tami1 komentáře u knih
Silný příběh prezentuje jiný pohled na Němce a celou válečnou mašinérii. Ne všichni ji slepě podporovali.
Naše hrdinka Franka je zdravotní sestra, kterou právě propustili z vězení. Kvůli ztrátám, které utrpěla, je rozhodnutá zemřít. Osud jí ale nachystal jinou výzvu.
Kniha mě zasáhla svou strohostí, syrovostí a skvělou gradací napětí, jen ten konec to trochu zkazil. Moc se mi líbila krásná spisovná čeština, máme tak bohatý jazyk.
Dokonalá směs historických faktů a fantazie povyšuje tuto knihu na dechberoucí dílo. Ženy v autorčiných příbězích nás inspirují svou silou a hrdinstvím. Zároveň se dozvídáme mnoho mrazivých informací z obou válek.
Nejvíce mě zasáhly informace o masakru Oradour-sur-Glene. Z toho mrazí i po tolika letech.
"Žádám, aby byla s Boží pomocí vykonána spravedlnost.
Vyvázla jsem živá z pece krematoria: jsem svatý svědek z kostela.
Jsem matka, která ztratila vše."
Madame Rouffancheová (soud 1953)
Hřejivě laskavá knížka plná slunce, vůně moře a lásky ke všemu živému. Úžasně kultivovaný jazyk, vtipná přirovnání a suchý anglický humor.
Bylo by parádní strávit takto bezstarostné, téměř nekonečné prázdniny na tomto kouzelném ostrově. Jen bych se asi tolik nerozhlížela po té havěti, přece jen nemusím vidět všechno.
Malá dojemná jednohubka, která vás chytí za srdce.
Budete s Gumpem prožívat jeho nelehký psí život, jeho zklamání z lidí, ale také naději v lepší zítřky.
Nevadilo mi, že je kniha psána jednoduše a kdyby nebyl použit nevhodný jazyk (pražský dialekt) byla by naprosto senzační pro děti. Strašně mi vadilo neustálé - cejtit, zlýho, kterejch, vozejk, magickejch ...
Smekám před autorkou, která dokázala toto hrozné téma zpracovat tak čtivě a s citem.
Nejsmutnější je, že ač je to fikce, vychází ze skutečných událostí. Je téměř nepředstavitelné, že po válce, která stála život a důstojnost tolik nevinných, se lidé vůbec nepoučili. Touha po moci a naprostá zaslepenost vedla až k nejostudnějšímu období našich dějin. Není větší tragédie než když jde národ proti sobě. A v 50. letech stáli Češi proti Čechům.
Knihu jsem zvládla přečíst hlavně díky kapitolám z domova důchodců. Já vím, humor personálu je hodně přes čáru, ale tady byl impulsem, který vždy zbořil ten smutek a depresi. Brož a Špek jsou vtipní i přes naprostou neuctu k životu, lidem a smrti - díky za ně, jinak bych to nepřečetla.
Ne úplně lehké čtení, ale stojí za to.
Člověk se dozví spoustu podrobností z historie, geografie a politického vývoje jednotlivých států a díky autorově intervenci si je dokáže spojit do souvislostí. I když nesouhlasím se vším, je povzbudivé, jak je ta kniha neutrální. Nedělá neomylné bohy ani prokleté ďábly z žádného národa. Je to velmi osvěžující.
Doporučuji
Moc milé překvapení.
Parádně napsaná odpočinková romantika. Chemie mezi Lily a Alekem funguje skvěle. Děj je sice dost předvídatelný, ale to jaksi patří k žánru a mě to ve výsledku vůbec nevadilo.
Určitě si přečtu další díl.
Romance od české autorky srovnatelná s těmi vydanými ve světě.
Precizní znalost prostředí povyšuje toto dílo, z obyčejného lékařského románu, na téměř odbornou četbu pro budoucí patology.
Názorové střety různých generací lékařů vyústí v několik chyb, které spolu se smolnou náhodou a nebetyčnými egy, mají smrtelné následky. Nikdy mě nenapadlo o jak důležité nemocniční oddělení jde.
Začátek komplikovaný spoustou postav, ale časem jsem se docela dobře zorientovala. Zajímavý starý případ, který se neodbytně prolíná s novým vyšetřováním. Střízlivé, uvěřitelné, lidské. Moc se mi to líbilo.
PS: Jen doufám že ve Švédsku mají v reálu o něco schopnější policii.
Silný příběh o lítosti, bolesti a pokání.
Všechno pokání světa stejně nezmění chybu, které se dopustila. Jedno špatné rozhodnutí neúprosně ovlivní životy jejich milovaných ať svého špatného úsudku lituje sebevíc.
Dokonale napsané. Mistrovsky vylíčená doba, válka i charaktery.
Knize chybí k dokonalosti opravdu málo.
