Stoklaska Stoklaska komentáře u knih

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Příliš mnoho postav knize škodí, čtenář se ztrácí v ději. Celkově mě kniha spíše zklamala.

09.06.2018 3 z 5

Charakter (taky ještě mädchen, ničema a oskar) Charakter (taky ještě mädchen, ničema a oskar) Jiří Šimáček

Čtivá, místy velice zábavná kniha. Líbilo se mi, jakým způsobem je napsaná. Střídají se vypravěči jednotlivých kapitol a střídá se jazykový styl. Vůbec mi nevadily vulgarismy používané v řeči ničemy, taková mluva prostě k ničemovi patří. Celkově výborné čtivo, poohlédnu se po dalších dílech tohoto autora.

25.01.2018 5 z 5

Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Opravdu zvláštní kniha. I několik dní po přečtení o ní stále přemýšlím. Zdánlivě se nic neděje, ale v průběhu děje narůstá tísnivá atmosféra. Ačkoliv jde o sci-fi, čtenáři se nabízí srovnání se současným světem.

23.09.2017 5 z 5

Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Nádherný příběh plný nečekaných zvratů. Osudy obou hrdinek se ubírají klikatými cestami, chvíli je nahoře Lina, pak zase Elena. Těším se na další díl a na další životní kotrmelce mladých Italek.

24.07.2017 5 z 5

Město mečů Město mečů Robert Jackson Bennett

Kniha je propracovanější a napínavější než první díl. Zajímavější je i hrdinka, osudy generálky Turyin Mulagheshové jsou plné překvapení. Shara Komaydová z prvního dílu mi vůbec nechyběla. Těším se na další díl.

24.06.2017 5 z 5

Pijan Pijan Hans Fallada (p)

Skvělá kniha, poslouchala jsem ji jako audio. Stále aktuální problematika, autentické popisy stavů spojených s nadměrnou konzumací alkoholu. Líbila se mi i další část popisující život (nebo spíš přežívání) ve věznici a v léčebně. Tato část je poplatná době, v níž se odehrává.

22.03.2023 5 z 5

Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Anna Lembke

Výborně napsaná kniha, informace o dopaminu jsou podány srozumitelnou formou, proloženy mnoha zajímavými kazuistikami.

15.01.2023 5 z 5

Zápisník alkoholičky Zápisník alkoholičky Michaela Duffková

Oceňuji autorku za odvahu jít s kůží na trh. Velice autenticky popisuje vztah alkoholika k jeho droze. Anebo spíš alkoholičky. Pijící ženy jsou společností stigmatizovány mnohem více než muži. Proto je pro ně přiznání problému a zahájení léčby často náročnější než pro muže. Kniha je určitě hodně důležitá jak pro lidi, kteří mají problém s alkoholem, tak i pro jejich nejbližší. Dozví se, že v tom nejsou sami.

05.05.2021 4 z 5

Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Kniha mě spíše zklamala. Zpočátku se mi zdál toporný styl psaní, druhá půlka knihy už se četla lépe. Některé kapitoly jsou použitelné do života, některé jsou těžko uvěřitelné. Např. přehled nemocí a jak je vyřešit afirmacemi. Ke knize už se nejspíš v budoucnu vracet nebudu.

28.03.2021 2 z 5

Pospěš k nám, sluníčko Pospěš k nám, sluníčko Michael Greenberg

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Upřímná zpověď otce, jehož dcera jednoho dne "zešílela". Rodina zpočátku nechápe, co se děje a celá situace je pro všechny zúčastněné těžko uvěřitelná. Kniha popisuje první ataku nemoci a smiřování se s jinakostí dcery. Poutavě a realisticky napsáno.

31.12.2020 5 z 5

Susanin efekt Susanin efekt Peter Høeg

Čekala jsem něco podobného jako Cit slečny Smilly pro sníh a nebyla jsem zklamaná. Detektivní zápletka je až v druhém plánu, bavily mě mistrné popisy situací, ve kterých Susan uplatňovala své neobyčejné schopnosti.

14.10.2020 4 z 5

Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Slepé skvrny: O chudobě, vzdělávání, populismu a dalších výzvách české společnosti Daniel Prokop

Vynikající kniha, zaujalo mě hlavně rozdělení české společnosti do jednotlivých tříd. Kniha přináší zajímavý pohled na problémy nejen v České Republice. Autor zároveň nabízí i možnosti řešení těchto problémů.

29.04.2020 5 z 5

Ostrov Sukkwan Ostrov Sukkwan David Vann

Příběh je hodně drsný, v půlce knihy přichází šok, a pak je to místy až těžko uvěřitelné. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, je velmi dobře napsaná.

Lovec draků Lovec draků Khaled Hosseini

Krásné čtení. Pro mě to byl pohled do úplně neznámého světa.

29.12.2019 5 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Čtení o životě podivínky Eleanor mě zaujalo, jen ten zvrat a rozuzlení na konci knihy mi úplně nesedlo. Jinak je kniha výborná.

29.12.2019 4 z 5

Co neodvál ani čas Co neodvál ani čas Hana Marie Körnerová (p)

První půlka se mi zdála lepší, uvěřitelnější. Druhá půlka byla nabitá problémy a místy působila až moc poučně. Čtení narušovaly překlepy v textu.

Mapa dní Mapa dní Ransom Riggs

Vůbec mi nevadilo, že kniha zpočátku není napínavá. Dozvěděla jsem se spoustu nových informací o světě podivných a o životě Jakobova dědečka. Tato série se mi velice líbí, jen mi vadí, že jednotlivé díly vycházejí za dlouhou dobu a mezitím zapomenu, co se dělo v předchozím díle. To bude nejvíc vadit zrovna u této knihy, kde je konec až moc otevřený. Ukončení aktuálního dílu mě mírně zklamalo.

Bubny podzimu Bubny podzimu Diana Gabaldon

Takto si představuji oddechovou literaturu. Celá série se dobře čte, tento díl považuji za velice povedený. Popisy prostředí jsou vynikající, podněcují představivost, vůbec nemám touhu podívat se na seriál. Jedinou výtkou je narůstající počet stran, kniha se špatně nosí a čte na cestách.

24.04.2019 4 z 5

Mořeplavec Mořeplavec Diana Gabaldon

Kniha je napínavá, i když děj trochu překombinovaný. Tento díl se mi líbil mnohem víc než díl druhý.

07.02.2019 4 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Zajímavá hrdinka, ale příběh byl celkem předvídatelný. Víc se mi líbila Anežka nebo od A. Bolavé Do tmy.

27.12.2018 4 z 5