soupik2012 soupik2012 komentáře u knih

Země v troskách Země v troskách Kristýna Sněgoňová

Když se Kristýna nesnaží napodobovat Kotletu, tak dokáže sepsat velice zajímavý příběh, který je mnohem lepší, než kdy co napsal Kotleta. A to z toho prostého důvodu, že se zde nesnaží čtenáře zaujmout rádoby vtipnými hláškami, které po čase v každé knize ve které se vyskytují, začnou nudit a to pouze v tom lepším případě. Většinou mi začnou vyloženě vadit. Příběh mi lehce připomíná Den Trifidů, a to svou jednoduchostí, přímočarostí v ději a také lehkostí s jakou je příběh napsán. Žádná hluchá místa. V ději je dostatek napětí i záhad. A tak jediné co lehce sráží mé velké nadšení z tohoto příběhu, byl až samotný zvěr, který se daleko víc než ke Dni Trifidů hodil do televizního seriálu Lost. Mám trochu obavu z toho, jakým směrem se bude ubírat závěrečná část. Nicméně tento prostřední díl z celé trilogie byl naprosto dokonalý a kdyby nebyl součástí celé série, zařadila bych tuto knihu na seznam těch, které doporučuji. Bohužel audiokniha je stejně zmršená, jako byla úvodní část Město v oblacích. Pan Martin Preiss ji načetl velice dobře, ale po zvukové stránce, je to naprosto otřesné. Ani amatér neodvede tak mizernou práci.

23.01.2024 5 z 5

Slepota Slepota José Saramago

Dlouho jsem byla přesvědčena o tom, že si tuto knihu zařadím na seznam těch, které doporučuji. Nakonec mě trochu zklamal, až samotný závěr. Přesto knihu hodnotím jako velmi vydařenou. Sledovat každodenní život slepců zavřených v karanténě, bylo velice silným zážitkem. Psychologické drama ve své nejsyrovější podobě. Kniha mě zaujala nejenom svým dokonalým příběhem, ale také způsobem vyprávění. Autor si libuje v dlouhých složitých souvětích a ve své knize ani jednou neuvede byť jen jedno jediné jméno. Strašně zvláštní, vynikající kniha.

29.11.2023 5 z 5

Vítězové Vítězové Fredrik Backman

Řemeslně dobře odvedená práce. Způsobem vyprávění je to klasický Backman. Ale v rámci celé série, kniha nepřináší mnoho nového. Je to pouze taková nastavovaná a ohřátá kaše. Za mě je jednoznačně nejlepší knihou této série první část Medvědín. Vítězové jsou z této série nejhorší a já poprvé nedávám plný počet bodů. Příliš mnoho věcí se opakuje, politiky je stále víc a víc a to na úkor skutečného příběhu. V první třetině nám autor dokonce prozradí jak příběh dopadne a tak tato kniha postrádá to hlavní a to je napětí a emoce. V podstatě je to celou dobu čekání na neodvratitelnou tragickou událost. Za mě to byl hodně špatný nápad, připravit čtenáře o nálož emocí. Občas tento způsob vyprávění použije také King, ale ten nikdy nenechá čtenáře čekat po zbytek knihy co se nakonec stane. Audioknihu načetl velice dobře a procítěně pan Pavel Soukup.

09.09.2023 4 z 5

Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Přežít 1. světovou válku, bylo pouhým prvním krůčkem k tomu, aby se člověk mohl znova zařadit do běžného civilního života. A přestože 2. světová válka přinesla mnohem více lidských objetí, tak dostat se z následků přežití té první, bylo podle mě mnohem složitější. Proto je pro mne naprosto nepochopitelné, že vůbec došlo k té druhé. Pan Remark sepsal další neskutečně pravdivou výpověď, která by teoreticky měla veškeré lidstvo od dalších válek odradit. Proč tomu tak není, je pro mne obrovskou záhadou. Možná lidé málo čtou, možná nevěří tomu co čtou. Možná to prostě jenom nejsou lidé. Audiokniha, kterou naprosto perfektně načetl pan Pavel Batěk, ještě násobí již tak hutnou atmosféru tohoto příběhu.

05.09.2023 5 z 5

Útěk do pekel Útěk do pekel František Niedl

Takto si nějak představuji moderní dobrodružnou literaturu. Pavel Vencl je všechno, jenom ne sympaťák. Tak ať, dobrodružné literatury s Mirky Dušíny jsou plné knihovny. Vítám jakoukoliv změnu. Pavel je cynicky, arogantní, paličatý psychopat, bez špetky empatie a citu. Profesionální karbaník, boxer a všesportovně jinak nadaný muž, který chce životem proplouvat pouze podle svých vlastních pravidel. V knize se mění destinace, ale příběh zůstává stále stejný. Je to od začátku až do konce útěk, ale je to útěk před sebou samým. Kdyby se některé situace, až nápadně neopakovaly a děj byl o něco málo věrohodnější, tak bych knihu bez váhání zařadila mezi ty které doporučuji. Je to opravdu hodně dobré, ale ne vynikající. Audiokniha je neméně vydařená a velice dobře ji načetl pan Petr Neskusil.

