Shaxx Shaxx komentáře u knih

Dům v blankytně modrém moři Dům v blankytně modrém moři TJ Klune (p)

U téhle knihy jsem měla jistá očekávání, protože mě na ni nezávisle na sobě navnadila hromada lidí. A očekávání byla naplněna na 100%. Řadím mezi jednu z nejlepších knih tohoto roku, prosím, přečtěte si to.

V první řadě, hlavní hrdina, Linus Baker... Hned jak jsem si přečetla jeho popis, vyskočil na mě v hlavě obrázek Kowalskiho z Fantastických zvířat a už se mě ta představa nepustila. Linus je prostě Kowalski a basta :D

Tahle kniha byla pohlazením po duši a láska od první stránky.
Linus Baker je úředníček v oddělení péče o magickou mládež, který svou práci vykonává svědomitě a v souladu s pravidly. Jeho práce není zábavná, ale potřebná, jeho kolegové nejsou přátelští, ale to je v pořádku, doma na něj přeci čeká jeho kočka…a taky protivná sousedka a prázdná postel a vyhlídka na studenou večeři…Linusův svět je v šedých barvách. Zaběhnutá rutina se nemění, ale to nevadí, on zná své místo.Když ho jednoho dne vedení zaúkoluje nezvyklou služební cestou, Linus je rozhozený. Měsíc mimo domov?! Úkol, jenž spadá pod nejvyšší utajení? Sirotčinec na ostrově Marsyas, kde se ředitel stará o šest svěřenců. Jeden z nich je mimochodem i Antikrist. Linusův úkol je prostý – sledovat, jak sirotčinec funguje a sepsat zprávy, které zhodnotí, zda má ústav i nadále fungovat nebo bude lepší ho zrušit. Přeci jen osazenstvo svou povahou patří k nebezpečným magickým rizikům.

A od téhle chvíle to už jede. Je úplně jasné, jakým směrem se to bude odvíjet, ale to vůbec nevadí. Sledovat, jak se z upjatého úředníčka stává někdo, kdo konečně žije a jeho svět začíná mít barvy, bylo strašně miloučké. Celé to oplývá laskavým humorem a nemůžu říct, že by na konci zůstalo oko suché. Takhle kniha je prostě papírový štěstí. Neskutečně mi to sedlo do nálady a vkusu.
Pro někoho, kdo žije v zajeté bublině vstát, jít do práce, přijít unavený domů, a to celé opakovat další den, je tohle krásně konejšivé čtení, plné naděje.

Řadím mezi oblíbené knihy, plánuju re-reading a těším se na další knihu (Under the Whispering Door), která vyjde v českém překladu.

08.07.2022 5 z 5

Později Později Stephen King

King je moje komfortní zóna. Každé setkání je velmi příjemně a kvalitně strávený čas. Nebylo tomu jinak ani u Později. Moc fajn jednohubka. Motiv "I see dead people" není nic nového, ale líbí se mi, jak ho King zpracoval. Při zjevení zla v téhle knize jsem se nedokázala ubránit myšlence na Pennywise a jeho "deadlights", jeho pravou formu.Navíc Kingovy knihy jsou mnohem více propojené, než by si jeden pomyslel, takže kdo ví :)

05.05.2022 4 z 5

Vztek a další příběhy Vztek a další příběhy Lucy Taylor

4,5*
Vztek obsahuje osm povídek, některé kratičké, některé delší.
Nejsou to žádné oddechovky, je to plné: nadávek, sexu, zneužívání, nejhlubších niterných pocitů, násilí a podobného.
V rámci stereotypních okecávek můžu jen říct - wow, tohle psala ženská? Slušné :)
Nejvíc se mi líbily povídky: Zlatíčka, V jeskyni delikátních pěvců a La Señora Blanca (ta byla až nečekaně miloučká).
Povídka Extrémofilové by mě zaujala, kdybych předtím nečetla V jeskyni delikátních pěvců - přišlo mi, jak když autorka vykrádá svůj již zpracovaný nápad.
Vztek mě nijak extra nezaujal, navíc mentalita hlavního hrdiny byla k uzoufání, i když to samozřejmě bylo součástí příběhu. Zbytek byl fajn.
Každopádně když to vezmu jako celek, je to moc dobrá povídková sbírka daného žánru :)

15.02.2022 5 z 5

Bestie Bestie Mark E. Pocha (p)

(SPOILER) Lehce kolem 3,5*, ale zaokrouhluji nahoru.

