stanislava9718
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71182/na-zapadni-fronte-kl-71182.jpg?v=1300458094)
Autorův neznámější román o strastiplných osudech chlapců odvedených ze školních lavic, kdy je jim nesmyslně vštěpováno, že boj za koho!? je povinností. 1. světová válka byla dalším mlýnkem na maso pro muže, kteří na bojištích strádali, překonávali sami sebe, pomáhali jeden druhému a snažili se přežít. Kolik se jich vrátilo "celých", jaké prožívali traumata a kolik se jich nevrátilo na všech stranách fronty válek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354644/eleanor-se-ma-vazne-skvele-0oF-354644.png?v=1653495336)
Jejda, hlavní hrdinka Eleanor mě v první části knihy hodně, ale hodně štvala. Ve třiceti letech tvrdohlavě odmítat pracovní a společenské zásady, vesta a taška na kolečkách do které se sková i lahvinka vodky, kalkulování, co kolik stojí, to je její obrana svého soukromí. Až po polovině knihy, autor odhalí její životní příběh a nám dojde, co hrdinku v životě potkalo v rodině a co se stalo s její sestrou. Až přátelství s Raymondem, jí pomáhá změnit svůj život. Jestli se tak stalo se mohu domýšlet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![1492: Dobytí Granady 1492: Dobytí Granady](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/522293/1492-dobyti-granady-G5v-522293.jpg?v=1694178718)
Kniha splnila mé očekávání, autor mi svou knihou, doplnil historická data Španělska 15. století, respektive o maurském emirátu Al-Andalusu, běžný život té doby, ale i politické a vojenské snahy křesťanské i arabské strany. Popsal historická místa a krásně je zapracoval do děje své knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ve znamení Lva Ve znamení Lva](https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21294/ve-znameni-lva-21294.jpg?v=1246188106)
S přečtením tohoto historického románu jsem si dala na čas a stálo to za to. V ději autor zahrnul biografická fakta pokrývající následníky nebo spíše následnice rodu Přemyslovců, sňatku Jana Lucemburského s Eliškou Přemyslovnou, jejich manželství, jejich potomci včetně budoucího otce vlasti Karla IV. Dále nám odhaluje Janovy politické a válečné tahy v jeho spravovaném království. a jeho konec v bitvě u francouzského Křesčaku za francouzského krále Filipa VI. proti anglickému králi Eduardu III. Kniha zůstane ve sbírce mé knihovny.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Důchodkyně nestřílejte Důchodkyně nestřílejte](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47478/duchodkyne-nestrilejte-ZZ0-47478.jpg?v=1582190212)
Trochu jsem si odskočila od historických románů. Kniha napsaná ve svižném tempu, tak jak hlavní postava žije. Moc se mi líbily kapitoly o jejím cestování po zemi České, mrkla jsem při čtení, kudy hrdinka ve svém životním tempu prolétla, zažila s ní její dojmy a postřehy. Príma oddechové čtení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vajíčko Vajíčko](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/292800/vajicko.jpg?v=1716068034)
Mistrovsky sepsaná divadelní hra jednoho ctižádostivého človíčka, který, jakýmikoliv prostředky chce získat, to, co si myslí, že mu bylo upřeno, nezastaví ho ani vražda.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3658/muzi-kteri-nenavidi-zeny-sHh-3658.jpg?v=1573558384)
V prvním díle série Millénium nás autor zavedl do detektivního příběhu několika dějových vrstev z mrazivého uzavřeného Švédska. Dříve jsem viděla film, takže postavy novináře Mikaela, pověřeného pátráním po osobě, která se ztratila - byla zavražděna - před skoro padesáti lety, postavě Lisbeth, a zejména členové rodiny Vangerovy mi byly známé. V závěru je klubko, nespravedlnosti, intrik a tragických skutečností se štěstím, rozpleteno.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Velké záhady minulosti Velké záhady minulosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92770/velke-zahady-minulosti-SlW-92770.jpg?v=1622191018)
