Shardlake Shardlake komentáře u knih

Velký král Přemysl Otakar I. Velký král Přemysl Otakar I. Vlastimil Vondruška

I když jsem knihu četla delší dobu, obsahem byla kniha zajímavá a četla se pěkně. Četbou jsem si přiblížila české dějiny za doby "Přemyslovců". Těším se až začnu číst 2. díl.

15.04.2014 5 z 5

Prodavači ostatků Prodavači ostatků Vlastimil Vondruška

Zpočátku mně přišla kniha málo zajímavá, nemohla jsem si zvyknout, že je o jiné postavě než byl Oldřich z Chlumu. Postupem četby se mě děj začal víc a víc líbit. Určitě si časem přečtu pokračování. Ale přesto u mně zatím více vedou knihy s Oldřichem z Chlumu. Možná proto, že řeší víc středověké soudničky.

14.02.2014 3 z 5

Svědek naděje Svědek naděje George Weigel

Po přečtení této životopisné knihy jsem se dozvěděla, že post papeže není vůbec jednoduchý. Osobnost Jana Pavla II. se zasloužila o velké změny nejen ve světe, v politice, ale také v církvi. Velmi jsem u něj obdivovala, kolika jazyky se dokázal domluvit a mnohdy se řeč v daném jazyce naučil během cesty na dané místo. Líbil se mi jeho osobní přístup k lidem, se kterými se setkával.

Jsem ráda, že jsem tuto knihu dočetla až do konce, i když jsem ji četla s přestávkami déle jak rok.

29.01.2014 5 z 5

Inferno Inferno Dan Brown

Opět čtivý příběh, ve kterém se nyní putuje s profesorem Robertem Langdonem Itálií po Florencii, Benátkách až nakonec skončí až v tureckém Istanbulu.

23.01.2014 4 z 5

Znamení rožmberské růže Znamení rožmberské růže Vlastimil Vondruška

Zajímavě skloubené tři různé příběhy do jednoho děje.

31.12.2013 4 z 5

Přísahám a slibuji Přísahám a slibuji Ota Dub

Kniha popisuje život lékaře - primáře, který je přemístěn do českého pohraničí a jeho úkolem je zvelebit a obnovit chod místní nemocnice. Děj knihy se odehrává v letech 1945 - 1948, obsahově je poznat, že autor psal v době, kdy byl ovlivněn tehdejším politickým režimem a nemohl vše otevřeně v knize uvést.

30.11.2013 2 z 5

Hostitel Hostitel Stephenie Meyer

Zpočátku mně trvalo, než jsem se do knihy začetla, taky mně vadilo, že nebylo zpočátku knihy poznat, zda mluví Poutnice - duše, nebo postava Melanie. Asi kolem 50. strany jsem se rozhodovala, zda knihu neodložím úplně. Teď mám dočteno a jsem ráda, že jsem knihu neodložila, ale přesto sci-fi není úplně můj šálek kávy, proto jen 2 hvězdičky.

27.10.2013 2 z 5

Román o růži Román o růži Vlastimil Vondruška

Opět pěkné počtení, poutavý a napínavý děj až do konce.

17.10.2013 4 z 5

Jménem krále Jménem krále Vlastimil Vondruška

Svižný a poutavý děj, kdy jsem knihu doslova hltala od začátku až do konce. Oldřich z Chlumu se svou družinou opět nezklamal a rozmotal všechny vraždy a záhady. Doporučuji!

09.10.2013 4 z 5

Kolo štěstěny Kolo štěstěny Ken Follett

U této knihy mně chvilku trvalo prokousat se pro mne nesrozumitelným začátkem a dost mně vadili až vulgární pasáže ohledně intimních popisů ze života postav. Možná to bylo způsobenou osobou překladatele, že použil na můj vkus až dost hrubé a velmi vulgární výrazy pro popis těchto částí.