24.08.2023 5 z 5

Frankenstein Frankenstein Mary Wollstonecraft Shelley

Opravdový horor. Děsivé, ale především smutné. Ne, že bych se snad při poslechu této audioknihy bála, to ani omylem a to jsem jí poslouchala v noci na zahradě. Což ovšem lehce k celkové atmosféře přispělo. Ale děsivé je to především skutky, nikoliv způsobem jakým je příběh zpracován. Ten ve mně vyvolával především smutek. Nepochopení stvořené příšery. Chudák nedostal ani jinou možnost než být zlý, ale vnímám zdvižený prst nad nerozvážností vědeckého bádání. Přeneseno do současnosti, tak bych zvedla varovný prst především nad modifikováním zemědělských plodin. Důvodem proč kniha nebudí hrůzu, je způsob jakým byla napsána. Z pozice vypravěče bude příběh pokaždé lehce odosobněn. Postrádá napětí přítomného děje. A to je u hororů velmi podstatný nedostatek. Audiokniha je velice vydařená, je dobře ozvučená i načtená. A na jejím načtení se podíleli tito narátoři: Robert Mikluš, Petr Pochop a Jan Zadražil.

30.05.2023 4 z 5

Muž bez tváře Muž bez tváře Caimh McDonnell

Humor v této knize mi připomínal filmy s Brucem Willisem, z jeho ranější tvory, které mám moc ráda. Například: Poslední skaut. Co se týká děje, tak ten kdo se těšil na pořádný thriller, nebo detektivku, tak bude nejspíš zklamán. Ale to není chybou této knihy, ale špatného oštítkování. Jedná se o parodii na thrillery, případně o detektivní komedii. Až příliš často si říkám, že žánrové zařazení ke knize, dělal někdo pouze podle anotace. Ale knihu samotnou, ani nečetl. Děj je v této knize nepodstatný. A to je dobře, protože není nikterak originální a závěr je dost nevěrohodný. Ovšem u daného žánru je to skoro žádoucí. Audiokniha je vydařená a načetl ji můj velice oblíbený narátor pan Filip Švarc.

27.05.2023 4 z 5

Nejtemnější hodina Nejtemnější hodina Barbara Erskine

Pokaždé, když vezmu do rukou knihu od této autorky, již dopředu se těším na nějakou tu duchařinu. Ani tentokrát tomu není jinak. Zhruba dvě třetiny knihy jsou naprosto perfektní a nemám k příběhu vůbec žádných připomínek. Autorka zvolila osvědčený způsob vyprávění, ve kterém se prolíná současnost s minulostí. Obě dějové linky jsou velice zajímavé a zároveň jsou dobře a poutavě napsané. Ale ke konci příběhu je děj značně předvídatelný a tak mě tato pasáž již tolik nebavila. Zdála se mi zbytečně zdlouhavá a myslím si, že by drobné proškrtání rozhodně nebylo na škodu. Audiokniha je načtena obstojně a načetla ji paní Bohdana Majerová.

12.05.2023 4 z 5

Cesty rytířů Cesty rytířů František Niedl

Z vyvrcholení této série jsem byla hodně zklamaná. Na opakování předchozího děje jsem si již zvykla a nevadilo mi to, ale v této knize je toho strašně moc. A když se konečně děj někam pohne, tak jsem zjistila, že je to v podstatě opakování trestného tažení, které již jednou Wolframem absolvoval. Takže je zřejmé, že panu Niedlovi v této sérii již dochází inspirace a tak jsem vlastně ráda, že je právě u konce. Audiokniha je načtena slušně a načetl jí pan Martin Zahálka.

01.12.2022 3 z 5

Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Z počátku jsem měla pocit, že se jedná o nejlepší díl z této série. Příběh začal velmi tajemně a pomalejší tempo vyprávění přesně pasovalo do atmosféry příběhu. Bohužel mé nadšení nevydrželo až samotného konce. Několik nelogických situací a nesmrtelný Raker opět vyzbrojený pouze baterkou, snadno zdolává každou nástrahu která na něj v příběhu číhá. Asi od této série nemohu očekávat víc a tak nejsem nadšená, ale ani zklamaná. Audioknihu čte pan Igor Bareš a tak jako vždy odvedl mistrovskou práci.

