SSTknihy Online SSTknihy komentáře u knih

Čtení o psaní Čtení o psaní Václav Lacina

Více než sedmdesát let stará kniha, která i dnes strčí mnohé kurzy tvůrčího psaní do kapsy. Osobně mám nejraději parodie na různé literární žánry, vycházející z jednoho tématu nebo rozhovor užvaněného a sebestředného novináře, který si během dialogu vlastně vystačí úplně sám.

01.09.2018 4 z 5

Teď už to vím...Možné je  všechno Teď už to vím...Možné je všechno Lucie Bílá

Čtivé memoáry jedné z našich nejpopulárnějších zpěvaček. Americký sen v praxi aneb kterak chudá švadlenka ke štěstí přišla. Lucie vyprávění nejen o své cestě, kterou musela urazit, ale přináší i pohled na to, jak se formovaly její názory, jaké chyby udělala, co se jí podařilo a co by naopak udělala jinak. Kniha vyšla na konci 90. let a bylo by určitě hodně zajímavé přečíst si součastný pohled z odstupu skoro 20 let.

Kráska a Zvíře Kráska a Zvíře Barbara Hambly

Seriál, podle kterého kniha vznikla, jsem kdysi hltala na rakouské televizi, a přestože německy jsem uměla sotva pár vět, hrozně mě bavil. A to jsem ještě netušila, že hlavní představitelka je slavná Linda Hamilton, hvězda filmu Terminátor. Když vyšla kniha, neváhala jsem a znovu si užila ten klasický příběh krásky a zvířete, tentokrát zasazený do moderního New Yorku.

01.09.2018 3 z 5

Tajemství životního stylu aneb Tvůj osobní trenér a rádce Tajemství životního stylu aneb Tvůj osobní trenér a rádce Hanka Kynychová

Známá cvičitelka popisuje svou cestu za zdravým životním stylem. Přináší praktické rady a návody na cvičení, zdravý jídelníček a správný způsob relaxace. Kromě fotografií je přiloženo i praktické DVD.

Chlapci a chlapi Chlapci a chlapi Karel Štorkán

Knižní zpracování kdysi hodně populárního seriálu. Když člověk odhlédne od hlavního tématu povinné vojenské služby, zůstanou mu docela obyčejné příběhy mladých lidí, jejich lásky, starosti, radosti i běžné problémy.

Lidé a móda Lidé a móda Odolen Zítek

Encyklopedický přehled vývoje oděvní módy na evropském i americkém kontinentu. Pohled na to, jak se vyvíjela, odkud pocházela, kam směřovaly trendy a jak často se měnily a proč. Důraz je kladen především na ženskou módu. Kniha vyšla v šedesátých letech a tomu odpovídá i její pojetí. Tam, kde autor rozebírá historii, jsou jeho poznatky přínosné, čím více se blíží do současnosti, tím víc je znát už značná zastaralost knihy.

Falešná Pařížanka Falešná Pařížanka Kamila Boudová

Cesta jedné obyčejné české holky, která si vysnila úžasnou kariéru v módním průmyslu a vydala se za svým snem až do Paříže, aby nakonec zjistila, že její hodnoty i smysl života tkví v něčem úplně jiném - v udržitelné módě, její propagaci a v životním stylu, který možná jednoho dne pomůže zlepšit náš svět k lepšímu. Pohodové čtení se zajímavými informacemi ze světa módního průmyslu a hezkými myšlenkami.

19.08.2018 3 z 5

Profesionální žena Profesionální žena Vladimír Páral

Boží parodie na ženské románky o dokonalé hrdince, která si jde i přes nepřízeň osudu a velké překážky tvrdě za svým, aby nakonec nalezla pravou lásku a štěstí. Když hned od začátku přistoupíte na tuhle hru, užijete si knihu o sto procent víc. Ale možná jsem lehce nekritická – na přelomu 80. a 90. let patři Páral k mým nejoblíbenějším autorům a nebylo knihy, kterou bych od něj nepřečetla. Takže pro menší nadšence (možná) o hvězdičku méně.

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Můj první horor. S očima navrch hlavy jsme při baterce pod peřinou hltali tajemný a děsivý příběh krvelačné šlechtičny z Čachtického hradu. Samozřejmě jsme věřili každému slovu a nějaká historická přesnost nás vůbec netrápila. Vždyť to je román a ne literatura faktu! Navíc velmi čtivě napsaný román, jehož více než 500 stran uběhne jako mávnutím proutku.

Babička Babička Božena Němcová

Jsou knihy, které bych zakázala číst jako povinnou četbu v dětském věku. Jediné, co nás ještě bavilo, byla historka o Viktorce a pubertálně jsme se smáli tomu, že babička „šukala po domě“. Teprve s odstupem času, s přibývajícími zkušenostmi a po přečtení knih Heleny Sobkové (Tajemství Barunky Panklové) nebo Otomara Dvořáka (Lásky princezen kuronských) jsem si Babičku znovu našla. Teprve pak jsem dokázala ocenit moudrost lidové tradice, životní osudy jednotlivých postav i krásu jazyka. S radostí jsem knihu rehabilitovala a určila jí čestné místo ve své knihovně.

