TheMelorry komentáře u knih
Jedná se asi o první knihu z prostředí švédské přírody a hor, kterou jsem četla, proto mě popisy krajiny velmi zaujaly a bavily. Stejně tak popisy jídel a celkové tamní mentality. Co se příběhu týče, ten nebyl špatný, ale nebránila bych se nepatrnému zrychlení - tohle bylo možná až moc "feel good". Kniha se ale velmi dobře četla, proklady popisy nebyly na škodu... Co mi chybělo je aspoň malá romantická linka, kteoru mám v knihách ráda a tady by se hodila.
Je to jen můj názor, ale v určitých aspektech mi atmosféra knihy připomínala Pekárnu s vůni skořice.
Stejně jako u předchozího dílu i tentokrát jsem nadšená. Spojení historické tématiky, boje za ženská práva a romantické zápletky prostě skvěle funguje. Navíc autorka píše neuvěřitelně čtivě a napínavě a její postavy si nejde neoblíbit.
Znovu shledání s Pippou a dalšími hrdiny je skvělé. Stejně tak napínavá a celkem děsivá zápletka a záhada, která se kolem Pippy rozprostírá a stahuje se jako smyčka.
Stejně jako u předchozích částí, i tentokrát mě nadchl autorčin čtivý styl psaní a vkládání fotorafií, wordových dokumentů, přepisů rozhovorů... i když tentokrát v menší míře.
Ovšem škoda je, že máme tento třetí díl rozdělený na dvě části, přičemž tato první končí opravdu hodně otevřeně. V podstatě v nejlepším a nejnapínavějším okamžiku.
Autorku mám ráda už z doby, kdy začínala s podcasty. Národní opruzení jsem samozřejmě také poslouchala a líbil se mi moc. Kniha je ještě o něco propracovanější, velmi dobře se čte a nějaké chybné reálie nebo věci s otazníkem se prostě dají předpokládat a příběh na nich nestojí. Jako zajímavý pohled na dobu mládí významných českých osobností a smyšlený příběh z jejich života, je kniha skvělá.
Prostě jednohubka na odpoledne, u které se člověk nenudí. Mile ráda bych si přečetla/poslechla nějaký další podobný příběh.
(3,5)
Kniha nebyla vůbec špatná, ale můj hlavní problém byl, že jsem si nedokázala najít cestu k žádné postavě. Všechny, dokonce i hlavní hrdinka Hanka, mě neskutečně rozčilovaly a jejich jednání jsem moc nechápala. Na druhou stranu, pozitivně hodnotím to, že jsem se několikrát upřímně zasmála a pobavila.
Myslím, že si knihu možná víc užijí ročníky starší než jsem já.
Z předchozích dílů jsem byla nadšená, ale tenhle mi nějak nesedl. Nejspíš to bylo hlavními postavami (zejména hlavní hrdinkou), jejichž povaha a jednání se mi moc nelíbily. Za mě jde o nejslabší díl série. Ale i tak na něm dokážu najít několik pozitiv a určitě se nejedná o špatnou knihu.
Vůbec nevím, jak hodnotit. Bylo to zvláštní, silné, zároveň matoucí a v určitých věcech nejasné. Hodně se mi líbilo prostředí Neapole a srovnání lepší a horší části města. Stejně tak rozličné postavy, u kterých mi přišlo vyzdvihnuté hlavně to špatné. To, že je kniha vyprávěna očima mladé dívky ve výsledku vůbec nevadí, naopak. Jedná se o pohled do světa dospělých, který není vůbec pěkný.
Co mě trochu zklamalo je závěr. Čekala jsem víc...
Stejně jako u prvního dílu jsem byla i tentokrát nadšená. Bylo skvělé sledovat další osud Pekárny, městečka a osob zde žijících. Trochu jsem se obávala těžkého tématu, které prostupuje celou knihou, ale myslím, že bylo velmi dobře, uvěřitelně a s citem zpracováno. Navíc všudypřítomná atsmoféra romantiky, milých lidí a sousedských i rodinných vztahů, vůně pečiva a zákusků a předvánočních adventních chvil, dodává příběhu určité kouzlo.
Tato kuchařka zaměřující se na recepty z období Rakouska-Uherska je velmi zajímavá a přínosná. Pokud si člověk chce vyzkoušet starší recept uzpůsobený do moderní doby. Navíc musím vyzdvihnout nádherné grafické zpracování pojaté do tmavozelena.
Opět výborný díl, který už na první pohled evokuje jakým směrem se bude ubírat. Hlavní protagonisté jsou velmi sympatičtí a jejich vztah i scény mezi nimi stojí za to. Zajímavé je také změna prostředí na poněkud orientálnější.
Oproti minulému dílu je tento zaměřen méně na děj a více na erotické scény, které jsou někdy poměrně dost odvážné. Celkově ale autorka opět prokázala, že tenhle žánr umí a píše opravdu velmi čtivě.
