Veronica.Key komentáře u knih
Tuhle knihu mě vlastně donutil koupit FB a IG :D Měla tak masivní reklamu, že jsem nakonec podlehla.
Určitě stojí za přečtení, děj je uvěřitelný, svět barvitý, popisů tak akorát. Velké množství klišé, ale originálně podaných. Ono v dnešní době už asi moc originální být nejde. Oceňuji, že je to stylově hrozně hezky napsané, protože i ty nudné části se četly poměrně snadno. Jen tedy jelikož patřím do generace ERAGON, který nasadil laťku s draky úplně nahoru, nemohu dát pět hvězdiček. Bylo to dobré, ale znovu to číst nemusím.
Myslím, že paní Strachotová se může rovnat i autorům ze zahraničí. Knihu jsem četla na doporučení a nelituji! Bylo to něco jiného, než jsem zvyklá a úplně mě to osvěžilo, řekla bych. Hrozně se mi líbilo vykreslení světa a technologie. :-)
První díl byl dobrý, druhý byl pecka! :-) Po dlouhé době jsem měla pocit, že veškerou akci opravdu prožívám s postavami. Obvykle totiž čtu akční pasáže, řekla bych, bez zaujetí.
Čím jsem se dostávala dál, tím to bylo lepší.
A jsme na konci... K téhle sérii jsem se vrátila po letech i přes to, že v tuto chvíli nemám na čtení skoro čas. Když jsem ji ale viděla na e-shopu, úplně mi svitlo, jak se mi tehdy příběh líbil. Mezi tímto a předešlým dílem byly 4 roky, což je u knížek celkem dost.
Kde začít.... Krom toho, že jsem cítila silnou nostalgii příběhu, který jsem začala číst v 18ti letech, mi přišlo, že čtu příběh, který sice na předešlé knihy navazoval, ale byl napsaný jako kdyby někým jiným - ovšem myslím to v dobrém. Autor dospěl a neskutečně se ve psaní posunul. Vše, co se v knize děje, má smysl, nechybí dynamika, napětí, tajemno... Zkrátka to celé neuvěřitelně šlapalo! Navíc až při tomto díle si čtenář uvědomí dokonalost celé série a to, že autor si všechno promýšlel! V předešlých dílech bylo spoustu otazníků, otevřených témat, nedotažených dějových linek, a tady se to všechno krásně dotáhlo. Dozvídáme se odpovědi na otázky, které vznikly už v prvním díle, vracíme se do historie, poznáváme všechno trochu jinak... Prostě bomba. Říše se definitivně propadla do války a i když se stále jednalo o young adult příběh, už jsme se dostali k tvrdému vyslýchání, lámání kostí, k prolévání krve a celé to bylo mnohem temnější a drsnější.
Co musím u autora jako chlapa pochválit, byla porodní scéna. Sama jsem si to prožila a ten popis byl fakt přesný :-D až se mi úplně vracely vzpomínky na porodní sál... Díky moc :-D
Kdo hledá dobré YA fantasy, Elementum určitě doporučuju. Ano, první díl byl slabší, protože to byla autorova prvotina, ale jako celek to na mě působí naprosto dokonale. Díky za skvělý prožitek, pane Dittrichu. :-)
Začátek pro mě byl celkem dost těžký. Nějak jsem se nemohla začíst, vždycky jsem přečetla kousek a odložila to. Pak jsem měla volno, hecla se a... Jakmile jsem se dostala do čtvrtiny, začalo to odsýpat samo. Hodně cením způsob, jakým tam jsou zakomponované všelijaké bytosti. Není to úplně originální, ale působilo to na mě přirozeně a ne přeplácaně, jak to někdy bývá. Trochu - nevím proč - mi to připomnělo Nástroje smrti.
Určitě to není kniha nabytá strhujícím dějem od začátku až do konce. Je to začátek života hlavního hrdiny, který sledujeme a postupně postupujeme dál. Za mě je kniha naprosto perfektní a originálně podaná. Není to prostě jen vyrvaný kus ze života hlavní postavy jak tomu bývá. Ne. Sice víme, že něco se v jeho životě asi stane, ale musíme si na to počkat.
Moc se mi líbila myšlenka světa, který autorka vymyslela. Děj mi přišel ze začátku trochu chaotický, ale ocenila jsem, že jakmile jsem knihu otevřela, měla jsem pocit, že jsem nasedla do rozjetého vlaku.
Podle mého se jedná o nejlepší díl série :-) Přečetla jsem to tak rychle, až je mi to líto.