03.10.2013 2 z 5

V krvi je život V krvi je život Benjamin Boisson

Kniha je psána formou vzpomínek z deníku, jedná se o útržkovité postřehy ze života autora. Po dočtení knihy jsem měla pocit, že se autor stal knězem u některého z evangelických společenství, proto jsem si našla na internetu, co "Komunita Blahoslavenství" je a zjistila jsem, že se nejedná o řád, ale o komunitu, tedy dle mého názoru "společenství" určité skupiny lidí, které vzniklo po II. vatikánském koncilu.
Obsah knihy po dočtení ve mně zanechal rozporuplné pocity.

31.08.2013 3 z 5

Odkud teče řeka Odkud teče řeka Patricia St. John

Jedná se o útlou brožovanou knížečku, bohatou svým obsahem. Frantík vyrůstá se svou maminkou, nevlastním otcem a 2 nevlastními sestrami. Rodiče se často hádají a Frantík nechápe proč. Jednoho dne se dozví, že se jeho rodiče chtějí rozvést, protože si nevlastní otec našel novou ženu. Maminka odjíždí na léčení na psychiatrii, sestry mají jít k babičce a Frantík se má octnout v dětském domově. Aby neskončil v domově, poprosí jednu rodinu od řeky, jestli by se jej neujala, když už mu dříve zachránila život, když plul na loďce po rozbouřené řece a málem se utopil. V této rodině zjišťuje, že se mají všichni rádi, jsou na sebe hodní a snaží se být hodní i na lidi ze svého okolí. Frantík zpočátku nechápe čím to je, až jednou zjistí, že je to proto, že kde je Bůh, tam je láska. "Bůh je jako pramen krásné řeky, z které pramení všechna láska a štěstí."

28.08.2013 5 z 5

Krev na kapradí Krev na kapradí Vlastimil Vondruška

Zajímavě popsané soudničky ze středověku. Se zločinci se moc nepárali a většinou je čekala oprátka nebo katův meč. Zároveň byly popsány vtipně i některé případy Oldřicha z Chlumu. Knížka s krátkými povídkami se čte jedním dechem.

26.08.2013 4 z 5

Pečeť smrti Pečeť smrti Vlastimil Vondruška

Opět krásný, čtivý a propracovaný příběh. Hamižnost člověka, který chtěl vše jen pro sebe byla potrestána.

17.08.2013 4 z 5

Via lucis Via lucis Jindra Jarošová

Poutavý životopis o cílevědomé americké dívce, která si šla za svým "životním snem" vystoupit z temnoty a žít co nejnormálnější život jako zdravá a ukázat tak ostatním lidem se stejným zdravotním postižením, že to jde, jen chtít vytrvat. Nádherné čtení!!

03.08.2013 5 z 5

Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie Vlastimil Vondruška

Opět čtivý příběh se spoustou napětí a různými dějovými liniemi, kdy jsou všechny dotaženy do úspěšného konce.

23.07.2013 3 z 5

Pavoučí síť Pavoučí síť František Niedl

Děj knihy volně navazuje na knihu "Platnéř". Kniha je čtivá a obsahově a dějově zajímavější než první díl.

21.07.2013 3 z 5

A vody plynou (Vyprávění o opatu Reginovi z Prümu) A vody plynou (Vyprávění o opatu Reginovi z Prümu) Maria Calasanz Ziesche

Poutavě a čtivě popsaný příběh o životě mnicha Regina, který se stal opatem v Prümu a o životě lidí v té době.

13.07.2013 5 z 5

Dvojí hřích / Double Sin Dvojí hřích / Double Sin Agatha Christie

Bylo zajimavé zkusit si přečíst, byť jen jednu povídku v originále. Celkem jsou v knize 3 povídky. Musím říct, že máme krásný jazyk a angličtina se naší češtině, kde je tolik krásných možností pro jednotlivé výrazy nemůže rovnat. Přesto, i když jsem si trochu pomáhala slovníkem, jsem některé části dokázala přečíst i bez slovníku a obsahu děje jsem rozuměla.

07.07.2013 3 z 5

Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Opět čtivý a zajímavý děj, kdy tři příběhy v knize popsané na sebe postupně a volně navazují.

05.07.2013 3 z 5