Šnek86 Šnek86 komentáře u knih

Byl jsem agentem NKVD Byl jsem agentem NKVD Anatolij Granovskij

Čtivě psaná kniha z pohledu agenta NKVD.O špiónech, udávání, vraždění, vynucených přiznání a mučení.O tom, jaký je rudý virus mor a jak je těžké se vymanit z jeho spárů.O tom, jak je vše dokonale provázáno a lepší je nikdy nikomu nevěřit.Rozum nad tím vším až zůstává stát.(Stalin jednou prohlásil, že jedna smrt je tragédie, milion smrtí pouhá statistika.)

09.12.2021 5 z 5

Cesta na popraviště Cesta na popraviště Vladimír Šindelář

Osudy katů a jejich řemesla. Příběhy odsouzených a jejich trestů, a obrazová příloha se vším související. Zajímavé čtení o vývoji dějin tohoto řemesla.

24.11.2021 4 z 5

Past Past František Niedl

Osudy několika vojáků, během druhé světové války, převážně se odehrávající na moři, bohužel žádný z dílčích příběhů nebyl až tak výrazný a celek působil mdle, závěr byl už lepší.

19.11.2021 3 z 5

Past Past Ljuba Štíplová

Wang byl dobrej

13.11.2021 3 z 5

Dva divoši Dva divoši Ernest Thompson Seton

Kanadská příroda a parta kluků hrajících si na indiány. Poznávání přírody, získávání zkušeností a krása klukovství a správně prožitého dětství.

27.10.2021 3 z 5

Císařský oheň Císařský oheň Robert Lyndon

Opět dobrodružné putování, tentokrát až do Číny pro střelný prach.Cesta plná nástrah, nebezpečí, zrad a vztahových překvapení. Konec mi bohužel přišel nedotažený a ztráta jedné z oblíbených postav byla zbytečná, na druhou stranu ji nahradila jiná.

05.10.2021 4 z 5

Rembrandtův portrét Rembrandtův portrét Paul Christopher (p)

Autor se rád odchyluje od hlavního příběhu a určitě je velký fanda námořnictví, v čemž by mohl klidně ubrat.Opět tu o Rembrandta až tak nešlo.Pozvolný rozjezd a pár zbytečných postav, které čtenáře spíš pletou, než aby dotvářeli děj, ovšem závěr na ostrově byl dobrý.

12.08.2021 3 z 5

Pérák Pérák Petr Stančík

V celku docela i vtipně podaný příběh o legendárním Pérákovi a jeho činnosti během 2.světové války.Příběh proložen zajímavými vsuvkami.

12.02.2021 3 z 5

Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Ciri musí opět uniknout z věže vlaštovky, do které se úporně snažila dostat, jelikož s ní má kde kdo své plány, uniká do jiných časů a světů.Opět se všichni nahání po všech čertech, aby se našli a vzápětí se zas loučili.Vše vrcholí krvavou bitvou na hradě Stygga, čímž příběh ovšem nekončí, konec ještě všechno zamíchá a jako u Urobora se vše prolne v jeden celek, jak minulost, přítomnost, tak i budoucnost až z toho člověk neví, kde mu hlava stojí.

16.12.2020 3 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

Tento díl nebyl zas až tak zaživný.Řeší se tu politické čachry mezi čaroději, králi, Veverkami a s tím spojené intriky ohledně blížící se války.Neustálé pronásledování Ciri a následné peripetie, až po přidání Ciri k bandě Potkanů.Pokračuji v sérii.

23.11.2020 3 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

V tomto díle stojí Geralt spíše v pozadí a prostor je zde věnován Ciri a Yennefer. Schyluje se k válce a Yennefer učí Ciri umění čarodějnickému.Pokračuji dalším dílem.

07.11.2020 3 z 5

Hodina čarodějnic III. Hodina čarodějnic III. Anne Rice (p)

První dva díly byly pouze jen úvodem k dílu třetímu.Zde se už konečně začínají věci trochu hýbat, z této trilogie je to rozhodně nejlepší díl, i když je zde opět vše natahováno a detailně popisováno, od konce jsem čekal hlubší rozuzlení, co dál s Lasherem a Rowan, při takovéto obsáhlosti mohl být konec propracovanější, takhle nám autorka dává prostor pouze pro vlastní úvahy.

