shenandoah

Nejlepší kniha ze Star Treku, která se mi zatím dostala do ruky.

Souhlasím s oběma předcházejícími komentáři, že hlavní problém byl ve vykreslení postav, které se prostě nezdařilo. Nedokázala jsem si je ztotožnit s postavami ze seriálu, jejich chování mi k nim prostě nesedělo. A navíc mi přišlo, že postavy jsou až příliš "ukecané", na tak dlouhé rozhovory by prostě nebyl čas. Opravdu slabá kniha.

Je to jako jedna epizoda ze seriálu. Další průměrná detektivka.

Největším kladem knihy je popis pronikání křesťanství do Polska a jeho soupeření s pohanstvím. Křesťanství z toho zrovna moc "křesťansky" nevychází. Samotná kniha se četla dobře a zájemcům o dějiny raného středověku ve střední Evropě ji doporučuji.

Autorka celkem dobře propojila historii, legendu a autorskou fikci. Bylo to čtivé, jen korektor by neměl dostat zaplaceno. (Je velký rozdíl mezi zužovat a sužovat.)

Příjemné odpočinkové čtení. Ne všechno jsem autorce věřila, navíc jsem občas měla problém orientovat se v časové lince, ale jsem jí vděčná za to, že pro mě objevila Bernardina Luiniho. A mám chuť na Amaretto.

Moje první setkání s autorem, ale k dalšímu čtení mě tato sbírka povídek nenalákala. Občas jsem se musela do čtení nutit. Nejlépe se mi četla vánoční povídka, nejspíš kvůli přicházejícím Vánocům.

Škoda, že je ta kniha tak "profláknutá". Byla bych si ji užila víc, neznat ten příběh.

Moje první setkání s Asimovem (když nepočítám stejnojmenný film) a jsem nadšená, přestože žánr sci-fi není moje káva. Je to čtivé, je to zajímavé a poutavé, je to nabité myšlenkami.

Krásná cesta po Bretani plná mytologie, historie a lidských příběhů. Jen poslední kapitola se četla těžko, byl to takový průlet, ale na celkovém zážitku to nijak neubírá.

České dějiny "očima" katedrály. Při čtení tohoto textu jsem ve zkratce prožila celou českou historii, chvílemi jsem cítila hrdost, jindy to bylo spíše k pláči, občas se tam mihlo i zadostiučinění. Překvapilo mě, co všechno si katedrála "prožila", nebo kolikrát cestovaly české korunovační klenoty. Moc pěkné čtení.

Průměrná detektivka z prostředí umění. Ale seděl mi autorův suchý humor a ten konec je opravdu zajímavý.

Australští pionýři mají můj obdiv. Neuvěřitelné, kolikrát byl Palmerston (později Darwin) postaven, znovu a znovu a znovu.
Jinak jsem také měla problém, se do knihy začíst, moc mi neseděl styl psaní autorky. Ale nakonec jsem se do příběhu ponořila.

Jedná se o romantickou literaturu, tedy červenou knihovnu. Ale ani tento fakt mi nic neubral z pocitu hrůzy, zrůdnosti a nelidskosti z čarodějnických procesů v Salemu (či kdekoli jinde). Ikdyž se jedná o "produkt" své doby.

Ze začátku mě kniha nudila, ale pak mě přece jen příběh dívky, která pod vlivem událostí, jakým je vystavena, najde svou sílu, pohltil. Dokázala ze sebe setřepat tuhou anglickou výchovu žen devatenáctého století, což byla věc, která mě docela rozčilovala, ale taková byla doba. Pěkný příběh.

Skvěle propracované a strhující. (Tak strhující, že jsem se po několika neúspěšných pokusech soustředit se na učení na maturitu rozhodla knihu dočíst, abych se pak mohla v klidu učit). A spousta zajímavých informací.

Malá ukázka:
Člověk - Živočich natolik ztracený v nadšených úvahách o tom, co si myslí, že je, až přehlíží vše, čím by nepochybně být měl. Jeho hlavním zaměstnáním je hubení všech ostatních živočichů, jakož i svého vlastního druhu, jenž se nicméně zmnohonásobuje tak neochabující rychlostí, že zamořuje celou obyvatelnou zemi včetně Kanady.

Donutilo mě to vyhledat si Ďáblův slovník od Ambrose Bierceho a skvěle se nad ním bavím.

Taky se mi ten konec zdál nedokončený. A je to proto, že kniha má pokračování, které u nás ještě nevyšlo: A Bouquet of Thorns.

Na těchto knihách mě dost štve jedna věc, a to reklamní agitka. Není snad stránka, kde by autorka nezmiňovala nějakou obchodní značku, ať už se jedná o oblečení, jídlo, auta, mobily a kdo ví co ještě (např. záchodová mísa, to mě fakt dostalo). Je to otravné a rozptylující.