Po téhle knížce jsem sáhla více méně ze zvědavosti. Ale nelituji. Přečetla jsem ji, i obě volná pokračování. Příběh je trochu drsnější než ty, na které jsem zvyklá, ale ráda jednou za čas takhle odbočím. Bylo to supr.
Po Rezistenci to byla, musím uznat, příjemná změna. Druhý díl mě moc nebavil, jelikož mi přišlo, že autorka hýbe s charakterem Tris tak, aby se chovala jako naprostá blbka. Ve třetím díle je to naštěstí lepší. Plus se konečně dozvídáme nějaká fakta o tom, co divergence skutečně znamená, což bylo asi to, co mě na knize bavilo nejvíce. Mám ráda veškeré to bádání a příval informací, které nám doplňují prázdná místa v příběhu. DOPORUČUJI CELOU SÉRII
Nedávno jsem dočetla poslední, čtvrtý díl. :-)) A myslím si, že se k sérii někdy zase vrátím. Z celého toho příběhu jsem prostě strašně moc cítila tu energii mé generace - Eragon, Nástroje smrti, Divergence... :-))
Není to typické fantasy, takže mě celkem zajímalo, jak mě to chytí. A chytlo. Hrozně se mi líbilo to prostředí i náboženství, okolo kterého se příběh točil. Docela dobře tu bylo rozložené střídání postav - což obvykle nemám moc ráda.
Třetí díl Elementum je ze všech dílů zatím určitě nejlepší a nejpropracovanější. Je o hodně temnější a drsnější než první dva, ale to se dalo čekat. Navíc tam máme hrozně moc dějových linek, které zaujmou - určitě doporučuji číst knihu v kuse, jinak zapomenete, co se tam děje. Málokdy jsem se nudila, což jsem u jedničky a dvojky říct nemohla. Hrozně se mi líbilo vyslýchání zajatců, pátrání ve vzpomínkách, boje i zkouškové období.
Co mi na knihách vadí, jsou ty konce. Opět to končilo otevřeně. A tady mnohem víc, než u těch dílů před tím. Z toho jsem stále lehce vytočená...
A 4.díl až za dva roky prý :(
Tak to byla síla. Celá série mě bavila, ale tenhle díl byl opravdu něco. Jakmile jsem ji otevřela, nemohla jsem ji odložit. Dokonce mě mrzí, že jsme jí přečetla takhle rychle, možná jsem si to měla víc užívat.
Z tohoto dílu jsem měla takový ten ,,ticho před bouří,, pocit, ale v dobrém slova smyslu. Četla se skoro sama a probouzela ve mně skutečný pocit napětí. :-)
Z knihy jsem byla nadšená. Je pravda, že dynamika děje nebyla kdo ví jaká, ale to mi nevadilo. Je to první díl série - to znamená, že po většinu času spíš čtenář sbírá informace o postavách, magických schopnostech a prostředí, v kterém se kniha odehrává. V čem jsem se ale vyžívala, byl popis užívání živlové magie, to nemělo chybu. Krom toho mám za sebou i druhý díl... A tam už to docela jede!
Přišlo mi, že děj byl trochu předvídatelný, ale jinak velmi pěkná práce! :-)
Kniha ve mně určitě zanechala otisk. A to kladný, ale i přes to velmi zvláštní. I když se kniha odehrávala v prostředí, které mi nevyhovovalo, děj byl skutečně úžasný a dynamický. Prostředím mám na mysli to, že - možná to bude znít zvláštně, ale při čtení tohoto textu jsem měla neustále pocit, jako kdybych seděla někde v chladu a tmě. Bylo to jiné, ale i tak si mě to získalo.
Hlavní hrdinka i přes svůj charakter dokázala zaujmout a já osobně jsem se nemohla dočkat každého jejího dalšího kroku. Určitě knížku doporučuji, já ji přečetla za jeden víkend.
Kniha se mi moc líbila. Zaujalo mě, že příběh zahrnuje tak velký časový úsek, aniž by si to čtenář uvědomil. Nemůže být snadné skákat z jednoho století do druhého. Ovšem autorce se to povedlo. Do druhého dílu tedy určitě půjdu! :-)
Po přečtení posledního dílu téhle série jsem málem dostala infarkt! :D Více méně mě to uspokojilo a zároveň ne. Spoustu věcí, na které jsem čekala, se tam nedozvíme a navíc se musíme rozloučit s pár postavami.... Ale zase je to z určitého pohledu velmi pěkný závěr.