soupik2012 | Komentáře u knih | Databáze knih

soupik2012 soupik2012 komentáře u knih

Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

Knihu jsem hltala od prvních minut. Vodní souboje nemají chybu. Tempo je přímo vražedné, zcela mimořádně napínavé a dobrodružné. Ale jakmile se děj přesune do města, tak tempo znatelně povadne. Místy se děj přímo vleče. A nejvíc mě rozčilovalo neustálé, snad po každém konci kapitoly, opakování získaných důkazů a fakt k případu. Závěr znova nabere to správné tempo, které bych si přála mít po čas celého případu. Pozitivem je nesporně fakt, že i zdánlivě nelogické kroky dojdou k uspokojivému objasnění. Sympatická dvojice a netradiční způsob vyšetřování, jsou stále tím hlavním motorem této vydařené série. Tato kniha byla zatím z celé série nejslabší. Audioknihu čte pan Jiří Vyorálek. Jeho mručák patří mezi mé nejoblíbenější narátory.

16.05.2020 4 z 5

Den opričníka Den opričníka Vladimir Georgijevič Sorokin

Tentokrát se můj výlet mezi nepoznané žánry, knihy a autory vůbec nevydařil. Námět pro knihu Den opričníka měl určitě velký potenciál, ale snaha natěsnat vše do jednoho jediného dne, tento potenciál téměř zcela vybil. Přitom by stačilo knihu nazvat Měsíc opričníka a hned by vzniknul prostor pro mnohem zajímavější příběh. V jednom dni musel být autor často až zbytečně popisný, tak moc, že nám nejednou přečte celý restaurační lístek. Tolik zbytečných slov a popsaného papíru. Na jedné straně autor v textu využívá básnické prostředky. Na straně druhé, popisuje vulgaritu tak nechutným způsobem, že jsem jenom nevěřícně kroutila hlavou. Nechutný závěr s housenkou, byl jenom pověstným hřebíčkem do rakve. Audioknihu čte naprosto bravurně pan Martin Zahálka. K jeho výkonu nemám nejmenších výhrad.

25.04.2020 2 z 5

Úkryt před světlem Úkryt před světlem Barbara Erskine

Když beru do ruky knihu od této autorky, přesně vím co na mě bude čekat. Všechny mají úplně stejný základ. Prolínání časových rovin a nádech tajemna. Nemohu říci, že bych se nudila, ale již jsem od paní Erskinové četla zajímavější a povedenější knihy. Tato je zbytečně rozvleklá. Konkrétně dějová linka ze současnosti. Začátek, kdy se ještě nevědělo kde se ukrývá skutečné zlo, mě hodně bavil. Ale postupně mi začalo vadit prolínání času ve snech, kdy sen přesně navazuje na předchozí děj. To mi přišlo méně věrohodné než samotná existence duchů. Knize by prospělo proškrtání o zhruba 100 stran. Například bych úplně vyškrtla natáčení pořadu o tajemných domech. To mi přišlo zbytečně rozvleklé a přitom se nic pořádně nedělo. Audioknihu čte obstojně paní Heda Čechová.

20.04.2020 4 z 5

Zítra už bylo Zítra už bylo Jiří Raichl

Povídky příliš nevyhledávám, protože je velice složité vytvořit správnou atmosféru na tak krátkém prostoru. Ale u této povídkové knihy mne zaujalo téma a tak jsem jí zkusila. No dopadlo to tak jak jsem očekávala. Když byla povídka dobrá, tak se mi zdála strašně krátká a naopak. Jednotlivé hodnocení:

Zítra už bylo 5
Láska až na onen svět 3
Dokonale ukryté něco 2
Zloděj příběhů 4
Všechny dobré zprávy o fialovém cylindru 3

Audioknihu čte pan Libor Böhm. Je poznat, že se nejedná o školený hlas. Barva hlasu je příjemná, ale není vyhraná, vyčtená. Také je poznat, že nad načtením této knihy nedohlížel žádný režisér. Není to špatné, ale jsem již zvyklá na úplně jinou kvalitu audioknih.

