Vknihách Vknihách komentáře u knih

Polnočné slnko Polnočné slnko Stephenie Meyer

Celkom som sa zabávala na ostatných recenziách, ktoré poukazovali na Edwardovu chorobu- majetnícku povahu, vytrvalého stalkerka, mohli by sme povedať, že trpel aj rozdvojenou osobnosťou XD mne tieto 'detaily' vôbec nevadili, veď som čítala Bellinu sériu, takže som predpokladala o čom bude to isté, z Edwardovho pohľadu. Bolo to skvelé. Ak milujete pôvodnú tetralógiu, nebudete sklamaní. Vidím do hlavy Edwarda,ako bojuje sám so sebou. Najmä v prvej štvrtine knihy, kde sa chudák Ed pasuje s predstavami upírieho masakru(nielen) v triede. Mali sme možnosť dozvedieť sa ako a za akých okolností nastala premena u Edwarda,ale aj u zvyšku rodinu Cullenovcov. Čo sa týka Edových myšlienkových pochodov, chápem, prečo sa mnohým zdajú opakujúce a zdĺhavé. Z rovnakého dôvodu, prečo väčšina čitateľov nedala šancu Stephinej knihe HOSTITEĽ. Má veľmi podobné črty v opisoch myšlienok a emócií, a aj preto milujem aj príbeh invázie mimozemských čudesností, ktoré obsadzovali ľudské telá a mysle.
Ja vlastne ani nemám moc čo ku knihe Polnočné slnko písať, ódy nikoho nezaujímajú… ale dá sa niečo vytknúť knihe, ktorú milujem? Áno...ja som totiž ani len netušila, že Polnočné slnko je Edwardovým pohľadom LEN ku knihe Súmrak. Tešila som sa na jeho výlet do Talianska, Volturiovcov, tehotenstvo Belly, to ako prežíval jej premenu, Renesme a vôbec... nuž,budem musieť čakať ešte veľmi dlho kým sa to dozviem-ak vôbec :D

01.03.2022 5 z 5

Zabudnutý príbeh Zabudnutý príbeh Ján Spišiak

Najvýstižnejšia kategória tejto knihy je- rozprávka pre dospelých.
Hlavným aktérom príbehu je Samko z Banskej Bystrice. Miluje knihy, svoju maminu, dospeláka kamaráta pána Iksa a s rovesníkmi si veľmi nerozumie. Úvod bol celkom fajn a ja som tak rozmýšľala- o čom bude celá kniha?! No potom to prišlo- Samko putoval z krajiny do krajiny kde bol viditeľný iba pre niektoré postavy, čo bolo pre mňa celkom zvláštne. Nechápala som prečo tomu tak bolo, no záverečnou časťou knihy som sa k tomu dopracovala (aj keď mi to mohlo dopnúť popri čítaní)... Neuvedomila som si to práve preto, že ma nejak nelákalo vedieť, čo sa bude diať s postavami v knihe, nebažila som po poznaní ich osudu. Autor má veľkú fantáziu, úžasný dar reči, používa krásne metafory a myšlienky, no boj dobra so zlom v tomto prevedení vôbec nebol mojou šálkou kávy. Čo je pre mňa ako literárneho hulváta najhoršie, nepochopila som, prečo Namočený-do-smoly a pán Mínus s manželkou toľko bojovali práve proti Samkovi(len preto, že bol dobrý človek?,preto, že jeho dobrota vždy zvíťazila?neviem). V každom prípade,budem veľmi rada ak si knihu prečítate a rovnako aj iné recenzie, pretože kniha má čo ponúknuť širokému záberu čitateľov.

01.03.2022 3 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Ako inak, neprečítala som si anotáciu. Od Wilde-a som dávnejšie čítala Cantervillské strašidlo, ktoré bolo veľmi príjemným čítaním. Predpokladala som, napriek názvu, že pôjde o nejakú "historickú paródiu" alebo niečo v tom zmysle. Počas čítania som si uvedomila, že vlastne ide o obyčajné porno :| Áno,aj som to dočítala (musím povedať, že autor tejto novely mal aspoň akú- takú fantáziu, na rozdiel od knihy s názvom Sexie-deníček nymfomanky :\ ). V skratke, Lady Fuckinghamová sa už v úvode knihy zmieni o tom, že je smrteľne chorá. Asi len zo zvedavosti, na akú záhadnú chorobu to vlastne umrie, som pokračovala a vytrvala v čítaní. Zvláštne bolo, že už v dvanástich rokoch sa začala sexuálne vzdelávať- to ma trochu zaskočilo ,ale vlastne celkovo príbeh je dosť taký bizarný. Ale kvitujem, že to bolo poňaté ako príbeh. Áno, bolo tam veľa sexuálnych scén, veľa sexuálnych opisov, veľa z vrhlostí, ale odhliadnuc od toho to malo aj dej.
Porno nevyhľadávam, nie je to moja šálka kávy, ale ani neodsudzujem sympatizantov tohto žánru, preto hádam ani neviem dostatočne oceniť snahu autora (nech už je ním ktokoľvek), tak je hodnotenie aké je.

