nenaplňovalo. Spíš bych ocenila větší prostor cizím planetám. Asi jsem čekala trochu epičtější závěr.
Ale aby to nevypadalo, že jenom nadávám, bylo to čtivé, spousta akce, spousta napětí. Jako závěr trilogie to nebyla úplná pecka, ale solidní to bylo. Děj se uzavřel, otázky víceméně zodpovězené.
Pokud máte rádi sci-fi, tuhle trilogii určitě doporučuju!

10.04.2019 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Nebylo to tak silné, jako třeba autorčina kniha "Hana", ale i tak jsem byla ke knize přímo připoutaná a pořád jsem chtěla vědět, jak to bude dál. Autorčin vyprávěcí styl je mi velmi sympatický, její knihy se čtou úplně samy. Hotýlek je skvělou sondou do rozvětvené rodiny, kde pozorujeme, jak má každý různé sny a představy od života, ale jak se všechno dokáže snadno změnit, aniž by člověk chtěl. Skvělé, tohle mne bavilo. :-)

09.04.2019 4 z 5

Láska v prachu hvězd Láska v prachu hvězd Krystal Sutherland

Tohle za mne fakt ne-e. :-( Má to hezkou obálku, ale tím bohužel u mne chvála končí. Nudné postavy, které mne k sobě vůbec nepřipoutaly. Příběh plytký, povrchní a vlastně o ničem. Nečekala jsem žádné veledílo, ale tohle byla fakt nuda. :-(
Nicméně připouštím, že si za to částečně mohu sama. Na školní romance jsem už moc stará a tohle mne prostě nebere.
Mé hodnocení tak prosím berte s rezervou...
2 hvězdy za obálku, nápad a jakousi snahu o příběh lásky...

08.04.2019 2 z 5

Warcross Warcross Marie Lu

Očividně půjdu proti proudu, ale tahle kniha byla pro mne jeden velký boj. Čekala jsem, že to přečtu tak za 2 dny, místo toho jsem se s Warcrossem babrala skoro týden. Kniha mi bohužel nesedla, většinu času jsem měla děsný problém se do příběhu začíst, občas jsem se i přistihla, že některé pasáže přeskakuju. A fakt nemám dojem, že by mi něco chybělo nebo uniklo.

Děj mi přišel hodně povrchní a postavy mne k sobě nedokázaly připoutat tak, aby mne jejich osudy skutečně zajímaly. Autorka se také nevyhnula některým klišé, které byly bohužel dost předvídatelné. Zachránil to trošku ten konec, který byl celkem napínavý a s určitou mírou akce. Ale i tak na mne Warcross působí děsně povrchně. Závěrečná pointa mne poněkud zklamala, zdála se mi poněkud laciná.

Celkově tak knihu bohužel vnímám jako podprůměrnou, hodnocení 2 a půl hvězdy. Do druhého dílu se pouštět nebudu.

28.03.2019 2 z 5

Pouta Pouta Delphine de Vigan

Tahle kniha je hodně silným příběhem o těžkosti komunikace, o nevyřčených problémech a komplikovanosti vztahů mezi lidmi. Je to silné, syrové a odtažité a o to víc vše působí sugestivněji. Možná i proto, že je to psané hodně zkratkovitě, v náznacích a člověk musí některé věci hledat jakoby pod povrchem. Ale ty zkratky a náznaky právě víc způsobují, že na vás celá tíha příběhu víc zapůsobí. Autorka rozhodně umí psát a kniha za přečtení stojí. Pokud ještě u této autorky váháte, určitě se jí nebojte a zkuste ji.
Já v tuto chvíli bohužel nemohu dát 5 hvězd, i když objektivně by si to kniha zasloužila. Kvalitní rozhodně je a za pozornost jistě stojí. Akorát já ji nečetla zrovna v období, kdy bych se na ni dokázala plně soustředit a nechala ji na sebe plně soustředit. Za jiných okolností bych těch 5 hvězd dala bez váhání, ale teď bohužel nemohu, neuměla jsem se nyní knize plně věnovat tak, jak by si zasloužila. Ale určitě je to ten titul, ke kterému se určitě ještě někdy ráda vrátím a vychutnám si ho.

