Vestička
![Tajemství Anny z Lampersdorfu Tajemství Anny z Lampersdorfu](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13484/tajemstvi-anny-z-lampersdorfu-13484.jpg?v=1238094598)
Trvám na tom, že sexuální zážitky z kolejí a fantazie si měla paní autorka nechat pro sebe. A jestli si myslíte že kniha bude mít stejnou úroveň jak první kapitola tak nee. Tak aspoň že Rupert byl.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Tiché lži Tiché lži](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383485/tiche-lzi-puw-383485.jpg?v=1535969503)
Dobrá , ale z těch 3 co od Sarah Pinborough vyšly, ta nejméně originalní, nejméně napínavá. A to klišééé. Brrrrrrr.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Satanovo jaro Satanovo jaro](https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/6675/satanovo-jaro-SGO-6675.jpg?v=1622747913)
Tak jako super, lepší než první díl , krasný, nádherný jazyk, podle kterého bych autora snad i poznala. Tíživá doba pobělohorská, i když Jožík má skvělou rodinu a velké štěstí. A příběh, napínavý , neotřelý. Jen ty starosti komediantů a jiných lehkoživků mě nedojímaj. Zato- nejdřív jsem myslela, že homopletka nebude. Pak že bude odbytá jednou větou , a nakonec se ukázalo , že autor knihou z roku 2005 předešel dobu o 15 roků. Doporučuju všema deseti všem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Přízeň Fortuny Přízeň Fortuny](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17346/masters-of-rome-priz.jpg?v=1323442152)
Recenzi píšu pod silným dojmem z konce knihy, z pohřbu Julie a Cinilly. Kdy se autorka jakoby nadechla, a vymáčkla ze sebe to nejlepší. Ano, to mělo šťávu, na pohřbu Julie, jako by byl člověk opět v tom Římě. "Život ženy tkví v jejich mužích, Caesare, nikoliv v ženách, kterým dala život. Ani v dětech, které pak ony porodily. Žádná žena si příliš neváží svého údělu, je nevděčný a neblahý. Světem hýbou muži, a muži ho také ovládají, nikoliv ženy. Inteligentní ženy žijí svůj život skrze muže. " (tohle je tak znepokojivá myšlenka, a chce takový nadhled, že si ji může dovolit vyslovit snad jen bezdětná žena)
Jinak to ovšem nestálo za nic. Jednak tím, že já jako typický polovzdělanec vím kdo je Caesar, Pompeius a Crassus. Ale neměla jsem tušení kdo byl Marius a Sulla a co se s nimi stalo. Takže první díly měly napětí a člověk zíral , co všechno neví.
Člověk si ty dva tak moc oblíbil, Ale Marius byl mrtvý, a Sulla už nebyl Sulla. Otravoval mě ten jeho debilní románek . A přitom ze vztahu prvního muže Říma a herce se dalo vyždímnout tolik. Dneska je to v každé knize, v každém filmu zpracované mnohem líp. Naprosto nerealisticky podané to bylo. Popisy válečných střetů byly na jedno brdo a tažení do Hispánie, obrovská nuda. Spoustu informací si mohla autorka odpustit, jako třeba že Caesar měl muňky a jak se jich zbavil. A nebo to bylo zaneseno do Zápisků z války galské?
Nové hlavní hrdiny jsem si nedokázala oblíbit, štvala mě i Aurélie. Ale Caesar nejvíc, nejlepší největší , vojevůdce, advokát, nejkrásnější, nejlepší milenec s nejvěětším mentulou v Celém Římě a možná i Itálii, idol všech žen a teploušů... no kdo by ho neměl rád, že....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zrození českého státu Zrození českého státu](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286416/zrozeni-ceskeho-statu-3Jn-286416.jpg?v=1456230108)
Čtivá, poučná, souhrnná kniha. Žádné bláznivé teorie nebo otravné citoslovce jsem nezaznamenala. Takže komentář pode mnou. Velký :-(
Problém bude v tom, že většina lidí nerozlišuje mezi literaturou populárně naučnou a odbornou. DK taky ne.