01.03.2022 2 z 5

Za zdmi Za zdmi Hollie Overton

Začiatok bol taký nemastný- neslaný. Hlavná hrdinka Kristy má chorého otca a dospievajúceho syna Ryana, ktorý má nejaké problémy v škole. Doteraz bol skvelým, bezproblémovým študentom. Kristy sa zoznámi s Ryanovým trénerom karate a v dosť krátkom čase sa dajú dokopy, vezmú sa a začne sa nová, šťastná etapa života. Alebo nie?
Veru,niekedy sa šťastie zvrhne v pár okamihoch a Kristy ani nevie ako,je z nej utiahnutá pretvarujúca sa živá troska. Pred otcom a synom sa tvári ako je všetko v poriadku, pretože Lance vie kedy a kam udrieť aby to nebolo vidno…
Kristy pracuje vo väznici a "stará" sa o ľudí odsúdených na smrť. Spriatelí sa s Cliftonom, väzňom, ktorý si ako jediný všimne zmeny v Kristynom správaní. Zdôverí sa mu. To, ako Kristy nakoniec naloží so svojim životom je naozaj zaujímavé. Záverečná tretina knihy sa mi páčila najviac. Príbeh Kristy bol doplnený o Cliftonovu "spoveď" za akých okolností bol odsúdený. Vďaka poslednej tretine knihy som vylepšila hodnotenie. Chcela som ju ohodnotiť ako priemer…

01.03.2022 4 z 5

Cítit znovu Cítit znovu Mona Kasten

Hlavná aktérka tejto časti, Sawyer, sa mihla v prvej časti,kde si nesadla s Alie. V druhej časti bola síce odmeraná, no starostlivá priateľka spolubývajúcej Dawn. Veľmi som sa tešila práve na túto časť, lebo nahliadnuť do hlavy zvláštnej Sawyer a zistiť prečo je aká je, bolo priveľkým tajomstvom a lákadlom zároveň. A taktiež, keďže z tejto Moninej voľnej série je jasné, že každý si nájde svoju spriaznenú dušu, som ani len netušila ako sa divoká párty žena Sawyer dá dokopy s tichým, utiahnutým týpkom v motýliku, Spencerom.
Čo ležalo na srdci hlavnej hrdinke nebolo jednoduché a autorka nám len po kúskoch odhaľovala jej trápenia. Úprimne, poplakala som si. Bolo mi veľmi ľúto všetkého,s čím Sawyer musela bojovať. Sama, pretože sa pred zlým svetom uzavrela. Radšej. Aby ju ľudia nesklamávali. Spencer bol tiež úplne iný ako som ho vnímala v druhej časti, keďže sa priatelil s Dawn. Veľmi sa mi páči ako Kasten skĺbi jednoduchý, čtivý štýl písania,tak typický pre žáner YoungAdult s ťažšími témami, napriek tomu veľmi reálnymi. Šikana, osamelosť, problémy minulosti, strata blízkych...s tým všetkým sa potýka nejeden mladý človek. Ako inak,nie len Sawyer mala svoje trápenia,Kasten neušetrila ani Spencera. V každom prípade,to bol (podľa mňa)opäť lepší príbeh ako predošlé dva. Už teraz sa teším na ďalší diel a dúfam, že Kasten ZNOVA prekvapí…

20.02.2022 5 z 5

Kým si pri mne Kým si pri mne Lina Elys

Autorka ma svojim debutom, Noc, ktorá mi zmenila život, veľmi prekvapila. No po prečítaní jej druhej knihy musím sňať z hlavy pomyselný klobúk. V prvom rade,je badať neuveriteľný autorský posun. Vidieť, že jej vpadnutie do knižného svet pomohlo vo viacerých oblastiach. Isto si neraz povedala, že pri prvej knihe s terajšími skúsenosťami, by robila všetko (alebo aspoň väčšinu)inak. Nevadí, človek sa učí celý život.Tu je plod jej snaženia.

