sgjoli komentáře u knih
Sto roků samoty je jedna z těch klasik, které jsem nikdy nedočetla a ani se o to už nikdy nebudu pokoušet. Zkoušela jsem to rozečíst několikrát, ale pokaždé jsem to odložila. Vždy v domnění, že asi nejsem stále dostatečně vyzrálá, abych knihu pochopila. Ale při posledním čtení mi vlastně došlo, že mne ta kniha prostě a jednoduše nebaví. Márquezův magický realismus mi bohužel není blízký, čte se mi to těžko, nedokázala jsem v knize najít nic, co by mi kniha mohla dát. Věřím tomu, že kniha má své kvality, ale já je tam bohužel nedokážu vidět. Nebaví mne to, prostě ne.
Máchův Máj je jediná kniha, kterou sbírám ve všech možných jeho edicích, co vyšly. Protože toto dílo mi za to prostě stojí. Miluju ho! Ten jazyk je prostě nepopsatelně nádherný! Máchova imaginace, ty jeho jazykové obrazy, ta lyrika, to je prostě neuvěřitelná nádhera. A tragičnost celého příběhu mezi Jarmilou a Hynkem je jen třešinkou na dortu. Perfektní, prostě perfektní.
Z knihy mne mrazí pokaždé, když si na ni vzpomenu. Mladá láska, která si musí procházet velmi, velmi těžkou zkouškou a která je ohrožovaná ze všech stran, ale přesto je silná – to mne hodně zasáhlo. A ten konec byl hodně drsný. Otčenášek to napsal hodně sugestivně, bavil mne jeho vyprávěcí styl, který mne do knihy hned vtáhl. Obsahově je to hodně náročné čtení, ale je to tak krásně napsané!
Toto je další z řady knih o době holocaustu, o druhé světové válce. A o Oskaru Schindlerovi. A stejně jako jiné knihy na toto téma si i Chlapec na dřevěné bedně zaslouží pozornost. Protože každý podobný příběh, který popisuje skutečné události, si zaslouží, aby byl čten a znám mezi lidmi. Příběh Leona Leysona je sice popsaný na malém rozsahu stran, ale i tak je hodně silný, dojímavý a v celé řadě míst nelehký. Pokud vás zajímají skutečné příběhy a osudy lidí, co zažili holocaust, tohle by vás určitě nemělo minout.
Dan Brown proslul především sérií knih o Robertu Langdonovi, ale pozornost si podle mne zaslouží i tato kniha. Pro mne je tato kniha jistým potvrzením, že autor dokáže vymyslet jinou zápletku, která nestojí na nějakém symbologovi, byť mám Langdona hodně ráda. Já si čtení této knihy dost užila. Skvěle napsané, čtivé, napínavé, akční, skvělá gradace. Bavilo mne to.
Rok kohouta jsem četla na vysoké a musím říct, že autorka mne touto knihou dost zaujala. Obsahově to není snadná kniha, řeší se zde celkem ožehavé téma, které jistě dokáže vyvolat rozporuplné reakce. Kniha mne bavila, četla se mi dobře a autorce, která vychází z vlastních zážitků, jsem některé situace fakt nezáviděla. Není to rozhodně veselé čtení, ale T. Boučková rozhodně píše velmi čtivě.
Čím dál tím víc mám dojem, že já asi skutečně nejsem cílová skupina pro tento typ literatury. Nápad mi přišel celkem fajn, ale nesedlo mi zpracování a nakonec ani obsahově to nebylo kdovíjaká hitparáda. Dějově mi to přišlo hodně povrchní, skoro nic se tam neřešilo kromě niterního života hlavní hrdinky. Na můj vkus plytké, místy skoro až nudné. A bohužel vánoční atmosféra a spousta jídla v textu to moc nezachránila. Celkově to beru jako průměrnou oddechovku, která nenadchne a neurazí. Pokud nečekáte nic závratně intelektuálního a chcete si u něčeho odpočinout, tohle vám možná sedne, pokud vás tento typ literatury baví. Já asi nejsem ten správný čtenář.