Příběh volně inspirovaný životem ,,Horehronského rozparovače", posledním popraveným vrahem v Československu, zaostalým jedincem, který si do kolonky úchylek mohl přidat zoofilii, nekrofilii, sadomachismus... Štefan Svitek. Nevyrůstal v ideální rodině, otec alkoholik a despota, matka nemocná. Kdo ví, jakým směrem by se jeho život ubíral, kdyby poměry v rodině byly jiné..

Nejvíc se mi líbily části, které byly inspirované přímo Svitkem. Jeho dospívání, závěrečná vražda rodiny atd. To všechno okolo - děj zasazený do dnešní doby, fiktivní postavy, které se Bestii připletly pod nůž, Atilla, který se rozhodl vzít vyšetřování do vlastních rukou... to mi moc nesedlo, ale musím uznat, že styl psaní byl velmi čtivý, to bez debat. Skoro všechny ženské postavy se chovaly jak vymatlané dilinky (čest výjimkám), ať už chováním, přemýšlením nebo slovníkem.
A výše zmíněný Atilla...To, že během pár dní rozlouskne, kdo je vrahem a najde si ho, zatím co policie marně pátrá... no, dejme tomu. Ale nepůsobilo to moc uvěřitelně, jeho zakomponování do příběhu byla spíš jako pěst oko, že se to nějak zakončit muselo a postava Atilly posloužila jako skvělý prostředek.
Lehce tu byla načrtnuta nadpřirozená linka a ta mi přišla jako totálně zbytečná, nad tím jsem protočila oči. Vůbec se to nehodilo ke zbytku vyprávění.

Neustále mě fascinuje, jak si takovou knihu berou do ruky lidé, kteří vědí, že to není nic pro ně. Kniha má hromadu varování, že obsahuje brutální obsah. Stejně tak dle anotace je jasné, že to nebude nic pro slabé žaludky. A pak se vždy objeví nějaký ten komentář typu: ,,Fuj, to bylo nechutný k zblití, autor je zvrácenej, proč takový věci vůbec píše?." Ne, autor není zvrácenej. Tohle zvěrstvo se opravdu stalo, děje se a dít bude, není to ujetý výplod chorobné a nemocné mysli, bohužel. Někdy svět prostě není tak růžovej, no.

20.12.2021 4 z 5

Hellraiser Hellraiser Clive Barker

Edice Carcossa 2021.
Co na to říct, Hellraiser je klasika :)
Nevadilo by mi, kdyby byl příběh delší a autor vzal čtenáře na detailnější prohlídku světa cenobitů a nemůžu se zbavit pocitu, že kdyby tohle byl román, fungovalo by to ještě lépe.

30.10.2021 4 z 5

Christina Christina Stephen King

Další skvělá Kingovka. Moje první auto se jmenovalo Kocour a krom toho, že to bylo super žihadlo, tak jsem ho měla ráda jak člena rodiny. Zažili jsme toho spolu hodně dobrého, hodně zlého a vzpomínky zůstanou. Nebyl pro mě problém se tedy vcítit do Arnieho kůže, když se zamiloval do Christiny.
Christina ale není vůbec hodná holka. Místo benzínu jí v trubkách koluje nenávist a hněv.
Je to kapku zdlouhavější příběh, ale nevadilo mi to. King jako vždy exceloval ve vykreslení postav a vztahů mezi nimi a pomalejší tempo dalo hezky vyniknout Arnieho proměně, která začala ve chvíli, kdy si koupil Christinu. I závěr byl fajn.

26.10.2021 4 z 5

Kouzelné přání Kouzelné přání Chris Colfer

Nad očekávání dobré :)
Celý ten vpád do země pohádkových bytostí mi připomněl seriál Once upon a time, kde také dochází ke kolizi dvou světů, až mě chytla nostalgie a šla jsem si ho pustit, takže díky (od doby, co jsem to viděla naposled, přibylo docela dost dílů :D).
Hezky to kloubí moderní svět a pohádkový svět, aniž by to ztratilo ten správný pohádkový feeling. Nějaká ta zápletka byla celkem průhledná, ale myslím si, že to bylo chtěné a koneckonců pěkně zpracované.