Lina napísala úžasný príbeh. Žiadna prvoplánová láska! Krutý osud, ktorý sa s Olíviou a jej zdravotným stavom zahral ako mačka s myšou,ma neraz rozplakal. A toto bola asi prvá kniha v mojom živote,pri ktorej som spotrebovala viac ako jeden balíček papierových vreckoviek. Stručné venovanie (VŠETKÝM SILNÝM ŽENÁM) a prológ, vás uvedú do obrazu. Našťastie to nie je príbeh beznádeje,letargie a čakania na smrť. Je o neuveriteľnom odhodlaní, bojovnosti, o tom,ako vám okolie, ktoré vás má rado, môže vliať do žíl nádej, lásku a chuť žiť.
"Chcela som žiť. A žiť neznamená čakať, kým prejde búrka, znamená to naučiť sa tancovať v daždi."
Autorka nám ukáže aj minulosť hlavnej hrdinky. V kapitolách sa strieda prítomnosť a minulosť-rodinné zázemie, prežité trápenia už v detstve a malé záchranné koleso v podobe najlepšieho priateľa Daniela. Ich cesty sa rozchádzali, ale pevné puto priateľstva pretrvá a Daniel, napriek tomu, že sa venuje svojej rodine,je obrovskou oporou Oli.
Pri čítaní som sa dokázala vžiť do postavy Olívie, trpela som s ňou, zatínala zuby pri vyšetreniach...Nebolo to pre mňa ľahké čítanie.
"Niekedy tie najťažšie rozhodnutia musí človek urobiť pre dobro svojich najbližších."
Lina Elys píše veľmi realisticky, takže nečakajte presladené scénky a už vôbec nie záver.
Rozhodne najlepší príbeh, aký som mala možnosť čítať v tomto žánri!
Vrelo odporúčam!!!

19.02.2022 5 z 5

Nemé prežívanie I. Nemé prežívanie I. H. J. Bornemisza

Slepý život som naozaj vychválila. Autorka nesklamala, opäť predviedla svoj talent narábania so slovom. Tak ako v predošlej časti, tak aj teraz nám každú kapitolu prerozpráva iný rozprávač. Tentoraz však okrem Soran, Druona, Zaeona a Darie, na scénu vstupujú postavy Flochana a Reynarda.
Aj keď mi táto kniha pripadala ako rozbehová, keďže je Nemé prežívanie rozdelené do dvoch zväzkov, vôbec sa nedá tvrdiť, že sa nič nedialo. Pri Darii sme zažili jej detstvo, dospievanie, to, prečo bola v Slepom živote zatrpknutá, nebojácna, húževnatá...nemala to ľahké a nie len tu opäť Bornemisza dokázala, že sa neštíti popisovať násilie a brutalitu v rôznych podobách, no akosi sa jej to podarí napísať s citom. Nie ste v šoku z opisov, ale vyvolajú vo vás presne to, čo majú, prežívate všetko buď ako postava alebo sa "len prizeráte". Myseľ autorky je fascinujúca. Dokázala vytvoriť dokonalý svet, v ktorom ide o život každému, namixovala púť postavám,pridala pohľady do ich minulosti, spriada vízie ich budúcnosti, nebráni sa bojovým scénam, brutalite, až nechutnostiam… verím, že v pokračovaní Nemého prežívania sa stane ešte veľa zvratov,ale na to si budeme musieť chvíľu počkať.
...len podotýkam,toto nie je fantasy s jednorožcami pre dievčatká ;) napriek tomu,je famózna!

