Véča Véča komentáře u knih

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Knihu jsem hodně dlouho odkládala, čekala jsem, až pomine ten velký "boom" kolem. Ale proč vlastně nastal a jak se tato kniha mohla dostat na první místo žebříčků, mi je větší záhadou než zmizení Megan.
Ze začátku jsem měla s knihou i s nesympatickými hrdiny trpělivost, ale od půlky jsem začala přeskakovat všechny emocionální výlevy a četla jen přímou řeč. Přišla jsem o něco? Pochybuji.
Už dlouho se mi nestalo, abych byla takto kritická, ale já zkrátka nevím, co na Dívce ve vlaku mám hledat pozitivního. Snad kromě dobrého nápadu, který byl ale bohužel hned od začátku špatně napsán.

08.09.2018 2 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Dlouho jsem se chystala na knížky od Hrabala, Ostře sledované vlaky jsem si vybrala jako první. Myslím, že to byla dobrá volba, protože příběh i styl psaní se mi líbil. Avšak ne všechny myšlenky jsem dokázala správně uchopit, občas jsem se přistihla, že u čtení nedávám pozor a nevím, o čem vlastně čtu. Nicméně konec mě překvapil a rozhodně se chystám na další novely!

03.09.2018 4 z 5

Ta přede mnou Ta přede mnou J. P. Delaney (p)

Nejprve jsem slyšela recenzi, která tuto knihu vychvalovala to nebes a den poté další, která ji zkritizovala. A tak nebylo nic lepšího, než si udělat vlastní názor.
Thrillerů jsem četla poměrně hodně a tento se řadí rozhodně k těm lepším. Krátké kapitoly psané z pohledu dvou žen neustále nutily ke čtení, děj byl záživný, zápletka nakonec dobře vyřešená, pro nenáročné čtenáře doporučuji.

01.09.2018 4 z 5

Roviny života Roviny života Julian Barnes

Moje první kniha od Barnese rozhodně nezklamala! Když jsem ji ráno četla a pak jsem vyjela ven a viděla nad kopci vznášející se balóny, měla jsem pocit, jako by se tam vznášel sám pan Burnaby a čekal na správný vítr do Francie...

29.08.2018 4 z 5

Záludné léto Záludné léto Ben Aaronovitch

Moje první setkání s Peterem Grantem nedopadlo podle očekávání. Čtení mě bavilo, ale trochu jsem byla zmatena z postav, jelikož jsem předchozí díly nečetla. Ale to je moje chyba. Nicméně celé prostředí knihy mě moc nenadchlo a vlastně i příběh nebyl pro mě zajímavý. Ale spojení detektivky a fantasy mi přijde skvělé, navíc Peter Grant mi přišel jako sympaťák. Takže za mě lepší průměr, snad se dostanu i k jiným dílům.

06.08.2018 3 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Nejprve jsem se k této sérii pořád nedokázala odhodlat a teď jsem přečetla třetí díl a všechno se tak hezky zakončilo.. Bylo to napínavé, milé, občas mi to připomínalo sérii Percy Jackson, kterou jsem zbožňovala. A i zde nechyběly zajímavé fotografie, které vše pěkně doplnily.

30.07.2018 4 z 5

Panoptikon Panoptikon Jenni Fagan

Na knížku jsem natrefila úplnou náhodou v knihovně, půjčila jsem si ji bez velkých očekávání a musím říct, že mě celkem mile překvapila. Není to veledílo, které člověku utkví v paměti až do konce života, ale taky není úplně bez myšlenek. Děj byl pro mě celkem nezáživný, ale četl se rychle. Pro rozšíření literárních obzorů dobré.

28.07.2018 3 z 5

Cestující do Frankfurtu Cestující do Frankfurtu Agatha Christie

Naprosto chápu důvody Agathy Christie, proč chtěla tuto knihu napsat, bohužel se mi toto vybočení z jejího stylu moc nezamlouvalo. Ztrácela jsem se v postavách i v příběhu a z konce jsem byla trochu rozpačitá. Nicméně jsem ráda, že jsem knížku přečetla a rozšířila si tak své literární obzory.

21.07.2018 2 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Konečně jsem i já přečetla knížku od S. J. Maas, bohužel pro mě žádné velké překvapení není. Postavy byly poměrně sympatické, děj ubíhal, ale přesto jsem ke konci už musela nějaké odstavce přeskakovat, abych se dostala ke konci. Další díly číst neplánuji, i přesto že mají být lepší.