Tohle bylo naprosto neuvěřitelný! Erebos je rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem letos přečetla. Kniha mne do sebe pohltila od první stránky a já se vůbec nedokázala od čtení odtrhnout. Skvěle napsané, skvěle vymyšlené, skvěle pojaté postavy. Já jsem naprosto nadšená. Skoro se mi ani nechce věřit, že tuhle knihu napsala ta samá autorka, co knihu Hlasy, která se mi moc nelíbila. :-D Protože mezi Hlasy a Erebosem je propastný rozdíl. Erebos byla fakt pecka. Hrozně moc doporučuju, pokud jste ještě nečetli!
Z této knihy jsem bohužel dost rozpačitá. Jednak mi neseděla forma, jakou to autorka napsala – střídání du- a er-formy mi bohužel moc nevyhovovalo, nečetlo se mi to dobře. Začátek mi přišel dost vleklý a konec bohužel trochu chaotický. Ačkoliv ta prostřední pasáž mi přišla dost napínavá a celkově ta zápletka mi přišla zajímavá. To téma mi taky přišlo zajímavé – stalking není rozhodně lehké téma a mne zajímalo, jak se s tím autorka popere. Některá místa byla skutečně taková tísnivá, což se autorce podle mne celkem povedlo. Ale bohužel vzhledem k výše zmíněnému nakonec hodnotím jen třemi hvězdami. Obsahově dobré, zajímavé, ale forma zpracování mi v řadě věcí nevyhovovala.
Tak tohle byla naprostá pecka! Hodně, hodně silný příběh o velmi těžkém tématu. Kniha se nečetla snadno. Ne proto, že by byla špatně napsaná. Právě proto, že byla napsaná tak skvěle. Ta tíživost celé situace z knihy sálala ze všech stran. Bylo to hodně sugestivní, syrové, místy až drsné. Při čtení se mi svíralo srdce a občas jsem si musela mezi čtením dávat pauzy, abych dokázala všechno vstřebat. Moc, moc doporučuju. Ale rozhodně nečekejte nic veselého, ani lehkého.
Už dlouho se mi nestalo, aby mi u nějaké knihy bylo tak do breku, jako se mi to stalo u této romance. Bylo to dojemné, citlivé, smutné. A autorka píše opravdu dobře, bylo to hodně chytlavé, nemohla jsem se od knihy vůbec odtrhnout. A to jsem si myslela, že jsem na dojímavé young adult knihy už ve svém věku příliš stará, aby mne tak braly za srdce. Očividně ne. Skvělé, moc doporučuju. A připravte si kapesníčky!
Tak z téhle knihy jsem hodně, hodně nadšená. Začátek je možná trochu komplikovanější a chvíli trvá, než člověk plně pronikne do příběhu jako celku, ale jakmile se trochu víc začnete orientovat v tomto světě, který Pavel Bareš nabízí, čeká vás naprosto úžasná, akční jízda, která vás nepustí, dokud se nedostanete na konec. A já se už nemůžu dočkat, až konečně vyjde další díl. Protože tohle bylo fakt skvělé. Jedna hvězda ubrána za trochu pomalejší začátek a také částečně proto, že od druhého dílu čekám ještě větší pecku, tak abych měla kam posouvat své hodnocení. :-D
Korálový ostrov je další z řady robinsonád. Pokud tomuto žánru holdujete, určitě by vás to nemělo minout, i když na Robinsona samotného to samozřejmě nemá. Nicméně jako odpočinkové, dobrodružné a místy napínavé čtení to určitě funguje. A vůbec to není špatné. Já se u toho zabavila a dost jsem si to užila. Čímž jsem dostala přesně to, co jsem chtěla. Takže za mne spokojenost.