14.02.2022 5 z 5

Slzy čarodejníkov Slzy čarodejníkov Stanislav Fatul

Začnem pozitívami. Vidieť ohromný autorov posun oproti prvej časti. Už teraz sa preto teším na ďalšie Fatulove knihy. Poemy\básne na začiatku každej kapitoly sú už typické pre sériu Lysanthys. Osviežia tak knihu a navnadia na to, čo sa bude na nasledujúcich stránkach odohrávať. Čo sa týka samotného deja,aj tu vidieť rast autora. Testosterónové boje neboli tak hojné, opisom Stano venoval viac priestoru, vývoj postáv a vzájomných vzťahov, ktoré boli v predošlých častiach pokryvkávajúce mali konečne ten správny šmrnc a gradáciu a čo sa týka romantickej linky, noooo nedopadlo to podľa mojich predstáv, ale nepredvídateľné situácie by mali byť v knihe vlastne prínosom,nie?
Sama neviem čím to je,no často som sa strácala v dejových súvislostiach. Možno som nečítala dosť pozorne. Týkalo sa to najmä postavy Thomasa a to od začiatku do konca. Tiež pri čítaní epilógu sa mi zdal úvod povedomí a tak som si čítala začiatok každej kapitoly. Rovnaký úvod mal prológ.Ale všimla som si, že autor rád používa na začiatok kapitoly alebo odseku opis počasia\prírody (aj keď nie je podstatný pre dej).
Nerada porovnávam knihy.Ale! Séria Lysanthys nie je to najlepšie fantasy, čo som kedy čítala (každý má iné preferencie, všakže ;) ),ale rozhodne nie je ani priemernou. Isto stojí za prečítanie.

14.02.2022 4 z 5

Tajemství lesa Tajemství lesa Sandra Dieckmann

Aj keď sa kniha nazýva Tajomný les, v jednotlivých príbehoch ide hlavne o samotné zvieratká žijúce v ich prirodzenom prostredí. Bohaté a krásne ilustrácie dokážu aj malým deťom predstaviť rodiny zvieratiek a ich bežný život. Každá dvojstrana sa venuje inému živočíchovi, prípadne jeho "susedom". Textu je poriedko, ale vystihuje ilustrácie na stránkách. Pre rozvoj detskej pozornosti máme na každej stránke otázku a samozrejme, detská všímavosť sa prejaví ihneď. Teda aspoň u nás. Pauli odpovedala aj na tie otázky, ktoré si položila sama. Týkali sa zvieratiek na obrázku. Rátala, opisovala- vytvárala si vlastný príbeh…. V závere autorka vytvorila priestor na bližšie spoznanie hlavných aktérov knihy- rôzne druhy obyvateľov lesa a ich dĺžku života, spoločenstvo,v ktorom sa v prírode bežne vyskytujú, veľkosť svorky, dĺžka života a iné zaujímavosti.
Knižka je určená pre detičky od 4 rokov a podnadpis
ILUSTROVANÝ SPRIEVODCA PRE NAJMENŠÍCH MILOVNÍKOV PRÍRODY
by nemohol byť trefnejší.

14.02.2022 5 z 5

Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Po niekoľkých varovaniach, že táto kniha je obdobou príbehu o Popoluške, som sa vyslovene nevedela dočkať, kedy sa začítam. Okrem toho, že Quinnovej štýl písania mi náramne sedí, som bola zvedavá ako pojme Popolušku práve v súvislosti s rodinou Bridgertonovcov. Už v úvode je nám predstavený trpký osud "Popolušky" Sophie. Naozaj, akoby bola prepísaná časť detskej knihy až po samotný ples. Ale bez obáv, toto všetko (aj nepekné správanie macochy a nevlastných sestier) sa udeje na prvých stranách knihy. Práve odchodom záhadnej lejdy z plesu to začne byť zaujímavé. Opantaný druhorodený Bridgerton, Benedict, sa usiluje zistiť totožnosť tajomnej dámy. Iniciály z rukavice, ktorá sa mu vo všetkej početnosti dostala do rúk, sú jeho mame Violet známe, Ben tak má aké-také vodítko. Žiaľ,pre Sophie, macocha zistí po kom Benedict pátra a neľútostne vyhodí Sophie na ulicu. Viac vám z príbehu neprezradím, no ja sama som hltala stránku za stránkou. Bola som napätá ako struna. Nedokázala som odhadnúť čo sa bude diať, či pri opätovnom stretnutí Ben spozná Sophie a ak aj nie,tak kedy? Nakoľko sa Quinnová neštíti zakomponovať do príbehu aj sexuálne scény, netrpezlivo som čakala aj na tie XD lebo rozdielne spoločenské vrstvy so sebou nesú isté prekážky či očakávania….tu sa ale musím pristaviť. Benedict mal s mamou taký rozhovor, že mi vohnal slzy do očí. Tomu sa vraví v prvom rade byť matkou. Až potom vysoko postavenou ženou v spoločnosti, na ktorú sú kladené nároky, rovnako ako na jej deti. Bije sa za svoje deti ako levica a aj keď sa nestotožňuje s rozhodnutiami svojich detí, stojí po ich boku, je im oporou, nešetrí láskavým slovom a materinskou radou. Stále si stojím za tým, že táto séria je časť od časti lepšia.

