steppen-wolf steppen-wolf komentáře u knih

Conan Barbar / Conan Dobyvatel Conan Barbar / Conan Dobyvatel Robert Ervin Howard

Ano, tohle Conan v dokonalé formě, sword and sorcery v krystalicky čisté podobě. Krátké dobrodružné povídky, ve kterých mohl vyniknout Howardův mimořádný smysl pro atmosféru světa, napínavý děj, dravou akci a přímo přetékající heroičnost a chlapáctví. Především první a poslední zmíněný rys postavily Howardovy povídky vysoko nad běžnou pulpovou produkci své doby.
I přes silnou atmosféru si však nelze nevšimnout opakujících se syžetů a schematičnosti povídek, vše ale vynahradí nesmírně živé obrazy dávného neskutečného světa, kde muži byli ještě muži, ženy byly krásné, smyslné a žádoucí a politikům se bez milosti sekaly hlavy a páraly břicha. :)
Na rozdíl od pozdější Hodiny draka se tolik na malém povídkovém prostoru neukázaly autorovy nedostatky a omezení jeho tvůrčích schopností.
Povídky o Conanovi jsou brak, který se časem stal klasikou. Jeden ze základních kamenů žánru fantasy.

23.03.2013 5 z 5

Eragon Eragon Christopher Paolini

V podstatě braková fantasy, napsaná však s velikou láskou k žánru, zdravě amatérským nadšením a obrovskou radostí z vyprávění. Tyto vlastnosti Eragona a jeho pokračovaní povyšují nad všechny ty rutinní Hickmany, Salvatory a Brookse. Její úspěch je samozřejmě věc reklamy a marketingu, ale to je případ i mnohem lepšího Harryho Pottera. I když si to někteří uživatele nemyslí (třeba Gattermayerová - viz její komentář). kniha je obšlehnutý Pán prstenů, kromě něj ještě silně vykrádá Hvězdné války - ty možná ještě víc - což je u podobných knížek obvyklé. Nemyslím si ale, že se jedná o záměr, alespoň v prvním díle ne: klučina prostě coby nadšený fanoušek psal a psal jak mu zobák narost a spontánně do svého dílka vepsal vše, co měl rád.
Jako dětská fantasy pro začínající čtenáře celkem fajn.

Egyptologové Egyptologové Kingsley Amis

Možná nejvtipnější Amisova kniha.

Útes Útes Romesh Gunesekera

Klidně plynoucí, komorní, jemně poetický příběh o všedním životě na současné Srí Lance. Hlavní hrdina pochází z dobře zajištěné střední vrstvy (ano, i takoví lidé se ve Třetím světě vyskytují), takže žádný Milionář z chatrče. Pro podrobnější hodnocení bych si musel knihu přečíst znovu ( jsou to léta, co jsem se do ní pustil a příběh přece jen není natolik silný, aby se mi jeho jednotlivé momenty dostaly hlouběji pod kůži) dodnes mi však z ní zůstal dojem klidného odpočinku a jemně nasládlé tropické vůně...

Čas beatniků Čas beatniků Diane Di Prima

Čekal jsem román ve stylu beat generation a dostal jsem porno. Nicméně musím uznat, že porno účinné - úvodní erotická scéna je fakt horká a hromadné lesbické scény na univerzitních kolejích jsou jako vystřižené z nejlepších videopéček 80. let.:) Jako masturbační fantazie pro osamělé večery nás starých mládenců je to fajn. Vše ostatní (vztahy, "hledání svého místa mezi lidmi" atd.) je jen záminka pro scény otevřeného sexu.
Chcete-li sexuálně otevřenou knihu, která není jen o sexu, sáhněte po osvědčeném Millerovi, Lawrencovi, Bukowském . atd.

23.03.2013 1 z 5

Mráz a oheň Mráz a oheň Ray Bradbury (p)

Mohl bych v podstatě zkopírovat to,co jsem napsal o Sloupu ohně. Některé povídky si přehnaně pilný Mistr mohl klidně odpustit (Mám pro vás čokoládovou tyčinku). Nevyrovnané, náhodně vybírané, perly se zde setkávají s průměrem i bahnem. (Nicméně, třeba takový titulní Mráz a oheň, nebo Noční hovor na účet volaného jsou pecky !!)
Ale stále platí: je to Bradbury' :)

Zaklínač: Meč osudu Zaklínač: Meč osudu Andrzej Sapkowski

Komentář navazuje na můj komentář ke knize Věčný oheň (viz http://www.databazeknih.cz/knihy/zaklinac-vecny-ohen-13877), která v originále tvořila jednu sbírku povídek pod názvem Miecz przeznaczenia. Jedná se o druhou polovinu povídek ze kterých je již cítit autorovu přípravu na následující Ságu. ´Trošku se obětovat´ je ještě samostatná povídka, byť je více "vztahová" a méně akční, než třeba povídky v první sbírce, druhé dvě mají jsou již přímými prology k nadcházející Sáze. V ´Meči osudu´se Geralt poprvé setkává s Ciri - svým osudem (vztah těchto dvou postav pak žene celou Ságu dopředu) a Něco víc´ se odehrává již bezprostředně před událostmi popisovaných v prvních kapitolách Krve elfů - během první války s Nilfgaardem (kdo nechápe, přečte, pochopí:-) ).
Jinak, o autorově stylu platí vše, co jsem napsal ve Věčném ohni, snad jen dodám že v této knize je ještě o něco propracovanější a vypsanější, postavy a vztahy mezi nimi jsou hlubší a celkově je znát přenesení důrazu z akce na podrobně zpracovaný, složitý svět a psychologii postav v něm se pohybujících. Což jsou rysy pro následující Ságu naprosto typické,