13.06.2021 4 z 5

Plášť Plášť Joe Hill (p)

Povídce Plášť komiksové zpracování fakt sedlo. Kresba byla naprosto boží, fakt se mi líbila, což je pro mě zásadní, protože když si nesedne ilustrace s příběhem, tak to prostě skřípe, zatímco tady to do sebe zapadlo jak puzzle, prostě jedna radost.
Povídku už jsem znala z povídkové sbírky Bobby Conroy vstává z mrtvých a tam mě bavila, ale tohle bylo úplně něco jiného, mnohem lepší zážitek.

07.06.2021 4 z 5

Zhubni Zhubni Richard Bachman (p)

(SPOILER) Super jednohubka s koncem, se kterým jsem byla spokojená (známe občas ty Kingovy konce, že jo.. :D). Silně mi to v průběhu čtení připomínalo film Stáhni mě do pekla, s velmi podobným námětem (cikánská kletba a hon se za prolomením kletby).
Jako vždy, King nezklamal :)

23.04.2021 4 z 5

Sekáč Sekáč Terry Pratchett

4,5*

Smrť dostal ,,výpověď" z výkonu svého povolání a zakouší jaké je to být...skoro smrtelníkem. Jak se mění cennost jednotky času, jak tíživě či radostně mohou působit utíkající vteřiny.
A protože zatím probíhá výběrové řízení na nového Smrtě, trochu kolabuje byznys s umíráním, protože není, kdo by kosil mrtvé. Životní energie nemá kam jít a je jí všude plno, což se musí nějakým způsobem projevit..

Smrť - moje oblíbená postava ze Zeměplochy. Krysí Smrť je ňuňán. A Hrabě z Nosfernetu, co k tomu dodat :D :D

Půl hvězdy jsem dala malicherně dolu z toho důvodu, že Smrťových částí bylo na můj vkus málo a části z Ankh-Morporku mě chvílemi zas tak nebavily.

24.03.2021 5 z 5

Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Pořádná bichle, začíst se nebylo úplně nejlehčí. Tahle kniha vládla Instagramu, hype kolem ní byl teda slušný a výsledek? Noooo....Průměr s více stranami, než by bylo třeba.
Pár knih Maas už mám za sebou a líbily se mi, ale stejně...

Musíte se smířit, že v tomhle světě, je naprosto každej: nádhernej, sexy, famózní, úžo žůžo pohlednej.
Každej, kdo se tam objeví, byť by to byl chlápek, co ve výkonu trestu sbírá vajgly na zemi, bude zákonitě strašně HOT. Nazlátlá kůže, svaly, tvary, všechno možný. A samozřejmě hlavní hrdinka je mega kočka, z který se tají dech všem kolem a chlapům se automaticky krev přelejvá do dolních partií, jen co se objeví na scéně. Stejně tak její protistrana. I úhlavní nepřátelé. Prostě všichni.

Jo, po chvíli to začíná být iritující. A možná si autorka kompenzuje sexuální frustraci, nebo fakt moc kouká na telenovely, nebo čte erotický povídky, nebo nevím, ale číst o tom, jak hlavní hrdinka myslela na jeho (a teď vyloženě cituji) ,,masivní krásný penis", tak to je na mě moc.

Ačkoli se jedná o jedinečný nový svět, ve kterém je plno ras a pravděpodobně má docela bohatou historii, moc se z toho nedozvíme. Jen útržkovitě. Protože volný místo na papíře Mass raději zaplnila popisem svalů nějakého chlápka, nebo zadku hrdinky, než aby na necelých osmi set stranách trošičku víc rozpitvala historii světa. Jestli vás zajímá fakt drtivá válka mezi rasami, máte smůlu, protože zadek Bryce je fakt kulatej a pevnej.

Hlavní hrdinka je tak trochu...blbka. Jako jo, trošku si ji oblíbíte, protože je klasicky fakt drsná a drzá a krásná a má koule, ale zároveň je blbka. Fňuká, že přitahuje samý alfablbce, ale asi k tomu sama napomáhá, když nemá zábrany ojet cizího chlápka na barových záchodcích, zatímco si šnupla nějaký to rozveselovadlo. Jakože je tak trochu d*vka, ale zároveň není, protože je to hlavní hrdinka, takže to vlastně na ostatní jen hraje, že je feťácká d*vka, i přesto, že je. Chápeme se jo?