Autor si vybral historické příběhy postav z různých časových období, a předestřel nám historické pravdy jednotlivých postav z různých stran. Je na čtenáři se s jeho příběhy popasovat, jelikož o těchto postavách bylo napsáno mnoho, mnoho knih, článků, úvah. Pro mě je kniha přínos.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Náš manžel Náš manžel](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397695/nas-manzel-BI7-397695.jpg?v=1545374715)
Hmm, detektivky asi nebudou můj šálek čaje. Autorka napsala příběh 3 žen, jejichž manžel, dřívější, současný a možná budoucí, je policista, který je manipulativní osobnost se sklony k násilí. Svým ženám neustále lže a každé svými manipulacemi a lží přidělí příslušnou úlohu v jeho životě. Prostřední žena využije náhodnou situaci a za všechny tři ženy se s tyranem vypořádá. Konec děje se dal poznat, že vše se k dobrému obrátí.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![V erbu lvice V erbu lvice](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46937/v-erbu-lvice-46937.jpg?v=1286565524)
Historická postava naší Zdislavy z Lemberka je pro mě zajímavá. Její život v době Přemyslovců, nemohl být lehký. I když pocházela z významného rodu, žena v této době byla podřízena manželovi. Autorka napsala příběh, kde skutky a pohnutí paní Zdislavy osvětlila. Zdislava měla život krátký. Manžel Havel z Lemberka z rodu Markvarticů, ani její potomci se v historii českých zemí, neztratili.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Totální rauš – Drogy ve třetí říši Totální rauš – Drogy ve třetí říši](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296746/totalni-raus-drogy-ve-treti-risi-ZVc-296746.jpg?v=1463046380)
I toto historické téma mě zajímá. Autor si dal práci, pečlivě pátral v archivech a zdrojích a vznikla tato kniha o temné, drogové jízdě německé armády a pohlavárů Třetí říše nazvané Blitzkrieg. Drogy a další podpůrné prostředky vyráběly německé firmy i na zabraných územích, mimo jiné i v protektorátu Čechy a Morava. Hitlerovi se věnovalo mnoho osobních lékařů, ale se svými úspěchy vynikl osobní lékař Theodor Morell, díky jehož "podpůrné" léčbě Hitler, páchal jeden zločin, proti lidskosti za druhým a pro věčnou slávu Velkoněmecké říše, obětovat klidně celý svět včetně vlastního národa.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Bílá Voda Bílá Voda](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459542/bila-voda-JVk-459542.jpg?v=1641617631)
Tak bohužel, autorka si, jak je uvedeno, dala práci se studiem tohoto tématu, ale ani při dobré vůli jsem nedočetla a knihu do knihovny vrátila. Viděla jsem na toto téma dokumenty režiséra Špáty, myslela jsem, že si doplním přečtením další informace, ale nedošlo k tomu.
![Podivná smrt Evropy Podivná smrt Evropy](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383332/podivna-smrt-evropy-If4-383332.png?v=1659347145)
Děkuji autorovi za napsání této knihy a souhlasím, že by měla být jako povinná četba ve školách na druhém stupni. Autor upozorňuje spolu s dalšími - profesory, politiky, aktivisty na pohodlnost, neschopnost dávat do souvislostí každodenní události, programové ignorování nepříjemných zpráv médii a dehonestace nepohodlných názorů, kdy můžeme lehko sklouznout do spirály čím dál tvrději potlačovaných občanských protestů, tak jako se to děje v západní Evropě. Naši politici svým konáním k této pohromě spěji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406966/cesta-k-nesvobode-C2e-406966.jpg?v=1554277530)
Ano souhlasím, že by se kniha měla číst, jako povinná četba, ale s mnoha výhradami. Autor je americký historik, do knihy vložil mnoho faktů, ale mnoho faktů opomněl, jestli záměrně nebo ne, to ponechám na úvahách čtenářů. Knihu zařazuji jako bázi historického zkoumání a osobního pojetí a vyprávění autora, kdy uvádí protichůdná a rozporuplná fakta o historickém dění Sovětského svazu a nástupci Rusko. Můj dojem po přečtení "Za vším hledejme agresivní Rusko". Prý k nejhoršímu obratu Ruska nové "studené válce", vůči Západu a Americe, došlo v roce 2010. Autor si vyložil snahu prezidenta Putina po vlastním prostoru a bezpečí Ruska, jako důkaz nepřátelského myšlení. Rusku nejde nasazovat "psí hlavu", jak se o to autor ve svém rozsáhlé knize snaží, tak historie není.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Zimní koruna Zimní koruna](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275466/zimni-koruna-EMa-275466.jpg?v=1453224470)