A. taky v tom, že pokud si pan Bauer udělá čas, a napíše ještě někdy něco kvalitního, tak by měl použít pseudonym. A to vzhledem k jiným jeho dílům- perlám. Kdo četl, ten chápe
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![České země za prvních Přemyslovců v 10.-12. století. I. díl, Čeleď sv. Václava České země za prvních Přemyslovců v 10.-12. století. I. díl, Čeleď sv. Václava](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/118317/ceske-zeme-za-prvnich-premyslovcu-v-2Hd-118317.jpg?v=1612120400)
Na 150 stranách stihneme rozebrat prameny , ze kterých historici čerpají. A vše od konce Velké Moravy až po Přemysla Otakara jedničku. Ovšem s konstatováním, že ten už sem vlastně nepatří. Nejhodnotnější je historka o Lžibiskupovi. Renhardovi, kterému chudák kníže Svatopluk dvojka určitě zaplatil spousu peněz za vysvěcení kostelů. A pak museli světit znova a asi 2x. A samozřejmě závěr- polemika nad vztahem Čech a říše. Díky tomu kniha má aspoň nějáký smysl. A s autorem souhlasím. Dochází k závěru, že pro němce jsme byii jen barbaři. , pokud se jim to hodilo. A nezáleželo na tom, jestli pok`tění nebo ne. A samozřejmě pokud jsme byli. poslušní tak vše v pořádku. Že to jde i jinak, ale chce to odvahu, nám ukázali první i poslední Přemyslovci, Husiti. I Masaryk. Ovšem dnešní politici radši služební novej Mercedes a obědy pod stříbrným poklopem až do kanceláře, že Markéto.
edit lžibiskup se jmenoval Rotpert
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Králův dluh Králův dluh](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137496/kraluv-dluh-Brw-137496.jpg?v=1598797084)
Docela dobrá zápletka, určitĕ ta z lepších. Ale průmĕrné zpracování, styl psaní velmi jednoduchý. Autor uráží múj dobrý vkus tĕmi hloupými historkai se sklepnicemi a Otou, kterého každá chce. Pořád se to opakuje, a já myslím že Vondruška ženy vůbec nezná a nerozumí jim. Plus za Krále, tentokrát přítomného . Sám v tom dost plave, zdá se. Jak já ty přemyslovce miluju. Dala bych za ně pravou ledvinu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hrad mrtvých Hrad mrtvých](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383387/hrad-mrtvych-pripady-kralovskeho-so-bTh-383387.jpg?v=1535971372)
Milé dialogy typu: " tady s tebou šoustat nebudu. " Popř. " Já jsem královský rádce ty zmrde. " a nebo " co kdybych ti udělal miminko?" Hezký rozjezd , hrozný konec. Nedozvíte se nic. Vyšetřování po hospodách a sklepnice, prsaté a vilné. Mrzelo mě, že Melichar podvádí ženu. To je Fuj. Zato se mi líbilo staročeská jména v knize použitá. Mám inspirace, že můžurodit do sta. Jako audiokniha dobrý, hezky načteno.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Slované Slované](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18931/slovane.jpg?v=1735843886)
(SPOILER) Kniha mě dost zklamala. Měla jsem chuť přečíst si něco o Slovanech ale neochota autorky udělat čtení aspoň trošičku zajímavé to kazila. Zabývá se Slovany pouze v rámci archeologie. nepřidává téměř žádné souvislosti, dějiny z kronik, mýty. Žádné zajímavosti, postřehy, nic. Takže se dozvíme , že v Chorvatsku bylo hradiště a v Kyjevě taky. Kniha je nevyrovnaná. jak už tu někteří psali, je to tím, že to je příliš rozsáhlé téma na malý počet stran a na monografii. Pokud bych to vzala od toho nejhoršího, tak v některých pasážích , zvláště tam, kde autorka zjevně není doma, kniha působí jak výpisky studenta archeologie z pondělní přednášky v 7 hodin ráno po nedělním flámu. To se týká hlavně nejstarších dějin Slovanů .Málo se toho dovíte o polabských Slovanech, o Polanech, o Velké Moravě, O Bozích, o Kyjevské Rusi, o Bulharech... Dobré je, že se toho dozvíte mnoho o zemědělství, jídle(ten chleba na obrázku je placka, protože je překynutej), řemeslech a obyčejném životě , o pohřbívání a stavebnictví.