Skřítek77 Skřítek77 komentáře u knih

Marťan Marťan Andy Weir

Marka si nejde nezamilovat pro jeho úžasný smysl pro humor (kniha mě mnohokrát rozesmála) i pro jeho nezdolnou kreativitu a vynalézavost. Spousta technických detailů mi vůbec nevadila, naopak dodávala knize na věrohodnosti a měla jsem pocit, že takový příběh by se klidně za pár let mohl stát. Pro mě je kniha o vůli člověka přežít a čelit překážkám aktivně, tvořivě a s optimismem.

05.11.2019 5 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Backmanovy knihu miluju a tahle není výjimkou. Líbí se mi, jaké postavy vytváří, jsou realistické, zřídka jednoznačně kladné nebo záporné, ale vždy v sobě mají něco, co vás zaujme a za co je dokážete mít rádi, nebo aspoň pochopit jejich motivace. V porovnání s předchozími knihami je tato méně optimistická a laskavá a na konci ji nezavřete s přihlouplým úsměvem na tváři, ale spíše s hlavou plnou myšlenek. Mně pořád vrtá hlavou, jak bych se chovala já, kdybych bydlela v Medvědíně?

01.09.2019 5 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Mám ráda rodinné ságy vyprávěné z pohledu žen a od knihy jsem proto měla velká očekávání. Ta se ale bohužel nenaplnila. Ženské hrdinky jedna jako druhá, pořád vyděšené, svázané konvencemi a v zajetí sobeckých proutníků, které si vzaly za muže, a věčně nespokojených otců či tchánů. Své děti tyto ženy většinu času popisují jako břemeno, práci navíc. Dějiny 20. století zde probíhají jen kdesi za oknem jako další zdroj úzkostí. Odevzdanost hlavních hrdinek, které problémy neřeší, a jedinou obranou je tichý pláč do polštáře, a mají neustále sevřená hrdla/hrudníky/žaludky úzkostí a obavami, ale nikdy se ani nepokusí cokoliv změnit, už mi ke konci pořádně lezla na nervy.

05.03.2020 2 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Zaujalo mě, jak rozporuplná hodnocení zde tato kniha má. Souhlasím, že kniha nepřináší žádné překvapivé zvraty, ale přesto mě nadchla. Hlavní hrdince jsem držela palce. Kniha mě donutila přemýšlet, jak snadno odsuzujeme lidi, kteří se vymykají očekáváním většiny.

22.01.2019 5 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Viděla jsem 2 série seriálu, a přesto mě kniha bavila. Oceňuji styl psaní, který ale asi nemusí sedět každému. Zajímavý portrét totalitní společnosti, která má být návratem k tradicím, ale v konečném důsledku produkuje jen více či méně nešťastné jedince, kteří hledají cestičky, jak porušit přísná pravidla, i když tresty za jakékoliv odchýlení jsou vskutku přísné. Přesto že kniha byla napsána již v roce 1985, v mnoha ohledech je stále aktuální.

23.01.2020 5 z 5

Schůzka se smrtí Schůzka se smrtí Agatha Christie

Příběh je ze začátku trochu pomalejší, první polovina knihy nám přibližuje jednotlivé členy rodiny Boyntonových a jejich vzájemné vztahy a především despotickou matku stojící v čele rodiny. Právě popis staré paní Boyntonové považuji za brilantní, je to skvěle vykreslený „záporák“. Líbilo se mi i prostředí starobylého skalního města Petra. Poslouchala jsem jako audioknihu v podání Růženy Merunkové, načtení je výborné, doporučuji.

04.05.2022 4 z 5

Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Čtivá detektivka s hlavní vyšetřovatelkou, která sama byla tři roky vězněna a mučena, a jejíž "návrat do reality" není zdaleka tak idylický a hladký, jak o něm během svého věznění snila.

24.07.2020 4 z 5

Pán ohně Pán ohně Peter May

Prostředí Číny a náhled do fungování čínské společnosti velmi zajímavý, i když nedokážu posoudit nakolik realistický. Případ takový průměrný. Romantická zápletka mi neskutečně lezla na nervy a kazila mi dojem z celé knihy. U některých citových výlevů jsem měla chuť mrsknout knihou do kouta. Bez těch slaďáren by těch hvězdiček určitě bylo víc.

09.04.2019 2 z 5

Velké maličkosti Velké maličkosti Jodi Picoult

Líbí se mi, že J. Picoult ve svých knihách otevírá různá morálně kontroverzní témata a její postravy nebývají černobílé. Tato konkrétní kniha je o rasismu a nabízí zajímavý pohled na současné vnímání této problematiky v americké společnosti, kde otevřeně vyjadřovat rasistické postoje je nepřijatelné, ale ve skryté podobě rasismus přetrvává.

27.02.2019 5 z 5

Osmý život (pro Brilku) Osmý život (pro Brilku) Nino Haratischwili

Tohle je taková krása! Více než 100 let a osm generací jedné rodiny a jejím prostřednictvím i historie Gruzie od carského Ruska, přes socialistickou revoluci, stalinismus, 2. světovou válku až po „perestrojku“ a Gorbačova. Přitom autorce se historické souvislosti i osudy jednotlivých členů rodiny Džašiů povedlo natolik výborně provázat, že tvoří jeden nesmírně zajímavý a čtivý celek, který je přes všechny hrůzy, jichž byli jednotlivý členové svědky či oběťmi, napsán nádherným a poetickým jazykem. Kniha je opravdu velmi rozsáhlá, což ale v tomto případě považuji za výhodu, neboť jsem si její čtení nesmírně užívala. Rodinné ságy mám obecně velmi ráda, ale často mají tendenci sklouzávat k patosu a sentimentu, což se ale zde naštěstí nestalo. Jednotlivé postavy jsou naprosto věrohodné a plastické a zároveň natolik osobité, že je od sebe snadno rozeznáte a nebudete se tak v ději ztrácet. Vřele doporučuji!