24.11.2022 5 z 5

Když panda tančí Když panda tančí James Gould-Bourn

Taková trochu ztřeštěná komedie určená pro celou rodinu. Humor v této knize je nenásilný, to znamená, že vyplývá přímo z děje. Díky tomu jsem se několikrát opravdu od srdce zasmála. Příběh je možná až příliš jednoduchý a do značné míry také předvídatelný. Ale zklamaná jsem rozhodně nebyla. Audiokniha je neméně povedená. Načetl ji pan Ondřej Brousek a to jak dokázal měnit barvu hlasů, bylo opravdu poslechovým zážitkem.

22.11.2022 4 z 5

Jane utíká Jane utíká Joy Fielding

Kniha plná dialogů, myšlenek a vnitřních pocitů. Tedy přesně ty atributy které mám na knihách nejraději. Ale jak mám zjistit která je tímto způsobem napsána? Z anotace se to nikdy nedozvím a z komentářů většinou také ne. Příběh zaujme hned od samotného počátku. Je zahalen tajemstvím a rozehrává nervy drásající psychologické drama, ve kterém s postupem času napětí citelně graduje. Na podobné téma jsem již přečetla několik knih, ale tato je z nich nejlepší. Audiokniha je načtena naprosto fantasticky a této role se ujala Marie Štípková.

06.10.2022 5 z 5

Svědectví Svědectví Margaret Atwood

Příběh služebnice zanechal spousty nezodpovězených otázek. Byl zahalen tajemstvím a vyprávěn pouze z pohledu služebnice. Naproti tomu Svědectví nám postupně odkryje celé společenství Gileádu. Dozvíme se jak tento mocenský patriarchát vzniknul, jakou má vnitřní strukturu a uspořádání. Příběh má tři hlavní dějové linky, které se postupně v ději navzájem prolínají. Díky tomu, máme neustále přehled nad celkovým příběhem. Kniha tím oproti Příběhu služebnice sice ztratila tajemnost, ale byla nahrazena zajímavějším a propracovanějším dějem, který s postupem času znatelně graduje. Až na jednu nelogickou situaci v samotném závěru nemám v podstatě nic co bych této knize mohla vytknout. Audiokniha je také povedená, ale měla jsem drobný problém s tím, že knihu načetlo více lidí a každý ve svém tempu. Takže jsem neustále musela upravovat rychlost čtení. Taťjana Medvecká čte strašně pomalu, naproti tomu Eva Josefíková to je lehký kulomet. :-) Dále čtou: Veronika Khek Kubařová a Martin Myšička.

30.09.2022 5 z 5

Tracyho tygr Tracyho tygr William Saroyan

Nemám ráda básničky, ne proto že by se mi nelíbily, ale zkrátka jim nerozumím. Ale podobně praštěné a logikou neuchopitelné knihy ty ráda mám. A jednou z nich je také Tracyho tygr. Genialitou této knihy je fakt, že si po jejím přečtení, každý může představovat pod Tracyho tygrem něco úplně jiného. Já svého tygra v dětství také měla. Nevím kdy a kam se vytratil, nejspíš ho zahnalo mé dospívání. Po poslechu této audioknihy si tak říkám, jestli to nebyla škoda. Audioknihu načetl pan Vlastimil Brodský a bylo to moc hezké zavzpomínání na tohoto milého pána.

28.09.2022 4 z 5

Největší z Pierotů Největší z Pierotů František Kožík

Jeden z nejlepších životopisných románů, který jsem měla kdy možnost číst, či poslouchat. Hravost jazyka jakým byla tato kniha napsána je sama o sobě uměleckým dílem. Jean Gaspard Deburau byl vzácným člověkem pro kterého bylo největším štěstím, když mohl rozdávat radost druhým lidem. V tomto románu nám pan František Kožík přiblížil jeho životní pouť a to od samotného počátku, až k jeho smutnému konci. Při poslechu této audioknihy jsem měla pocit, jako kdybych byla součástí jeho života. Tak dobře je tato kniha napsána. O to větší bolest jsem pociťovala, když se přiblížil umělcův konec. Knihu si řadím mezi své oblíbené a ráda se k ní budu vracet. Audiokniha kterou načetl pan Pavel Soukup je třešničkou na pomyslném dortu. Nemyslím si, že by tuto knihu někdo dokázal načíst lépe. Dokonalé.

