Shardlake Shardlake komentáře u knih

Kateřina Aragonská: Pravá královna Kateřina Aragonská: Pravá královna Alison Weir

Čtivou formou jsem se seznámila s životem první manželky Jindřicha VIII. Těším se až si přečtu další díly.
Život v 16. století nebyl snadný ani pro panovnické rody.

03.12.2022 5 z 5

Rodinný skandál Rodinný skandál Cynthia Harrod-Eagles

Osudy potomků rodu Morlandů pokračují. S některými postavami jsem soucítila, některé mi pily krev, jako např. Alfreda, manželka George Morlanda, která si chtěla užívat a žít na vysoké noze až tak, že byla schopna zadlužit celé panství bez ohledu na následky.
Venetii se podaří získat titul lékařky, otevře si vlastní ordinaci a věnuje se především pacientkám - ženám a chudině. Někteří z potomků rodu Morlandů dostanou konečně příležitost a aniž by porušili konvence, mohou konečně následovat své vytoužené lásky. A proč autorka tento díl nazvala zrovna "Rodinný skandál"? Možná právě proto, že spousta z postav porušovala tehdejší ustálené zvyky a šla si cílevědomě za svým, jako např. Venetia.
Těším se na další díly...

30.10.2022 5 z 5

Ledová kráska Ledová kráska Cynthia Harrod-Eagles

Ani další pokračování morlandských potomků nemá chybu! Děj je zajímavý a čtivý a tentokrát se točí kolem emancipace žen. Venetia, dcera Charlotte chce jít ve stopách svých předků a rozhodne se studovat medicínu, aby jednou mohla nemocným pomáhat jako lékařka a ne jen jako ošetřovatelka. Vlastním otcem je proto zavržena a musí sama, bez podpory rodinného jména, sobě i druhým dokázat, že to myslí vážně. Těším se na pokračování...

18.10.2022 5 z 5

Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Laura Baldini (p)

Kniha se velmi dobře četla. Autorka ukazuje, že ženy v 19. a 20. století neměly snadné se prosadit ve vědeckých kruzích, včetně toho, že jim jen s velkým sebezapřením můžu bylo umožněno studovat vysoké školy. Na knize mne zklamalo, že zde nebylo více popsáno, jak Maria Montessori založila nový systém vzdělávání u dětí prostřednictvím tzv. Montessori škol.

05.10.2022 4 z 5

Levoboček Levoboček Cynthia Harrod-Eagles

Tento díl se převážně odehrává v Americe v době války Severu proti Jihu. Mary, která žije v Jižní Americe si s obtížemi zvyká nejen na všudypřítomné černochy, ale také na to, že se v Americe dívají na ženu jako osobu, která nemá projevovat nahlas svou vůli a ukazovat vědomosti, ale naopak má být ve všem podřízena rozhodnutí manžela, což Mary těžce nese, neboť z Anglie byla zvyklá na jiný způsob života.
V Anglii je schválen tzv. Rozvodový zákon, který umožní, že Fany opět získá ztracený majetek. Opět zajímavým způsobem přiblíženy dějiny Anglie a Ameriky.

01.08.2022 4 z 5

Nikdy Nikdy Ken Follett

Byla jsem mile překvapena jak dobře se kniha četla. Autor mne mile překvapil v tom, že dokáže napsat čtivě nejen historický příběh, ale i politicky špionážní thriller.

31.05.2022 4 z 5

Údolí smrti Údolí smrti Cynthia Harrod-Eagles

Osudy dynastie Morlandů pokračují první polovinou 19. století. Charlotte se daří zavést ve své nemocnici lepší dodržování hygienických pravidel, vybere mezi ženami pochybných mravů ty schopnější, které jsou ochotné opustit toto živobytí a začít lepší život za přísných pravidel, která určí pro bezproblémový chod nemocnice. Fany se podaří utéct od svého tyranského manžela a žije na skrytém místě. Dějem knihy se též proplétají boje Angličanů, Francouzů a Rusů na Krymu o Sevastopol a na Balaklavě. Útrapy vojáků v nemilosrdných podmínkách, při špatné hygieně a za nemocí jako je úplavice a cholera, v kruté zimě, přidávají ději na autentičnosti té doby.

04.05.2022 4 z 5

Bratr proti bratru Bratr proti bratru Cynthia Harrod-Eagles

Příběh se tentokrát soustředí na bratry Nicholase a Benedicta. Zatímco Nicholas se po smrti jejich matky stává majitelem panství, Benedict se živí jako inženýr na železnici. Nicholas propadá alkoholu, drogám a špatným přátelům a tak místo aby se o panství dobře staral a rozšiřoval je, zadlužuje ho. Benedict se zúčastní rozšíření Yorsko-severo-středoanglické dráhy. Zda se bratři usmíří, popř. komu připadne panství Morland, ať si zjistí čtenář po přečtení tohoto pokračování...

