Skřítek77 Skřítek77 komentáře u knih

Milenec lady Chatterleyové Milenec lady Chatterleyové David Herbert Lawrence

Hlavní postavou je Connie, která je uvězněna v manželství s Cliffordem, který je krátce po svatbě zraněn v bojích 1. světové války, zůstává upoután na invalidní vozík a je neschopný sexuálního života. Connie tak hledá únik z jednotvárného života a nenaplněného manželství v náručí jiných mužů. První asi třetinu jsem se u knížky vyloženě trápila a nebyla jsem si jistá, zda ji vůbec dokážu dočíst, protože mi kniha připadala hrozně nudná, plná zdlouhavých popisů, jalového filozofování a obsahově prázdných rozhovorů. Na knize mě zaujalo rozporuplné vnímání průmyslové revoluce a vůbec rozmachu průmyslu v Anglii v různých vrstvách obyvatel a také dobové vnímání vztahů, manželství, rozvodů a sexu.

03.02.2021 2 z 5

Naděje pro Fleetwood Naděje pro Fleetwood Stacey Halls

Kniha pro mě byla maličko zklamáním, protože jsem dostala trochu něco jiného, než jsem čekala. Příběh se netočí kolem čarodějnických procesů v Anglii v 17. století, o kterých bych se ráda dozvěděla víc, ale je příběhem mladičké šlechtičny Fleetwood a její cesty k mateřství.
Fleetwood je teprve 17 let, ale je již 4 roky vdaná a očekává se od ní, že svému muži zajistí dědice. Žádné z jejích tří předchozích těhotenství ale nedopadlo dobře. Nyní je opět těhotná a z dopisu, který najde mezi manželovými věcmi, se dozví, že lékař důrazně varuje, že její další těhotenství velmi pravděpodobně skončí smrtí jí i dítěte. Fleetwood všechny své naděje upíná k mladé porodní bábě Alici ze sousední vesnice, která je ale záhy obviněna z čarodějnictví. Celá kniha je tak bojem za záchranu života Alice, ale i Fleetwood a jejího nenarozeného potomka.
Na závěr nemohu nezmínit nádhernou obálku!

19.01.2021 3 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Chválím bohatý jazyk, kterým je kniha napsaná, její čtivost i střídání pohledu více postav, což mám v knihách moc ráda. Také závěr se mi líbil, žádný přeslazený happy end, který by se ke knize vůbec nehodil. Všechny postavy mi byly ale hodně nesympatické, takže jsem měla problém je pochopit a vytvořit si k nim hlubší vztah. Zvlášť hlavní hrdinka Malinka mě vytáčela svou sobeckostí a zahleděností do sebe a měla jsem chuť na ni zakřičet, ať se probere a rozhlédne se kolem sebe, protože je tam spousta lidí, kteří ji mají rádi a chtějí jí pomoct.

15.01.2021 3 z 5

Slepí ptáci Slepí ptáci Ursula Poznanski

Kniha byla stejně čtivá jako první díl série a celé vyšetřování mi připadalo hodně realistické. Prostředí facebookové skupiny milovníků poezie pro mě bylo zajímavé a originální. Bohužel rozuzlení bylo zklamáním, které knize jednu hvězdičku sebralo.

06.01.2021 3 z 5

Podzemní železnice Podzemní železnice Colson Whitehead

Kniha je o otrokářské a rasistické minulosti Spojených států a o vynalézavosti "bílého muže" v různých formách utlačování a násilí na původním a černošském obyvatelstvu. Vše je přiblíženo na příběhu sympatické uprchlé otrokyně Cory a lidí, které potkává na své cestě za svobodou.

06.01.2021 4 z 5

Mlčení Mlčení Šúsaku Endó

Na knihu jsem se moc těšila, velmi mě zaujalo její téma. Bohužel styl, jakým byla napsaná, mi vůbec nesedl, kniha se mi velmi špatně četla. Ráda bych se dozvěděla víc o tom, jak portugalský kněz vnímá obyvatele Japonska a jejich kulturu a zvyky a naopak, co si Japonci myslí o tomto cizinci. Kniha se ale mnohem více než střetu kultur věnuje rozjímání kněze o vlastní víře a dle mého názoru univerzálně platné úvaze o tom, že je snadné být dobrým a oddaným křesťanem (a možná dobrým člověkem), když člověk není vystaven žádným zkouškám a utrpení. Přesto, že kniha popisuje velmi dramatické události, nedokázala u mě vyvolat skoro žádné emoce. Film jsem zatím neviděla, ale ráda se na něj podívám.

19.08.2020 2 z 5

Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna Dobrý proti severáku / Každá sedmá vlna Daniel Glattauer

Milostný román v emailech? Ale ano, jde to. Napsáno velmi uvěřitelně, takže celou dobu máte pocit jako byste tajně četli cizí poštu. Pokud tedy hluboce ve svém nitru skrýváte touhu nahlížet do cizích životů, pusťte se do této knihy. Obě hlavní postavy v emailech popisují hlavně své pocity, takže je tam velmi málo klasického děje, popisů míst, událostí, což může někomu vadit. Mně se to líbilo, protože to ponechávalo prostor pro moji fantazii...

12.08.2020 4 z 5

Nonstop knihkupectví pana Penumbry Nonstop knihkupectví pana Penumbry Robin Sloan

Originální spojení tajemného a tajného spolku, starého knihkupectví, zašifrovaných knih a Googlu. Mně se na knize nejvíc líbil samotný pan Penumbra a jeho nonstop knihkupectví, které bych moc chtěla navštívit.

