Standa Šebek Standa Šebek komentáře u knih

Konec světů Konec světů Neil Gaiman

Po opětovném čtení můj nejoblíbenější díl Sandmana, i když se v něm král říše snů Morfeus objevuje minimálně. V krčmě Konec světů (která leží mimo všechny světy a časy) najde útočiště před podivnou bouří několik lidí (a jiných bytostí) a čas si krátí vyprávěním příběhů - příběhů o mořských příšerách, mýtických prezidentech USA, spících městech či o učňovských létech hrobníků z nekropole. Jde o pestré, zajímavé a duchaplné příběhy plné fantazie Neila Gaimana, vyprávěné dobrou společností. Některé vyprávěné příběhy jsou dokonce o lidech, kteří vyprávějí o tom, jak poslouchali vyprávění příběhů, v nichž postavy vyprávějí další příběhy:-).

Kronika sci-fi Kronika sci-fi Guy Haley

Žádný fanoušek scifi nikdy nemůže litovat toho, že má tento skvost v knihovně. Není to jen jen tak splácaný popis známých věděckofantastických děl, ale opravdu promyšlená a ucelená kronika žánru se spoustou obrazového materiálu, do které se opravdu dá začíst. Každý si v ní něco najde. Mně třeba udělala radost vyčerpávající kategorizace snad všech myslitelných subžánrů scifi.

Stačí se jen chvilku začíst a brzy letíte na Databázi knih, abyste si přidali do seznamu "Chystám se číst" nově objevené scifi kousky. A jak se říká - na každé knize je nejdůležitější to, k jaké další vás dovede.

12.03.2016 4 z 5

Jak si postavit auto Jak si postavit auto Martin Sodomka

Napsat i krátkou knížku pro děti není jen tak a autorovi se to moc nepovedlo. Rozumím, že šlo hlavně o prostou rámcovou zápletku kolem sestavování auta, ale i tak jsou příběh a hlavně dialogy zvířátek dost nepovedené. Ale za názorný popis sestavování a fungování automobilu s krásnými ilustracemi palec nahoru. Až díky této knížce jsem pochopil, jak pracuje motor, bubnová brzda nebo k čemu je ten zatracený karburátor.

16.04.2015 3 z 5

Rohy Rohy Joe Hill (p)

Po čertech povedená kniha! Těšil jsem se na ní, ale stejně jsem nečekal, že bude tak pekelně dobrá.
Originální zápletka, strhující, ďábelsky sevřený příběh, který ze začátku jen vystrkuje růžky, ale nakonec umí pěkně přitopit pod kotlem. Především ale jde o nečekaně dojemnou, intimní a nostalgickou love story, ze které vás píchne u srdce jako rohatej s vidlemi.
Styl Joe Hilla je opravdu velmi podobný stylu jeho otce Stephena Kinga, a dle mého názoru nezůstává ani kvalitou příliš pozadu. Joe Hill si dokáže čtenářovu duši získat především skrze živé postavy. Mají bohatý vnitřní život, dokážete se s jejich bolestmi a touhami ztotožnit. Za některé byste buď dali ruku do ohně nebo je naopak poslali k čertu.
Prostě je hřích tuhle knihu nemilovat a každý, kdo ji mine, by se měl smažit v pekle.

PS: Film se také povedl, ale zůstává pozadu, protože příběh opravdu vyniká díky vnitřnímu životu postav. A jelikož na konci dojte i na nějaké ty dějové zvraty, důrazně doporučuji zvolit knihu jako první.

20.10.2014 5 z 5

Kraď jako umělec Kraď jako umělec Austin Kleon

Naprosto skvělá knížečka plná prostých, trefných a upřímných rad od sympatického člověka. V tvůrčí krizi dokonale povzbudí.

08.01.2014 5 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

V době, kdy jsem ságu četl jsem si jí velmi užíval, ale zpětným pohledem je to na čtyři hvězdičky jen s odřenýma ušima (zvláště poslední díl ságy mě opravdu silně zklamal). Nijak výjimečná fantasy to není.

Povídky o Zaklínači jsou mnohem lepší než celá sága, rád si je přečtu i opakovaně, takže je rozhodně nevynechávejte!!!

25.09.2013 4 z 5

Domeček pro panenky Domeček pro panenky Neil Gaiman

Celá komiksová série o Sandmanovi je naprosto unikátní literární počin, který svět snů zpracoval geniálním způsobem. Gaiman je mistr zkratky a prostřednictvím několika obrázků a pár zkratkovitých slov mi dokázal navodit pocit snu lépe než jakékoliv jiné médium. Druhý díl považuji za obzvláště povedený, zvláště kongres sériových vrahů.

21.09.2013 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Zajímavá kniha, ale k mému překvapení mě až tak nezaujala. Na autorův styl jsem si nějak nemohl zvyknout, což mi přijde znepokojivé, když jde o toho proslulého mistra slov, za kterého je Dickens považován (jiné autory 19. století mám přitom moc rád). Budu muset zkusit ještě jeho další díla...

18.09.2013 3 z 5

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Co dodat? Nejznámější a zřejmě i nejpoutavější české převyprávění řeckých bájí, jednoho ze základních kamenů naší kultury. Tahle kniha by neměla chybět v žádné knihovně, protože neznalost řecké mytologie se nepromíjí:-)

16.09.2013

Jak rozumět komiksu Jak rozumět komiksu Scott McCloud

Skvělý komiks o komiksu. Tahle humorná kniha je vlastně dosti erudovanou naučnou literaturou, který představuje komiks jako plnohodnotnou uměleckou formu.

