Usire Usire komentáře u knih

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Hodně temné a dospělácké. Tohle už není moc pro děti, tak jako první díly, což je dobře. Mnoho z nás na HP vyrostlo a kdyby se děj neposouval, tak by to nebylo ono. Dolores Umbridgeová je podle mě ještě horší záporák než samotný Pán zla.

Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti Eduard Petiška

Vynikající kniha, kterou jsem od dětství četl mnohokrát. Vlastně vzbudila můj zájem o historii.

25.01.2021

Vzpomínky na budoucnost Vzpomínky na budoucnost Erich von Däniken

Jasně, Däniken se nesmí brát tak vážně. Na druhou stranu ruku na srdce, kdo se nepozastavil nad touto knihou a neřekl si: "Sakra něco na tom je". Kniha se čte velmi dobře a teorie působí reálně.

25.01.2021 5 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Výborná kniha. když chápete úlohu politiky a náboženství, tak se může stát cokoliv.

20.08.2019 5 z 5

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Jedná se o silně znepokojivou knihu, plnou deprese a zmaru. Velmi mě mrzí, že se ani nedozvíme o jakou katastrofu vlastně šlo. Příběh i dialogy jsou realistické, a proto je to tak temné. Z lidí se postupně stávají monstra nebo emocionální roboti.

22.07.2022 4 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Jedny ze stěžejních událostí v životě Geralta, kterého nelze nemilovat. Čím více času s Geraltem z Rivie (mistrem zaklínačského řemesla) trávím (knihy, hry, seriály...), tím více mi připadá jako skutečná postava, kterou dobře znám a mám ji rád více, než mnohé okolní lidi. Jeho život, přátele a celková atmosféra světa jsou naprosto fascinující.

24.06.2022 5 z 5

Záhada na zámku Styles Záhada na zámku Styles Agatha Christie

První případ Hercula, kde jsem byl zpočátku na rozpacích, zda si autorka náhodou nedělá ze čtenářů legraci. Záhy děj chytne a vlastně nepustí až do samého závěru. Inteligentní Hercule ve společnosti méně bystrého Hastingse, je vlastně velmi zábavný a zároveň poučný. Člověk sleduje Hastingsovy myšlenky, ale na Poirotovy prostě nestačí.

27.01.2022 4 z 5

Vražda v Orient-expresu Vražda v Orient-expresu Agatha Christie

Děj krapet přitažený za vlasy, ale dejme tomu. Zpracování je perfektní a napínavé. Hecule je prostě skvostný a televize mi ho jen neumí dobře podat. Kniha je velmi známá, a tak motivuje řadu lidí k jízdě v Orient-Expresu, kde musí být úžasné si ji přečíst a vžít se do role.

24.11.2021 5 z 5

Příroda v ČSSR Příroda v ČSSR Jiří Čihař

Legendární encyklopedie, kterou používali takřka všichni, protože byla nepřekonatelná. Kresby jsou nádherné i dnes, jen textu u jednotlivých druhů moc není.

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

Výborná kniha, která je dnes již klasikou. Moc se mi líbily uvěřitelné charaktery postav. Nápad originální a dobře dotažený.

25.01.2021

Šok z bohů Šok z bohů Erich von Däniken

Originální myšlení a argumentace. Kniha u které si člověk řekne, že na tom asi sakra něco bude.

27.08.2019 5 z 5

Muž, který sázel stromy Muž, který sázel stromy Jean Giono

Příběh ukazuje, že když si člověk něco usmyslí a položí se do toho, tak jeho práce není marná.

12.08.2019 4 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Fascinuje mě jak je kniha nadčasová. Samozřejmě je nutná mírná korekce do dnešní doby, ale téma naprosto vizionářské. Moc se mi líbí ztvárnění Sheldonových krizí a jejich řešení, kdy jejich řešení je mnohdy až neuvěřitelné. Jediné co mi trochu vadí, je použití atomové energie naprosto všude. Trochu všespásný nápad, který autorovi milerád odpustím.

26.06.2024 5 z 5

Strach v hrsti prachu Strach v hrsti prachu John Ives

Začátek byl slabší a chvílemi jsem si říkal co to vlastně čtu. Následně se děj rozjel a vtáhl mě takovým způsobem, že jsem hltal naprosto každé slovo. Z knihy jsem se hodně naučil o přežití v poušti.

11.10.2022 4 z 5

Nonstop Nonstop Brian Wilson Aldiss

Myslím, že z příběhu šlo vytěžit více, protože potenciál byl opravdu obrovský. Témat k zamyšlení je v knize opravdu mnoho, což ji přidává na hodnotě. Na druhou stranu se vyskytují i určité stereotypní představy a postoj Malého psa je případ sám pro sebe.

22.07.2022 4 z 5

Mravenci Mravenci Bernard Werber

Dějová linie mravenců je nosná, příběh lidí byl zpočátku poutavý, ale konec mě tedy neoslovil. Jako vášnivý entomolog jsem se dobře bavil při líčení mravenčího myšlení, sociálního chování a vysvětlování různých systémů mraveniště (obzvlášť při pasážích o nových nápadech a inovacích).

09.03.2022 4 z 5

Dům na úskalí Dům na úskalí Agatha Christie

Tak tady to byl pořádný guláš, samozřejmě v dobrém slova smyslu. Takřka celou dobu jsem stíhal Poirotovy myšlenky, ale závěr mě stejně dostal. Ty vedlejší linie jsem totiž nezaznamenal všechny. Agatha prostě umí udělat krásné drama.

03.02.2022 5 z 5

Měsíční prach Měsíční prach Arthur Charles Clarke

Právem Patří Arthur C. Clark mezi největší velikány Sci-fi. Uvěřitelná zápletka, množství technických detailů a realistické problémy dělají z jeho knih opravdu skvosty. Samozřejmě některé technologie jsou již zastaralé nebo vůbec neexistovaly, ale to nic nemění na tom, že se jedná o skvělou knihu.

28.01.2022 4 z 5

Harry Potter a Ohnivý pohár Harry Potter a Ohnivý pohár J. K. Rowling (p)

Příběh se posouvá od dětského k dospělejšímu, což je nejvíce vidět na líčení různých událostí. Tolik těžkostí a HP si musí často poradit úplně sám.

26.01.2021 5 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Ani tři filmy nedokáží nahradit tuto jedinou knihu. O čem to svědčí? Ta kniha je nepřekonatelný úvod do celého světa Tolkiena. Jak vás vtáhne, budete jen hltat další knihy v rychlém sledu.

26.01.2021