10.08.2020 3 z 5

Kufr paní Sinclairové Kufr paní Sinclairové Louise Walters

V knize jsou dvě dějové linie - příběh ze současnosti, jehož hlavní postavou je Roberta, a příběh její babičky Dorothy ze 2. světové války. Příběh Roberty byl úplně nezajímavý a hlavní postava mi byla hrozně nesympatická. Válečný příběh se mi líbil víc, hlavně mě zaujal popis života na anglickém venkově během války. Celkově oddychovka, na kterou rychle zapomenete.

06.08.2020 2 z 5

Sametové iluze Sametové iluze Petr Čepek

Velký propletenec postav, vztahů, příčin a následků i náhod, které mohou život zcela obrátit naruby. Velmi čtivě napsáno, ale vyžaduje pozorného čtenáře, který se v propletenci neztratí, a naopak si užije jeho postupné rozplétání a závěrečné CVAK, kdy do sebe všechno zapadne.

24.07.2020 4 z 5

Nejsem mrtvá Nejsem mrtvá Anne Frasier (p)

Čtivá detektivka s hlavní vyšetřovatelkou, která sama byla tři roky vězněna a mučena, a jejíž "návrat do reality" není zdaleka tak idylický a hladký, jak o něm během svého věznění snila.

24.07.2020 4 z 5

Gemina Gemina Amie Kaufman

Podobně jako v případě prvního dílu, i zde forma vítěz nad obsahem. Zůstávám mile překvapená, že se čtivý a napínavý příběh dá vyprávět pouze formou přepisů záznamů z kamer, palubních hlášení a chatů a vizuální podoba knížky je opravdu krásná a originální. Samotný příběh ale nic moc, hlavní postavy další citliví a nesmrtelní superhrdinové.

24.07.2020 3 z 5

Uvnitř mé hlavy: Co když jsem si tě vymyslela? Uvnitř mé hlavy: Co když jsem si tě vymyslela? Francesca Zappia

Na knize mě velmi zaujal popis toho, jak svět vnímá dívka se schizofrenií a s jakými problémy se musí potýkat. Samotný příběh je ale určen mladším čtenářům, než jsem já, mně už jsou starosti středoškoláků dost vzdálené. Navíc kniha má linku boje s duševní nemocí, romantickou, detektivní i sociální, a podle mého názoru by v tomto případě méně bylo více.

14.07.2020 3 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Na této knize vás hned vedle její tloušťky zaujme grafické zpracování, které je krásné a originální. Velmi originální je i způsob, jak je příběh vyprávěn (formou hlášení, chatů, palubní záznamy apod.) a velmi pravděpodobně jste nic takového dosud nečetli. Za mě bohužel v tomto případě vítězí forma nad obsahem. Ze způsobu zpracování jsem tedy byla nadšená, ale příběh jako takový mě tolik nezaujal. Já totiž v knihách moc nemusím nesmrtelné superhrdiny. Na rozdíl od některých komentujících níže mě více bavila první polovina, druhá mi přišla přitažená za vlasy. 4* s hodně odřenýma ušima, do dalšího dílu se ale ráda pustím.

04.07.2020 4 z 5

Zázrak Zázrak Emma Donoghue

Kniha mě zaujala svým tématem a ani zpracování nezklamalo. Pochmurný příběh z deštivého a chudého Irska, kde v životě hraje zásadní roli katolická víra. Pravda je, že kniha nemá nějaké strhující tempo, ale podle mě tempo sedí k tématu.

Než vystydne káva Než vystydne káva Tošikazu Kawaguči

Kniha je tématem i zpracováním velmi originální a má i velmi specifickou atmosféru. Zpočátku jsem měla trochu problém se začíst a ztrácela jsem se v postavách, postupně ale do sebe vše začalo zapadat a knížka se mi líbila.

Nezmar Nezmar Jean-Michel Guenassia

Kniha se dobře četla a příběh mi přišel velmi zajímavý. I když jsou autor i hlavní hrdina muži, je kniha především o vztazích (partnerských i mezi rodiči a dětmi) a o střetu dvou velmi rozdílných kultur - anglické a indické. Bohužel závěr knihy byl pro mě velkým zklamáním.

Návrat do divočiny Návrat do divočiny Aleš Palán

Fotky nádherný, autorovy postřehy a přiblížení toho, co má na jednotlivých samotářích rád, zajímavé, ale velikost písma, jak v čítance, za 2 hodiny máte přečteno a na rozdíl od původní knížky (Raději zešílet v divočině) se k této už pravděpodobně nebudete mít potřebu nikdy vrátit.

01.04.2020 3 z 5

Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Na knize mě zaujal realistický popis života na Aljašce a věrohodně vykreslená psychologie hlavních postav. Takže pokud vás láka atmosféra aljašské zimy, mohu knihu doporučit. Její děj je ale docela prostý a dal by se shrnout do 3 vět.

05.03.2020 3 z 5

Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Mám ráda rodinné ságy vyprávěné z pohledu žen a od knihy jsem proto měla velká očekávání. Ta se ale bohužel nenaplnila. Ženské hrdinky jedna jako druhá, pořád vyděšené, svázané konvencemi a v zajetí sobeckých proutníků, které si vzaly za muže, a věčně nespokojených otců či tchánů. Své děti tyto ženy většinu času popisují jako břemeno, práci navíc. Dějiny 20. století zde probíhají jen kdesi za oknem jako další zdroj úzkostí. Odevzdanost hlavních hrdinek, které problémy neřeší, a jedinou obranou je tichý pláč do polštáře, a mají neustále sevřená hrdla/hrudníky/žaludky úzkostí a obavami, ale nikdy se ani nepokusí cokoliv změnit, už mi ke konci pořádně lezla na nervy.

05.03.2020 2 z 5