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Církevní rok a lidové obyčeje Církevní rok a lidové obyčeje](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265591/cirkevni-rok-a-lidove-obyceje-w2j-265591.jpg?v=1446313024)
Kniha má velký formát A 4 (zbytečně) A když ji otevřete , vypadá jak noviny. Má několik částí. Kalendárium světců - to nemá cenu číst, na každý den v roce jsou asi tak 4. Něco o průběhu mše a vývoji . To jsem nečetla ,nezajímá mě to, ale třeba se k tomu dostanu časem. Velmi zajímavé jsou zvyky popsané od ledna až do prosince. Ani tuto část nemám přečtenou úplně celou, ale naše vánoce letos vypadaly úplně jinak, díky Vondruškovi. Tak např . máme asi 30 ovocných stromů, a každý dostal zbytek z večeře. Dívala jsem se do kaluže a nic neviděla, vyšla jsem si za obec a taky nic. Rozbila jsem ořech , a mám se na co těšit. už advent vypadal jinak, na Ondřeje jsme věštili, a budu bohatá. O Lucii jsem byla za Lucku a byla to legrace veliká. Nakonec si s Vondruškovými můžete upéct nebo uvařit. Třeba kubu. Na knize se mi nelíbila zbytečná barevná příloha uprostřed. Některé části nemusely být vůbec, jiné měly být delší. Dohromady je to takový slepenec, nemá šanci zaujmout každého od začátku a ž do konce. A kdo potřebuje kalendarium světců? Ale to je asi můj problém, měla jsem si koupit tu druhou knihu od Vondruškové.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Deník Václava II. Deník Václava II.](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14963/denik-vaclava-ii-14963.jpg?v=1239897174)
Tak tohle byla opět chyba číst.... Pro koho byla kniha napsaná ? Pro děti? Ha ha ha . Žádná akce, žádná, považte ani jedna, milá postava. A některé věci by si Václav mohl klidně nechat pro sebe. Pro dospělé? Těžko. Černobílé postavy, a psychologie, taková, řekněme amatérská. Celou dobu jsem přemýšlela, jaká jsem byla já, když mi bylo 12. Jiná, Nepůsobilo to důvěryhodně. Děj byl překotný. Šup sem, šup tam. Díky bohu, jinak bych to nedočetla. Občas jsem žasla, jak se co stalo. Kunhůta, považte jako žena, měla nárok na to být regentkou. A nikdo s tím nic nesvedl, ani Habsburk. Václav dokázal 4 roky předstírat. Záviš měl ADHD, nebo jak se tomu říká. Chudák. Kdyby žil dnes, měl by ve škole spoustu úlev. A kdo že nalákal Záviše do té Bílé Věže? Kdo že to otrávil Rudolfa? Vítkovci? Ha ha ha. Všichni víme jak to bylo a proč. O téhle telenoveloidní romanci bylo napsáno mnoho, povětšinou špatných knih. A přitom kam se hrabe Hra o trůny, Hamlet, Mekbeth, atd. Škoda.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Já, kníže Soběslav Já, kníže Soběslav](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63152/ja-knize-sobeslav-4ml-63152.jpg?v=1587753841)
