Vierka_kikanika

Tlieskam. Výborne napísaná kniha, prepracované charaktery, dobre vypointovaný záver, ... vlastne ani nemám čo vytknúť. Nevedela som sa od nej odtrhnúť a je mi trochu ľúto, že som ju dočítala.

Môj nový objav. Nikdy som o tomto autorovi nepočula, po knihe som siahla v knižnici skôr zo zvedavosti, bez veľkých očakávaní. Musím povedať, že som milo prekvapená. Štýl písania podobný D. Dánovi, príbeh má svieži spád, bez nudných nič nehovoriacich pasáží. Dokonca sa mi zdá, že píše menej rozvláčne ako spomínaný Dán, u ktorého ma niektoré kapitoly a dlhé opisy nudia. Nevedela som sa od knihy odtrhnúť. Tlieskam!

Ian McEwan je jeden z mojich najobľúbenejších autorov. Čítala som od neho hádam všetko, čo u nás vyšlo, napriek tomu ma vždy vie prekvapiť. Kniha V orechovej škrupinke má úžasný príbeh, zložitý vo svojej jednoduchosti, jednoduchý vo svojej zložitosti. Písaný z perspektívy nenarodeného dieťaťa. Okrem samotného autorského počinu veľmi chválim aj krásnu obálku (Slovart) a veľmi vydarený, kvalitný preklad (Katarína Jusková).

Výborná kniha. Smutno-veselý príbeh plný láskavého humoru. Hlavný hrdina je tak trochu outsider, zvláštny typ človeka, ktorý sa môže navonok javiť ako tvrdý, zatrpknutý a protivný starec, ale v skutočnosti má srdce na pravom mieste. Postava tehotnej susedky má v knihe oveľa väčší význam, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Veľmi rýchlo sa totiž zorientuje a pochopí, čo sa s Ovem deje. A hoci Ove akoby "nechtiac" zachraňuje rôzne osoby - často náhodné, rovnako náhodne sa dostáva viackrát pomoci aj jemu. Brilantne vyrozprávaný svieži príbeh s dobrým koncom :)

Keď si chcem oddýchnuť od severských kriminálok, trilerov, ťažkej klasiky či psychologických kníh, čítam Patrika Hartla. Ten vzťahový guláš v každej z jeho kníh je zábavný, ale len do tej chvíle, kým si uvedomím, že autor nie je až taký fantasta, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, a že príkladov v okolí mám dosť...

Skvelá kniha, samotný príbeh aj postavy prepracované do najmenšieho detailu. Snáď nemám ani čo vytknúť. Dávam päť hviezdičiek z piatich.

Výborná kniha, veľmi ma bavila. Autor pútavo rozvíja príbeh, skvele vykresľuje postavy, pozitívne hodnotím aj mnohé zaujímavé exkurzy do oblasti osobnostnej psychológie. Čitateľa udržiava v napätí a aj keď už v poslednej tretine knihy poznáme vraha, jeho motív je stále nejasný. Kniha dokáže prekvapiť ešte aj na predposlednej strane. Bravo!

Výborná kniha. Hlavná hrdinka veľmi autentická. Príbeh napísaný pútavo, hoci miestami čitateľa až desí drsná úprimnosť človeka, ktorý je okolnosťami prinútený "odísť", s čím sa nedá zmieriť (?). Autentickosť Tessy vidím v celej palete fáz, ktorými prechádza... od strachu, vzdoru, hnevu, závisti, ľútosti, až po konečné zmierenie sa s nezvratným stavom blízkej smrti a jej prijatím. Oceňujem záver, snahu aj graficky ("pauzami" a absenciou textu) zdôrazniť proces umierania.

Nie úplne zlá kniha, no zdala sa mi akási nedotiahnutá. Akoby tam niečo škrípalo - dejová línia ako aj charaktery postáv. Rovnako samotný záver. Ako čitateľ som príbehu úplne neuverila.

Kniha ma veľmi nenadchla, očakávala som viac. Dlhý, rozvláčny úvod, príliš rýchly koniec... niektoré dejové roviny mi prišli nadbytočné, niektoré postavy nedôveryhodné a málo psychologicky prepracované (napr. časť, keď Mia pomerne rýchlo zmenila názor na vlastnú samovraždu, ktorú dlho plánovala).

Od knihy som mala veľké očakávania, ale nudila ma. Ani som ju nedokázala dočítať do konca.

Šesť poviedok. Sú záhadné, napäté, až nervózne, znepokojujúce, rozptýlené v čase. Nie pre každého. Typický Odeon.

Pamuk nesklamal. Ako vždy. Nádherná kniha o pohnutom osude nielen jednotlivca a jeho širokej rodiny, priateľov, ale aj národov či celej krajiny. Kniha zanechala vo mne hlboký dojem. Palec hore. Chcem ďalšie.

Najlepšia a najzrozumiteľnejšie napísaná kniha o psychológii, akú som kedy čítala.

Dobre napísané, ľahké letné čítanie. Bavilo ma nazerať na totožné udalosti z rôznej perspektívy a skladať si udalosti do jedného celku ako puzzle. Začala som čítať ako prvý príbeh Veroniky a ten Jáchymov ho len doplnil. Myslím, že keby som naopak ako prvú časť prečítala Jáchyma, kniha by ma až tak nenadchla.
Ale ako celok hodnotím knihu pozitívne! Výborná myšlienka spracovať osudy dvoch súrodencov týmto spôsobom, dobre napísané, aj vypointované, aj keď tých šťastných náhod tam bolo občas priveľa, krásna obálka. Palec hore!

Výborná kniha. Znepokojivá, temná až desivá. O to desivejšia, že autor sa inšpiroval skutočnými udalosťami. Život hlavnej hrdinky Roseanne ako skladačka, ktorú čitateľ skladá po častiach z jej denníkových zápisov, zo zápisov lekára dr. Greena či oficiálnej správy otca Gaunta, pričom ani jeden zo zápisov nie je stopercentne autentický, ba často si odporujú alebo sa úplne vylučujú. Ide o akúsi paralelu s dejinami Írska, resp. s dejinami všeobecne, ktoré nikdy nemožno zaznamenať úplne pravdivo (čo autora, ako sám priznáva, nesmierne fascinuje).
Oceňujem spôsob, akým Barry príbeh Roseanne a paralelne príbeh jej lekára rozvíja, udržiava čitateľa v napätí, občas ho akoby úmyselne zavádza či mätie, aby napokon obidva príbehy spojil do jedného. Tu dokážem však pochopiť aj pripomienky kritikov, ktorí autori vytýkali príliš prvoplánový koniec, ktorý je sladký a akoby sa do ani príbehu tohto typu nehodil. Na druhej strane tento záver však možno v duchu barryovskej filozofie chápať ako nádej, svetlo na konci tunela, svetlé vyhliadky do budúcnosti...

Veľká klasika. Večná téma. Typické protiklady ako čistota, morálka jednoduchého človeka a pretvárka, faloš vyšších vrstiev, mesto a vidiek, príroda. Túžba srdca v rozpore s očakávaniami spoločnosti. Autor majstrovsky opisuje prírodné javy, brilantne dokáže vykresliť prchavú atmosféru, nálady postáv aj ich prudké citové vzplanutia. Krásne čítanie.

Klasika najklasikovatejšia. Brilantne napísané dielo, príbeh plynie, záver prekvapí.