02.02.2022 5 z 5

Peklo je otvorené Peklo je otvorené Gard Sveen

Počas čítania som sa dozvedela, že ide o druhú časť série, čo však nie je problém, pretože prípad obvineného masového vraha sa rieši len v tejto knihe. Rozprávačmi sú vyšetrovateľ, matka zavraždeného dievčaťa spred 18 rokov, riaditeľ psychiatrického ústavu a neskôr sa pridá kolegyňa-kriminalistka, ktorá má pomôcť pri rozlúštení záhady,novej vraždy mladej 14-ročnej litovskej prostitútky. Kto vlastne vraždí,ak je Rask, ktorý sa k starým vraždám priznal, zavretý na psychiatrii?
Polka knihy bola dosť zdĺhavá. Nedá sa povedať, že nudná,ale nejak ma postupujúci dej nedokázal pri sebe udržať v napätí a čítať stranu za stranou. Po polovici sa to rozbehlo. Autor navodil dokonalú Nórsku zimnú atmosféru- zimu, hmlu, sneh… vďaka tomu aj mne neraz prešiel mráz po chrbte. Paranoja (alebo oprávnené obavy?!) hlavných vyšetrovateľov mi navodzoval nepríjemné pocity, najmä v prípadoch, keď sa vyšetrovateľka, slobodná matka, obávala o svoju malú dcéru. Celkovo bol príbeh asi dosť prekombinovaný a vlastne sa nijak konkrétne neskončil. Celé rozuzlenie pravdepodobne budem musieť nájsť v pokračovaní.

20.01.2022 3 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Audio- Slabotaaaa :\ to mi rezonuje v hlave aj po viac ako pol roku, odkedy som audiovku počúvala.
Spomeniem, že audiobook načítala Simona Postlerová veľmi profesionálne. Ale! Keď počúvate tak trochu šialenú matku Lorelai Gilmore ako vám do ucha rozpráva veeeeľmi napínavý triler...no,nefungovalo to… Nielen to, že nebol napínavý, ale skôr by som si Simonu predstavila do podobného žánru, kde ju mám (žiaľ) zaškatuľkovanú.
Hlavná hrdinka Lenora má 26 rokov a žije utiahnutým životom v Londýne. Prečo žije sama sa postupujúcim príbehom dozvieme. Na to, že je spisovateľkou detektívok, tak jej to vôbec nezapína. Chcela by som si prečítať detektívku z jej pera, pretože v reálnom živote mi prišla naivná a tak trochu zaostalá :| Bola pozvaná na rozlúčku so slobodou niekdajšej najlepšej kamarátky,s ktorou ale prerušila pred 10 rokmi kontakty. To priateľstvo bolo toxické, ale veď to nič.Ach jaj… naozaj, táto audiovka bola dosť veľké sklamanie. Ale vlastne,v minulom roku som ich veľa nepočúvala a neboli bohvieaké

Nebezpečná nevera Nebezpečná nevera T. J. Lex

Od autorky som mala možnosť čítať jej prvotinu s názvom Za hranicami rozkoše. Hneď na úvod oznamujem, že autorka sa nijak v písaní nezlepšila... Používa stále zvláštne postavy, nestále, správajú sa divne, odhliadnuc od tých s diagnózou. Takisto dej je o ničom. Áno, vymyslí zápletky a dobré! Ale nevie ich podať (pre mňa) pútavo. Opisuje nepodstatné hlúposti. Veľkým plusom však je, že nepíše 500-stranové knihy. V prológu mi takmer vypadli oči a dusila som sa smiechom na "príhode"s kefou. Vraj je to erotický triler,ak opomeniem (extrémne)sexuálne scénky Denisa,tak by som to pomenovala len trilerom,aj to dosť nepodareným. ALE! Priznávam, že celý príbeh zachraňoval Lukáš, vďaka ktorému ma aj príbeh bavil. Bol dokonalým rytierom na bielom koni. Príbeh bol na striedačku z pohľadu Kristiany a Lukáša, občas sa "utrela vlastná" kapitola aj Denisovi. Čítala som ako blesk,len aby som sa dostala k pasážam,kde som Lukáša obdivovala či ľutovala :( mal to v živote ťažké,ale stále veril vo svoju šťastnú budúcnosť.
Nakoľko ma táto kniha, s prehnaným výskytom ľudí s diagnózou "blázon",bavila viac ako milostný príbeh o strýka a netere(ktorý som im vôbec,ale vôbec nezožrala),chcela som dať príbehu až 4*. Rozhodla som sa nakoniec pre 3, keďže tu bolo stále kopec vecí, ktoré chýbali alebo mi vadili.