A její schopnosti? No pane jo! Jenom Bryce dokáže běžet, zatímco v jedný ruce drží meč (obouručnej) a v druhý pušku a používá zrovna to, co se hodí. Pif na jednoho, sek na druhýho. Sice jí předtím docela znatelně kopal zpětnej ráz z PISTOLE, ale puška není problém, jasně.

Když to shrnu, víc mě to iritovalo, než aby mě to bavilo. Bylo to až moc dlouhý, a ani srdceryvnej závěr nezachránil nudný části. Líbila se mi Lehabah a Syrinx, jedny z vedlejších postav. Celý se to prostě vzalo od špatnýho konce. Mohlo to dopadnout lépe. Třeba s méně stranami, méně popisů fyzických dokonalostí postav atd.

24.01.2021

Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Jsem v rozpacích. Tohle je ten velkolepej konec, na kterej jsem čekala?
Tohle mohlo být epický. Mohlo. Místo epickýho konce jsem dostala nevěrohodnej románek - sakra kdo tam cítí nějakou chemii mezi Miou a Ashlinn? V řeči Kristoffa... Ashlinn je nesympatická zatracená k*nda, Jonnen je za*ranej malej spratek a v tomhle dílu bylo extrémně málo pana Laskavého!
Já prostě nedokážu shipovat Ashlinn a Miu, fakt ne (a vůbec nejde o to, že jsou to dvě holky, to je mi buřt, prostě Ashlinn je ****). A v tom je pro mě problém celého tohohle dílu. Tenhle konec pro mě prostě není.
Čtyři hvězdy, protože je to psaný pořád dobře a byly tam okamžiky, který se mnou hnuly, jedna hvězda dolů za vztah Ashlinn x Mia, kterej to pro mě celý podělal. A jo, čtenář vždy nemůže dostat co chce. Což se teda zrovna nevztahuje k bonusový kapitole, Kristoffe, ty jeden prasáku :D

07.09.2020 4 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Parádní.
O psaní obsahuje jak střípky z Kingova života, jeho pohnutky, co se psaní týče, tak i rady, jak lépe psát. Moc fajn přírůstek do sbírky :)

10.08.2020 5 z 5

Beznaděj Beznaděj Stephen King

Tak v první řadě, na konci jsem fakt cítila beznaděj, beznaděj z toho, že je možný, aby v knize bylo tolik překlepů :D Asi by to chtělo fakt důkladnější korektury.

Ve výsledku je to pro mě tak za 3,75* hvězd. Vcelku pomalý rozjezd, čekala jsem, co se z toho vyklube. Kde jindy King mívá pěkně vykreslené charaktery a propracovanou psychologii postav, tak tady se dle mého názoru moc nezadařilo. Ani s jednou z postav jsem necítila extra souznění, na to, kolik jich tam bylo, tak docela škoda.
Dost velkou roli tam hraje náboženství, konkrétně klasický Bůh vs prastaré zlo...A mně to přišlo jak zbytečný prvek. To si prostě nějaká pradávná entita z jiné dimenze nemůže jen tak zadivočit na matičce Zemi, aniž by se do toho s laxním přístupem skrz malýho kluka nevložil Bůh?
Myslím, že se z toho dalo vytřískat víc, konkrétně se víc i zaměřit na starou dobrou vyvražďovačku napříč celým městečkem :)

Tek!

