tamara1351 tamara1351 komentáře u knih

Čachtická paní Čachtická paní Jožo Nižnánsky

Čteno podruhé v rámci výzvy.Já se vážně nemohla začíst a prokousávala se tím horko těžko.Ve 14 letech jsem ale byla nadšená.Našla jsem ji na půdě.Celou knihu si babička složila a vystříhala z novin,kde Čachtická paní vycházela na pokračování .Dnes ale hodnotím přísněji,v mnoha ohledech mi to přišlo naivní a o mnohé náhody tu není nouze.Občas jako v Pytlákově schovance :))

20.04.2023 3 z 5

Smrt na kůru Smrt na kůru Dalibor Vácha

Národ zbabělců? Není to spíše přesně naopak? Historie mluví jasně a jednoznačně mluví i činy, obrovské množství letošních darů pro různé organizace jsou důkazem,že nám osudy lidí ani zemí nejsou lhostejné.Možná jen máme strach.Strach být hrdí sami na sebe.

28.12.2022 5 z 5

Jeden den Ivana Děnisoviče Jeden den Ivana Děnisoviče Alexandr Isajevič Solženicyn

Na toto téma jsem četla i lepší knihy,ale stejně si myslím,že jich není nikdy dost.Připomenout si ,jak těžké časy prožili jiní,že strádali mnohem více a mnohem déle.

14.12.2020 4 z 5

Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Toto byla moje první kniha od autora a můžu říct,že jsem jí byla fascinovaná.Tou magií,mísením snů a reality.To absolutní vnímání pocitů,které k vám z knihy pronikají.Neuvěřitelné.

19.03.2020 5 z 5

Žena mého života Žena mého života Tim Weaver

Od této knihy jsem se nedokázala odtrhnout, prostě jsem potřebovala vědět,jak to dopadne:)

25.02.2020 5 z 5

Lunapark Lunapark Stephen King

Možná právě proto, že jsem neměla od knihy žádná očekávání,byla jsem nadmíru spokojená.Krásný sladkobolný a nostalgický příběh s malou dávkou nadpřirozena.Atmosféra lunaparku vás vrátí do dětství a jako třešnička krásná obálka ve stylu Stop hrůzy.

24.01.2024 5 z 5

Hendrixova kytara Hendrixova kytara Kateřina Dubská

Autorčiny knihy mám ráda,styl psaní není úplně tradiční,ale je to trošku jako byste poslouchali příběh kluka od vedle.Je to důvěrně známé, myšlenkové pochody postav ,díky kterým se děj posunuje dopředu jsou jako vaše vlastní.Jsou zde velmi dobře vystižené opakující se vzorce chování, které nás zacyklují v určitých vztazích a nedovolí nám se posunout.Autorka poukazuje na důležitost vymanění se z tohoto bludného kruhu, protože nikdy není pozdě.

20.03.2023 4 z 5

Zajatci Pardálí soutěsky Zajatci Pardálí soutěsky Vachtang Stěpanovič Ananjan

Kniha mého dětství.Četly jsme ji s kamarádkou a dlouze,předlouze o ní diskutovaly s tajným přáním zažít taky nějaké dobrodružství ????

30.01.2021 5 z 5

Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Nejsem katolík ani věřící člověk,jak nám ho ukazuje dnešní církev,ale myslím,že jsem člověk duchovní a po přečtení tohoto příběhu jsem se ujistila,že je to takto v pořádku,že boha není nutné hledat v kostele,při církevních obřadech,ale že je potřeba ho najít v sobě .

05.11.2020 5 z 5

Byla jednou jedna řeka Byla jednou jedna řeka Diane Setterfield

Taky se vám stává,že aniž byste znali autora,tak po nějaké knížce sáhnete a víte,že to bude přesně to,co hledáte?A takhle jsem to měla u ......řeky.A přesně o tom tahle knížka je,o věcech mezi nebem a zemí, které jsou zde stejně jako v životě jakoby na pozadí a my jim věřit můžeme ale taky nemusíme

14.08.2020 5 z 5

Čas odejít Čas odejít Jodi Picoult

Pro mě absolutně dokonalý a opravdu nečekaný závěr,který zaslouží 5 hvězdiček.Čtivá kniha s velmi zajímavou zápletkou.

