tanuki tanuki komentáře u knih

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

"Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše."

"Změna prostředí je tradiční blud, na nějž spoléhají lásky a plíce odsouzené k zániku."

09.02.2015 4 z 5

Kamkámek Kamkámek Milena Lukešová

Kniha s poněkud psychedelickými ilustracemi, které dítěti klidný spánek s největší pravděpodobností nezajistí. Tmavé barvy, Kamkámek pláče, Kamkámek se ztratil, Kamkámek je maličký lidský tvor mezi velkými zvířaty...moje první vlastní kniha, kterou mi v první třídě přinesl k babičce Mikuláš.

12.01.2015 2 z 5

Poloviční bratr Poloviční bratr Lars Saabye Christensen

Příliš moc náznaků a poměrně málo jasných odpovědí. Možná si má čtenář souvislosti domyslet sám, ale neškodilo by některé věci víc objasnit. Taky časová osa je poměrně nejasná a člověk nikdy pořádně neví, kolik je v dané fázi vyprávění Barnumovi let.

09.01.2015 3 z 5

Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem Tomáš Zmeškal

Nevím, jaký význam mají cukrářovy vize, ani pojednání o historii výstav, ale jinak fajn kniha. Zvláštní je také opakující se téma zloděje, který se dá do řeči s majitelem bytu, který právě vykrádá...

11.12.2014 5 z 5

Opravdu opravdu velké otázky o životě, vesmíru a o všem možném Opravdu opravdu velké otázky o životě, vesmíru a o všem možném Stephen Law

Pan autor v knize otevírá zajímavá témata, nad kterými se vyplatí přemýšlet, ať je Vám 10 let nebo 40. Vesmír, vznik života, evoluce, mozek a mysl, morálka, štěstí, genové inženýrství, peníze, vědění, víra a spousta dalších. V některých sekcích se jedná o výklad, jinde jsou pokládány otázky, na které si každý musí odpovědět sám, protože jednoznačná a správná odpověď na ně neexistuje. Pro přemýšlivé děti určitě přínosná kniha, i když místy trochu složitá, místy ne tolik zajímavá...jako celek ale poutavá.

05.04.2018 4 z 5

Srí Lanka Srí Lanka Stuart Butler

Lonely Planet má ve své sérii i lépe zpracované průvodce. Občas zde některé důležité informace nenajdete, některé jsou nepřesné a informace o památkách příliš stručné. Přetrvávající slabinou jsou mapy, ve kterých se poměrně obtížně orientuje. Rough Guide je pro Sri Lanku lepší volbou.

31.01.2016 4 z 5

Kejda Kejda Dan Černý

...hrozná blbost a navíc nijak zvlášť zajímavě napsaná (pokud budu parafrázovat jeden ze zdejších komentářů)...mistru Kulhánkovi nesahá ani po kotníky....prostě béčková sci-fi, na kterou člověk asi rychle zapomene...já se tedy budu snažit...:-)

09.07.2015 1 z 5

Nezvladatelné dítko kardinála Guzmána Nezvladatelné dítko kardinála Guzmána Louis De Bernières

str. 43:
Boha vůbec nezajímá, jak si lidé zařídí svůj sexuální život, pokud je veškeré jejich chování motivováno láskou v nějaké z jejích nekonečně různorodých podob.

21.01.2015 5 z 5

Patriarchátu dávno zašlá sláva Patriarchátu dávno zašlá sláva Pavel Brycz

str. 150:
"...soucit neznamená nic víc, než jen podívat se na neštěstí, které se stalo druhému, jeho vlastníma smutnýma očima."

str. 174:
"Židi prý mají takovou průpovídku ve své svaté knize: "Muž bez ženy není člověk." A proto oni asi Židi neuznávají Ježíše, i když Nazaretský byl taky Žid. Neměl ženskou, a tak nemohl být ani člověkem, natož Bohem."

19.01.2015 3 z 5

Možnost ostrova Možnost ostrova Michel Houellebecq

Občas až příliš filozofující...jediné zajímavé pasáže se týkají popisu vnitřního fungování sekty - ty jsou napsány opravdu velmi povedeně.

