ujira komentáře u knih
I druhá kniha Blanky Malé o lásce v Italii a k Itálii byla osvěžující, plná krásných obrazů a chutí, lákající k slunci, písku, moři, pomerančům, i k horám, sněhu a svetrům, ale hlavně k odvaze začít žít a milovat po padestáce.
Svěží, hřejivé, nadějné, vonící Kalábrií, chutnající po lásce.
Tento románek patří k těm slabším. Chápu, autorka zřejmě začala nadějně, ale chrlit další podobné knihy zřejmě na objednávku nakladatele nelze stále ve vyrovnané kvalitně a koneckonců jde jen o oddechovou ,,červenou knihovnu,,.
Nový případ šéfinspektorky Fosterové odhalí, jak se k brutálním zločinům uchýlí týraná a společností uzavřená žena, když se chce s násilím a nespravedlností vyrovnat posvém.
Všechny Hardyho knihy jsem četla jako dospívající, ale tohle byla moje první kniha od autora, který si mě získal drsným, ale i krásným popisem anglického venkova a jeho obyvatel, jejich nelehkých osudů a jejich potýkáním se s realitou.
Zklamání z doposud skvělé vypravěčky islandské krimi. Tentokrát mnoho odboček, téma zneužívání, pornografie a internetové šíření už dostalo mnoho kabátků a Yrsa se do toho pustila také, ale nepřišla s ničím zajímavým a navíc nepohlo tentokrát ani ponuré a slané prostředí Islandu ani osvědčená dvojice Freyja a Huldar. Posloucháno naštěstí v audioversi, jinak bych knihu nedočetla.
Zajímavý námět, zprvu lehce těžkopádný, ale posléze vtahující. Autor je dobrým překvapením na poli české krimiliteratury.
Trochu mi to připomíná ,,Takovou normální rodinku,, jen v moravském provedení. Vtipné skeče inspirované životem a soužitím rodiny na moravské vesnici. Asi na takový typ literatury nemám zrovna žaludek,nicméně autorovi neupírám talent a vlohy ke psaní scénářů.
Je církev mocná když pronásleduje nebo když je pronásledovaná? A je odstranění křesťanů krokem vpřed nebo vzad? A je církev zárukou čistoty a pravdy? Takové a podobné otázky jsem si kladla při čtení knihy Moc a sláva.
GG umí napsat román tak, aby čtenáře donutil si klást otázky a hledat odpovědi.
Pohodové oddechové čtení pro nevlídné podzimní dny, barvitý, romantický příběh z dalekého Vychodu, růžový jako okvětní lístky sakur, chutný jako japonský čaj, vyprávějící jako fotografie.
Dojemný příběh o osudech afgánských žen v kruté a bezprávní patriarchální, talibánské společnosti, které se musí podvolit aby přežily, které ztrácejí lásky, milující matky, děti, možnost vzdělání samy sebe. A přes to vše dokážou dál vstávat, milovat a žít.
Další celkem dobrá Dánova kniha, tentokrát komornější, protože hlavní hrdina komisař Hanzel slouží dobrovolně sám na Vánoce a řeší několik případu za pomoci kolegů z obvodů a jejich vyřešení mu přinese i řešení jeho samoty po smrti manželky. O Vánocích nakonec nadělí i jemu něco příjemného.
Třetí kniha to byla jízda, tak dramatickou a emotivní krimi jsem už dlouho nečetla. Potvrzuje to jen, že O. Norek je výborný spisovatel a s každou knihou předkládá čtenáři vyzrálejší prózu.
O.Norek od první knihy zaujal, psát a vyprávět napínavé příběhy umí a je zřejmé, že ví o čem píše. Navíc jeho jazyk a styl silně podporují dramatičnost v politickém zákulisí současné Francie. Při čtení této knihy, ve které jde o střet mezi drogovými mafiemi, i o střet s veřejnou mocí o balancování na hraně politické korektnosti a podplatitelnosti si uvědomuji, jak v dnešním světě lze být těžko vždy spravedlivým a čistým.
O.Norek, francouzský kriminalista a spisovatel v jednom,překvapuje podobně jako slovenský autor výborných krimi D.Dán. Zřejmě čerpání z vlastních zkušeností a skutečných námětů, pokud se spojí s jistou dávkou spisovatelského nadání, může být zárukou čtivé a dobré krimiliteratury.
Chudák Erika, málem zaplatila životem za odvahu a rozlousknutí kriminálního zločinu. Další Bryndzova krimi z Londýna, se slovenskou vyšetřovatelkou Erikou a jejími novými začátky.
Tvrdá literatura faktu, zachycující intenzivní období života mladého Žida ve vyhlazovacím táboře vTreblince, kterému se podařilo, po úspěšném povstání, uprchnout, přežít a svědčit. Vpodstatě jde o výpověď pro tribunál soudící fašisty.
Dobrá česká krimi, spíše psychologický román s detektivní zápletkou a ekologickou stopou.
Román z drsné doby, drsného prostředí, s drsnými osudy hlavních hrdinů,hledajícími svou cestu životem a přece mu nechybí také romantická linka, která vše to drsné zjemňuje a činí čtivým až do konce.
Velmi zvláštní, trochu pobuřující, trochu zneklidňující, ale také barevná, místy poetická próza současné české autorky. Stojí za přečtení.