16.04.2013 5 z 5

K mrakům Magellanovým K mrakům Magellanovým Stanisław Lem

Podle mého názoru se tady Lem teprve učil. Je obdivuhodné, co dokázal napsat a ještě při tom studovat, ale kniha působí už v dnešní době nezáživně. Chybí typický Lemův humor a další charakteristické znaky jeho unikátního stylu. Kniha se snaží čtenáře uchvátit pomocí "sense of wonder" z vesmírných letů, ale to už v dnešní době po Hvězdných válkách atd. moc nefunguje. Chápu ale, že v 50. letech to stačilo.

02.04.2013 2 z 5

Žid Süss Žid Süss Lion Feuchtwanger

Jak mohla být kniha protižidovská, když byla napsána Židem?

25.03.2013

Rozkazy z éteru Rozkazy z éteru J. M. Troska (p)

Bože, ty úúúúúžasné Rotreklovy obálky!!!

24.03.2013

Tři za králem šli Tři za králem šli Magnus Mills

Kniha ve mě nechala pocit zmatku, o kterém dodnes netuším, zda vznikl mojí, či autorovou vinou.

23.03.2013

Černý šíp Černý šíp Robert Louis Stevenson

Jedna z mála knih, co jsem četl jako dospělý znovu a měl jsem pocit, že se mi líbí. Jako dítě jsem četl třikrát, srdcová záležitost. :) Díky jsem s nadšením jednu dobu zajímal o Války růži

Odysea kapitána Blooda Odysea kapitána Blooda Rafael Sabatini

Na tuto knihu se dá napsat jen: :-).
čistě nostalgicky za ***********.

23.03.2013

Zlo v Sethanonu Zlo v Sethanonu Raymond E. Feist

Vyvrcholení ságy bylo jak má být: napínavé a monumentální. Příjemná fantasy oddechovka. * * * 1/2-

Mág – Učedník Mág – Učedník Raymond E. Feist

Jedna z těch lepších psudotolkienovských fantasy, co se mi líbily jako mladému. Tolkiena zas tolik nevykrádala, nechyběla jí dávka svébytnosti a pěkně se četla. Žádný Sapkowski to samozřejmě nebyl. Při správné náladě bych si jí ale přečetl znovu.
* * * 1/2

23.03.2013 3 z 5

Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku Sheila Levinová zemřela a žije v New Yorku Gail Parent

Mě se to líbilo hodně. Humor mohl být klidně ještě o něco černější a troufalejší, ale klackovitá vzdorovitost, s jakou "to" Sheila dává sežrat matince, papínkovi a celé té new yorkské smetánce, ze které sama pochází, je fajn. Pěkná kniha o generační vzpouře, ve které jde zdánlivě pouze o vdavky.

23.03.2013 4 z 5

Pyrofobie Pyrofobie Jack Lance (p)

Spíše thriller kombinovaný s detektivkou než horor. Oceňuji, že se autorovi podařilo udržovat tajemství skoro do konce, navíc se kniha tvářila jako určitý druh fantastického hororu, aby pak následně nastal náhlý obrat a vše bylo překvapivě jinak. Jinak nic výjimečného: postavy jednoduché, syžet tradiční, styl vyprávění nepřesahující standardní úroveň žánrového řemesla.
Pro mě příjemně odpočinkových 65%

Zrození zimy Zrození zimy Brian Ruckley

Po řemeslné stránce dobré, čtivé, ale nic výjimečného. Nesmírně temné, ponuré, cynické a depresivní - přesně v trendu současné zábavné fantasy.

23.03.2013 3 z 5

Sloup ohně a jiné příběhy Sloup ohně a jiné příběhy Ray Bradbury (p)

Českými redaktory vybrané a vydané povídky Mistra v průřezové sbírce, která zdaleka nedosahuje kvalit brilantního Kaleidoskopu. Vynikající povídky (Kosa, Strýček Einar, Dubnová čarodějka), se tu potkávají s průměrnými (Muž shora, Žila byla stará žena) i slabšími (Skleněná nádoba). Navíc část povídek již vyšla v jiných knihách, a to zrovna těch lepších. Povídky navíc v rozporu s výše uvedeným nepřekládal jen Petr Caha, ale celkem pět překladatelů, což úroveň knihy také ovlivnilo.
Jenomže i tak... je to Bradbury...

Slan Slan A. E. van Vogt

Zase jedno z hodnocení, které dávám spíše za literárně historickou hodnotu. Na začátku padesátých let to byla první SF kniha (tenkrát vlastně ještě sci-fi) napsaná na sociální téma, konkrétně o utlačování výrazné společenské menšiny většinou. Onou pronásledovanou skupinou je v knize rasa lidí - mutantů (v té době také celkem neotřelé téma, bylo to dávno před X-meny :-), jež jsou románem do určité míry inspirováni); metafora soužití jednotlivých ras v reálném je však evidentní. Knížka se dobře čte i dneska, v kontextu současné SF se však jedná "jen" o standardní dobrodružný příběh.

17.04.2013 4 z 5