12.01.2015 2 z 5

Kříže Kříže Jiří Kulhánek

...konečně se něco děje...po předchozí knize, která znamenala pouze "cestu tam a zase zpět", se děj posunuje vpřed a začíná se rýsovat rozuzlení příběhu...nicméně stále máme něco před sebou a záleží jen na panu Kulhánkovi, zda se nám rozhodne to v nějaké dalším díle sdělit...:-)

04.11.2014 5 z 5

Jméno větru Jméno větru Patrick Rothfuss

Poctivě napsaný příběh o všemi myslitelnými talenty nadanému hrdinovi, který je násilně vytržen ze spokojeného dětství a musí se znenadání životem začít protloukat na vlastní pěst. Jsme ve světě, kde magie funguje na vědeckých základech a je možné ji studovat na univerzitě (ehm, někde už jsem to už asi viděl). Musíte se na ni ale nejdřív dostat a musíte na ní také umět přežít. Nadělat si nepřátele je totiž příliš snadné a pokud u toho natrefíte na někoho mocného a bohatého, nedej bože na univerzitního profesora (počkat, jen jednoho?), no teda, říkáte si o malér. Pak je nutné zapnout veškerý um a snažit se z toho se ctí vybruslit. A Kvothe bruslí a kličkuje, seč mu síly stačí a vy mu jen napjatě držíte palce, aby to zase někde nezkonil...

31.12.2024 4 z 5

Srí Lanka Srí Lanka Kiki Baron

Pro první stručné seznámení s danou destinací je tato edice ideální. Žádné podrobné informace ale čekat nelze. Ale to ani není účel.

22.11.2015 3 z 5

Nebeský fotbal a jiné povídky Nebeský fotbal a jiné povídky George Bernard Shaw

Větší část povídek spojují motivy smrti, víry a duchařiny, které však ke konci ustupují do pozadí. Narazíte zde na vyobrazení vstupu do ráje, manipulaci se zázrakem i teologicko-filosofické hledání podstaty Boha. Potkáte duchy, uslyšíte promluvit bystu v divadle i jezdeckou sochu na náměstí (ta dokonce přijme pozvání na večeři, kam se také dostaví). Nakonec se mi nejvíc líbila povídka, která tohle všechno postrádala - Serenáda.:-)

31.08.2015 3 z 5

Lepší než prstem do oka Lepší než prstem do oka Jan Malinda

Kniha o dospívání - na to, že to napsal autor, kterému ještě nebylo ani 20 let, je to celkem zábavné čtení...

09.02.2015 3 z 5

Vernon Bůh Little Vernon Bůh Little DBC Pierre (p)

Břitká groteska o tom, jak lze mediálně pozměnit povahu jakékoliv události. Vše dovedené ad absurdum. Od chvíle, co jsem dočetl tuto knihu, nevěřím televizi. :-)

20.01.2015 5 z 5

Vietnam - Turistický průvodce Rough Guides Vietnam - Turistický průvodce Rough Guides Jan Dodd

O chlup lepší než Lonely Planet. Jen trochu mrzí větší hmotnost. Informačně ovšem absolutně vyčerpávající.

08.01.2015 5 z 5

Vietnam Vietnam Nick Ray

Standardní kvalitní průvodce do Lonely Planet. Vydrží i nepříliš šetrné zacházení, kterého se mu na cestách dostává měrou vrchovatou. :-)

08.01.2015 4 z 5

Vietnam Vietnam neznámý - neuveden

Malý průvodce se spoustou hezkých fotografií. Pomůže při rozhodování, kam se vydat.

08.01.2015 4 z 5

To sladké tajemství života a jiné povídky To sladké tajemství života a jiné povídky Roald Dahl

Několik povídek provázaných stejnými postavami. Dahl má talent vytěžit z obyčejného "povídání" nečekanou pointu. Vtipné, odpočinkové čtení.

30.10.2014 4 z 5