simonabr | Komentáře u knih | Databáze knih

simonabr simonabr komentáře u knih

Dům číslo 6 Dům číslo 6 Nela Rywiková

Skvěle zachycené charaktery jednotlivých postav i vcelku beznadějné prostředí, ve kterém žily a ze kterého nebylo v jejich případech většinou kam uniknout. Ta ponurost místa na mě z knihy přímo dýchala a vražda tam v podstatě ani být nemusela, příběhy jednotlivých postav na zajímavou knihu úplně stačily.

27.09.2013 5 z 5

Matky Matky Pavol Rankov

O něco slabší než Stalo se prvního září, tady byly některé pasáže z příběhu Lucie nedotažené a čtenář se může jen domýšlet, jestli to bylo nakonec tak nebo onak, ale pravdu se stejně nedoví, což mě docela mrzí. Zuzanina nezdolná síla bojovat o svého syna byla obdivuhodná, ikdyž těžko bych se asi vyrovnávala s tím, jakou cenu za to přinesla její vlastní matka, s tím by se mi teda moc dobře nežilo:-(

22.09.2013

Červená stuha Červená stuha Annika Tetzner

Hluboká kniha o životě v terezínském ghettu, který malá židovská holčička Annika považuje za normální, protože si na předchozí život na svobodě vlastně ani nepamatuje. Atmosféru knihy krásně doplňují Anničiny ilustrace.

15.06.2013 5 z 5

Náhoda nebo osud Náhoda nebo osud Magda Váňová

Povídky obecně nemám moc ráda, děj se v nich nedá tak moc rozvinout, ale tady to vcelku šlo. Pravda, kdyby knihu nenapsala Váňová, tak si jí asi nevšimnu, ale za přečtení vcelku stály, některé momenty byly opravdu zajímavé a k zamyšlení, ale přesto bych do budoucna na místě autorky raději zůstala u románů.

22.04.2013 3 z 5

Tragický osud spisovatelky Simony Monyové Tragický osud spisovatelky Simony Monyové Michaela Košťálová

Přesně, citovat dokola několik článků a najít si pár životopisných dat na internetu nepovažuju za umění ani spisovatelství, hold se chce slečna či paní rádoby "spisovatelka" živit moc lehce:-(

07.08.2012

Máma milovala Gabčíka Máma milovala Gabčíka Veronika Homolová Tóthová

Mé nejoblíbenější historické období, na knihu jsem se těšila, protože Mengeleho děvče bylo opravdu moc vydařené, ale nesdílím z ní takové nadšení, jak tady podle komentářů i hodnocení panuje.
Pro mě to byl příběh naprosto bez srdce a nějakého prožitku, jen papouškování fakt, které si autorka našla a které všimni známe, pak měla podle popisu vytvořit fiktivní příběh hluboké lásky Jozefa Gabčíka a Anny Malinové, ale za mě se jí to tedy ale vůbec nepovedlo.

07.10.2019 3 z 5

Malé zázraky Malé zázraky Kateřina Dubská

Povídky čtu jen výjimečně, když je autor zárukou kvality a hloubky příběhů, tady jsem se nemýlila - spousta zajímavých životních osudů, spousta krásných myšlenek, které vám vženou slzy do očí a nutí k zamyšlení.

06.07.2017 4 z 5

Vítej, Karle! Vítej, Karle! Ivona Březinová

Pracovní sešit povedený, s tím se dá hezky pracovat, ale příběh opravdu hodně jednoduchý, bez zápletky či nějaké gradace.

22.08.2016 3 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Podle hodnocení a komentářů jsem čekala, že kniha bude lepší než Erotikon, ale opak byl bohužel pravdou. Vtip jsem v ní za celou dobu téměř nenašla, všechny čtyři postavy byly ploché a nevýrazné a některé scény vyloženě trapné (veřejné svlékání, swingers party, travesti show atd.) nebo nedotažené.

17.09.2015 2 z 5

Mušle Mušle Hana Oboda Kolaříková

Útlá, ale přesto nesmírně hluboká a zajímavá kniha o životních osudech jedné rodiny, kterou jsem přečetla pomalu na jeden zátah a ještě dlouho ve mně zůstala, rozhodně stojí za přečtení.

23.07.2015 5 z 5

Hráč Hráč František Niedl

Na tuto knihu jsem se těšila, protože František Niedl patří mezi mé oblíbené autory a hlavně jsem byla zvědavá na pokračování dalších životních osudů Pavla Vencla, ale kniha mé očekávání bohužel ani zdaleka nesplnila.
Útěk do pekel jsem četla před třemi lety a byla jsem jím nadšená, ale Hráč pro mě nějak neměl ten spád, hodně situací mi přišlo překombinovaných a nepravděpodobných, mrtvol za sebou Pavel nechával víc než je zdrávo a ani mu to zabíjení nečinilo žádný problém. Vůbec jsem mu nefandila, ať všechny nástrahy šťastně zdolá (tak jsem to měla u předchozí knihy) a bylo mi vcelku jedno, jestli svou lásku Inéz nakonec najde nebo ne.