13.03.2020 4 z 5

Parazit Parazit David Koepp

Knih s podobnou tématikou není zrovna mnoho a tak jsem ochotna odpustit některé ne příliš logické pasáže a závěr, který nevyzněl příliš pravděpodobně. Tajemná záhadná houba, která má svou vlastní paměť, dokáže se učit a přizpůsobovat prostředí ve kterém žije. Nikdo nevěří profíkům, kteří jsou již v důchodovém věku a tak svět musejí zachraňovat civilisté. To je sice trochu klišé, ale spíš ve filmech. Takže v knize jsem to ochotna tolerovat. Teď mě napadlo podívat se na životopis autora a vysvětlení jsem našla hned v první větě jeho životopisu. David Koepp cenárista a režisér. Ano, kniha působí jako filmový scénář a možná i proto mě tolik bavila. Filip Švarc který čte tuto audioknihu, je můj oblíbený narátor a rozhodně mě nezklamal. Hudba a zvuky perfektně dotvářejí atmosféru příběhu.

02.02.2020 5 z 5

Les mytág Les mytág Robert Holdstock

Kniha která negraduje. Začátek příběhu jednoznačně 5 hvězd. Příběh je tajemný, až strašidelný. Neotřelé téma. Vyprávění příběhu mě jednoznačně bavilo. Ale postupně tak jak deník odkrývá svá tajemství tak se z knihy vytrácí veškeré tajemno a zůstává pouze dobrodružný příběh. Nejdelší část příběhu nazvaná Vnitřní hvozd, je bohužel zrovna tou nejnudnější částí. Tady je to s bídou na dvě hvězdy. Vzhledem k faktu, že nudná část je opravdu dlouhá, nemohu dát celkově víc než 3 hvězdy. Audioknihu čte pan Jakub Gottwald. Nečte špatně, zhruba lepší průměr.

16.01.2020 3 z 5

Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye Neuvěřitelná hrdinství Sama Hollowaye Rhys Thomas

Sam si po nocích hraje na superhrdinu, ale protože nedisponuje žádnými nadpřirozenými schopnostmi, tak jeho snažení velice často končí dost nehrdinsky. Teprve když pochopíme skutečný důvod proč se tak divně chová, můžeme naplno docenit originalitu tohoto románu. Sam je jinak obyčejný mladý kluk, který si moc neumí poradit se svým životem. Naštěstí potká Sáru, která je také zvláštní a tak se může Sam změnit. Ale nebude to mít snadné. Byla jsem opravdu mile překvapená románem o netradičním se vyrovnávání s nelehkým lidským osudem. Tuto audioknihu čte velice dobře pan Jan Meduna.

20.12.2019 5 z 5

Jáma Jáma C. J. Tudor

Nemohu říci, že bych byla zklamaná, ale ani nejsem vyloženě nadšená. Kříďák mě bavil opravdu moc a tak jsem měla větší očekávání. Je to velmi dobře napsaný román s prvky hororu. I mně se zdá, že se autorka nechává inspirovat panem Kingem. Ale Kinga mám moc ráda a tak mi to příliš nevadí. Mnohem víc mi vadilo, že se děj místy stával snadno předvídatelný a tak až na samotný závěr, který mne docela mile překvapil, jsem byla ochuzena o nějaké to napětí a překvapení. Audioknihu čte pan Vasil Fridrich a čte jí opravdu moc dobře.

12.12.2019 4 z 5

Nenech to být Nenech to být Harlan Coben

Takové hodnocení a tolik chvály, ale u mne to nějak nezabralo. Příčinou je především málo uvěřitelný příběh. Držet v sobě stále stejnou nenávist 15 let? No budiž, ale to samotné řešení situace? Mělo to šokovat, ale nemělo to v první řadě znít věrohodně? Bohužel, já v detektivkách prvky fantasy promíjet nemohu. Ale jinak je to napsané velice dobře. Jedna dějová linka, která odbočuje pouze do zasněných rozprav Napa se svým zesnulým bratrem. Hodnocení knihy mám 3,5 a ke 4 se přikláním díky vynikajícímu audio knižnímu zpracování. Pan Gustav Hašek opravdu umí.