Na můj vkus je trochu moc rozvláčná a místy překombinovaná. Zato závěr se povedl skvěle. Žádné uspěchané rozuzlení, žádné zbrklé odhalení a pak konec, autor si dal se závěrem skutečně velkou práci. Rozmotává celou zápletku a dokonce pokračuje s jakýmsi "co bylo dál".
Bavila jsem se.
Smekám před autorkou.
Povedlo se jí být nestraným arbitrem. Díky těmto sedmi rozhovorům se dozvídáme mnoho mrazivých skutečností o životě různých vrstev severokorejské společnosti.
Zpočátku mě napadaly otázky jako:
Jak to mohli dopustit...
Jak se tak mohli chovat...
Jak to, že to nevěděli...
Ale když si uvědomíte, tu zákeřnou, plíživou a všudypřítomnou propagandu, která je jim vštěpována už od kolébky, teprve vám dojde ta vymakaná zrůdnost. Musí být hrozné nemít žádné blízké, protože nemůžete věřit prakticky nikomu. Myslím, že Hitler se Stalinem by koukali s otevřenou pusou, kam až to Korejci dotáhli.
Minier v nejlepší formě!
Příběh plný beznaděje a dusivé atmosféry pomalu graduje až k šokujícímu závěru. Zvrhlé vraždy, Martinova minulost, vesnice odříznutá od světa a logická eskalace vášní mezi obyvateli je strhující.
Doporučuji
Dokonalé!
Geniálně vybudovaný svět fantasy, který mě zcela pohltil. Autor dokáže upoutat svým svébytným pojetím a bezbřehou fantazií.
Nádherný jazyk - velká poklona překladateli. Duše se při čtení tetelí blahem.
Literárně to na pět hvězd není, ale v tomto případě se podle mě počítá především poslání a odvaha vystoupit z řady.
Kniha by měla vyděsit všechny rodiče dcer, které jsou ještě malé nebo nedospělé.
MĚ VYDĚSILA!!!
Tento sociální jev, kterým trangender bezpochyby je, má strašlivé důsledky pro budoucnost tolika mladých dívek a žen. Když převládne aktivizmus, sociální sítě a módní trend nad zdravým rozumem, je to vždycky špatně. Někteří budou tvrdit, že nás se to netýká, ale to si nemyslím. Před několika lety by bylo nemyslitelné, aby děti na prvním stupni základní školy chodily na přednášky na Prague Pride. A dnes se to děje. Společnost neustále ustupuje aktivistům a tím se vzdává vlivu na svou budoucnost.
I tentokrát jsem nadšená.
Kniha není ani tak o místech, která autor při putování navštívil, ale jako vždy spíše o lidech, které potkal. A že je to opravdu rozmanitá směska národností a povah.
Rozjímání o smyslu života, vtipně popsaná historie pouti a náladové ilustrace dotvářejí skvělý dojem. Určitě je to kniha, ke které se ráda vrátím, zvlášť díky laskavému humoru a atmosféře pohody, která z knihy vyzařuje.
Vražedně zábavné čtení.
Myšlenkové pochody Björna jsou tak brilantně zamotané, že mi až přecházel zrak. Princip je jednoduchý, se všemi to myslíte extrémně dobře, ale se sebou pochopitelně nejlíp.
Prostě:
"Cesta do pekel je dlážděna samými dobrými úmysly."
Kniha se mi četla velmi dobře. Skvěle vypracované postavy (a že jich tam bylo) . Podezírala jsem skoro všechny, jen vraha vlastně né. K zamyšlení byla především ta neustálá šikana a tlak na všechny kvůli vzhledu. Zarážející bylo, že to vlastně pokračovalo celý život až do dospělosti, jako by ta společnost vůbec nedospěla, časem nezmoudřela, jako by všichni byli pořád na střední.
Povedená oddechovka.
Z celé knihy vyloženě pryští ponurá atmosféra. Vše je šedé, beznadějné a špatné. Postavy nepotká jediná jiskřička naděje, neprožívají nic pozitivního ani veselého.
Jinak se autorovi povedlo vystavět velmi dobrou krimi, která dávala smysl a velmi dobře se četla. Mia mi tentokrát nelezla se svými závislostmi tolik na nervy a zbytek týmu byl celkem sympatický. Doporučuji.
Nevšední příběh o životě, lásce, touhách, chtíči a smrti.
Tato kniha je jako mozaika poskládaná z osudů lidí, kteří prošli životem Violett Dušičkové.
Violett je správkyní hřbitova.
Známí i cizinci v ní potkávají vrbu, která je vždy vyslechne.
Laskavou přítelkyní, která si na každého udělá čas.
Nadanou zahradnicí, která se ráda podělí o plody své práce.
Silnou ženu, která přežila nejedno hoře.
...