SilvaK SilvaK komentáře u knih

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Kniha plná emócií. O dobre a zle v nás, o tom, že život nie je jednoduchý. On taký nemá byť. O láske - k partnerom, deťom, kamarátom, hokeju, mestu...

"Před domem stojí matka. Nakládá do auta tašky svého dítěte, kolikrát tohle uděláte, než vyrostou? Kolik hraček posbíráte ze země, po kolika plyšácích pátráte v rojnici, když je čas jít spát, a kolik rukavic beznadějně ztratíte ve školce? Kolikrát si pomyslíte, že jestli příroda opravdu chtěla, aby se člověk rozmnožoval, měly už díky evoluci rodičům narůst na rukou obouvací lžíce, aby dosáhli pod všechny zatracené pohovky a lednice? Kolik hodin strávíme v předsíni čekáním na děti? Kolik vlasů nám z nich zešediví? Kolik životů věnujeme jejich jedinému? Kolik je toho potřeba, abychom byli dobří rodiče? Nijak zvlášť moc. Jenom všechno. Jenom úplně všechno"

19.12.2018 5 z 5

Splnené želanie Splnené želanie Jeffrey Archer

Číta sa dobre, ale už to stráca spád a zápletky a dejové línie už sú trochu násilné. Ďalšie časti prečítam len preto, aby som mala ságu ukončenú.

20.11.2018 4 z 5

Kočka, která uměla číst pozpátku Kočka, která uměla číst pozpátku Lilian Jackson Braun

Počúvala som ako audioknihu. Určite si prečítam aj ďalšie príbehy.

20.11.2018 4 z 5

Meno ruže Meno ruže Umberto Eco

Kedysi pred rokmi som čítala knihu, lebo vtedy prišiel film a chcela som najskôr knihu a až potom film. Knihu som vtedy zhltla, film bol síce skvelý, ale kniha lepšia. A teraz som sa k nej vrátila ako k audioknihe s dolespomenutými pánmi. A teda paráda.
Kniha na mňa dýchala temnom, špinou, tmárstvom na jednej strane, na druhej strane neskutočným múdrom kníh, fascinovali ma popisy knižnice a úplne som si predstavovala, aká musela byť úžasná a čo všetko sa v nej muselo tajne ukrývať.

Cesta slávy Cesta slávy Jeffrey Archer

Knihu som rozčítala preto, lebo Jeffrey Archer... Vôbec som netušila, o čom bude. A priznávam, že som o Mallorym počula prvýkrát v živote. Jeho príbeh ma zaujal, takže som si vyhľadala už aj ďalšie informácie.
Kniha bola výborná, zaujímavý príbeh.

10.09.2018 5 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Kniha-nekniha o bolesti z odchádzania. Keď tu človek nie je, hoci tu ešte je.
Krátka, krásna knižočka o vzťahoch a zároveň drsný náhľad do sveta ľudí s touto chorobou.

10.09.2018 5 z 5

451 stupňů Fahrenheita 451 stupňů Fahrenheita Ray Bradbury (p)

Podobne ako 1984 táto kniha u mňa aj po rokoch stále rezonuje a stále sa k nej myšlienkami vraciam. Je taká aktuálna, v súčasnej dobe mobilov, sociálnych sietí, televízie, internetu, povrchných hodnôt, virtuálnych vzťahov.
Knihy asi nie sú jediným prostriedkom záchrany, ale sú jej znakom, symbolom. Tým, čo ide do hĺbky a neskĺzava sa po lacnom povrchu, pozlátku, jednoduchých výrazových prostriedkoch.

25.07.2018 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Desivé, strašné. Táto kniha aj po niekoľkých rokoch od jej prečítania rezonuje v mojej mysli. Jedna z kníh, ktorú by si mal prečítať každý.
Tak dávno napísaná a tak stále aktuálna.

25.07.2018 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Vynikajúca kniha. Čo strana, to myšlienka vhodná do zbierky citátov a pritom vôbec nie sú patetické. Skvele vykreslené postavy.
Kniha o tom, že nič nie je čierno-biele, v každom z nás je to dobré a aj kus temnej stránky. A na všetko sa dá pozrieť z rôznych pohľadov, z pozície rôznych osôb, životov, skúseností. Čo všetko ovplyvňuje naše postoje a rozhodnutia.
Naozaj odporúčam.

24.07.2018 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Drsné, tmavé, pochmúrne, hororové a pritom skvelé.

25.05.2018 4 z 5

Jeho království Jeho království Mika Waltari

Túto knihu som dostala pred viac ako dvadsiatimi rokmi od mojej mamy , ktorá mi už od detstva nejakým zázrakom dokázala zohnať výborné knihy, aj keď v kníhkupectvách takmer nič nebolo.
Už vtedy na mňa hlboko zapôsobila. Je to asi jediná kniha, ktorú odporučím úplne každému - mladému, starému, veriacemu, neveriacemu, mužovi, žene...
Odvtedy som ju prečítala veľakrát, vždy na mňa veľmi zapôsobí. Príbeh Lazara po vzkriesení...
Moja knižka prešla rukami mnohých čitateľov, našťastie sa mi vždy vrátila a každý mi povedal, že keby som ju niekde videla (v antikvariáte, kníhkupectve..) aby som mu ju určite kúpila. Zopár som ich zohnala, ale na Slovensku viac nevyšla.
Mám veľa obľúbených kníh, ale toto je tá moja "naj".

13.02.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Výborná kniha. Odporúčam.

08.02.2018 5 z 5

Počátek Počátek Dan Brown

Napínavý Brown, ako som zvyknutá. Hoci som rozuzlenie predpokladala takmer od začiatku, aj tak som si knihu užila. Samozrejme s Googlom poruke, aby som si mohla pozrieť, o čom čítam.
Tentokrát mi chýbalo viac zaujímavostí z Langdonovej odbornej oblasti.

08.02.2018 5 z 5

Všechno je jinak! Všechno je jinak! Gilles Legardinier

Milá kniha, príjemné čítanie.

25.01.2018 4 z 5

Tentokrát to vyjde! Tentokrát to vyjde! Gilles Legardinier

Nebolo to zlé, chvíľami som sa bavila, užívala si niektoré úvahy. Ako celok ale na môj vkus moc trhlé, neuveriteľné, nereálne, občas som sa ako žena za hlavnú hrdinku hanbila. :-)

24.01.2018 2 z 5

Smrt na Nilu Smrt na Nilu Agatha Christie

Paráda, Poirot je jednoducho skvelý. Agatha bola úžasná pani spisovateľka.

24.01.2018 5 z 5

Esej o tragédii Esej o tragédii Elizabeth LaBan

Pekný príbeh, pekne napísaný.

24.01.2018 4 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Počúvala som ako audioknihu. Zápletka výborná, len sa mi zdali trochu pritiahnuté za vlasy všetky tie prepojenia s prípadom v rámci jedného vyšetrovacieho tímu. Ale inak v pohode.

08.01.2018 4 z 5

Florentyna Florentyna Jeffrey Archer

Kain a Ábel bola pre mňa zaujímavejšia kniha, ale ani táto nesklamala. Zopár trochu nudnejších pasáží, ale inak odporúčam.

08.01.2018 4 z 5

Valčík stromov a oblohy Valčík stromov a oblohy Jean-Michel Guenassia

Výborná kniha, ktorá ma donútila vyhľadať si všetky spomínané obrazy a predstavovať si, ako ich Vincent maľoval.
Vyvolala vo mne kopec otáznikov, možno je všetko inak...

10.10.2017 5 z 5