02.09.2022 5 z 5

Doručovatelky Doručovatelky Alex Smith (p)

Kniha rozhodně není napínavým thrillerem (jak je inzerováno na obalu), ale spíše poklidnou detektivkou. Líbil se mi prvek detektiva snažícího se skloubit policejní práci s péčí o tři malé dcerky a místy vtipné dialogy mezi policisty. Na druhou stranu se autorovi tak úplně nepovedlo vyhnout se některým klišé tohoto žánru. Za mě taková kniha na dovolenou, dobře se čte, je milá, vtipná i napínavá.

14.07.2022 4 z 5

Tajný život stromů Tajný život stromů Peter Wohlleben

Spousta zajímavostí o lese a stromech napsaná v krátkých a čtivých kapitolách. Jenom v druhé polovině se některé postřehy trochu opakovaly. Pokud vás zajímá třeba to, kolik litrů vody potřebuje strom na vytvoření 1 kg dřeva, nebo které stromy první osídlí prázdnou planinu, doporučuji přečíst tuto knihu.

27.01.2020 4 z 5

Mandolína kapitána Corelliho Mandolína kapitána Corelliho Louis De Bernières

Kniha se nečetla úplně snadno, ale okouzlily mě popisy malého řeckého ostrava, jeho svérázných obyvatel a jejich někdy banálních a někdy dramatických příhod. Přesto že jde o knihu, v které hraje důležitou roli láska, rozhodně nejde o červenou knihovnu. Bylo pro mě zajímavé se dozvedět, jak válka postupně ovlivnila a nakonec výrazně změnila život i na zapadlém řeckém ostrůvku.

13.08.2019 4 z 5

Volání netvora Volání netvora Patrick Ness

Kniha s neskutečně silným příběhem a dokonalou grafickou úpravou. Pokud jste u ní nebrečeli, navštivte svého kardiologa, protože nejspíš nemáte srdce.

14.02.2019 5 z 5

Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Narodila jsem se pod šťastnou hvězdou Elena Lacková

Velmi zajímavá kniha v mnoha ohledech. Zaujal mě životní příběh paní Eleny Lackové, jejímž životem se prolíná velká část 20. století (žila v letech 1921 až 2003) a výrazně ho tak ovlivnily všechny historické změny, kterými si Slovensko v této době prošlo. Paní Lacková je navíc zajímavá osobnost s velkým vypravěčským darem. Kniha mi rovněž nabídla obraz života v romských osadách na východním Slovensku, spoustu informací o zvycích a tradicích v romské komunitě, vztahu s „bílou většinou“, postoje komunistických papalášů k Romům a jejich někdy falešné a někdy upřímné snahy zlepšit život v romských osadách, které se ale kvůli nepochopení romské mentality a zvyků často zcela minuly účinkem. Moc doporučuji!

17.08.2022 4 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Knih od J. Picault jsem četla již několik a líbily se mi, tuhle ale považuji za jednu ze slabších. Hlavní hrdinka Sage pracuje jako pekařka a v pekárně se seznámí a postupně spřátelí se starým mužem Josefem Weberem. Jde o člověka, který býval oblíbeným učitelem, a ve volném čase se věnoval mládeži a další práci pro místní komunitu. Josef Sage požádá, aby mu pomohla spáchat sebevraždu a ulevila tak jeho svědomí, neboť před příchodem do Spojených států byl v Německu dozorcem v koncentračním táboře a udělal spoustu špatných věcí. Aby Josef Sage přesvědčil, vypráví jí svůj životní příběh od dětství až do konce 2. světové války. V knize se dále objevuje postava babičky Sage jménem Minka, která se narodila v Polsku, a nikdy o svých zážitcích z války nechce mluvit, nebo lovce nacistů Leo Steina. Celý příběh mi připadal hodně přitažený za vlasy a v knize se zbytečně nastiňuje celá řada vedlejších témat, která dle mého názoru odvádí pozornost od hlavního tématu knihy. Naopak se mi líbilo vyprávění babičky Minky, i když zde mám značné pochybnosti o historické přesnosti.

17.08.2022 3 z 5

Dva proti Říši Dva proti Říši Jiří Šulc

Románové zpracování událostí kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Čtivé a historicky zřejmě poměrně přesné přiblížení významných momentů českých dějin, které doporučuji všem, kteří se o něm chtějí dozvědět více. Románových zpracování atentátu na Heydricha jsem už četla několik a toto určitě patří k těm nejlepším.

14.07.2022 4 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Na mě prostě knihy paní Hanišové fungují. Četla jsem už Houbařku, Anežku i Dlouhou trať a všechny jsem si moc užila. Čtení mě baví, knížka mě nutí číst dál a dál, jsem zvědavá, jak se příběh bude dál vyvíjet a zároveň ve mně pokaždé probudí silné emoce, které mě nutí o nastolených tématech přemýšlet ještě dlouho po dočtení.

07.02.2022 4 z 5

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Kniha je tématem i zpracováním velmi originální a má i velmi specifickou atmosféru. Zpočátku jsem měla trochu problém se začíst a ztrácela jsem se v postavách, postupně ale do sebe vše začalo zapadat a knížka se mi líbila.

24.06.2020 4 z 5

Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Souhlasím s většinou recenzentů, že kniha se dobře čte. Také oceňuji nápad napsat příběh viděný 2 osobami, v tomto případě sourozenci. Celkově je to taková oddychovka, ale dost povrchní a málo uvěřitelná. Další knihy pana Hartla už asi číst nepotřebuju.

23.01.2020 2 z 5