22.03.2019 4 z 5

Odpusť mi. Megan Odpusť mi. Megan Abbie Rushton

Takové lepší tři a půl hvězdy. Kniha byla čtivá, místy napínavá (zajímala mne ta pointa, kterou jsem nakonec nečekala), ale určitě nečekejte nic světoborného a hlubokomyslného. Příjemná jednohubka na jedno odpoledne, pokud hledáte něco, u čeho si odpočinete. :-) Na jedno přečtení, proč ne.

20.03.2019 3 z 5

Smrt před branami Smrt před branami Sabaa Tahir

Ufff... tak s touto knihou jsem se hodně prala. A opravdu jsem nečekala, že to budu číst 3 týdny. Pořád je to na vysoké úrovni, ale když to srovnám s předchozími díly, je to zatím nejslabší díl. Ačkoliv jsem si předchozí díly užívala, tady jsem měla z nějakého důvodu problém se začíst. Nemohla jsem se do toho ponořit, nebyla jsem vtažená do příběhu. Připadalo mi to těžkopádné a místy dost rozvleklé. Hodnotím 3 a půl hvězdami a je mi to fakt líto. Ale další díl si určitě přečtu, to jo... :-)

15.03.2019 3 z 5

Mléko a med Mléko a med Rupi Kaur

Tak tohle bylo super, stejně jako Amanda Lovelace, kterou jsem četla před časem. "Mléko a med" a "O princezně, která se zachránila sama" si jsou v některých ohledech trochu podobné, ale obojí je super a moc doporučuju! Já se zase v některých textech našla....

15.03.2019 5 z 5

Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

Knihu Zimní lidé jsem četla na zdejší doporučení a jsem moc ráda, že jsem po knize sáhla, protože bych přišla o zajímavý čtenářský zážitek. Jako otrlá čtenářka hororů rovnou přiznávám, že strach jsem při této knize necítila, ale to vůbec nevadí. Líbila se mi ta atmosféra, která byla tajemná, ponurá a napínavá. Kniha měla spád, četlo se to samo. Autorka skvěle zvládla popis těch nadpřirozených jevů, co zde zahrnula. Působilo to věrohodně a uvěřitelně, což oceňuji - ne každý tohle zvládne. Vyskytuje se tu celkem dost postav, ale autorka je dokázala dost dobře rozepsat a odlišit je od sebe, takže čtenář se v nich dobře orientuje. Knihu jsem si moc užila a doporučuju!

10.03.2019 4 z 5

Agnes a sedmý host Agnes a sedmý host Kati Närhi

Tento komiks jsem si velmi užila. Dějově je to velmi jednoduché, ale to vůbec nevadilo. Líbila se mi ta kresba a práce s barvami. Barev je zde poskrovnu, ale to jen podtrhuje tu dějovou linku, která je laděna trochu temněji - takže i ty barvy jsou tlumenější. Jedná se o tajuplný příběh pro děti, který má i svou tajuplnou atmosféru, kterou také moc chválím. Líbil se mi cynický, sarkastický humor hlavní hrdinky Agnes, která je tahounem celé knihy. Škoda, že u nás zatím nevyšly další knihy z této série, hned bych se do nich pustila.

10.03.2019 5 z 5

Zápisník jedné lásky Zápisník jedné lásky Nicholas Sparks

Zápisník jedné lásky je bohužel jeden z těch případů, kdy mne filmové zpracování bavilo víc než ta kniha samotná. U knihy jsem se prostě nudila, nebavilo mne to, chvílemi jsem dost trpěla. Neseděl mi styl psaní, přišlo mi to hodně povrchní, autor vůbec nešel do hloubky, což je dost škoda, kniha by si to zasloužila. Příběh ani postavy neměly šanci mne jakkoliv k sobě připoutat nebo mne jakkoliv zasáhnout. Nakonec to dopadlo tak, že jsem i některé pasáže přeskakovala a opravdu nemám pocit, že mi uniklo něco zásadního. Tato kniha je pro mne bohužel zklamáním.

10.03.2019 2 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Věc Makropulos se hned po přečtení zařadila mezi mé oblíbené klasiky. Bavilo mne nejen to zpracování (resp. způsob, jakým Čapek pracuje s jazykem a vůbec jeho dynamické rozhovory), ale ta myšlenka samotná. Téma dlouhověkosti je už dlouho mým oblíbeným tématem v knihách a Čapek ho uchopil za správný konec - ta jeho hra mi hodně sedla. Doufám, že to někdy uvidím i na jevišti.

10.03.2019 5 z 5