sgjoli komentáře u knih
Sbohem, armádo jsem četla již před delší dobou, ale pořád na tuto knihu mám moc příjemné vzpomínky. Bavily mne ty postavy, dějově to bylo děsně smutné, ale přesto tak krásné a tak dojemné. Užila jsem si to a určitě se k této knize ještě někdy vrátím. :)
Tuhle knihu naprosto miluju. Styl psaní je neuvěřitelně strhující, dějově je to neskutečný psycho, ta psychologie postav je fantastická. Nemohla jsem se od toho odtrhnout. Četla jsem to již několikrát a pokaždé to byla naprostá pecka. Moc moc doporučuju!
Stephen King je ďábelský!!
Tahle kniha možná začíná nenápadně, ale ten konec je fakt jízda. Je to drsné, syrové, nemilosrdné a King jde přes mrtvoly, když se mu to zrovna hodí. Příběh je to velmi silný, temný, mrazivý a výborně propracovaný. Na konci jsem skoro nedýchala. Neuvěřitelný čtenářský zážitek!
Malý princ je rozsahem útloučká kniha, o to víc mne vždycky udivovalo, kolik krásy a kolik moudra se autorovi podařilo vměstnat do tak malého prostoru. Nádherné, opravdu nádherné. Dějově to není nijak složitý příběh, ale hloubkou myšlenek mi to přijde velmi nadčasové. Kniha je zde sice označena coby "kniha pro děti a mládež", ale domnívám se, že člověk na to musí být již trochu starší a vnitřně vyzrálejší, aby knihu plně ocenil a dokázal v tom hledat ty skryté významy a důležité myšlenky.
Každopádně já jsem nadšená, tuhle knihu zbožňuju!
Na přečtení této knihy mne navnadil film Balada pro banditu, který se mi neskutečně líbil. A kniha absolutně nezklamala. Byl to pro mne mimořádný čtenářský zážitek. Překrásný jazyk (byť možná místy náročnější), skvělá ponurá atmosféra, skvělé postavy, skvělý děj - i když temný, smutný, dojemný. A celkově to je nádherně zpracovaný příběh. Tohle bylo úžasné čtení a určitě se k této knize ještě několikrát vrátím.
Krásný, citlivě napsaný příběh s řadou silných myšlenek, které vám utkví v hlavě ještě dlouho po dočtení knihy. Četla jsem knihu jen jednou, ale určitě se k ní ještě někdy vrátím, protože tohle je ta krásný! A je tam toho k zamyšlení tolik, že nelze vše pojmout najednou. Nádherný příběh, skvěle napsaný. Také mne děsně bavilo sledovat vývoj hlavního hrdiny, který mi byl velmi sympatický a kterého pan autor vykreslil naprosto věrohodně, přesvědčivě, se vší plasticitou a reálností, jakou jen literární postava může mít.
Zázrak vlků byl pro mne příjemnou, lehce nadprůměrnou oddechovkou o lásce, která byla zapovězená, protože každý z milenců stál na "opačné straně války". Bylo to milé, příjemné čtení na jedno odpoledne. Nic hlubokomyslného v tom nehledejte, to vám kniha asi nedá. Ale pokud máte rádi romantické příběhy na historickém pozadí, tohle by vás mohlo bavit.
Na této knize se mi líbil autorův styl psaní - velmi čtivý, místy překrásně poetický. Postavy mi byly sympatické, děj byl pak velmi silný, ale zároveň děsně smutný, bylo mi hlavních postav hodně líto. Nicméně se mi kniha četla moc dobře a ráda na ni vzpomínám.
