Viky007 komentáře u knih
Nakonec jsem se rozhodla, že budu "zlá" a dám knize "pouhé" tři hvězdičky. Přesto si nemyslím, že by byla kniha špatná. Autorův styl psaní je velmi čtivý, napínavý, trochu Kingovský, ale zároveň v něm bylo něco nového, jiného, jako směs koření... asi vanilka a hořké mandle :-).
Celkově to bylo velmi dobré a líbilo se mi to. Bylo to po dlouhé době něco jiného, než normálně čtu.
Je tu však jedno velké ALE.
Musím říct, že mě neuvěřitelně rozčilovala korektura. Chápu, že ne všichni jsou géniové na češtinu (já sama nejsem), ale správná korektura je základ!!! Jako žádné hrůzy se tam neobjevovaly, ale když už ty chyby vidím i já, je něco špatně...
Také mě trochu zklamalo, že povídky nebyly tak úplně hororové. Byly napínavé, to ano, ale strach jsem u nich rozhodně neměla. Nebo jsem se už možná obrnila, těžko říct :-).
Jako nejlepší povídku hodnotím Andyho pán - trochu delší, ale brilantní!
Temné znamení se mi taky celkem líbilo. Hlavní hrdinky byly sice úplně pitomé, ale zápletka zajímavá.
Povídka Muž a všechny jeho duše mě zaujala svým zpracováním.
Dokonalou pařbu bych vynechala úplně.
A ostatní povídky mi přijdou průměrné. Nebyly špatné, ale něco tomu chybělo.
A ještě jeden malý postřeh. Přišlo mi docela úsměvné, jak všichni hlavní hrdinové byli nadržení a jak jim neustále, cituji, roste úd mezi nohama :-D. Prostě jde vidět, že to psal chlap :-D.
Po dlouhé době jsem potřebovala něco jednoduchého ke čtení. A Divergence tohle do puntíku splňuje. Téma mě celkem zaujalo, takže jsem se do ní s chutí pustila. Překvapilo mě, jak dobře se kniha četla. A výcvik u Neohrožených byl prostě parádní!
Přesto si nemohu pomoct, styl psaní mě příliš neoslovil. Bohužel byl příliš jednoduchý a něco tomu chybělo. Také charaktery postav byly dost ploché, prakticky žádnou postavu jsem si neoblíbila.
A úplně nejhorší byla romantická zápletka ve stylu Stmívání. No... radši pomlčet.
Knize nakonec dávám tři hvězdičky, protože víc si podle mě opravdu nezaslouží. Hodnotila bych to asi stylem neurazí, nenadchne. Když potřebujete vypnout mozek, je to ideální.
Přesto všechno si myslím, že za přečtení stojí. Když už nic jiného, člověk si u toho vážně odpočine. A samozřejmě jsem po dočtení přemýšlela, do které frakce bych patřila já. Usoudila jsem, že nejspíš k Upřímným, ale... těžko říct :-).
Parádní soubor povídek! Některé byly lepší, jiné slabší, ale tak už to většinou bývá.
Nejvíc se mi líbily povídky Pán v černém obleku a 1408. Normálně jsem měla husinu!
Tak jo, tak jo. Pěkně popořadě.
Mám z toho trochu rozpačité pocity, tak snad napíšu všechno srozumitelně.
Kniha jako taková nebyla špatná. Policejní prostředí bylo parádní, postavy taktéž. Hrozně se mi líbily ty "skryté" myšlenky o životě, smrti a náhodě. Nápad s Buickem také nebyl špatný, ale...
Něco tomu prostě chybělo. Příšery z "jiné dimenze" nebyly vůbec děsivé, naopak, občas působily tak trochu groteskně. Navíc se děj místy táhl jako žvýkačka, což je další mínus. King to umí rozhodně líp.
Alkohol je hnus. Alkohol je ZABIJÁK!
Dobře, v menší míře může být fajn, ale lidé by měli vědět, kdy přestat (ze sebe dělat blbce).
Naturalismus je v této knize opravdu viditelný. Někdy bylo dost těžké o tom číst, ale jinak to prostě nešlo.
Nejhorší na tom je, že prostě víte, jak to dopadne. A že to mohlo dopadnout úplně jinak, kdyby se některé věci nestaly. Ale to je život, vážení. Tohle Vám pan Zola prostřednictvím Zabijáka milerád potvrdí. Silná kniha!
Čtyři nohy dobré, dvě špatné. Čtyři nohy dobré, dvě lepší.
Musím říct, že Farma zvířat je opravdu pozoruhodná alegorie, možná až místy děsivá.
Děsivá, ale i úsměvná, jak autor dokázal dokonale vykreslit situaci. Kéž by si z toho lidstvo něco vzalo...
(A za všechno může určitě Kuliš!)
Docela mě překvapilo, že má kniha tak nízké hodnocení. Já ji měla přečtenou za dva dny, protože se neskutečně dobře četla.
No jo, ale já prostě miluji psychologii - baví mě pitvat se lidem v hlavě (obrazně řečeno, samozřejmě :-D). Anorexie je dost vážná nemoc, o které by lidé měli něco vědět. Nebo spíš by měli vědět, že anorektička není jen nějaká blbka, která přestane zničehonic jíst. Často se jedná i o problémy v rodině, různé genetické faktory, úzkosti apod.
