ThomasRuhe komentáře u knih
Události okolo atentátu na Heydricha jsou mi všeobecně známy, takže při čtení nešlo o zjištění překvapivého děje nebo konce. Prvotním cílem se stal způsob jakým to Jiří Šulc sepsal. Myslím, že se mu to povedlo, od příprav v Anglii, až po závěrečnou přestřelku v kostele.
Zajímavé jsou i pochybnosti nad atentátem. Úvaha, zda-li pozdější německá odveta na českém obyvatelstvu nebyla příliš vysokou cenou. 80%.
Vcelku mě to bavilo. Robert Langdon je prakticky hned od začátku na útěku. To pokračuje vlastně po celou knihu. Znovu je zde mnoho historických informací z oblasti náboženství, umění či architektury, ať z Florencie nebo Benátek. Příběh má slušný spád a zajímavou zápletku. Takže Infernu dávám 70%.
Tohle je klasika klasik scifi románů. Překvapilo mě, jak je to útlá knížka, čekal jsem mnoha set stránkovou knihu typu verneovek. Když přihlédnu k době sepsání, tak je to vcelku dobré. Lehce ponurý obraz budoucnosti s morálním vyústěním se mi nakonec líbil. Stroji času tak dávám 3/5.
Úplně první díl o 87. revíru. Ještě zde chybí mnoho postav, které pak celou sérii provází. Jako vstupní díl celkem dobrý, vyšetřování vražd policejních detektivů má nakonec jednoduché rozuzlení.
Tím hlavním je v knize bratrská linka. Sam Redman zjišťuje, že jeho bratr Jacob nejenže žije, ale zdá se , že pracuje pro nepřítele Britů a má být zlikvidován.
Vše se točí okolo tohoto vztahu, až do samotného závěru. Skoro až detektivní zápletka pak vrcholí finální záchrannou akcí. Velmi dobrý díl, tak za 70%.
Tady se do vyšetřování několika případů zapojí vlastně všichni policisté z okrsku. I když jsou některé zločiny závažné, tak jejich lehce neohrabaný postup při řešení působí komicky a vytváří humorné situace. Zde si McBain skutečně vyhrál se situačním humorem, jak v dialozích, tak činech. Např. stačí zmínit začátek, kdy se na služebně maluje...
Kniha byla vcelku dobrá. Asi bych se k ní podruhé nevrátil, ale žádný propadák to není. Žánrově se zde odehrává tradiční schéma zápletky. Za sebe dávám 3/5.
Kniha byla příjemným překvapením. Skvěle se povedl začátek, kdy se agent Burke probudí v lese u řeky se ztrátou paměti. Pak následuje pasáž odhalování a pátrání, kde autor zdařile vytváří atmosféru bezmocnosti až zoufalství hlavního hrdiny. Přitom tajemno městečka Pines zůstává nadále z velké části skryto. V závěru je pak vše až krystalicky odhaleno a vysvětleno.
Příběh se mi líbil a zaslouží si 4/5.
Pekelný oheň je má druhá knížka s vojákem SAS Danny Blackem. Opět má napínavý děj, který vede přes různé části světa. Závěr je vyšponovaný prakticky až do poslední vteřiny. Za mne 80%.
I přesto, že se děj odehrává v Londýně, tak mi atmosférou silně připomínal starý americký kriminálky ze 70 tých let. V hlavních postavách úplně vidím takový borce jako byli Steve McQueen a Roy Scheider.
Hlavní postavy Iversson a Gallan jsou pro vyprávění děje také skvěle zvoleni jako protiklady a soupeři. Střídání děje z jejich pohledu se taky povedlo. K tomu musím přičíst, že jsem se upřímně bavil textem, který byl protkán lehkým ironickým humorem.
Vražednou výměnu jsem si přečetl po letech znovu, a opět mě to bavilo. 85%.
