tenax komentáře u knih
Druhý díl trilogie je stejně dobrý, ne-li lepší než první. Navíc se zde do osudů hlavních postav více promítají dějinné události a komplikované vztahy mezi Anglií a Walesem v první polovině 13. století. A tak to mladý Harry, rodem Angličan a vychováním Velšan, vůbec nemá jednoduché. Jeho vztah s Ralfem Isambardem osciluje mezi nepřátelstvím a respektem, a Harry postupně vyzrává v muže stejně čestného a zásadového, jako byl jeho otec.
Pro začínající luštitele křížovek je to nepostradatelná pomůcka, pokročilí si své znalosti osvěží a doplní.
Pro křížovkáře (a nejen pro ně) téměř nepostradatelná pomůcka.
Úžasná směs romantiky a dobrodružství, okouzlujících popisů architektury a krajiny, ale i vnitřního života a citů hrdinů. Vznešené dialogy, které by v jiných případech působily směšně, zde naprosto odpovídají stylu románu a jsou nenahraditelné. Čímž zároveň oceňuji překladatelku, odvedla skvělou práci.
Cornwell snad neumí napsat špatnou knížku. Málo známá epizoda z bojů za nezávislost je popisována podrobně krok za krokem. Přitom to není žádné suchopárné čtení, naopak jde o strhující příběh lidí na obou stranách konfliktu se všemi jejich kladnými i zápornými vlastnostmi. Čtenář tak vlastně nemůže fandit některé ze zúčastněných stran, ale jen konkrétním osobám, ať už jde o Brity nebo americké povstalce. Plusem je navíc mapka dějiště na předsádce a tradiční autorova historická poznámka na závěr.
Postupné vyvražďování účastníků uzavřené společnosti připomíná Deset malých černoušků a podobné detektivky, když se do věci ale zaplete démon Azazel a duch nitranského kata, je zaděláno na napínavý akční příběh. Myslím, že nijak nevybočuje z celé série, čtení „odsejpá“, chytne a nepustí do poslední stránky. Já se bavil a nic víc jsem ani neočekával.
Se změnou autora se trochu změnil styl příběhu této série, tentokrát je to spíš detektivní sci-fi, i když ani tady nechybí démoni, kteří ale neovládají ani tak lidi, ale spíš stroje. Tato kniha není tak akční jako předchozí části, i když akce je zde také dost. Stále je to ale napínavé a zábavné čtení, které svádí k vyhledání dalších dílů.
Opět zábavné a napínavé dobrodružství party Felixe, Vincence, Waltera a Klaudie, plné třeskutých dialogů a absurdních situací. Na můj vkus sice až moc práchnivějících mrtvol, rozstříknutých mozků, vyhřezlých střev, vydloubnutých očí a potoků krve, ale vím, že to k tomuto žánru patří, tak jsem se jen bavil. Ale rozhodně nedoporučuji číst při jídle nebo jíst při čtení.
Typický úvodní díl série, který představuje hrdiny a jejich schopnosti, prostředí a svět magie. Nepatřím ke skalním fanouškům tohoto žánru, ale tahle knížka mě pobavila a těším se na pokračování. Skvělé hlášky, napínavý a svižný děj, poněkud bizarní hrdinové, co víc si přát od tohoto typu literatury…
Příběh Martina ze Stvolna byl dotažen až do úplného konce a tak by to chtělo celou sérii nějak zhodnotit. Po velice nadějném začátku v prvním, dobrém druhém a ucházejícím třetím sklouzl čtvrtý díl série do slabšího průměru. Stále je to sice napínavé dobrodružné vyprávění, ale jako historický román nevěrohodné a přitažené za vlasy. Celá série obsahuje tolik zázračných osvobození těsně před popravou, takřka nadpřirozených schopností Martina ze Stvolna (třeba v posledním dílu, kde se během několika měsíců naučí arabsky číst a mluvit natolik, že je schopen filozofovat a diskutovat o lásce a smyslu života), jeho geniálního trubadúrství i rytířského umění, že je to až neuvěřitelné. Vůbec celý čtvrtý díl ve mně vzbuzuje pocit, že se autor v předchozích dílech příliš rozepsal a pak nevěděl, jak dál. O tom by svědčil jak tříletý předěl mezi vydáním 3. a 4. dílu, tak náhlé zakončení, kde je na pár stránkách popsáno několik desítek let zbytku Martinova života. Přes všechny výhrady je to ale dobré odpočinkové čtení, kterého člověk nemusí litovat.
Docela zajímavá detektivka, klasické schéma uzavřeného okruhu podezřelých, originální motiv vraždy. Dobré odpočinkové čtení.
Pravděpodobně měla mít tato série pouze tři díly, ale Vondruška se, jak je jeho dobrým zvykem, rozmáchl do šíře, spřádá další zápletky a tak je na řadě ještě „čtvrtý díl trilogie“. Sice dobrodružné příhody a schopnosti trubadúra, rytíře a milence Martina ze Stvolna jsou stále fantastičtější a nepravděpodobnější, jako příběh se to dobře čte a tak se těším na poslední díl.
Nejde vlastně o klasické detektivky, kde autor předloží všechna fakta, byť umně zamaskovaná, a čtenář má šanci odhalit pachatele ještě před koncem knihy. Spíš bych to označil jako vyprávění o složité cestě ke zjištění totožnosti oběti a poté k odhalení pachatele, to vše v době, kdy neexistovaly některé moderní vědecké metody, ale na druhé straně perfektně fungovala habsburská byrokratická mašinerie evidence obyvatel a rutinní úřednické postupy.
Z četby dýchá nostalgie, trochu na závadu je přílišné a opakované zdůrazňování dobového místopisu a dialogy ve stylu tehdejších novinových článků a úředních dokumentů. To je dáno také tím, že autor zřejmě čerpal z autentických materiálů a jejich jazyk do značné míry převzal. Ale jinak je vcelku pohodové čtení, něco na způsob Četnických příběhů Michala Dlouhého, jen posunuté ještě o kousek dál do minulosti.
Jedna z řady šikovných brožur než se člověk dostane k internetu.
Jednotlivé kapitoly sice připomínají formou a rozsahem podobné články v populárních záhadologických magazínech, na rozdíl od nich ale uvádějí každé téma v širších dobových souvislostech (např. husitství – povodně – hladomor). Jsou psané srozumitelně a docela napínavě. Dobré čtení, které pobaví a zároveň poučí.
Pro křížovkáře takřka nepostradatelná pomůcka, pro ostatní výborný zdroj prvotní informace při setkání s nějakým neznámým pojmem.
Výborné, i když zdaleka ne pohodové čtení. Francouzské tažení Jindřicha V. v roce 1415, vrcholící bitvou u Azincourtu, je popisováno prostřednictvím příběhu mladého anglického lučištníka Nicholase Hooka. Nechybí naturalisticky vylíčené bitevní scény, podrobnosti o obléhacích technikách, výstroji a výzbroji bojovníků, dobovém chápání morálky a cti, ale i romantická linka vztahu Nicholase a Melisandy, nemanželské dcery jednoho z francouzských šlechticů. To vše je namixováno do strhujícího vyprávění, které Cornwell umí. A jako zajímavá tečka je nakonec tradiční autorova historická poznámka, kde uvádí na pravou míru některé licence, které použil při psaní románu.
Další příjemné čtení, na rozdíl od předcházejících dílů je hlavní postavou skutečně hejtman Ambrož. Skvěle popsaná ponurá atmosféra panského sídla a hornického městečka, klasická detektivní záhada „zamčeného pokoje“, nečekané vyústění příběhu – co víc si přát? Snad jen další pokračování série.