28.07.2020 4 z 5

Zřídla Zřídla Kristýna Sněgoňová

Nevím proč, ale z celého čtení jsem měla pocit, jak kdybych četla něco z ruské sféry, konkrétně něco na styl Hlídek od Lukjaněnka, možná za to může ta pochmurnost a depresivní atmosféra, která je příznačná právě pro ruskou literaturu.
Zřídla mají nejlepší úvodní větu, ever (zkuste mi hodit případy, které tohle přebijí), aneb: ,,Uřízneme mu koule a nacpeme mu je do zadku.", fakt vede. Se samotným rozuzlením jsem spokojená, trochu mi trvalo vklouznout do flashbacků, abych se zorientovala, co se dělo/děje. Postavy jsou v pohodě, aspoň natolik, na kolik můžou v takovém prostředí být. Trochu mě mrzí (sama nevěřím, že bych to kdy napsala), že neznám Brno, prožitek by byl asi o chlup lepší, kdybych znala popisované prostředí.
Celý příběh má (tedy aspoň pro mě) zoufalý, depresivní podtón, trochu bezmoci a těžkosti lidských voleb. Takže jako lehkou oddechovku to nevidím, nečekejte nic sluníčkového :)

23.12.2019 4 z 5

Z neznámého světa a další příběhy Z neznámého světa a další příběhy Erik Kriek

Prostě Lovecraft ♥ Nádherně zpracované, boží grafika, pro fanoušky HPL povinností :)
Skvělý přírůstek do mé sbírky s tématikou Lovecrafta ♥

01.11.2019 5 z 5

Smrtelné stroje Smrtelné stroje Philip Reeve

Škoda, že se ke mně Smrtelné stroje nedostaly tak o deset let dřív.
Když má člověk něco málo načteno, ten prožitek je trochu utlumenější, než když má přečteno pár knih a narazí na tohle :)
Film jsem neviděla, ale už teď mi není sympatické, jak v rámci toho, že lidi se rádi dívají na hezké věci, upravili Hester na kočku i přesto, že kniha několikrát zmiňuje, že je ošklivá, ba přímo šeredná.
Moc se mi nedařilo věřit citům, které vznikaly mezi postavami, přišlo mi, že jsou tam násilně vecpány, protože se to hodí...Klidně bych se bez toho obešla. Ale palec hore za těch pár úmrtíček, to mě autor potěšil :) Sice si člověk nestihne postavy ani pořádně oblíbit, ale mám ráda, když se toho autor nebojí :)

P.S.: Pod filmovým přebalem je NÁDHERNÁ obálka.

01.11.2019 4 z 5

Červi v hlavě Červi v hlavě * antologie

Povídková sbírka s pěknými doprovodnými ilustracemi, fajn výběr kraťoučkých povídek od čtyř autorů. Jako v každé sbírce se tu našly slabší kousky (což je ovšem subjektivní), ale většinu jsem si užila. Bavily mě dost povídky od Karin, včetně odkazů na Kinga a rockovou hudbu, což je oblíbené téma, které máme s autorkou společné :) Díky rozsahu jednotlivých děl se jedná o rychlé počtení, co zabaví.

03.10.2024 4 z 5

Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Jde to, ale dře to. Odhalení vrchního záporáka za mě neuspokojivé, vysvětlení "proč" odbyté. Inspektor Kett zůstal po únosu manželky se třemi malými holkami na krku (sám autor má tři holky, je vidět, že asi čerpal z bohatých zkušeností) a v knize to zabírá dost prostoru. Za mě tahle linka byla neskutečně otravná, plně chápu všechny postavy, které Kettovi věnovaly spoustu zachmuřených pohledů, zatímco mu děcko lezlo po hlavě a řvalo, zatímco se snažili něco řešit na policejní stanici. Celou sérii asi bude doprovázet sekundární linka s únosem manželky, možná si přečtu další díl, který je lépe hodnocený než jednička.

02.09.2024 3 z 5

Pod Ďáblovým mostem Pod Ďáblovým mostem Loreth Anne White

Dobře napsaný thriller inspirovaný skutečnou událostí (vražda Reeny Virk z roku 1997). Bavilo mě zakomponování formátu true crime podcastu, který postupným odhalováním epizod s informacemi pomáhal budovat napětí. Příběh měl pár povedených zvratů a jediným slabším článkem mi přišel konec, ten se mi zdál až moc vyhrocený a kapku přitažený za vlasy. Jinak řadím mezi thrillery, které mě fakt bavily, ať už na tom mělo svůj podíl to, že byl příběh inspirován skutečností nebo to, jak svižně a poutavě byl napsaný děj, rozhodně to dohromady fungovalo skvěle. V té přehršli thrillerů, co se objevují na pultech v knihkupectví, je tohle za mě nadprůměr.

02.06.2024 4 z 5