ujira komentáře u knih
Děsivé zhrnutí jedné slavně neslavné epochy velikého Ruska, děsivé výsledky vlády jedné strany a doklad o tom, jak se ohýbají zákony v rukou tyranů. Velmi smutná a poučná studie o zneužití moci a o chorobné ideologii komunismu.
Skvělý námět, pomalejší a méně dramatické, ale stále zajímavá dvojice Callanach
a Ava, kteří s každým novým společným případem zrají, znovu vtáhnou čtenáře do děje.
Celkově hodnoceno jako docela dobrá série historických romámů, sledující na pozadí vlády Jana Lucemburského, životní příběhy rytířů z Vřesova a sousední
tvrze. Časté opakování historie hlavních hrdinů zpomaluje děj,autor má asi obavy, aby čtenář, který nečetl celou serii, se neztratil. Myslím, že by jednotlivé knihy měly čtenáře zaujmout aniž by se muselo stále něco opakovat.
Severské drama s náboženského prostředí s detektivní zápletkou. Nu což, i seveřanky umí psát detektivky sugestivně, neotřele a čtivě a nevadí převaha ženských postav, nepůsobí zde plytce a lehký feminismus neuráží. A hlavně prostředí bývá okouzlující a ten bílý sníh změkčuje veškeré zlo a halí lidskou špínu klidnou pokrývkou.
Nejdřív mne zaujala obálka, a pak mne okouzlila poezie.
Docela drsný způsob prozření a sebeuvědomění ženské hrdinky tvoří melancholickokrásný až poetický příběh vycházející z tradic ruské literatury.
Pozoruhodné dílo o rituálu zasvěcení v lásce k literatuře, dějinám mistrně využívá prvky mystické, tajemné a rozehrává košatý příběh v němž nechybí neobvyklá láska, španělské dějiny, intriky, knihy, lákavé prostředí Barcelony a Paříže. Mé první dechvyrážející setkání s Carlosem Ruizem Zafónem.
Posloucháno jako audiokniha a i to bylo velmi náročné. Autorovi se nedá upřít smysl pro detail a poctivost popisu.leč postrádá to dramatičnost jakou by tohle téma mohlo přinést. Alespoň jistý vývoj psychologický u postav se autorovi podařilo v ději zpracovat a tak nakonec dostal román rámec. Bylo to na úkor množství postav, surovíému popisu válečného řemesla a rozvláčnosti popisu válečných scén.
Název knihy je trochu zavádějící, protože hlavní dějovou náplní jsou sny a plavby Kryštofa Kolumba,budování španělského království díky katolickému královskému páru Isabele a Ferdinandu, kteří umožnili Kolombovi uskutečnit jeho celoživotní cíl, italská duchovenská dynastie papeže Borgia upevnující vliv a moc a všudypřítomná komunita židovského obyvatelstva, pronásledovaného, konvertujícího, přežívajícího díky schopnostem přizpůsobit se a využít možností. Inkvizice španělská tento děj rámuje, a dokresluje tvrdé mocenské boje v Evropě na konci 15.stol. Kniha má mnoho vrstev, místy je rozvláčná a postrádá akčnost, a také přespřílíš postav, které postrádají hloubku dějové napětí tříští.
Kniha je dobrou literaturou faktu, nesnaží se hrdinku ani dobu vykreslit nepravdivě, nezveličuje a neglorifikuje. Přesto jsem k M. Horákové pocítila úctu a obdiv za její nekřiklavé společenské postoje,skromnost a laskavost.
Byla jsem bohužel ovlivněna při čtení filmem, který podle předlohy docela věrohodně a popisně vznikl, nicméně kniha doplnila celkový obraz a četla se dobře.
Moc hezký a vzrušující příběh o lovci, kterého lovený medvěd změní na ochránce.
Medvědi jsou fascinující šelmy, budí hrůzu a respekt a zároveň svým vzhledem vzbuzují v člověku touhu se přitulit.
Příjemné, Francií vonící, vínem chutnající, láskou okořeněné a humorem dochucené letní počtení. A má to i hezky výtvarně pojednanou obálku.
Knihy rozhovorů mne málokdy zaujmou, tentokrát jsem vsadila na zajímavé téma a ještě zajímavější protagonisty rozhovorů, ovšem přinesly jen málo pozoruhodného, bylo to jako okousávat okoralý krajíc.
Na mne to působilo spíš jako zápisky psychicky nemocného muže, taková psychoterapie psaním. Ale předpokládám, že v době Nervalové se tyto metody nepoužívaly. Každopádně dílko má bohatý jazyk a expresivní vyjadřovací prostředky, ale není to jednoduchá četba.
Docela dobré počtení o tom, jak může život překvapit, jak potřebujeme lásku rodiny, jak je těžké vyrovnat se s minulostí. Originální téma, další lepší britská krimi literatura.
Pokud bych doporučovala knihu pro děti s křestanskou tématikou, byla by to tahle od S.G.Hopkinse. Velmi dojemná, zároveň optimistická, moudrá i poučná, laskavá a hluboce promyšlená literatura o Bohu. Dětskému čtenáři se nepodsouvají prvoplánové poučky věroučné, ale naopak je veden k jinému přemýšlení o Boží existenci. Jen je mi líto, že jsem na ni narazila až v podzimu života a i přesto to byla pro mne přínosná četba po dlouhé době.
Docela zajímavá mystery prvotina s orientálního prostředí Japonska..hlavní hrdinka je svázaná láskou k Japonsku a jeho kultuře a k japanistovi Klímovi, který zachraňuje její uvízlou myšlenku a pomáhá řešit tajemství neznámého japonského spisovatele. Neobvyklý námět slibné autorky láká k dalším jejím dílům.
Steinbeck má slabost pro antihrdiny. Mezi bezdomovci, lenivci, alkoholiky, dokáže vykřesat charakterové drahé kameny jako je přátelství a podaná pomocná ruka, prostý lidský zájem. Román je specifický i jazykově, dokresluje atmosféru prostředí z okraje společnosti, ale nečetl se snadno.