SSTknihy Online SSTknihy komentáře u knih

Země žen Země žen Vladimír Páral

Dalších z Páralových knih s tématikou sci-fi (kromě Země žen ještě Válka s mnohozvířetem, Romeo & Julie 2300 a Pokušení A-ZZ). I když ono je vlastně jedno, jestli se jeho příběhy odehrávají v budoucnosti nebo v současnosti. V popředí vždycky stojí vztah mezi mužem a ženou, který má prostě tisíce podob a je nevyčerpatelnou studnicí nových a nových zápletek. V tomto případě popustil autor uzdu své fantazie zcela v sexmisovském stylu a vykreslil postapokalyptický svět ženské nadvlády a útlaku mužů. Že takové uspořádání nutně přivede samo sebe do zkázy, není asi nic překvapivého. Takže kdo má rád Páralův styl psaní a baví ho nadsázka, nebude se nudit.

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Zábavný i dojemný příběh malé Anny, která si musela své místo na slunci řádně vybojovat. Stejně jako do Zeleného domu, přináší tahle zrzka do srdcí čtenářů radost, optimismus a touhu po vědění. Z dnešního pohledu to neměly ženy na počátku 20. století zrovna jednoduché a tak věřím, že Anna byla pro mnohé čtenářky nejen milovanou kamarádkou, ale i vzorem a nadějí.

Hra na Betsy Bowovou Hra na Betsy Bowovou Ruth Park

Jedna z mých absolutně nejoblíbenějších knížek z období dospívání. Nejen příběh, ale hlavně skvělá atmosféra knihy mě dokázaly vtáhnout do děje a prožívat s hlavní hrdinkou zvláštní a magickou cestu do minulosti, cestu za poznáním, láskou a nakonec i k sobě samé. Miluju knížky, které si i po letech dokážu detailně vybavit, jako kdybych viděla film. Skoro jsem věřila, že se příběh opravdu stal a tajně doufala, že bych ji já mohla najít v babiččině skříni vzácnou krajku, která by mě přenesla do tajemné minulosti.

Válka s mnohozvířetem Válka s mnohozvířetem Vladimír Páral

Jedna ze čtyř Páralových knih s tématikou sci-fi (další jsou Romeo & Julie 2300, Pokušení A-ZZ a Země žen). Přiznávám, že Páral kdysi patřil k mým oblíbeným autorům, přečetla jsem všechno, co napsal a díky tomu získala i jistý nadhled nad celým jeho dílem. Ono je vlastně jedno, jestli se jeho příběhy odehrávají v budoucnosti nebo v současnosti. V popředí vždycky stojí vztah mezi mužem a ženou, který má prostě tisíce podob a je nevyčerpatelnou studnicí nových a nových zápletek. Kdo má rád Páralův styl psaní a baví ho nadsázka, nebude se nudit.

Řád za lásku Řád za lásku Zofia Chądzyńska

To lepší z žánru dívčí literatury. Milý a dojemný příběh středoškolačky Anny, která se pod vlivem energické matky a díky slabé vadě řeči považuje za méněcennou, neprůbojnou a odstrčenou. Teprve tváří v tvář skutečným problémům začíná chápat, že její starosti jsou jen lehkým trápením. A když se k tomu navíc přidá láska k hezkému Jackovi...

Měsíc budu dospělá Měsíc budu dospělá Silvia Truu

Sice z počátku trochu těžké uvěřit, že by se někdo vzdal skvělé dovolené kvůli brigádě v továrně, ale celkem se dá jednání hlavní hrdinky pochopit, zvlášť když se ukáže, že jí ten měsíc samostatnosti byl opravdu ku prospěchu. Kniha vyšla ve Finsku v 60. letech – a tomu také odpovídá styl psaní i příběh.

Kdybych zemřel Kdybych zemřel Jiří Švejda

Krize středního věku dopadla na Přemka se vší svou úderností – práce postrádá smysl, manželství se rozpadá, jako otec nefunguje, svou mladou přítelkyni zahrnuje stejnou měrou drahými dárky jako povýšeným chováním a lží. Navíc si vsugeruje nevyléčitelnou nemoc a ublíženecky hledí na všechno a všechny kolem sebe. Místo nového života přichází jen hlubší deziluze, osamělost a nulové vyhlídky.

Karambol Karambol Anna Dániel

Parta sedmnáctiletých gymnazistů z Budapešti žije vesele a bezstarostně a i přes sociální rozdíly a odlišný přístup k životu spolu docela vycházejí. Každodenní školní problémy ale ustupují do pozadí, když se při návratu z tajného výletu vybourají v autě. Tváří v tvář neštěstí si najednou uvědomují skutečnou hodnotu přátelství, oceňují pomoc rodičů a i sebe navzájem začnou vidět novýma očima.

Newtonův mozek Newtonův mozek Jakub Arbes

Protest proti válce a proti nesmyslnému vraždění, který je i dnes stále aktuální. Čtení poněkud temné, metaforické, snové. A lidé stále nepoučitelní.