V době vzniku určitě čtivé, ale dnes je styl těchto povídek už překonaný. Mnohé obsahují klasické rekvizity: soukromý detektiv, drsní policajti, gangsteři, nebezpečná sexy děvčata, chlapácké řeči, noční kluby a bary, panáky whisky, cigára, kouřící hlavně pistolí a mnoho dalšího. Úroveň povídek byla od slabších po dobré, takže mé hodnocení je někde kolem 50%.
U téhle knihy jsem vůbec netušil co mám očekávat. Z anotace jsem usoudil, že by to mohlo být zábavné čtení z trochu jiného soudku, než jsem zvyklý.
Nakonec mě to moc nebavilo, kniha si své fanoušky asi našla, ale já k nim nepatřím.
Kniha se dělí zhruba na tři části. V úvodu Neil Slater pracuje jako školní trenér ragbyového týmu a poté co zabrání únosu jednoho studenta je vyhozen. Pak dělá bodyguarda bohatým paničkám, a když ho to přestane bavit, vstoupí do Kádru, tajné skupiny která řeší problémy tam, kde politické řešení nestačí...
Čte se to snadno, děj rychle plyne a stále se něco děje. Závěr byl trochu přitažený za vlasy, ale s tím jsem se hravě srovnal, a dojmu z knihy neublížil. Od Ryana nadprůměr.
Kniha s výborně zvoleným námětem. Líbilo se mi využití skutečných osob např. Roschmann, Glücks, Wiesenthal. Hodně jsem se dozvěděl o ODESSE jakožto organizaci.A Forsythův náznak jak německá společnost neměla zájem o hledání nacistických zločinců, prostě chtěli to už nechat být a žít přítomností.
Samotný Peter Miller měl někdy víc štěstí než rozumu. Z toho vychází i závěr vyšetřování, který se k příběhu hodí.
Příběh se mi vcelku líbil. Dobře je popsána cesta expedice amazonským pralesem, a její boj s nástrahami pralesa i nepřátelskou vojenskou skupinou. Ujde i vysvětlení symbiózy mezi stromem Jaggy a indiány.
Závěr je sice trochu pohádkový, ale to jsem nějak vstřebal. Ta částečně zmutovaná zvířata chránící strom, jsem bral, i když 40-ti metrový kajman je už trochu moc. Tady snad došlo k chybě v překladu, v originále šlo možná o 40 stop, což bych považoval za pravděpodobnější.
Ale jinak mě to bavilo, a hodnocení je nějakých 70 %.
Tento příběh bych ohodnotil jako velmi zdařilý. Napínavý děj, hodně akce ( i dost drsné) k tomu také aktuální námět, boj proti bojovníkům z islámského státu. Plusem je i postava Dannyho Blacka, klasický tvrďák z SAS.
Od Ryana mám už něco přečteno, a Špatný voják je úrovní rozhodně nadprůměrný díl. 80%.
Vcelku dobrý příběh. Vyvážená směs politického dění a bojové akce. Knihu hodnotím jako solidní průměr.
Mám rád detektivní romány z neobvyklého prostředí. Případ z nacistického Německa tam rozhodně patří. Dobře je popsán jak průběh vyšetřování tak atmosféra Berlína v roce 1944. Jen mám pochybnosti, že by SS povolalo k vyšetřování židovského komisaře, ať už by byl sebelepší, ale to dojem z knihy nekazí.
Kvalitou se jedná o solidní průměr. Příběh se čte dobře a hlavní postava Matt Browning taky ujde. Trochu přehnaná je pouze závěrečná akce s vlakem, která připomíná nějakou bondovku.
Celkovému dojmu to však příliš neublížilo.
Tak přebal knihy nelhal. Do děje se zamíchalo vše, policie, církev, politici i ta mafie. To vše vytvořilo velký spletenec událostí. Není to úplně marné, směsice pátrání s objasňováním historických dějin šlo dobře dohromady.
Na druhou stranu, hlavní postava Toma Kirka mi nepřišla tak zajímavá, aby se kolem ní vytvořila celá série.
Hodnotím 3/5.