27.11.2019 4 z 5

Sestry Sestry Bernard Minier

Vynikající začátek. Počátky Servaze u policie. Napínavé a tajemné vyšetřování. Kořením bylo, že se Servaz postavil proti vyšetřovacím metodám a tak bylo o napětí a velice zajímavou zápletku postaráno. Jenomže autor se rozhodl jinak. Případ se rychle ukončil a přišel střih do současnosti. A začala nuda. Nic originálního, nic extra zajímavého, příběh se navíc vleče a jsou v něm dost často hluchá místa. Závěr je napínavější a zábavnější, ale zase postrádá na reálnosti a jenom těžko se dá věřit, že by se to tak mohlo stát také ve skutečnosti. Závěr, veliké zklamání. Pan Minier patrně svůj veškerý um vyplýtval na knize Mráz, která byla jako zjevení. Pokračování příběhu Kruh a Tma to bylo ještě na velmi vysoké úrovni, ale od té doby vaří z vody. Patrně ze zdravotních důvodů již tuto sérii nečte pan Jiří Žák a je to škoda. Pan Jiří Schwarz nečte špatně, ale pan Žák svým chraplákem udělal poslech této knihy zajímavější.

11.11.2019 3 z 5

Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci Charles Martin

Začalo to nadějně. Přes pomalejší rozjezd mě příběh a způsob vyprávění velmi zaujal. Jenomže zhruba od poloviny knihy, v mém případě po 8 hodinách poslechu audioknihy, jsem se doslova začala topit v medu. Pan Martin začal tak moc tlačit na citovou stránku příběhu, až se mu to celé vymklo z rukou a celý příběh se stal absolutně nevěrohodný. Místo dojímání se z vypjatých situací jsem se cítila vyloženě trapně. Pan Martin Zahálka odvedl slušnou práci, ale neměl šanci příběh zachránit.

29.10.2019 2 z 5

Má sestra je sériový vrah Má sestra je sériový vrah Oyinkan Braithwaite

Z počátku jsem si říkala, že to bude asi pěkná blbost. Rozhodil mě totiž způsob odstranění mrtvoly. Působilo to dost nevěrohodně, stejně tak jako chování nigerijských policistů. Ale když došlo na placení, tak jsem si říkala jiný kraj ... a ještě, že tam nežiji. Ovšem postupně příběh nabral tempo a na konci z něj opravdu mrazí. On nebo já Korede. Tady se rozhodlo, že této knize musím dát plný počet bodů. K audioknižnímu zpracování mám také drobnou výtku. Místo opravdu dlouhého ticha, to při přechodu do minulosti chtělo spíš nějaký zvuk, nebo hudbu. Ale jinak paní Zuzana Kajnarová čte knihu velice dobře.

25.10.2019 5 z 5

Než natáhnu brka Než natáhnu brka Antti Tuomainen

Celá kniha je laděna do Tarantinova stylu. Kdo má jeho filmy rád, tak si tento příběh bude užívat. Plný počet nedám, protože z tohoto neotřelého tématu šlo vytěžit mnohem víc. Jako bych před sebou měla dort, ze kterého již spadla šlehačka. Také audio knižní zpracování mohlo být povedenější. Místo neustálého startování auta a podobně divných ruchů, bych mnohem více ocenila hudební předěly. Ale pan Martin Hruška odvedl profesionální práci a při poslechu jsem se rozhodně nenudila.

24.10.2019 4 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Kniha je rozdělena na 4 části. 1. část je perfektní. Od samotného začátku je nesmírně poutavá. Jak Grenouille přišel na svět a jak se ho již od peřinky každý bál. Úchvatné a navnadilo mě to na nevšední zážitek. Jenomže 2. část příběhu je úplně jiná. Je to dost velká a zdlouhavě popisná nuda. Odchodem z jeskyně se příběh znova rozjíždí, ale předchozí nudu to již nevyváží. 3. část je znova dobrá i když ne tak jako 1. část této knihy. A 4. část? Nestává se příliš často, aby mne něco tak šokovalo. Už jenom kvůli tomu konci stálo za to po této zvláštní knize sáhnout. Audioknihu čte pan Rudolf Pellar a zasloužil se o to, že jsem si nakonec tento ponurý příběh docela užila.

19.10.2019 3 z 5

Zlatokopové Zlatokopové Wilbur Smith

Na této knize nejvíce oceňuji, že se zcela nevyhraňuje na dobro a zlo, ale ukazuje nám lidi, takové jaké ve skutečnosti jsou. Nikdo není úplně špatný a také nikdo není pouze jenom světec. Hlavní dějovou linku tohoto příběhu, doprovází spousta drobných odboček, ve kterých není tak úplně snadné se orientovat, ale v určitý moment se krásně všechno propojí a vytvoří nám přehledný obraz života zlatokopů té doby. Audioknihu čte pan Jiří Kubeš a čte jí obstojně.

