vevu. komentáře u knih
Humorně a nekorektně podané ikonické scény z celého seriálu. Pro fanoušky seriálu pecka, kterou smlsnete během chvilky a dobře se pobavíte.
Autorovi se povedlo vystihnout dnešní dobu a zároveň zachovat poetiku příběhu o Malém princi. Za mě palec nahoru a doporučuji, kniha má své kouzlo a netěží pouze ze známé postavy.
Knihy Daniely Fischerové mám moc ráda a Vúdúlínek není výjimkou. :)
Pohádkový příběh o tom, že každý z nás někdy aspoň trochu zlobí, ale přitom vůbec nechce, o kouzlech, jménech a lesních bytostech...
(Já věřím na jezinky a jo a jo!)
Malá kniha, ale velký příběh. Psychologie postav není příliš barvitá, ale život v lágru je popsaný naopak barvitě celkem dost.
Přála bych si, aby se o komunistickém režimu a jeho zločinech psalo stejně jako o zločinech během 2. světové války...
Po Zabíjakovi už se mi do Jonassona moc nechtělo, ale Sladká pomsta byla zase super jízda!
Svižná, rozlítaná, plná nepochopitelných a vtipných situací, u kterých jsem přemýšlala, jak z nich autor/postavy vybruslí.
Pro mě zůstanou Stařík a Analfabetka nepřekonatelní, ale Sladká pomsta je jim v závěsu. :) Takže jako oddechovku určitě doporučuji. ;)
Knihu jsem si přečetla na doporučení. Námět se mi moc líbil, příběh o manipulaci a vypořádávání se se svým životem byl zároveň ale milý.
Za mě super sci-fi pro mladší čtenáře. :)
Vše podstatné zde již bylo řečeno.
Backman je pro mě vždy sázka na jistotu, ani tentokrát jsem nebyla zklamaná. Místy už byl příběh na mě překombinovaný a autor tlačil na pilu, ale budiž mu to odpuštěno. Obdivuji, jak dokáže lehkou rukou psát o složitějších a hlubších sférách lidské osobnosti.
Velmi zajímavá kniha, jejíž námět vede k zamyšlení. Autorčiny myšlenky v sobě mísí její příběh o cestě za tmou i mnoho faktografických informací.
Bolestivý příběh jedné rodiny. Kolik takových kolem sebe máme a ani o nich nevíme? Myslím si, že autorka dobře vystihla Štěpánovo dospívání a rozvoj, jeho vztahy k rodinným příslušníkům. Bolest a smutek rodinné tragédie z knihy prýštily.
Rozhodně doporučuji přečíst.
Zvláštní kniha s psychologickým podtextem. Skvěle vypozorované situace a popis chování různých osob v různém věku. Kniha plyne místy zvláštně, nemá konkrétní vyvrcholení a vyústění, ale takový je i život. :)
Tohle bylo... zvláštní čtení. Kniha slibuje krásu, bizarnost a šokující fantasy. Bizarní byl příběh stoprocentně, takže kdo má rád neotřelé věci, Vita Nostra by ho mohlo bavit.
Není to odpočinkové čtení, chce to soustředěnost a poměrně velkou fantazii a i tak se budete místy ztrácet a nechápat, co se to zrovna děje.
Příběh je ale psán tak, že to tajemství budete chtít rozluštit (kniha má přes 400 stran, ale dá se přečíst za dva dny, protože prostě musíte číst a pochopit).
Děj plyne tak, že se vše dozvídáte společně se studenty tajemné Vysoké školy speciálních technologií...
Vzhledem k poměrně otevřenému konci doufám v další díl.
Tady nejde jinak, než hodnotit velmi kladně... Čtivě napsaný příběh plný reálií z kraje, kde to dodnes není moc jednoduché... Proplétající se osudy postav, vytříbený jazyk, polské a slezské výrazy dodaly knize kouzlo, které vás od čtení nepustí.
Velkým plusem pro mě bylo doplnění informací o tom, co se v tomto kraji po první světové válce dělo. Uf...
Téma rasismu, hledání sebe sama a svého místa, své identity, přátelství...
Nosné je hlavně téma rasismu a utlačování minorit. Jelikož je to YA román, čte se příběh téměř sám. Osobně bych ale snesla, kdyby kniha byla kratší, některé pasáže by se daly vynechat.
Pro věkovou kategori -náct je téma velice dobře zpracované.
Vůbec to nebylo zlé. Jorg je takový hajzl, až si ho snad dokážete pro jeho cynismum a černý humor i zamilovat.
Líbil se mi lehký odklon od klasických fantasy světů a nástin "postapo", jsem zvědavá, co se z toho vyvrbí. Jak se to s Jorgem vlastně celé vyvrbí. :)
Místy je děj posunován nelogickými situacemi, to mi nebylo úplně po chuti, taky bych ocenila větší rozepsání některých postav.
Hurá na pokračování, ať vidím nějaké ty posuny.
Pro dětské čtenáře nenásilnou formou podané hrůzy 2. světové války. Rohodně doporučuji. Bavit bude nejen samotný příběh a odhalování tajemství, ale i lehký humor a současný jazyk.
Jak nejsem povídkový typ, tak toto mě tuze bavilo! Velmi se mi líbil nápad dát autorům staré novinové zprávy a oni už nechali pracovat svou fantazii. Skvělý byl také historický nástin na začátku knihu (jeden z mála úvodů a předmluv, co jsem s chutí přečetla).
Jak to u bývá, některé povídky bavily více, některé méně, ale čtivé byly v zásadě všechny.
Nadchlo mě i celkové zpracování knihy.
Letem pivním světem s vílou Pivoňkou a malou zvídavou Gracie.
Neotřelá rychloexkurze do světa zlatavého moku pobavila (čeká vás mimojiné spousta neotřelých a vtipných přirovnání).
Doporučuji otevřít společně právě se zmiňovaným mokem.
Vše, co ke knize chci říci, zde již je.
Námět je více než zajímavý, ale příběh jako takový mi přišel poměrně strohý, chyběl mi v něm vhled do myšlení postav a děj byl občas zvláštně rozkouskovaný, necelistvý.
Prostřednictvím příběhu Fany můžeme dobře dětem osvětlit, co se dělo v podzimních měsících roku 1989, co to znamenalo emigrovat nebo kdo byli tajní agenti. V návaznosti na příběh se dají s dětmi vést dlouhé diskuze.
Rozhodně doporučuji.