20.01.2022 3 z 5

Najšťastnejší človek na Zemi Najšťastnejší človek na Zemi Eddie Jaku (p)

Začnem vizuálom. Všimli ste si čo drží Eddie v rukách? Opasok...v knihe nájdete aj dôvod, prečo drží v rukách práve ten. Tento 101-ročný deduško s priateľskými očami sa rozhodol podeliť o svoju životnú cestu. Nie pre slávu,pre peniaze,ale preto,aby každá jedna obeť holokaustu nebola zabudnutá. Abraham Jakubowicz(s týmto menom prišiel na svet)sa narodil ako hrdý Nemec a miloval svoju rodnú zem. Avšak v roku 1933, keď sa Hitler dostal k moci,Nemecko ovládol antisemitizmus. Abraham mal zakázané chodiť do školy,ale jeho otec mu vybavil doklady-zrazu z neho bola nemecká sirota a pokračoval v štúdiu na škole vzdialenej 9 hodín cesty od rodiny v Lipsku. Úspešne doštudoval v roku 38, síce pod falošným menom. Bez rodiny. V škole netušil, čo sa deje v krajine a zatúžil po domovine. Kúpil si lístok na vlak a to bola jeho osudová chyba…
Čo sa dialo ďalej,si prečítajte. Nie zo zvedavosti,ale preto, že Eddie je naozaj múdry muž. Nezvyknem si lepíkovať,ale v tejto knihe sa striedajú krásne a hlboké myšlienky so zážitkami, ktoré by bolo lepšie nezažiť.
Kniha je rozdelená do 15.kapitol, každá rozpráva úsek Eddieho života. Pre mňa bol najemotívnejší moment knihy,kde po vojne v nemocnici nedávali Eddiemu veľkú šancu na prežitie. Nakoniec je tu(pár dní po dočítaní pán Eddie umrel X( ) vo veku nádherných 101 rokov. Jeho dvaja synovia ani dlho nevedeli, že prežil hrôzy 2.sv.vojny. K tomu povedal: "Mnohí príslušníci mojej generácie vychovali svoje deti s tieňom tejto nenávisti a strachu. Deťom nijako neprospieva, keď budeme učiť, aby sa báli. Je to predsa ich život! Mali by oslavovať každú minútu. Priviedli sme ich na svet, musíme ich podporovať, pomáhať im a nie podrážať nohy negatívnym myslením…. neberme slobodu svojim deťom."

20.01.2022 5 z 5

Růže Růže Tiffany Reisz

Začnem netradične…
Stále som premýšľala, prečo pri tejto knihe ženy\ dievčatá píšu, že autorka "na niečom šlapala" :| Vážne,bola som neskutočne zvedavá.
Už v úvode som sa strácala XD názvy častí knihy...ich význam sa dozvieme po prvom napití sa z kalicha. Hlavná hrdinka bola luxusná bordelmamá, avšak rodičia,ani známi to nevedeli-len klienti a najlepšie priateľky, spoločníčky. Prečo mali názov aký mali? To sme sa nedozvedeli až do konca! Ale... Tiffany sa musí uznať, že fantáziu (a možno jej predsa dopomohli nejaké psychotropné látky)rozhodne má! Takýto originálny príbeh plný bohov,sexu, mytológie v jednej knihe? Prečo nie :) u mňa to zafungovalo,bavilo ma to a možno by ma bavilo viac,keby sú preskoky do mýtov úplne samostatné poviedky, pretože súčasnosť ma bohvieako nebrala…
Páčilo sa mi, že autorka sa málo opakovala,aj kamasútra by sa začervenala XD najväčší bizár bola scénka s tekutým zlatom! To som čumela ako puk! Podarené,fakt! Lenže v súčasnej linke mi vadila (chýbajúca)chémia... vôbec som ju neprecítila a v závere som sa vlastne dozvedela, že som čítala fantasy porno,ale nič to. Zlé to fakt nebolo.Reisz píše veľmi dobre,ale verím, že séria Rodení hriešnici nebude až taká prešpikovaná fantasy,teda dúfam, že to fantasy nebude vôbec,a veľmi sa na ňu teším. Doma na poličke ma už čaká aj predošlé, voľné pokračovanie knihy Růže,Rudá galerie-tá by mala byť o matke hlavnej hrdinky tejto knihy-tiež riadny "kvietok".