24.09.2022 5 z 5

Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Z počátku jsem byla neskutečně nadšená. Policisté se v této detektivce chovají opravdu jako lidé. Jsou chybující, náladoví, ale především je z nich cítit českost. Vtípky a různé popichování mezi kolegy je v této knize nezaměnitelně České. To jiný národ neumí. A přenést toto chování na stránky knih není vůbec nic snadného. A to se panu Františku Šmehlíkovi povedlo naprosto dokonale. Zasadit příběh do prostředí horské beskydské samoty jenom mé nadšení utvrdilo. Ale tím můj výčet superlativ pro tuto knihu končí. Protože to co se v knize událo není příliš věrohodné. Pokulhává především samotný pachatelův motiv. Také se to celé ke konci strašně zbytečně zamotá. To co si ovšem zaslouží uznání a poklonu je samotný závěr. Pan Šmehlík se nesnaží zalíbit většině, ale snaží se, aby byl příběh co možná nejreálnější. Nezaměňovat s věrohodností. Celkově spokojenost, nadšení vyprchalo. Můj závěr: pan Šmehlík umí výtečně psát. Dokáže přenášet své pocity, myšlenky a názory pomocí vtipných a zábavných dialogů na papír. Ale ve svém životě přečetl nejspíš mnoho detektivek a v tomto příběhu nám všechno naházel do jednoho hrnce a vytvořil jednu z nich. Detektivka průměrná, napsáno fantasticky. Audiokniha, kterou načetl pan Miroslav Černý je naprosto dokonalá. Málo kdo si umí tak mistrně pohrát s hlasem když vytváří dialogy jako to dokázal pan Černý. Navíc v rozhovorech zachoval akcent i nářečí. Tím mi velmi usnadnil orientaci v množství postav, které v tomto příběhu vystupují. Velice vydařená audiokniha, kterou mohu všem vřele doporučit.

22.09.2022 5 z 5

Kočár do neznáma Kočár do neznáma Hana Marie Körnerová (p)

Takto si nějak představuji červenou knihovnu. Romantika je zde nenásilná, příběh zajímavý a věrohodný a částečně také dobrodružný. Hlavní hrdinka je velmi milá a sympatická. Jenom těch dobrodružných či jiných zápletek mohlo být v příběhu o něco víc. Takto je děj až příliš pohádkově předvídatelný. Nejvíc mě na této knize bavilo samotné prostředí ve kterém se tento děj odehrává. Budu se těšit na pokračování. Audiokniha je velmi dobře ozvučená a také načtená. A načetla jí paní Dagmar Čárová.

18.09.2022 5 z 5

Němé oběti Němé oběti Tim Weaver

Podle mě se zatím jedná o nejlepší díl série. Hned od začátku je jasné, že to tentokrát nebude obyčejné pátrání po zmizelé osobě. Díky tomu je příběh daleko zajímavější, napínavější a také tajemnější. Raker se nechová pouze jako superhrdina a tak je mi v tomto příběhu daleko sympatičtější. Jenom by se konečně mohl ozbrojit. Příběh mě bavil opravdu moc a samotné vyvrcholení pro mě bylo skutečným překvapením. Tentokrát se mi autorův záměr nepodařilo vůbec odhadnout. Pomyslnou třešničkou na dortu je potom epilog. To bylo opravdu dokonalé, přestože si vůbec nedokáži představit jak to bylo provedeno. Ale hlavně doufám, že to není konečné řešení a že se Healy na scénu ještě někdy vrátí. Audioknihu v této sérii pravidelně kritizuji. Tentokrát to není tak strašné i když drobný šum na pozadí je i v této nahrávce, kterou opět velmi dobře načetl pan Igor Bareš.

08.09.2022 5 z 5

Občanský průkaz Občanský průkaz Petr Šabach

Bylo opravdu hrozné žít v policejním státu, který se schovával za název socialistický. Ale jak ukazuje závěr této novely, tak je to především o lidech. Špatní lidé budou špatní za každého režimu. V minulosti alespoň člověk věděl, kde je hledat. Dnes nám bohužel někteří dokonce vládnou. Viděla jsem také filmové zpracování a myslím si, že je stejně povedené jako to knižní. Životopis, věrohodná autorova zpověď. Naproti tomu audiokniha příliš povedená není. Načetl jí pan Jaroslav Achab Haidler a jeho způsob přednesu mi příliš nevyhovoval.

07.08.2022 5 z 5

Adventní kletba Adventní kletba Vlastimil Vondruška

Další hezká a milá pohádka z pera pana Vondrušky. Tento 4. díl mě zatím z celé série bavil nejvíc. Tajemné, vtipné vyprávění v uzavřeném hradním prostoru. Jediné co mi v této sérii docela dost vadí, je fakt, že Oldřichovou nejsilnější vyšetřovací metodou je náhoda. Vadilo mi to již v příběhu Záhada zlaté štoly. V tomto příběhu mi to vadí trochu méně i když je té náhody naopak o dost víc. Ale on s ní částečně počítá také Oldřich. No tak tedy jo. :-) Audioknihu načetl velice slušně pan Aleš Procházka. Ale kvalit pana Jana Hyhlíka nedosahuje.

06.08.2022 5 z 5