15.03.2015 3 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Ikdyž mi byl Mercurio od začátku sympatický a fandila jsem mu, celkový dojem z knihy je pro mě nuda a zklamání, bylo to moc zdlouhavé a rozvláčné, vcelku o ničem na tolika stranách. Stále se opakující převleky a podvody, bleskový úspěch Guiditty se šitím šatů stejně jako její soudní proces taky nepůsobil moc reálně, kdybych nebyla doma s chřipkou, asi to dávno odložím, takto jsem se prokousala až do konce, ale radost nebo dokonce požitek ze čtení mi tato kniha rozhodně nepřinesla.

23.02.2015 3 z 5

Nejtišší trest Nejtišší trest David Lodge

V knize jsem našla mnohem víc než jsem původně čekala (trochu humoru a popis pocitů nad zhoršujícím se sluchem), ale spoustu krásně popsaných životních situací (partnerské, rodinné i pracovní vztahy, staří a nemocní rodiče, vlastní nemoci, sex...), nad kterými člověka přinutil se zamyslet a vžít se do jeho situace, vše bylo doplněno humorem, takže to nepůsobilo smutně nebo depresivně.
Moje první knížka od autora a rozhodně ne poslední.

08.01.2015 5 z 5

Vykupitel duší Vykupitel duší Iveta Pačutová

Zdánlivě "obyčejný" životní příběh "obyčejných" venkovských lidí, který v sobě má ohromnou sílu a hloubku a kterého jsem stále plná. Nebyla zde jediná nudná či nezajímavá stránka, každá z postav rodiny Halajových (matka Hana, synové Imro a Matěj i jejich ženy Zuna a Julka) mi byla něčím blízká a sympatická a byly popsány tak věrně a plasticky, že jsem je při čtení viděla úplně živě před sebou a prožívala zároveň s nimi jejich životní osudy, které nebyly vůbec jednoduché, ale oni se s nimi poprali vždy se ctí, ikdyž někdy je to stálo velké úsilí.
Dokonce mi ani nevadily prvky nadpřirozena, což obvykle moc nemusím a nevyhledávám. Rozhodně vřele doporučuji!

09.05.2014 5 z 5

Granátové jablko Granátové jablko Halina Auderska

Další bolestný příběh šestiletého Toniho, který se z Německa vrátí po dlouhých 8 letech, kde zažil opravdu spoustu krutých věcí, po tolika letech si pořádně nepamatuje polštinu a i obyčejná školní docházka je pro něj dost obtížná a naročná a vyčleňuje jej z kolektivu. Bohužel si nepamatuje ani své původní příjmení a adresu, proto je hledání jeho maminky těžké a takřka beznadějné a on se s tím v podstatě nikdy nedokázal vyrovnat.
Buďme rádi, že už několik generací nic tak hrozného nezažilo, radujme se a važme si každého dne prožitého v klidu a míru, protože to rozhodně není samozřejmost a klišé, zažít v pouhých šesti letech odvlečení nacisty je trauma na celý život.

18.03.2014 5 z 5

Balada o pilotovi Balada o pilotovi Jiří Stránský

Kniha mě dost zklamala, všechno tam bylo spíš jen v náznacích, jednotlivé linie nebyly pořádně dotažené do konce nebo spíš do hloubky. Na tak malém množství stránek asi člověk těžko může čekat druhou Zdivočelou zemi, ale i přesto se dal příběh určitě zachytit jinak a hlouběji. Pro ty, kdo o této době již něco četli, viděli nebo se učili, byl závěr vcelku předvídatelný, takže ani na konci se žádné překvapení nekonalo, ikdyž to opět bylo nedotažené v souvislosti s jeho rodinou.

26.09.2013 2 z 5

Třetí dvojče Třetí dvojče Ken Follett

Strhující a napínavé od první do poslední stránky, zároveň mrazivé při představě, jak snadno se dá zneužít lékařská věda ve jménu "dobra". Výborně vystižené charaktery jednotlivých postav, člověk je úplně viděl před sebou.

06.08.2013 5 z 5

Stanice odložených lásek Stanice odložených lásek Hana Marie Körnerová (p)

Letní oddychovka, ve které se člověk vrátil do minulosti a trochu zavzpomínal, což je vždycky příjemné.

09.07.2013 4 z 5

Tajná dcera Tajná dcera Shilpi Somaya Gowda

Úžasný příběh o životě chudých lidí v Indii, kdy matka ochránila svou dceru před smrtí odložením do sirotčince, ikdyž se s tím nikdy nevyrovnala. O pocitech strachu ze ztráty dcery adoptivní americké matky a dceřino hledaní sebe sama a své rodiny.
Člověk si pak uvědomí, jak si my Evropané žijeme dobře, ikdyž se nám to tak mnohdy nezdá, ale vězte, že jindy jsou na tom lidi mnohem hůř a to, co my považujeme za běžnou věc, je u nich často nedosažitelný nadstandard.

15.04.2013 5 z 5

Medaile za ztraceného Boha Medaile za ztraceného Boha Anna Markowitz

Téma jistě zajímavé, proto jsem po ní i šáhla, ale styl pro mě nebyl to pravé "ořechové" , celkově jsem čekala víc a tak nějak to šlo spíš doztracena.

05.04.2013 3 z 5