20.07.2018 3 z 5

Pátá hora Pátá hora Paulo Coelho

Pro milovníky Coelhových knih a filozofy rozhodně stojí za přečtení. Je krátká, ale každý si z ní určitě nějakou myšlenku nebo poznatek odnese.

28.06.2018 4 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Moc často se nestává, že se musím u knížek smát nahlas, ale u této to jinak nešlo. Skvělý humor, popis míst a zážitky s lidmi... Taková knížka vás hned vtáhne do sebe a alespoň v myšlenkách cestujete taky. Ale ty pavouky bych ve spacáku fakt mít nechtěla!

07.05.2018 5 z 5

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Chceme takovou vládu? Kam má naše země směřovat? Důvěřujeme až moc médiím? Jak se bránit? Odpovězte si na tyto otázky sami před i po přečtení této výborné knihy!

14.04.2018 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Bála jsem se, aby z vychvalované knížky nakonec nebyl jen plytký příběh, ale nestalo se tak! Ba naopak, kniha nabízí skvěle zpracované téma druhé světové války a ta lehkost, se kterou se to čte... Musím sklonit velkou poklonu autorce.

11.04.2018 5 z 5

Dívka, která četla v metru Dívka, která četla v metru Christine Féret-Fleury

Pokud budete přistupovat ke knížce bez jakýchkoli očekávání, může vás akorát svým zvláštním způsobem "pohladit po duši". Nic převratného, nového, jen klidné čtení na večer.

25.03.2018 3 z 5

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Autorka má neuvěřitelný talent popisovat jeden moment deseti různými způsoby. Otázkou je, zda to není knize spíše na škodu. Trochu promazat popisné pasáže o lidech, kteří se v knize už nikdy nevyskytnou, posunovat děj rychleji kupředu a vznikne dokonalá kniha, která vás donutí se zamyslet nad celým vaším dosavadním jednáním.

18.03.2018 4 z 5

Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Znáte ten pocit, kdy vám při čtení buší srdce, ježí se chloupky, oči nestíhají zabírat všechna slova ve větě, protože musíte číst rychle, abyste věděli, jak to dopadne? Tak přesně tohle se nestalo. Schválně jsem knížku nechtěla číst v době její největší slávy, abych nebyla ovlivněna ostatními, ale bohužel musím oznámit, že mě příběh zklamal. Ano, motiv zajímavý, styl psaní výborný, ale celkový dojem ve mně kniha zanechala spíše průměrný. Škoda.

03.03.2018 3 z 5

Skoncovat s Eddym B. Skoncovat s Eddym B. Édouard Louis (p)

Tak to bylo opravdu hodně silné čtení... Vyvolá to ve vás tolik emocí, že v jednu chvíli chcete hodit knížkou do kouta a zároveň Eddyho obejmout. Přeji si jedno - ať se knížka dostane k co nejvíce čtenářům.

22.02.2018 5 z 5

Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Jen málo lidí dokáže číst tuhle knížku bez předsudků, přesto musím uznat, že jako pokračování to bylo docela zdařilé. Výtky mám však k ději, protože se skládá spíše z jednotlivých historek než jednoho příběhu. Také mi přišlo, že se v knížce popisují všechny postavy, jen ne Saturnin, což mě trochu zklamalo. Avšak napsat pokračování tak slavné knihy není nikdy lehké, proto jsem se celou dobu snažila o pochopení. Přesto nemůžu hodnotit jinak, než jako lepší průměr.

21.02.2018 3 z 5

Pýthiiny rady Pýthiiny rady Erik Axl Sund

Ach, série je u konce... Avšak musím říct, že poslední díl se mi nelíbil tolik jako dva předchozí. Nicméně jako série je to skvělé, oceňuji hlavně krátké kapitoly, které nutí číst pořád dál a dál!

21.02.2018 3 z 5

Osudy dobrého vojáka Švejka 1. díl Osudy dobrého vojáka Švejka 1. díl Jaroslav Hašek

Nebýt povinnosti do češtiny si knížku přečíst, asi bych ji ještě dlouho nechávala ležet na poličce. Ale teď jsem ráda, že už ji mám přečtenou, protože mě mile překvapila! Druhý díl snad také nezklame.

21.02.2018 4 z 5