Dracula Dracula Bram Stoker

Nemohu než souhlasit s většinou komentářů – miluju tuhle knížku! Nejen, že je úžasně dramatická a napínavá, ale zároveň je to krásný příběh o lásce a přátelství. Škoda, že z většiny filmových zpracování právě tenhle prvek vymizel. Naštěstí jsem knihu poprvé četla už v 80. letech, takže jsem nebyla ovlivněna žádnou vizuální podobou. Dodnes si pamatuju, jak jsem četla před spaním a pak všude viděla ty rudě žhnoucí oči. Ještě teď mě mrazí, když si vzpomenu na tu jedinečnou atmosféru, která mě při čtení obklopovala.

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Ponuré venkovské sídlo, neprostupná mlha se převaluje na chladných blatech, mezi kameny probleskuje zář očí krvelačné bestie a sir Henry Baskerville přijíždí, nic zlého netuše, na své panství... Prostě klasika s velkým K, detektivka, která vtáhne, uchvátí, napne i pobaví. Miluju knižní i filmové zpracování a mimochodem i jako rozhlasová hra je příběh vynikající!

04.09.2018 5 z 5

Povím vám, jak zahynul Povím vám, jak zahynul Joe Alex (p)

Skvěle napsaná detektivka, která čtenáře vtáhne doslova od prvních vět. Výborně navozená atmosféra díky veršům z antického dramatu (Aischylova Oresteia), které prostupují celým dějem. Nic tu nechybí - uzavřená společnosti, morbidní vražda, amatérský detektiv, příliš mnoho důkazů, příliš mnoho podezřelých, příliš mnoho motivů. Čas od času si tuhle detektivku dám a vždycky si ji užiju. No uznejte: „Zde stojím, kde jsem ťala, nad svou obětí. A bez vytáček povím vám, jak zahynul....“

Kulatá kostka Kulatá kostka Ján Navrátil

Jako by svatý týden a blížící se maturita nebyly dost, ještě se parta spolužáků vydá na výlet ve skoro kradeném autě a způsobí nehodu s fatálními následky. Celá tahle událost slouží k tomu, aby se následně odkryly charaktery jednotlivých postav a studenti postupně zjistili, že maturita asi nebude tou největší zkouškou z dospělosti.

Beethoven a džínsy Beethoven a džínsy Krystyna Siesicka

Příběhy sourozenců, kteří řeší běžné i méně běžné problémy dospívajících se svými rodiči a se svými láskami.

Romeo & Julie 2300 Romeo & Julie 2300 Vladimír Páral

Jedna ze čtyř Páralových knih s tématikou sci-fi (další jsou Pokušení A-ZZ, Válka s mnohozvířetem a Země žen). Přiznávám, že Páral kdysi patřil k mým oblíbeným autorům, přečetla jsem všechno, co napsal a díky tomu získala i jistý nadhled nad celým jeho dílem. Ono je vlastně jedno, jestli se jeho příběhy odehrávají v budoucnosti nebo v současnosti. V popředí vždycky stojí vztah mezi mužem a ženou, který má prostě tisíce podob a je nevyčerpatelnou studnicí nových a nových zápletek. Kdo má rád Páralův styl psaní a baví ho nadsázka, nebude se nudit.

Rusalky bydlí v maringotce Rusalky bydlí v maringotce Eva Jelínková

Chcete utéct od všech problémů? Není nic jednoduššího, než vyrazit na brigádu, kde v rámci budování melioračního kanálu poznáte nové lidi a budete mít dost času zamyslet se i sami nad sebou. Číst se to dalo, ale nic, k čemu by se člověk vracel.

V každém okně Julie V každém okně Julie Stanislav Rudolf

Jeden internát střední školy, jeden dívčí pokoj, několik osudů. Během jediného večera a noci se tu odehrávají větší i menší dramata dospívajících dívek. Nechybí starosti s láskou, nevyřešené spory s rodiči, bouřlivá oslava narozenin či uprchlý trestanec. Jedna z kratších novel Stanislava Rudolfa, která by si možná zasloužila trochu větší prostor.

Sbohem, maturito Sbohem, maturito Karel Štorkán

Příhody jedné maturitní třídy, kde spolužáci řeší běžné problémy dospívajících – první lásky, rodinné rozepře, budoucí povolání. Kniha je psána jako školní časopis, takže samotný příběh je doplněn různými povídkami a fejetonky.

04.09.2018 3 z 5

Římanka Římanka Alberto Moravia (p)

Jedna z mála knih na seznamu povinné četby, do které nás ve škole nemuseli nutit. Nicméně navzdory lákavému tématu a otevřené sexualitě, je to kvalitní a čtivý příběh, jehož hlavní hrdinka potvrzuje odvěkou pravdu o tom, že i když člověk sklouzne ze správné cesty, vždycky má smysl doufat a věřit, že bude lépe.

Velká kniha komiksů ABC #4 Velká kniha komiksů ABC #4 Vlastislav Toman

Já myslím, že tady nemá moc smysl psát nějaké hodnocení. Kdo kdysi zažil to netrpělivé vyčkávání každého nového čísla, ten chápe. A že jsou kluci z klubu Strážci tak trochu odvar Rychlých šípů v socialistickém hávu? Pro nás to prostě byly příběhy party kluků, kteří zažívali skvělá dobrodružství.

01.09.2018 5 z 5