Zábavně, podrobně a odborně (i na grafy dojde:-)) vysvětluje například, jak v komiksu plyne čas, jak náš mozek pracuje při přechodu z jednoho okénka do druhého, jak vnímáme symboly, ikony či zjednodušující karikatury, jak několik abstraktních linek dokáže vyvolat určité emoce nebo proč i v těch nejabstraktnějších kresbách podvědomě nacházíme zobrazení lidské tváře. Že nad postavou stačí nakreslit pár vlnovek a poznáme, že je jí zima, že stejné vlnovky stačí nakreslit nad hromadou odpadků a hned poznáme, že odpadky zapáchají.

Skvělé čtení pro všechny, kdo chtěli někdy blíže porozumět komiksu. Bible komiksových autorů.

11.09.2013 5 z 5

Vikingové Vikingové Gilles Ragache

Nádherně ilustrované Mýty a legendy - Vikingové mi nedávají zapomenout na dětství a na nadšené poznávání fantastických bájí z mrazivého severu: Na počátek světa, na ledové obry, kteří se zrodili z ledovců a na sympatické trpasličí kováře. Na silného a moudrého jednookého Odina, na statečného a mocného Thora se zlatým kladivem, na strážce duhy Heimdalla a proradného šprýmaře a lháře Lokiho.

04.09.2013 4 z 5

Enderova hra Enderova hra Orson Scott Card

Jedna z nejlepší klasik SF. Nenechte se zmást slovy o mimozemšťanech, válce nebo vesmírných lodích. Enderova hra je komorní psychologický thriller a to velmi kvalitní!

03.09.2013 5 z 5

Zen a umění psát Zen a umění psát Ray Bradbury (p)

Společně s Kingovým O psaní nejinspirativnější věc pro spisovatele.

Atlantida od A do Z Atlantida od A do Z Simon Cox

Byla Atlantida ve skutečnosti mínojskou Krétou, která byla ještě před sto lety také považována za pouhý mýtus? Byl ostrov zničen výbuchem sopky Théry? Byli potomky Atlanťanů záhadní Guančové z Kanárských ostrovů? Proč nejen že mají stovky různých kultur legendy o své potopené domovině, ale tyto legendy obsahují mnoho identických prvků včetně podobného jména ztracené země?

Zajímavá kniha abecedně řazených pojmů souvisejících se ztraceným ostrovem Atlantida. Nesnaží se o laciné vzrušení z hledání záhadné a idealizované civilizace, ale o objektivní seznámení s různými teoriemi o bájném ostrově.

Některé teorie jsou zajímavé, jiné mají spoustu děr a jsou spíše nepravděpodobné, další zas předkládají tolik provázaných pádných a přesvědčivých argumentů, že je i při skeptičtějším pohledu těžké uvěřit, že by mohlo jít o pouhou náhodu.

03.09.2013 4 z 5

Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Výborná detektivka. Zatímco Clarice a Dr. Lecter byli působivější na plátně díky skvělým hereckým výkonům, v knize byl zase vrah Buffalo Bill mnohem působivější než ve filmu, kde šlo o trochu nezajímavou postavu.

05.09.2015 4 z 5

Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera George Lucas

Nejohmatanější knížka, jakou jsem jako dítě měl a která se mi v mlze vzpomínek vybavuje jako moje četba během cesty na letní tábor, četba v táboře a četba cestou z tábora. Na samotný tábor se nepamatuji:-)

18.04.2015 4 z 5

Asterix a kotlík Asterix a kotlík René Goscinny

Římani jsou blázni.

28.10.2014

Octárna ... a jiné příběhy Octárna ... a jiné příběhy Edward Gorey

Krátká, krásná, morbidní, surrealistická, úsměvná, tajuplná, absurdní, nenormální...nepopsatelná.

05.03.2014 4 z 5

Cour a Courek Cour a Courek Svatopluk Hrnčíř

Jojo, tohle jsem v dětství miloval. A Bornovy ilustrace byly skvělé

28.09.2013 4 z 5

Fantom Fantom Robert Holdstock

Další klenot žánru fantasy od Roberta Holdstocka, který by jeho příznivci neměli opomenout.

I když nepatří do mytágovského cyklu, má s ním mnoho společného - počínaje atmosférou a pohanskými mytologickými prvky a konče pocitem, že autor skutečně zná a cituje jména zemí a dávných bohů, která byla zapomenuta dříve, než člověk vymyslel písmo.
Holdstock představuje spoustu působivých a tajemných motivů: hlína v dětské kolébce ("to udělala jeho skutečná matka!"), obětina ze psí svatyně, totemy a fetiše, podivný chlapec ("co se stalo při porodu, doktore? Co jste provedl?"), hrad Limb, křídová stěna a za ní před dávnými věky ztracená pláž a řvoucí mořští hadi, wealdenské lesy, tajemný Kříďák ("ale on je můj kamarád"), nekonečné spirály, vikingský Posměšný kříž ("Otevřeli tím břicho svatého muže"), Král rybář a hrůzyplný obsah Svatého grálu ("Panebože, nedotýkej se ho! Nech ho tam!").

Oproti jiným Holdstockovým knihám jsem měl pocit, že příběh je přímočařejší, příjemněji ubíhá a snadněji se čte. Doporučuji každému, kdo si chce připomenout, že fantasy má mnoho tváří a dokáže být originální.

21.09.2013 5 z 5