Tohle byl hodně silný příběh. Přiznám se ke své ostudě, že o konfliktech mezi Palestinci a Izraelci jsem věděla jen omezené množství informací (co jen tak člověk občas zaslechne ze zpráv), ale tohle mne donutilo si dohledat detailnější informace. Kniha sama o sobě je velmi čtivá, na řadě míst mne hodně zasáhla, dojala a já se vlastně díky ní dozvěděla řadu nových věcí. Rozhodně mohu doporučit.
Bohužel tuto knihu odkládám jako nedočtenou. A přitom to, co jsem zvládla přečíst, mne fakt bavilo. To, co mne na knize bavilo, je zároveň důvodem, proč knihu odkládám a nedočítám. Kniha mne bavila, protože tak moc detailně popisovala životy hlavních hrdinů a protože mne bavilo to sledovat. Ale čím hlouběji jsem se nořila do příběhu, tím víc jsem to začínala vnímat jako překážku. Je to tak detailní, že jsem se v tom začínala trochu ztrácet; člověk spoustu věcí zapomene. A když se tam objeví jméno, které jste naposled viděli před 50 stranami, tak si ty souvislosti prostě nepamatujete, kolik dalších informací vám tam autorka mezitím stačila naservírovat. Aspoň já s tím teda měla problém, a pak jsem se cítila kvůli tomu ztracená a frustrovaná. Tenhle druh literatury asi bohužel není pro mne... Je mi to tak trochu líto, že knihu nedokážu dočíst, protože si s tím autorka určitě dala děsně moc práce, poskládat tolik informací dohromady. Za to má jistě můj obdiv, ale já to bohužel asi neumím ocenit tím, že bych to dočetla...
Tahle kniha mne moc bavila. Celá ta myšlenka, že nevinný člověk je odsouzen za něco, co neudělal, mne zde fascinovala – Londonovi se to podařilo zachytit velmi přesvědčivě. To zoufalství, které hrdina prožívá, je neuvěřitelné. Hodně mne zasáhlo, resp. zaujalo to, jak autor popisuje hrdinovy cesty do minulých životů – to bylo naprosto fantastické. Já jsem z téhle knihy vysloveně nadšená.
Jsem moc ráda, že si autor dokázal pohlídat vysoce nastavenou laťku i u druhého dílu této série. Opět skvěle napsané, děj napínavý a čtivý, postavy se rozvíjejí úměrně na základě toho, co se zrovna děje. Opět jsem byla po dočtení velmi velmi spokojená. Do třetího dílu se snad pustím co nejdříve. :)
Autora jsem si oblíbila již při čtení jeho knihy „Nefertiti: Sluneční stín“, takže jsem se těšila i na jeho novou sérii Setnovo pátrání. A vůbec mne to nezklamalo. Dostala jsem vše, co jsem od toho čekala. Skvěle vykreslené prostředí, skvělé postavy, napínavý děj. Já jsem spokojená. :-)
Knihy ze starověkého Egypta mám moc ráda a tohle mne bavilo. Neskutečně jsem si to užívala! Kniha ve mne vyvolala děsnou touhu být součástí starého Egypta a žít ten příběh ve skutečnosti se skutečnými postavami – ne si to číst jen jako román. Skvělý zážitek! Jednu hvězdu jsem musela odebrat za ten styl psaní, který je trochu neobvyklý, trochu složitější – čtenář si na něj musí chvíli zvykat. Ale jinak spokojenost!
Ufff, s touhle detektivkou mám trochu problém. Názvem mi to trochu připomíná Vraždu v Orient-Expressu, která je tak skvělá, že mám kvůli tomu Záhadu Modrého vlaku dost zastíněnou a rozmlženou. Dojem to na mne udělalo průměrný, spousta postav, které si z valné většiny ani nepamatuju. Napsané to bylo dobře, ale celkově to spíš vidím na průměr. Moc toho ve mne kniha nezanechala.