26.05.2020 5 z 5

Psychiatr Psychiatr Caleb Carr

Kniha byla skvělá, trošku mě odrazovaly některé komentáře o zdlouhavosti a pod.,ale já nic takového nezaznamenala.Byla jsem spokojená se stylem psaní a obsah byl velmi poutavý.Za mě pět hvězdiček ????

14.05.2020 5 z 5

Sněhurčina rakev Sněhurčina rakev Kerstin Signe Danielsson

Mé první setkání s autory a hned na "tykačku" :)))).Pomalý styl vyšetřování a pozvolné rozplétání minulosti mi neskutečně sedlo.I vedlejší dějová linka,která se patrně vine všemi knihami působila nerušivě ,byla dostatečně připomenuta, takže nejste úplně mimo.Za mě nadstandard ,podáno bez zbytečné brutality i bez zbytečné mainstreamové snahy zaujmout za každou cenu.

13.07.2023 5 z 5

Birthday Girl Birthday Girl Haruki Murakami

Kratičká povídka s nádhernými ilustracemi,ve které nebylo řečeno nic.........nebo bylo řečeno vše?

20.12.2022 5 z 5

Smršť Smršť Jozef Karika

Tak tohle bylo psycho.Parádní jízda.Smršť v horách,smršť v autě,smršť v lidech...........a to si pak řeknete,že si třeba jen tak vyjedete na krátký výlet.Nečekaný filozofický závěr a velmi uvěřitelný popis stavu blízkého smrti vyšvihly tenhle příběh o laťku výše.

11.03.2022 5 z 5

Možnosti milostného románu Možnosti milostného románu Jan Němec

Jan Němec prostě umí.Jeden obyčejný vztah rozebraný na součástky.Sebereflexe každého z nás a pro mě nové životní krédo:"Svět patří těm,kterým to není trapné"

17.11.2021 5 z 5

Daleko od hlučícího davu Daleko od hlučícího davu Thomas Hardy

Opravdu půvabný romantický příběh.Z počátku jsem se musela sžít s pro mě zdlouhavými větami a někdy až trošku nudnými dialogy,ale postavy svými charaktery si mě získaly na celé čáře.Gabriel Oak, toť ryzí muž, inteligentní,čestný a zásadový.Bathsheba je na počátku citově nevyzrálá dívka bojující o svou nezávislost v mužském světě a jak už to tak bývá ,než se tihle dva sejdou ,uplyne ještě hodně vody .
Jednu hvězdu strhávám za urychlený závěr

11.06.2021 4 z 5

Šarlatán Šarlatán Josef Klíma

Bohužel jsem nejdříve viděla film, takže kniha už mě neměla čím překvapit.Byla zkrátka taková,jaké už bývají knihy psané podle filmů.Neurazí , nenadchne

19.04.2021 3 z 5

Bezhvězdné moře Bezhvězdné moře Erin Morgenstern

Nádherně sladkobolný příběh.Příběh příběhů,který teče jako med.Je to pocta mýtům,legendám,pocta tradicím.Fantazie autorky je bezbřehá stejně jako bezhvězdné moře.
Vždy, když jsem četla tuto knihu,tak jsem pociťovala úctu a tajemno, jako by sama kniha byla zaklínadlem, které vás vede hluboko,hluboko do králičí nory ,abyste po dočtení knihy zjistili,že ještě zdaleka nejste na konci,neboť zde náš příběh nekončí.Zde se pouze mění.

13.04.2021 5 z 5

Detektiv Detektiv Arthur Hailey

Za mě nejlepší autorova kniha

09.11.2020 5 z 5