20.01.2022 4 z 5

Císařovy čepele Císařovy čepele Brian Staveley

Príbeh je rozprávaný v kapitolách,kde sa striedajú traja súrodenci,deti cisára Sanlituna, ktorý je zavraždený. Jeho dcéra je síce najstaršia,ale na trón dosadnúť nemôže. Tak ju otec menuje aspoň ministerkou financií a verí, že sa jej podarí odhaliť vraha, pretože na cisára už bolo spáchaných niekoľko atentátov. Adare ma bavila najmenej,no možno to bolo tým, že ako postava mala najmenej priestoru. Cítim, že sa v tejto postave skrýva veľký potenciál a dúfam, že ho Brian využije v ďalších častiach série. Tieto časti boli pretkané Adarinou nenávisťou, honbou za vrahom a slepou snahou odsúdiť ho na smrť…
Kaden, prostredné dieťa pokračovateľa rodu Malkeenianov,a budúci cisár je v horách na učení u mníchov. Našťastie v knihe sú aj vysvetlivky, pretože vo fantasy svete sú názvy, ktoré sa jednak ťažko vyslovujú a zároveň by sme u väčšiny len hádali ich význam. Kaden ma bavil v prvých kapitolách,kde sme sa len zoznamovali…Potom mi už pripadal ako taký trtko. Síce v závere mi padla sánka nad tým,ako sa zachoval a čo dokázal,ale veľmi v mojich očiach nestúpol. Tieto kapitoly ma príliš nebrali,ale…
Valyn-to bola láska od prvej zmienky. Ako jediné dieťa cisára nemal "planúce",ale tmavé oči,preto nemohol nastúpiť na trón. Okrem toho,na rozdiel od brata, ktorý žil s mníchmi,sestry, ktorá žila v luxuse paláca,sa Valyn takmer denne snažil o svoje prežitie. Mal sa totiž stať kettralom- bojovníkom,zabijakom,vojakom= kompletný vraždiaci balík. Napriek tomu bol citlivý,oddaný priateľom a neraz bol za svoj pôvod šikanovaný.
Valyn s Kadenom v závere vytvoria parádnu zápletku a Adare zistí niečo, čo jej "vrazí dýku do srdca"...
Ako celok je to naozaj skvelý príbeh a pokračovanie, verím,bude ešte lepšie.

20.01.2022 4 z 5

Zimná knižka pre Lucinku Zimná knižka pre Lucinku Milena Lukešová

Tak toto bola jedna z mála knižiek od Stonožky, ktorá nás neoslovila. Až po prečítaní som sa dozvedela dôvod a aj to,z iných recenzií. Totižto "Lucinka" je nové vydanie knižky staršej ako ja. Absolútne som ju nepoznala, ale samotný príbeh nezaujal mňa, ani Pauli. Knižka je rozprávaná v krátkych príbehoch bežných dní počas zimy. Bežných dní, myslím dní bez mobilov, TV a podobne, ktoré naše deti už ani nepoznajú. Lucinka trávi predvianočný čas u babky a dedka a očakáva príchod bračeka na svet. Knižka je bohato ilustrovaná a záverečná tretina knihy sa venuje obrázkovému slovníku, vysvetlivkám a zhrnutiu, pričom potrénujeme pamäť dieťaťa.
Pre nás, žiaľ, taká priemerná knižka.

16.01.2022 3 z 5

Věřit znovu Věřit znovu Mona Kasten

Kto by pochyboval, že po mojom nadšení z knihy Začať znova,sa nevrhnem na voľné pokračovanie série ZNOVA? Na príbeh o utiahnutej Dawn a vždy veselom Spencerovi. No sú skutočne takí,ako ich vnímajú priatelia? V každom je oveľa viac. Postupne to jeden druhému odhalia. Našťastie je Spencer neodbytný,aj keď je Dawn až príliš odťažitá. Chémia funguje, takže odolávať dlho nemá zmysel. Veľmi sa mi páčil vývoj ich vzťahu. Každý z nich mal svoje tajomstvá. Tie Dawnine ma šokovali a úprimne,zlomili mi srdce hneď niekoľko krát. To, aký vzťah mala so svojím otcom,bolo až dojímavé. Skutočne som upustila slzu. Čo však svárilo Spencera bolo veľmi tajomné. A dosť dlho sa ani Dawn nechcel zdôveriť (nie to ešte čitateľovi)...Kasten je majsterka v narábaní so slovami. Jej štýl sa číta doslova sám, veľmi ma baví a som rada, že Monu radím medzi svoje obľúbené YA autorky. Píše s citom,humorom, so štipkou dramatična a spolu je to pre mňa to pravé orechové... príjemným spestrením bol Dawnin profesor(ten druhý, myslím, že sa volá Nolan,alebo tak nejak)...mala v ňom skutočnú podporu,a na tak mladého človeka dostala aj mnoho skvelých rád pre svoju budúcu spisovateľku kariéru.