Ve druhém dílu o Eleonoře Akvitánské autorka pokračovala v líčení jejího napínavého životního období jako anglická královna, ani druhé manželství není rozhodně procházka růžovou zahradou. Král Jindřich je většinu času mimo Anglii, válčí, aby udržel své državy. Dospívající synové a dcery musejí poslouchat králova diplomatická a panovnická rozhodnutí, která, bohužel mnohokrát nejsou pro ně správná. Eleonor je mezi mlýnskými kameny, pro kterou stranu se rozhodnout. Po tragickém konci Tomáše Beckera je Jindřich popudlivý a jeho hněv se nevyhne ani Eleonor, dá jí uvěznit mimo její milovanou Akvitánii. Jindřich zkouší Eleonoru zlomit, návrhem zrušení sňatku a odchodem do kláštera. Čekám na další její životní příběhy ve třetím dílu Podzimní trůn.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nacisté pod ochranou, aneb Kdo vlastně prohrál válku? Nacisté pod ochranou, aneb Kdo vlastně prohrál válku?](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13690/naciste-pod-ochranou-aneb-kdo-vlast-cJF-13690.jpg?v=1524122306)
Obdivuji vytrvalost autora, který celá léta neúnavně pátral po osudech nacistických válečných zločinců, kteří zůstali nepotrestání. V některých případech zůstávali v Československu a na rozdíl od obětí vedli spořádaný život. Autor nalezl i některá zdůvodnění, proč se tak nestalo. Na tuto tragickou historii nelze zapomenout.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední kabriolet Poslední kabriolet](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11237/posledni-kabriolet.png?v=1737493782)
Autor sepsal příběh, nebo spíše osudy party kamarádů, kdy si užívají života a příběh zasadil do doby předválečné, válečné i poválečné a každá z postav se se životem v tom kterém období, vypořádává různým způsobem. Pro mě byl trochu těžší začátek, než jsem se začetla.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403616/prived-me-zpatky-dwy-403616.jpg?v=1550594041)
Zkouším dát šanci detektivnímu žánru, autorka má dobré hodnocení. Příběh Layly, Finna a následně Ellen začal dobře, napětí, akce. Autorka zvolila vyprávění z několika časových dějů, kde nám servírovala střípky z jejich života, závěr byl pro mě trochu předvídatelný, nikdo, kdo se má pohybovat v bezprostřední blízkosti domu, kavárny, není neviditelný, když zanechává zprávy Finnovi.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36497/divka-ktera-kopla-do-vosiho-hnizda-zSO-36497.jpg?v=1573558583)
Autor zakončil trilogii pěkným příběhem Lisbeth, oddělení tajných služeb dostalo přes prsty, vláda se nepoložila. Zajímavé se Lisbetih příběh prolínal s dalšimi postavami - Mihaelem, jeho kolegy v redakci Millenium, Lisbetiným bývalým šéfem z Milton Security i pár policisty. Autor policii trochu "zostudil", když se jim nepodařilo vypátral Lisbetina bratra, tak si musela poradit sama. Toto byla poslední trilogie autora, kterou za něho dopsali nástupci. Bohužel jsem v knihovně prolistovala další díly, a už to není Stieg Larsson.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Podzimní trůn Podzimní trůn](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314771/podzimni-trun-RFa-314771.jpg?v=1481064578)
Autorka ve třetím dílu krásně zakončila podzim života Eleonory Akvitánské. Toto období se týkalo jejího věznění svým manželem Jindřichem. Po jeho smrti je volná a ve svém požehnaném věku řídí anglické království, podporuje své děti, vnuky. Musí být silná žena, šlo o království a zachování rodu. Až po čtení této knihy jsem si uvědomila, že kladně vykreslovaný její syn Richard Lví srdce, tak kladný nebyl. Měl povahu po svém otci, kdy při jakémkoliv konfliktu nelenil a jel si vybojovat to, co chtěl, čímž těžce plenil královskou pokladnu. Nebylo tomu ani tak, když ho Eleonor musela vykoupit z vězení po neúspěšném taženo proti nevěřícím do Jeruzaléma. A zbývající král Jan Bezzemek, po smrti matky Eleonory o četná územní anglická přišel svou politikou. Všechny tři díly zůstávají v mé knihovně.