Některè věci mi vadily. V dětství se hlavní hrdina projevuje jako velmi moudrý a převyšuje svoje bratry. A pak se z něho stane ukňučenec. Musela jsem si projít už po stè těmi prvními, největšími i posledními láskami hlavního hrdiny. A nezdálo se mi , že by to někoho bavilo, ani autorku ne. Velké plus za zpracování osobnosti mně v podstatě neznámé. Mezi. Břetislavem a Přemyslem Otakarem I. Má asi většina lidí mezery. Proto nechápu, proč se autorka věnuje době, kdy byl Soběslav ve vězení, i když to byla většina jeho života, a jeho vládu odbude na dvou stranách. Takže děkuju autorce, že si to budu muset najít na wikipedii. Tak jsem se vykecala , a už budu končit Septime, ach Septimé, ó Septime.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Vražda na zámku Mikulov Vražda na zámku Mikulov](https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/8063/vrazda-na-zamku-mikulov-8063.jpg?v=1235064210)
Hezký námět, hezké prostředí. Kniha ale zastarala, dnes už se píšou detektivky jinak. Nemělo to spád prostě.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nahá s Davidovou hvězdou Nahá s Davidovou hvězdou](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274277/naha-s-davidovou-hvezdou-C2k-274277.jpg?v=1449309872)
V životě jsem neviděla ani jednoho pravicového extrémustu, ale podle autora jsou mezi námi, a je jich mnoho. A Mohou i zabít. Jak si autor váží svého díla, o tom mnohé prozradí obálka. Nesouvisí s dějem a je fakt hnusná. Hlavní hrdina je nýmand. A bylo mi za něho i trapně , a to nemám ráda. Na šábes se nevraždí byla super . Autorovi ale dochází nápady a asi i selský rozum. Tahle kniha je zelená právem.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Třináctý učedník Třináctý učedník](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310155/trinacty-ucednik-6KW-310155.jpg?v=1478184791)
Na triler moc vaty a málo akce. Osobní život toho ukníkanýho pablba mi byl egal. Na mysteriozní málo mystiky. A to ani v případě, že přistoupíte na hru autora , který nechává vypouštět z úst hlavních hrdinů věty typu Spoiler? Ty jo, celá Ježíšova rodina, to je jak z knih Dana Browna. Mj. Bjorn už našel Mojžíše, Ježíše, celou Ježíšovu rodinu. tak teď už jen tu utajenou komunikaci Uršuly Von der Leyen s Pfaizrem a veškerá záhadnost našeho světa bude v čudu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Chrám devíti Múz Chrám devíti Múz](https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71236/chram-deviti-muz-wMV-71236.jpg?v=1593958941)
Spíš dobrodružný román než detektivka. Odehrává se v zajímavém prostředí, ale stejně se toho moc nedozvíte. Decius je sice teda rebel docela. Ale Caesar rozhodně neměl bratra Lucia Caesara. To byl bratr jeho otce, myslím starší, který nepřežil Sullovy proskripce. Nebo ne? Jo a kdybyste měli první 3 díly v mobi nebo epub, tak se domluvíme , nemůžu je sehnat.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Navrátilka Navrátilka](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390308/navratilka-WcL-390308.jpg?v=1537787082)
Nevím jestli je to překladem nebo co. Ale ten styl mi přišel , no velmi nudný, unylý, rádobypoetický, a ten bratr Navrátilky. Co to bylo? Proč ji odložila se bohužel nedozvím. V knihovně ji chtěli zpět a já ji dočítat nebudu.
![Cesta z těsta - České pečení pro celý rok Cesta z těsta - České pečení pro celý rok](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452331/cesta-z-testaL3P831-C4M-.jpg?v=1599673534)
U sádlových pracek chybí v receptu mouka!!! Vánoce jsou za dveřmi tak pozor na to... Jinak vyhodítetĕsto a čas jako já loni... Recepty na dorty mi příjdou velice náročné. Zbytečnĕ.
![Zabij a zachraň Zabij a zachraň](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29014/zabij-a-zachran-29014.jpg?v=1263321255)
Bylo to dobrý, j jen mám pocit, že to nejlepší z knížky si přečtete na prvních dvou stranách. A taky, že jsem si knížku mĕla přečíst mnohem, mnohem dřív.