Výborně napsaná kniha, která předává rady přístupnou, přátelskou formou. Autorka se nesnaží hrát si na vševědoucí, jen ukazuje možnosti, rady a triky jak se vyrovnat s stydlivostí a nesmělostí. Jak sama zmiňuje, jedná se o "běh na dlouhou trať", ale s pomocí jejích rad a aktivního trénování je všechno možné.
Kniha mě opravdu mile překvapila a zaujala svým originálním tématem a provedením. Na první pohled retelling na Červenou Karkulku/Krásku a zvíře skrývá mnohem víc a opravdu je to temné fantasy.
Zhruba v polovině knihy mi přišel příběh trošku zbytečně natahovaný, ale zcela to vynahradil zajímavý začátek a ještě mnohonásobně zajímavější a akčnější závěr. Tolik nečekaných zvratů jsem opravdu nečekala, ale užila jsem si je.
Předchozí kniha z edice se mi líbila a zaujala mě nepatrně více než tahle. Ale stejně jako minule musím opět vyzdvihnout obsáhlost, zajímavost a celkovou čtenářskou přístupnost. Autor předkládá opravdu neskutečné množství informací, které propojuje v kontext českých dějin, ale i dějin sousedních zemí...
Myslím, že je kniha ideální pro odbornou i laickou veřejnost a oběma skupinám přinese řadu nových poznatků.
Od začátku do konce se kniha nese na takové poklidné vlně a i přes několik zásadnějších zvratů působí příjemným a uklidňujícím dojmem. Postava Basila je skvělá, takových zvláštních lidí víc, prosím. Stejně tak závěrečná část z jeho deníku stála za to.
Do příběhu jsou nenápadně vloženy motivační citáty a obecně informace o seberozvoji... a překvapivě nejsou vůbec rušivé, naopak. Možná je to ale na úkor děje, který je spíše plytký a jednodušší.
(3,5)
Kniha je naprosto skvělým pohledem do období počátečních dějin Čech a rodu Přemyslovců. Autor vše skvěle popisuje, vysvětluje, opírá se o mnohé studie a výzkumy.. a přesto není kniha ani zdaleka nudná. Právě naopak. Od začátku do konce naplněná důležitými a zajímavými fakty a přitom velmi čtivě, přístupně a příjemně napsaná.
Je třeba překonat obavu z množství stran (část zaplňuje rejstřík a poznámkový aparát) a do knihy se pustit. Ať už je člověk historik nebo laik, najde si to své.
Stejně jako autorčina předchozí kniha, i tato je velmi čtivou a příjemnou, odpočinkovou četbou, se sympatickými hlavními postavami. I dyž mi nějakou dobu trvalo, než jsem si k nim našla cestu. Nápad se společnými dovolenými a retrospektivními vsuvkami je originální a velmi dobře funguje. Stejně tak chemie a potlačování citů mezi obě postavami.
Myslím, že na odreagování a zlepšení nálady je kniha ideální. Zejména druhá polovina knihy.
Stejně jako u autorčiny předchozí knihy, i tentokrát jsem nadšená. Jedná se o příběh podobného ražení, se střídáním současnosti a minulosti a pátrání po dávných rodinných tajemstvích a vazbách. Přesto jde o něco zcela specifického, čtivého, zajímavého a místy i dojemného. Jediný problém jsem měla s prvními několika kapitolami, kdy jsem měla problém se do příběhu dostat. Ale když se to nakonec povedlo, kniha rozhodně stála za to.
Nečekala jsem to, ale jsem opravdu nadšená. Po několika prvních stranách jsem se do knihy velmi snadno začetla, hlavní postavy i prostředí mi přirosly k srdci. Celkové téma, příběh se všemožnými zvraty, atmosféra, krásné popisy rozličného prostředí a samozřejmě slovanská mytologie, to vše mi přirostlo k srdci a okouzlilo mě.
No a ten konec? Dojemný, smutný a přesto obsahující určitou naději a vidinu lepších nových zítřků.
(4,5)
Super originální retelling na známou Červenou Karkulku, který rozhodně velmi překvapí. V pozitivním slova smyslu. Přestože se jedná o YA knihu, rozhodně bych ji doporučila i starším čtenářům. Téma, postavy i zápletky jsou velmi zajímavé a objevuje se i několik lehce drsnějších scén. No a ten konec.... opravdu doufám, že jde o začátek nové série a dozvím se, jak to bude dál.
Knize nelze upřít velkou čtivost. Člověk otáčí stránky jednu za druhou a na konci se ocitne, ani neví jak.
Stejně jako u minulého dílu i v tomhle je hlavní zápletka spojená s právnickým prostředím a s podsvětím. Autorka rozehrává zamotanou a nebezpečnou hru, ve které si nikdo nemůže být ničím jistý.... a pak pomalu rozmotává a vysvětluje nečekané zvraty. (minimálně pro mě byly nečekané). Nejedná se o žádnou vysokou literaturu, ale na odreagování je naprosto kniha ideální. Jediné co mi trošku vadilo, byl začátek. Kdy mi určitou dobu trvalo, než jsem se zorientovala.