16.01.2022 5 z 5

Zvrátené mesto Zvrátené mesto Jakub Mišči

Autor má rád veľa postáv v knihách, čo síce môže byť mätúce, ale ak si zaradíte každú postavu kapitole, budete presne vedieť kto kam patrí, kto je kto a o čom daná kapitola bude. V tejto konkrétnej knihe máme psychopata\vraha, sporiadanú rodinu, rodinu so synom s duševnou poruchou, rodinu s násilníkom, chalana ktorý je priateľský, ale bez záväzkov a unesenú dievčinu. Spleť týchto postáv, ich myšlienkových pochodov a ich života sa poprepletá. Čo je skvelé je Miščiho štýl písania. Nekafre sa so zbytočnosťami, s opismi, ide rovno na vec! Sústredí sa na dej, akciu, zápletky, tým pádom vám na pár stranách dá dokonale prepracovaný príbeh. Jeho knihy sú jednohubky a nedokážete ich pustiť z ruky práve z tohto dôvodu. Už na začiatku si myslíte, že viete kto je únoscom, tyranom a psychopatom v jednom, ale Jakub vás bude perfektne zavádzať,a až dokonca si nebudete stopercentne istí, ktorá postava sa skrýva za maskou slušného občana Hlohovca. Áno, čítate dobre, dej sa odohráva v našom malom meste; teoreticky by sa tento príbeh mohol odohrávať aj vo vašom susedstve. Mám len jednu malinkú výčitku autorovi, a to za Soňu a jej správanie na konci knihy...Takto by sa žiadna normálna žena nezachovala (toto nie je spojler;nemá to priamy súvis s celou zápletkou príbehu), to však absolútne nemení nič na fakte, že vám knihu stopercentne odporúčam! Ja som nadmieru spokojná a už teraz sa neviem dočkať, kedy Jakub Mišči vydá ďalšiu knihu. Jeho tvorbu žeriem a trileri od neho sú nutnosť(čím vás ešte nalákať? čo takto zašité očné viečka?! môže byť? vážne Miščiho čítajte!!! stojí za každé euro)

14.01.2022 5 z 5

Hriešne vinný Hriešne vinný Meghan March

Ide o druhú časť série, je rovnako skvelá ako prvá. Megan ukončila knihu Hriešne bohatý tak, že nebolo poznať nejaký časový úsek medzi dvomi knihami. Úplne nadviazala akoby ďalšou kapitolou… viem si predstaviť že z tejto trojdielnej série by bola jedna hrubá kniha, kľudne aj 700 stranová, pretože sa to číta naozaj rýchlo a ľahko. March má úžasný štýl písania, to, ako strieda prítomnosť a minulosť spred 10 rokov, kedy sa Whitney a Lincoln stretli, zoznámili a ako napredoval ich vzťah, až po dnešok, kedy stále riešia zlyhania z minulosti,je na celom príbehu fantastické. Kapitolky sú krátke, stále sa niečo deje. Obálka knihy by mohla napovedať, že pôjde o "porno" alebo samú erotiku, ale v skutočnosti, riešia sa tu rodinné problémy, odhaľujú charaktery ľudí, ktorí ovplyvňujú životy hlavných postáv a najmä tie, ktorých by sme najradšej z príbehu vyčiarkli. Opäť je v popredí Whitney a Lincoln ako ju chce chrániť, čo sa mu čiastočne aj darí. Najväčšou oporou, no zároveň aj "bodačom dýky do chrbta" jej vlastná rodina, ktorá jej ostala. V tejto knihe Megan použila veľmi netradičné mená ako Karma, Cricket, Roosevelt... zaujímavé nie? Na záver, ako inak, prišiel šok a ja sa neviem dočkať tretej časti

14.01.2022 5 z 5