03.10.2019 4 z 5

Žena pro třetího krále Žena pro třetího krále Ludmila Vaňková

Chtěla jsem změnu a tak jsem sáhla po knize, které běžně neposlouchám. Začátek příběhu mě strhnul a s napětím jsem sledovala osudy Elišky Rejčky. Až do smrti krále Václava mě kniha opravdu strašně moc bavila. Ale s postupem času jsem zjistila, že se děj nikam neposouvá. Až závěr příběhu, byl trochu jiný. Ale jinak je to stále dokola jenom o vztahovačnosti, ješitnosti a vzájemné urážlivosti. Musím uznat, že paní Vaňková psát umí, ale i když mám historické romány moc ráda, tak tady je historie pouze pozadím pro červenou knihovnu. Obrovskou poklonu musím vyseknout paní Renatě Volfové. Knihu čte nesmírně procítěně a jestli někdo uvažuje o tom, že by zkusil místo četby audioknihu, tak tady dostane díky procítěnému přednesu obrovský bonus.

08.09.2019 4 z 5

První parta První parta Karel Čapek

Čapka mám moc ráda. Přečteno mám od něj veškeré dílo, ale jako audiokniha je toho k sehnání strašně málo. Proto jsem s obrovským nadšením skočila po této novince. Jedná se o komorní příběh, plný lidskosti, citu a utrpení. Tento příběh nám ukazuje jaký byl svět před válkou. I když se teď máme všichni lépe, protože nikdo z nás netrpí nedostatkem, či snad chudobou, tak právě tento fakt z nás dělá mnohem větší chudáky. Chudáky z nedostatku citu, cti a lidskosti. Audioknihu čte velice dobře pan Jiří Bauer, přezdívaný Gabryš.

27.08.2019 5 z 5

Chlapec v pruhovaném pyžamu Chlapec v pruhovaném pyžamu John Boyne

Znala jsem film a tak to bylo jenom čekání jestli se osud naplní, nebo se děj odkloní jinam. Nutno říci, že moc nevěřím, že by se podobný příběh mohl ve skutečnosti odehrát. A tak mě to tolik nezasáhlo. Nevěřím totiž, že by se tak pravidelně a tak dlouho mohl někdo scházet s někým u plotu, aniž si toho někdo nevšimnul. Od autora bylo necitelné, že byl Bruno tak hodný, tak naivní a tak hloupoučký. Bylo mi ho opravdu líto. Ale byla to balada pro děti. Michal Zelenka se k četbě dětí velmi hodil a přispěl k celkovému zážitku.

16.08.2019 4 z 5

Na dostřel Na dostřel Taylor Adams

Jsem nadšená, protože kniha je sepsána velice poutavým a napínavým způsobem. Umím si představit, že by podle této knihy někdo natočil velice dobrý akční snímek. Kniha si neklade žádný jiný cíl, nežli své čtenáře pobavit. Jak příběh dopadne, je zřejmé od samého začátku, protože je to sepsáno ve stylu agenta 007. Ale to přeci není na škodu. Občas je dobré zcela vypnout a příběh si jenom užívat. Navíc audioknižní zpracování je velice zdařilé a pan Filip Švarc, přispívá k celkovému zážitku.

27.04.2019 5 z 5

Plechový bubínek Plechový bubínek Günter Grass

Tuto knihu si dovolím rozdělit na dvě části. Od samotného počátku mne kniha naprosto uchvátila. Je sice plná bizarností a naprosto šílených představ a činů Oskara. Přesto je děj této knihy uvěřitelný a kniha ani chvilku nenudí. Jenomže potom se Oskar rozhodne odhodit svůj bubínek a kniha se tím úplně změní. Zůstane perverse a zvrácenost. Ale příběhy již nejsou vůbec uvěřitelné a kniha se začne zbytečně natahovat. Spousta věcí je vysvětlena spíš básnicky, než literárně. Proti tomu nic nemám, ale k perverznostem mi to zkrátka vůbec nesedí. Audioknihu čte pan Jiří Škoda a je načtena velice dobře.

25.04.2019 3 z 5