19.10.2020 3 z 5

Povídky o manželství a o sexu Povídky o manželství a o sexu Michal Viewegh

Více, či méně zdařilé povídky, pro oddechové čtení s vtipnými situacemi. Podané zábavnou lidskou formou.

23.09.2020 3 z 5

Na počátku byl Sumer Na počátku byl Sumer Vojtech Zamarovský

Barvitě a v celku i záživně podané vyprávění o nejstarší známé civilizaci, jejich zvycích a umění. Autor shodou okolností obýval stavení ve vesnici 4km vzdálené a bylo příjemné si přečíst knihu někoho z okolí.

05.08.2020 4 z 5

Luciferovo evangelium Luciferovo evangelium Tom Egeland

Zatím rozhodně nejlepší díl ze série, rukopisy, andělé, démoni, Lucifer, vesmír,sekty, Babylon a spousta záhad co se na konci dočká rozluštění.A kdo ví... třeba na tom něco pravdy bude.Pokračuji v sérii.

24.06.2020 4 z 5

Kyberpunk & Heavy Kyberpunk & Heavy Jan Poláček

Kybermniši, hledání Boha pak nějakej chlápek co má v hlavě program. Něco jako nějakej pošahanej matrix, nebo jedna velká halucinace.Jako fakt jsem nepobral o co tu mělo jít, všechno moc chaotický.Chlápek co mění pohlaví, aby se pak změnil na bezpohlavní monstrum.Atd... Neustálý popisy všeho možnýho, ale nic nevysvětleno.Dočetl jsem do půlky, tady jsem se nechytal.

06.05.2020 1 z 5

...a to mi nemůžete udělat ...a to mi nemůžete udělat Jan Pelc

Příběh o klukovi z vesnice, kterou nikdy neopustil.A kterého válka vytrhne z jeho prostředí a života.A kterému po návratu domů neskutečně hrábne.Příběh celkem ušel, ale konec to dodělal.

27.04.2020 3 z 5

Basket Flora Basket Flora Jan Pelc

Tak Basket Flora je víc než jen netradiční detektiv. Basket Flora nejdřív zabíjí a až pak se ptá.Popravdě k srdci mi moc nepřirostl. Čekal jsem asi něco jiného, než tuto alegoricky vyznívající úchylárnu. Ale u situací neustálého týrání Stulíka, který ještě poděkuje, když ho Basket poleje kyselinou a postupně přijde o většinu údů, se jde zasmát.

23.04.2020 3 z 5

...a poslední kouř ...a poslední kouř Jan Pelc

Dobré alegorické povídky, které i nutí k zamyšlení.První s andělem byla asi nejlepší, anděl co chlastá kouří a pomoc lidem má hozenou trochu jinak. Přiřadil bych ho asi k estébáckýmu agitátorovi. Druhá povídka o kouření trošku z převráceného pohledu a o tom, že i věci myšlené dobře, dobré být vůbec nemusí.Cigareta zde jako symbol svobody, která je potlačována stejně jako soukromí. Ke třetí bych jen dodal, běda mužům, kterým žena vládne. A proto...
„Poletíme jen tak vesmírem…“
„A budeme strašně hulit.“

17.04.2020 4 z 5

... a výstupy do údolí ... a výstupy do údolí Jan Pelc

...a bude hůř jsem četl už před pár roky a tak bylo příjemné se opět na stránkách knihy setkat s Olinem a jeho životními peripetiemi.Olin je po 15 letech vykořeněný a neví co si s tím počít.Respektive ví, ale je jak vítr a u ničeho nevydrží a nedokáže činit střízlivá rozhodnutí.Nevíte, jestli vám ho má být líto, nebo mu dát pár facek.S pomocí chlastu se z něj stává sebedestruktivní a sebelítostivý hovado, který kolem sebe jen kope a odhání i lidi co to s ním myslí dobře. Příběh byl fajn.Přečteno jedním dechem.

15.04.2020 4 z 5