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Tak tohle je stálice na mém knižním nebi. Od chvíle, kdy jsem se poprvé začetla do těch magických veršů, které mě jako mávnutím kouzelného proutku přenesly do tajemného, až mystického světa, byla jsem zřejmě navždy ztracena. Snad už tenkrát jsem za těmi zdánlivě jednoduchými, lehce plynoucími verši tušila krásu českého jazyka a geniálně vystavěné příběhy, před kterými musí i dnes slavní Hollywoodští mistři hororů blednout závistí.
Navíc tahle kytice "ozdobnou stužkou svázaná", skrývá mnohem víc vzácných a zajímavých kvítků. Jsou to hluboké a děsivě pravdivé lidské příběhy. No, řekněte, v které jiné knize najdete pohromadě vášeň, smutek, bolest, lásku, pokání, smrt, strach, radost, touhu, zlobu, marnost, víru i naději?
S každým dalším výtiskem, který zařadím do své knihovny, si stále znovu a znovu potvrzuji krásu Kytice. Znovu a znovu nalézám nové otázky i odpovědi, vzrušení i poučení, zábavu i inspiraci pro chvíle rozjímání.

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Miluju tuhle skrz naskrz poctivě romantickou báseň – je v ní všechno, vášeň, zrada, láska, touha, poetika, něha, smutek, smrt, stesk, bolest, ztráta... A k tomu ty dokonalé verše! Jeden z klenotů české literatury.

F. L. Věk I.-II. F. L. Věk I.-II. Alois Jirásek

Překousala jsem první dva díly hlavně kvůli povinné četbě a asi i díky tomu mě v té době kniha nijak zvlášť neoslovila. Vrátila jsem se k ní ještě později, kdy už mě dějepis začal nejen víc zajímat, ale i bavit a už to nebylo tak hrozné. I když, panu Jiráskovi už na chuť asi nikdy nepřijdu. V tomhle případě děkuji za seriálové zpracování.

Modrý déšť Modrý déšť Stanislav Rudolf

Jeden ze slabších příběhů Stanislava Rudolfa. Příběh čtrnáctiletého Petra, který vlastnoručně lepí balón, a přitom poznává falešnou tvář přátelství, mě zrovna moc neoslovil.

Andersenka Andersenka Iva Hercíková

Andrea má tak trochu nos nahoru, a když si ji filmaři vyberou do užšího kola pro případné natáčení, považuje se rovnou za filmovou hvězdu. Když se pak ukáže, že to s tou hvězdnou kariérou nebude až tak růžové, začne si vymýšlet historky, že by i Andersen záviděl. Jenomže se jí to poněkud vymkne z ruky a bude mít co dělat, než dá věci zase do pořádku. No, ještě, že má po svém boku věrného přítele Donáta!

Konec prázdnin Konec prázdnin Janusz Domagalik

Příběhy patnáctiletého Jurka, který je náhle postaven před fakt, že se jeho rodiče nejspíš rozcházejí. Jako by nebylo dost na tom, že prázdniny začaly jako jedna velká nuda. Nakonec ale najde cestu ke svému otci, kamarádům i k rodnému městu.

14.08.2018 2 z 5

Káťa, Katrin, Katynka Káťa, Katrin, Katynka Alena Santarová

Káťa se těší na prázdniny u babičky na Šumavě, jenomže některé plány jejích bratranců a sestřenic se jí zdají až moc dětinské, a tak si raději nechává říkat Katrin a s kamarádkou Unou nosí nosy pěkně nahoru. Jenomže výlet na řece nakonec zní jako docela dobrý nápad a tak je z Katrin zase Káťa. Navíc objevuje ve starém památníčku zmínky o jisté Katynce, ze které se vyklube její babička, která jí ráda poodhalí něco ze své romantické minulosti. Krásné prázdninové čtení.

Dočkáme se maturity Dočkáme se maturity Karel Štorkán

Vtipné příhody jedné maturitní třídy. Hlavní hrdinou je Aleš, který bojuje nejen s reparátem z francouzštiny, ale také s rodiči a svojí holkou. Nejvíc mě bavily ilustrace Vladimíra Jiránka.

Veronika, holka nešťastná Veronika, holka nešťastná Vojtěch Vacke

Veronika se po rozchodu rodičů vrací s mámou do malého města, kde vyrůstala a které je oproti světáckému Brnu prostě dírou. Nelíbí se jí tu a je nešťastná, i přesto, že tu najde nové kamarády. Snaha najít otce zrovna nevychází a tak si Veronika vymyslí vlastní konec příběhu. Jenomže pak už sama neví, co je pravda a co výmysl. Prostě holka nešťastná!

První rande První rande Zlatko Krilić

Tři kapitoly ze života dospívajícího chlapce, který nejvíc ze všeho řeší, že je pořád nejmladší a nejmenší. V poslední části pak zažívá různé směšné situace a nedorozuměni při pokusu sblížit se s děvčaty.

14.08.2018 2 z 5