Studie v šarlatové - případ, kterým vše začalo. :) I když moje nejoblíbenější dílo s Holmesem je stále Pes baskervillský (a hned zatím sbírka Návrat Sherlocka Holmese), i tohle je moje srdcovka. Právě proto, že tohle je první příběh, kde se Holmes s Watsonem setkali a začali spolu pracovat. A samozřejmě Podpis čtyř - také skvělý příběh. No, já jsem samozřejmě nadšená. :)
Skutečně mne mrzí, že musím tuto klasiku nechat bez hodnocení. To dělám jen u knih, co jsem nedočetla, a to byl bohužel případ i Války s mnohozvířetem. Sci-fi mám obecně moc ráda a zápletka, s níž Vladimír Páral přišel, mi přišla zajímavá. Kniha se skládá ze dvou částí. Ta první část mne děsně moc bavila, ale ta druhá mi vůbec neseděla a kvůli ní jsem knihu odložila. Druhá část mne nebavila, nečetla se mi vůbec dobře. :-(
Tato kniha mne velmi mile překvapila tím, jak moc mne bavila. Anotace mne velmi zaujala, ale trochu mne znervózňovalo srovnání se Zmizelou, které uváděla obálka. A ono ejhle, ono to vlastně se Zmizelou nemělo společné vůbec nic, z čehož jsem byla nadšená. Dějově je to skvěle vystavěné – bavilo mne to postupné odhalování, co se Amelii vlastně stalo. Hlavní postavy byly skvěle vykreslené, zápletka skvěle vymyšlená, mělo to úžasnou napínavou, místy temnou atmosféru. Fakt jsem si to moc užila.
Po Psu baskervillském je tato sbírka detektivek asi moje nejoblíbenější dílo s Sherlockem Holmesem. Spletité příběhy jsou skvěle napsané, logicky vystavěné, čtivé, napínavé. To prostředí, v němž se Holmes a Watson pohybují, jsou neuvěřitelně sugestivní, že má člověk pocit, jako by ty příběhy s nimi žil. Perfektní! Miluju to!
Kniha Hráč je skvěle pojatou sondou do hráčského prostředí, do tehdejší společnosti a do tehdejší doby. Rozsahem je to sice krátké, ale obsahově je to dost hutné dílo, které má podle mne stále co říct.
Na tuto knihu jsem narazila zcela náhodou v knihovně a byla jsem příjemně překvapená z toho, jak moc mne tohle bavilo. Bylo to psané příjemným jazykem, bavilo mne nořit se do vzpomínek hlavní hrdinky skrze její deníky a pozorovat tak její život. Bylo to milé, dojímavé čtení, asi určené spíše pro ženské publikum. Jako odpočinková jednohubka, proč ne. :-)
Tak z této knihy jsem skutečně nadšená. Skvělé postavy, skvělý děj (byť předvídatelný), skvělá atmosféra. Četlo se to fakt dobře, rychle to odsýpalo. Bylo to zábavné, místy napínavé, trochu tajemné a já si u toho odpočinula. Určitě mohu doporučit.
Tahle klasika je fascinující. Zdánlivě to vypadá, že kniha je o ničem, ale ta pointa, kdy čekáte na něco, co nikdy nepřijde, ale vy přesto nepřestáváte doufat, to je podle mne dost zajímavá myšlenka. A mně to prostě bavilo. Ta absurdita celé situace tu je skvěle podaná, ten jazyk je neuvěřitelně zábavný a vytříbený.
Do této knihy jsem šla s nulovým očekáváním a nakonec ji odkládala s naprostou spokojeností a se spoustou myšlenek, kterými jsem se pak dlouho zaobírala. U čtení jsem pak byla vždycky překvapená, jak to autor dokázal vymyslet a z jednotlivých příběhů vyklouznout se ctí a s naprostou logickou přesvědčivostí tak, aby jednotlivé pointy dodržely jeho robotí zákony. Neuvěřitelné, prostě neuvěřitelné.
Z celé série je Vězeň z Azkabanu můj druhý nejoblíbenější coby kniha a úplně nejoblíbenější mezi filmy. Dozvídáme se více detailů z doby, kdy zemřeli Harryho rodiče, a hlavně – objevuje se tu můj oblíbený Sirius a můj oblíbený Remus! Mé nadšení je velké!
Harryho Pottera zbožňuju a Tajemná komnata je z celé knižní série můj nejoblíbenější díl. Námět skvělý, zpracování skvělé, má to grády, je to děsně čtivé, rychle to ubíhá, je to dost napínavé. Skvělé, prostě skvělé, miluju to!
Tematicky zajímavé, ale zpracování bohužel dost slabé. Nevím, jak to autor dělá, že vždycky přijde se zajímavým nápadem, ale nedokáže ho pořádně zpracovat do psané podoby? Ach jo. Tohle je jeden z těch případů, kdy se mi filmové zpracování zdá nesrovnatelně lepší než ta knižní verze. A to neříkám často.