12.02.2022 5 z 5

Mrazivé vraždy Mrazivé vraždy Agatha Christie

Krásných 14 povídek od skvělé autorky detektivek včetně jednoho vzpomínkového vánočního příběhu. Každou povídku jsem si užívala. Moc pěkná kniha.

22.01.2022 5 z 5

Stín prokletí Stín prokletí Cynthia Harrod-Eagles

Pro mne opět čtivý díl. Většinou tohoto dílu se táhne spor v parlamentu mezi tory a whigy o prosazení reformy v anglickém parlamentu. Rozvoj železnice se začíná více uskutečňovat a prosazovat a do životů mnohých potomků z Morlandu zasáhne asijská cholera. Těším se na pokračování. Kdo bude dále pečovat o sídlo Morland a dostane se do těch správných rukou?

08.01.2022 5 z 5

Ďábelské zjevení Ďábelské zjevení Cynthia Harrod-Eagles

Děj se posouvá do 19. století, v průmyslu přichází na řadu rozmach v podobě parních stavů místo ručních, někteří dělníci dostávají možnost lépe bydlet a pracovat kratší dobu (noční směny se ruší), naproti tomu přichází krize, bída a hlad, které se dotýkají nejvíce chudáků a dělníků.
Pokrok v dějinách přesto nelze zastavit a tak na podzim roku 1830 přichází "zázrak" v podobě parní lokomotivy, nazývaný "železný kůň". Tento však u mnohých lidí nejen z Morlandu nemá vůbec pochopení. Opět krásné čtení, doporučuji.

14.12.2021 5 z 5

Osudová volba Osudová volba Cynthia Harrod-Eagles

Příběh se odehrává za průmyslové revoluce, pro lidi pracující v přádelnách je zlomovým bodem přijetí zákona o změně pracovní doby, na Morlandu dochází k tragické události a v dějinách Anglie přichází na svět i pozdější královna Viktorie... Děj je hutný a čtivý. Těším se na pokračování a doporučuji ostatním čtenářům.

14.11.2021 5 z 5

Konec léta Konec léta Anders de la Motte

Skvělý čtenářský zážitek, pro mne nový autor, od kterého si moc ráda přečtu další knihy. Vřele doporučuji ostatním čtenářům!!

20.06.2021 5 z 5

Biblické příběhy Biblické příběhy Ivan Olbracht (p)

Čtivou formou zpracovány příběhy ze Starého zákona. Knihu doplňují i nádherné ilustrace.

30.05.2021 4 z 5

Pomsta bílého jednorožce Pomsta bílého jednorožce Vlastimil Vondruška

Tentokrát Oldřichovi z Chlumu nestačila k vyřešení případu pomoc pouze panoše Oty a vojáka Diviše, ale musela přijít na řadu i ženská logika a ženský pohled na věc od jeho manželky Ludmily z Vartenberka. Odpočinkové čtení

20.05.2021 3 z 5

V lesích V lesích Tana French

Za mne čtivé, zajímavé, děj měl spád a rozuzlení bylo jiné, než jsem očekávala. Autorka mi byla doporučena jako tip. Určitě si přečtu další knihy této série.

23.03.2021 4 z 5

Nečekané dědictví Nečekané dědictví Cynthia Harrod-Eagles

Osudy potomků rodu Morlandů se vzájemně proplétají a rozmotávají, v jednu chvíli to vypadá, že sídlo Morlandů bude bez dědice, ale... Opět velmi čtivé. Doporučuji.

27.01.2021 5 z 5

Paganiniho smlouva Paganiniho smlouva Lars Kepler

Tak toto byla opět jízda!! Hnalo mne to číst dál a dál, děj byl zajímavý, napínavý a najednou byl konec knihy :-)

15.01.2021 5 z 5

Věrní kavalíři Věrní kavalíři Cynthia Harrod-Eagles

Za mne má zatím sága stále zajímavý děj. Král Jakub z rodu Stuartovců je nucen odejít do vyhnanství. Ti, kteří jsou z rodu Morlandů v jeho službách, se ocitají ve vyhnanství spolu s ním, nebo musí změnit své politické smýšlení, zvláště poté, co ztrácí naději, že jejich král získá zpět trůn. Anglie válčí se Skotskem a děj knihy se posouvá až do konce roku 1717, kdy se v rodě Morlandů opět narodil královský levoboček. Těším se na pokračování.

09.01.2021 5 z 5

Životní terno Životní terno Fredrik Backman

Silné téma o smrti na několika málo stránkách napsáno tak, aby čtenář nebyl úplně smutný...

09.08.2020 4 z 5