No jo, už končím s výkladem. Knihu doporučuji!
Tahle kniha je prostě věčná! Doporučuji všem, kteří se chtějí zasmát, protože humoru je zde opravdu požehnaně :-).
A tetička Kateřina nemá chybu!
Tohle byla tak neskutečně krásná pohádka! Ano, je jednoduchá, ale uchvátila mě svým kouzlem, jestli chápete, jak to myslím :-). Navíc jsem po dočtení knihy zjistila, že jsem nejspíš zimní dítě. Jen ten ledový drak mi chybí...
A ty ilustrace!!!
Velmi čtivé a velmi poutavé, což historickým knihám často schází. Docela jsem MA litovala. Nejdřív všechny ty "procedury", které musela podstoupit (například rovnátka, to jsem vůbec netušila), a pak si musela zvykat na úplně nový život. Děsná představa.
Skvělá "lékařská detektivka", ve které se skrývá plno lidství. Ze začátku se kniha zdála trochu nudná, ale pak se to parádně rozjelo. Najít pravého viníka není tak lehké, jak se zdá.
Obvykle podobné knihy nevyhledávám, ale půjčila mi ji sestra. Kniha rozhodně není román, spíš ji beru jako krátkou encyklopedii. Nejvíc se mi líbily jeho filozofické úvahy a fakta o přírodě :-).
A občas jsem se i pobavila:
Není možné vymyslet zvíře tak, aby se nepodobalo jinému zvířeti. Avšak, chcete-li, aby zvíře podle vaší fantazie - řekněme drak - vypadalo přirozeně, použijte hlavu mastifa nebo loveckého psa, s očima kočky, s ušima dikobraza, nosem chrta, obočím lva, spánky starého kohouta a krkem vodní želvy.
Nádherná kniha! Líbila se mi tak moc, že jsem si ji musela koupit :-). V knize je hrozně moc zajímavých témat - třeba rasismus, touha po větším majetku a hlavně přátelství. Konec jsem nečekala a dost dlouho jsem to rozdýchávala. Velmi smutné...
Nádherný příběh o přežití, síle a odvaze. Otázka druhé světové války je zde vykreslená celkem barvitě. Trochu mě zklamalo, že vlci v knize neměli tolik prostoru, ale nevadí.
Také mi uvízl v paměti jeden citát, který se tam objevil: Neříkej nikdy, že jdeš svou poslední cestou!
Dodatek: Jednu hvězdičku srážím za zklamání, když jsem se dozvěděla, že si autorka celý příběh vymyslela. Vážně mi přijde docela ubohé vydávat příběh jako autobiografický. Co tím chtěla získat? Víc peněz? Slávu? Obdiv? Nevím. Zřejmě dost pochybovala sama o sobě, když se snížila k něčemu takovému. Vždyť kvalitní spisovatel dokáže prodat svou knihu i bez lži.
Je dost těžké tuhle knihu hodnotit. Záleží na tom, jak to kdo bere. Jsou andělé, nebo nejsou? To je oč tu běží :-). Já osobně věřím, že "něco" nás chrání a ovlivňuje. Co to je, to si můžeme jen domýšlet.
Skeptikům knihu moc nedoporučuji, pokud se nechcete u knihy zbytečně rozčílit :-). Základ je asi ta víra v "něco", pak už je jen na vás, jak si to přeberete.
Každopádně kniha je moc milá. I kdyby to bylo všechno jen vymyšlené, stejně se k ní budu ráda vracet. Je to prostě krásný příběh :-).
Rozhodně nejlepší díl! Konečně ten Shan, jakého znám! Tohle je přesně to, co mi v ostatních dílech chybělo - originalita, důvtip, zajímavá zápletka.
A konečně vím, proč má Vandža zelené vlasy :-D.
Ani tento díl si nezaslouží všech pět hvězdiček. Je sice zajímavé, co všechno utvářelo Lartenovu osobnost, ale Darren Shan evidentně nedával do psaní své srdce. Třeba zrovna procházel nějakou krizí, co já vím.
Nicméně dějová linka s Gavnerem Zurčem je parádní!
Oproti prvnímu dílu rozhodně lepší, ale pořád to není ono. Stále se tam opakují věci, které už známe, což knize ubírá na kvalitě. Konec byl však parádní!
Skákala jsem radostí, že Darren Shan vydal i příběh o Lartenovi, který je bezesporu nejlepší postavou z celé ságy o upírech. Po přečtení prvního dílu mám však rozporuplné pocity. Ano, jsou tam super postavy, ale to je asi tak všechno. Prakticky nic nového se tam neděje, žádná originální zápletka. Prostě něco tomu chybělo.
Dost povedená detektivka se zajímavým příběhem. Hrozně se mi líbilo, jak se Beatrice postupně měnila z ustrašené myšky v odvážnou ženu, která chce nalézt vraha své sestry. Ty psychologické pochody byly dost drsné.
Konec mě zas tak moc nepřekvapil, spíš naopak. Vraha jsem poznala celkem brzy, ale to nevadí. I tak to bylo super čtení :-).